Sömnen, sena vanor, vår älskade Dux – och den hälsosamma balansen

/ Betald samarbete med DUX Beds Foto: Lisa Höök /

Ska hon skriva om en god natts sömn, som är så usel på att lägga sig tidigt“, tänker du kanske nu – men såhär funkar det för mig: Desto viktigare är det nämligen då, att när jag väl lägger mig (ja, efter att ha scrollat, kollat ett avsnitt för mycket och tagit en kopp kaffe TILL) så vill jag verkligen kunna sova gott. Rofyllt. Djupt. Bekvämt. Kvalitetssömn helt enkelt, vilket jag dessutom får ett kvitto på varje morgon eftersom jag ofta “trackar” min sömn via min aktivitetsklocka. Inte alltid, men regelbundet, för att hålla lite koll.

När jag tog tag i det här “hälsosamma balansen”-projektet för lite mer än ett år sedan så började jag se på sömnen på ett annat sätt. Med nya ögon. Idag är jag mycket mer noggrann med att få till en god natts sömn, för jag VET vad det gör med kroppen. Därför blev jag också så oerhört glad när Dux frågade om jag ville lyfta detta viktiga, då vi ju sedan ett par år tillbaka här hemma i stan sover i en underbar kvalitetssäng från just DUX. Sedan DUX grundades 1926, har ambitionen varit tydlig: Att tillverka världens skönaste sängar.

Så, varför är sömnen och sängen så viktigt för mig, för min hälsoresa? Jo, det var ju en rätt enkel analys att göra efter tre små barn, flera års jobb med konstiga tider (Nyhetsmorgon-tiden ska vi inte prata om…) och för mycket stress. Dålig sömn = dålig cirkel. God sömn = bästa grunden för en god cirkel. En god natts och jag fungerar bättre, orkar mer, orkar prestera, orkar klämma in träningspasset, orkar stå emot småätandet. Men framför allt blir jag en gladare, piggare och roligare mamma, människa, partner och kollega.


En viktig sak, om du funderar över ny säng: glöm inte bredden på bädden! Vad får ni plats med hemma i sovrummet? Jag älskar verkligen bredden på vår DUX som alltså är 210 bred, eller rättare sagt två stycken 105 breda sängar. En underbart skön och bra säng borde vara någon slags rättighet för barnfamiljer, är så oerhört glad över att vi valde den här sängen från DUX. Ja, det känns verkligen att DUX-sängen är resultatet av avancerad sömnforskning och teknik i kombination med klassiskt svenskt hantverkskunnande…

Just det, jag skrev om ett DUX-hack på Instagram, det som Johan föll för, i vår sängjakt! Det var när vi förstod att man kan BYTA plats på kassetterna (mjuk, medium, fast och extra fast) i sängen. DUX madrasser är noga konfigurerade för att passa din storlek, form och vikt. DUX Pascal-system innebär alltså att din säng, beroende på storlek, innehåller upp till sex Pascal-kassetter, uppdelade efter kroppens tre komfortzoner: axlar, höfter och ben. Varje zon kan ställas i lägena mjuk, medium, fast och extra fast och därigenom anpassas sängen efter individuella behov. Så, på min sida är det alltså lite mjukare än på Johans sida, vilket ju är genialt att kunna justera.

Sängarna är inte heller bara sköna, dessutom väldigt snygga med deras rena och enkla linjer (är så nöjd med vår sänggavel som vi till slut valde, jag övertalade Johan!) samt det klassiska “DUX-mönstret”, som du ser här nedan…

Vi spenderar ju – eller i alla fall borde – en tredjedel av vårt liv sovandes. Så vad du än väljer, välj din säng med stor omsorg. Läs gärna mer om DUX High Performance Sleep Systems här om du är nyfiken! Sömnstudier har för övrigt visar att DUX-sovare både somnar snabbare OCH njuter av en extra timmes djup sömn.

Har du sängfrågor, ställ de gärna här i kommentarerna så ska jag försöka svara så gott jag kan. Annars skickar jag vidare till säng-profssen på DUX, som kan allt (och lite till) om sängar. En sista fråga, som jag får från Ernst minst en gång om dagen? MAMMA! FÅR MAN HOPPA I SÄNGEN? Well, egentligen inte. Vårda din DUX med kärlek, för du ska sova i den många år framöver. Men när vi skulle fota fina bilder för det här blogginlägget så kunde jag bara inte låta bli, hehe…

7 reaktioner till “Sömnen, sena vanor, vår älskade Dux – och den hälsosamma balansen

 1. Det är som du skriver viktigt att sova gott och tillräckligt för att på så sätt skapa en god grund för att fungera på bästa sätt när man är vaken.
  Exakt hur man åstadkommer den goda sömnen natt efter natt kan ju variera från person till annan och kanske också i livets olika faser.
  Men det är klart värt att lägga tid (och pengar) på att det blir på bästa sätt.

 2. Får panik när jag hör att du dricker kaffe på kvällen! Fattar inte att vissa kan göra det och sen somna normalt!?

  Sängen ser dock skön ut! Och fin är den.

  1. Hej Jenny, haha, ja, jag FATTAR – och det är fler som påpekat det – men för mig är det verkligen inga problem?! Jag njuter av liiite för många koppar om dagen så länge det går! Kram!

 3. Hej Ebba, Vi har också en 210 säng. Vi älskar bredden men jag kan inte hitta något överkast som är tillräckligt brett så att det hänger ner lite på sidorna. Nu ångrar vi oss lite att vi köpte en 210 säng då vi tidigare alltid har bäddat med överkast. Har ni hittat något tillräckligt stort överkast eller använder ni inget? Ha en fin måndag!

  1. Hej Eva,
   Såg din kommentar om överkast och utan att veta vad Ebba skulle säga om deras situation så föreslår jag att söka (via Google) efter överkast till 210cm säng (eller liknande). Jag fick några vettiga svar åtminstone, sedan om det passar dig/er är ju en annan sak.
   Lycka till!

   1. Tack Palle! Uppskattar ditt förslag! Ha en fin kväll!

  2. Hej Eva, tack för din kommentar! Åh, vi använder inte överkast faktiskt, så jag har inte haft det problemet. Jag har härliga lakan, snygga kuddar och en pläd som jag slänger över sängen. Ha en fin dag! Och sov gott tänkte jag säga, men det GÖR man ju i en härligt bred säng… Bästa hälsningar från Ebba

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.