Skafferistäda, fyll på smart – och semesternjut!

I samarbete med Mat.se – foton av Lisa Höök /

Haha, tja, den här bilden säger väl ungefär ALLT om varför jag ville (!) hoppa av lycka när Mat.se-bilen rullade in på vår pyttelilla gata härnere i Skåne. Halleluja, nu kan sommaren börja!

För trots fyra Systrarna von Sydow-kokböcker i hylla, så ÄR semester för mig att koppla av med busenkel matlagning. Alltså körde jag en riktig “bunkra upp”-handling på Mat.se såhär i början av semestern. Dels med skafferi-påfyllning, dels med tunga saker som mejerivaror. Påsar med riven ost, som jag snabbt häller i vår ugnsomelett – och bra korv och massvis (asså massvis!) med frysta köttbullar till barnen.

Voilà, tänkte bjuda på fem knep för smart semesterhandling – OCH nyckeln till ro i själen när det kommer till sommarmaten: Alltså enkelhet och ordning och reda:

Börja med en storstädning! Ta ut allt ur skafferiet. Rubbet. Tänk Marie Kondo, uuut med det bara (och se till att du sen hinner plocka in…)! Inventera vad du har, kolla vad som gått ut (men lita inte bara på datum, utan smaka, känn och använd sunt förnuft) och såklart, se om myrorna festat loss på något sen förra sommaren eller liknande.

Gör rent och snyggt. Torka av kladdiga burkar, torka ur hyllorna. Bonustips: Sätt på en bra podd, eller ett sommarprat, som sällskap. Jag har Stina Wollter näst på tur!

Gör (genast) en lista över vad som behövs. Ja, om myrorna gått loss på florsockret, skriv ner en lista – eller, ännu enklare, fyll genast på i Mat.se-appen. Nu finns för övrigt också klimatsmart sök på Mat.se, en funktion du måste kolla in och du inte testat!

Organisera smart. Tänk hur varor sorteras i butik (ja, och på Mat.se), alltså “bak-grejer” för sig, gryn och mjöl för sig, pasta för sig. Här i Skåne har jag himla bra utdragbara lådor för skafferivaror, vilket gör det lättare att få ordning. Bra knep är också att ha lådor i hyllorna, som du kan ha exempelvis “bak-grejer” i.

Upptäcker du liksom jag, alltid med samma förvåning, enorma mängder krossade tomater? Köp med den GODASTE färdiga surdegspizzadegen från Mat.se och utfodra familjen med hemgjord pizza, så att du använder det du har. Pizza är för övrigt min BÄSTA skafferistädar-mat, slänger på salami-rester, ostskalken går åt och det bästa? Hela familjen gillar det.

”Sommar-tacos” är en väldigt bra grej. Ett finare namn för olika rester i småskålar, sedan har jag pitabröd i frysen som jag klickat hem – som alla själva får fylla. Klart!

”Efterätts-pizzan”. En kul efterrätt som barnen kan få förbereda själva. Perfekt när du har lite småtrötta bär. Färdig pizzadeg som du istället brer färskost på, toppar med riven vit choklad och bär – grädda i cirka en kvart, klart!

Slutligen, en av många BRA saker med att komma igång och handla på nätet? Att slippa “hur var det nu, hade vi majs / tandkräm / tacosbröd hemma? Äh, det är billigt, jag slår till…”. Kort sagt, att du får bättre koll på vad du har hemma, vad du faktiskt behöver och “ströhandlar” färre felköp och dubbelköp. Vilket i sig minskar matsvinnet, gör livet enklare och sparar pengar.

Njut nu av ditt välstädade, välfyllda skafferi. Glöm heller inte att samma procedur förmodligen är välbehövlig för kylen… Och kom för guds skull ihåg att det går strålande att ge barnen köttbullar VÄLDIGT många dagar på raken. Med ett och annat uppehåll för pannkakor, pasta, smörgåsar och korv. And repeat.

Tack för ett kul samarbete, Mat.se!

16 reaktioner till “Skafferistäda, fyll på smart – och semesternjut!

 1. Oj, blev så glad då det stod ”Mat” i rubriken och trodde det skulle vara något gott Ebba lagat ur sin kokbok.
  Men nej, bara reklam igen.

  1. Åh så tråkigt för dig Ninni, tipsar om ett jättebra knep för de som bara vill läsa matnyttiga recept med tips och tricks och samtidigt slippa reklam i all form. KÖP BOKEN. Bokens content finansieras av dess inköpspris, denna bloggs content finansieras bla. av betalda samarbeten. Ingen människa kan försörja sig på att jobba gratis.

  2. Ninni, håller verkligen med om det Sandra skriver och kan samtidigt rekommendera alla Ebbas matböcker, de är väldigt härliga och inspirationen flödar!

   Jag tycker faktiskt även att reklaminläggen är inspirerande, de är visserligen reklam men väl genomarbetade och åtminstone jag fick lite tips här. Vem vill inte prova efterrättspizzan?

 2. Hej! Ville bara säga att jag faktiskt verkligen gillar reklaminläggen också! Tycker ni är några som gör det bra, exempelvis du och Julia K!

 3. Bra tips som minskar onödiga köp, mkt bra för att minska matsvinnet! 👌🏻👌🏻

 4. Åh. Detta behövde jag läsa! Det går bra att servera köttbullar flera dagar i rad. Tack! Har sju veckor ledigt med barnen vilket såklart är lyx men också ett jobb med att få fram frukost, lunch, mellis och middag. Gärna snabbt, picnic-vänligt och lite nyttigt. Får påminna mig om att good enough är okej! Och barnen gillar tack och lov köttbullar! Tack för kloka tips!

 5. Detta om boken som nämns! Systrarna von Sydows bok är helt underbar med två generationers utvalda recept. Den är så vacker med dess fotografier av svensk sommar och därtill välskriven. Jag har letat efter korrekturfel, men hittar inga! En utmärkt present till våra utlandssvenskar!

 6. Detta inspirerade mig denna regniga dag! TACK EBBA och mat.se!!!

 7. Pannkakor, pasta, smörgåsar, köttbullar och korv på repeat till barnen? Nja, jag är ingen matlagare men glöm inte fisk, grönsaker, kyckling, rotfrukter… Det kanske ni har till pastan? Barn behöver oftast en knuff i riktningen bort från 100% kolhydrater och gluten.

 8. Jag tyckte om detta inlägg. Har nu beställt min andra hemkörning från Mat.se via dig. Skönt att som reumatikerFarmor, 3 trappor upp utan hiss få allt ihopplockat, in i påsar, hemkört och uppburet. Träffa en trevlig arbetande karl… Dessutom erbjudande om fri transport, många rabatter och tid att lusläsa o välja smart.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.