Klimakteriet – vad händer med kroppen, livet och huden?

/ Stolt samarbete med Vichy som lanserat nya serien Neovadiol /

Syftet med hela min serie av hudvårds-LIVE tillsammans med Vichy, där jag intervjuar experter, som exempelvis hudläkare och ja, nu ikväll Åsa Melin, som driver Klimakteriepodden? Att lära oss nya saker om huden, om hudvård, vad som verkligen fungerar, varför och vad som är bäst för just din hy! Jag lär mig själv massor, är så glad över att jobba med detta roliga – och ikväll lite extra stolt, över Vichy som vågar prata om klimakteriet – menopaus. Ett ämne som faktiskt är tabubelagt, ja, något man inte pratar högt om. Trots att det berör så många, så mycket! Detta apropå lanseringen av Vichys Neovadiol-serie, som är skräddarsydd just för förklimakteriet, samt en rutin för “efter” klimakteriet, för att ge fylligare, spänstigare hud. Mer om det snart, först fem frågor till Åsa…

Okej, Åsa, du driver Klimakteriepodden och har gjort över 200 avsnitt om detta viktiga ämne som verkligen berör kvinnohälsa – ja, alla – men vi måste börja med en basal fråga, grundkursen: Vad ÄR egentligen klimakteriet
– Klimakteriet är den period då ägglossningen glesas ut, så småningom upphör mensen och man är inte längre fertil. “Övergångsåldern” är ett ganska bra ord eftersom det handlar just om en övergång, från fertil till icke fertil. Perioden varar i snitt 5 – 7 år. Menopaus är den tidpunkt när man inte haft någon blödning på ett år och inträffar i snitt kring 52 år. Tiden innan kallas perimenopaus, ofta säger vi “förklimakteriet” i Sverige, tiden efter menopaus är postmenopaus.
Vilka är symptomen och vid vilken ålder kan de börja? 
– Det börjar ofta kring 45, då kan man börja se ändrat blödningsmönster, vilket är ett led i att ägglossning inte sker regelbundet. Många kvinnor upplever förvärrade PMS-symptom. För många börjar det med sömnen, det är vanligt med nattsvettningar och sedan blir det en ond cirkel med ökad stress. Många upplever humörsvängningar, hjärndimma, hjärtklappning, viktuppgång, oro, minskad sexlust och sedan är det vanligt med vallningar. Torra slemhinnor drabbar inte bara underlivet utan mun, ögon och även huden. Man blir känsligare generellt.
Hjälp, det är en lång lista…
– Ja, nedstämdhet är också väldigt vanligt. Kanske tål man alkohol sämre? Kaffe driver på svettningarna och många mår bra av att dra ner på socker, exempelvis. För många är tiden innan menopaus värre symptommässigt än efter. Ofta vet man ju inte heller VARFÖR man inte känner igen sig själv, kanske tror man att man är sjuk. 
Det handlar ju om kvinnohälsa och berör i princip oss alla, VARFÖR är det fortfarande ett lite tabubelagt ämne, tror du? 
– Mycket handlar om en förlegad och fördomsfull syn på allt som har med kvinnors hormoner att göra. Att vi inte har ett uppenbart ställe att vända oss till med våra frågor. Klimakteriet är ingen sjukdom. Jag tror också det är ett stort problem att klimakteriet förknippas med åldrande. Prova att bildgoogla klimakteriet så får du en bild som jag inte tror någon kvinna vill förknippas med. Som kvinna 50-ish är man ofta mitt i karriären, har kanske äntligen mer tid för sina egna intressen och ser inte på sig själv som något gammalt och utslitet. Jag gör verkligen allt jag kan för att visa att man inte faller ihop och med hjälp av en del livsstilsförändringar kan jag faktiskt påstå att jag mår bättre idag vid 55 än jag gjorde vid 48.
Hur kommer klimakteriet påverka min hälsa överlag? 
– Desto bättre form du är i både mentalt och fysiskt, desto bättre. Men det är svårt att sia om. Merparten av alla kvinnor upplever förändringar, 75% känner av symptom, 25% seglar genom ganska obehindrat. Stress är den största boven för förvärrade symptom. Stress kommer från många håll och det blir a och o att lära sig återhämtning. Att jobba, sköta familj, träna, vara social, ta ansvar för åldrande föräldrar och dessutom visa upp ett perfekt yttre blir en svår ekvation. När östrogenet sjunker blir vi mindre skyddade mot hjärt-kärlsjukdomar, inflammatoriska sjukdomar, vi tappar muskel- och benmassa, många upplever ledvärk och viktuppgång. Man kan säga att det är en period då vi blir mer sårbara och måste vara mer lyhörda för vad vi behöver. Prioritera sömn, bra näringstät mat se till att röra på oss, men kanske undvika det som stressar på, som långa cardiopass utan tillräcklig paus mellan passen?
Låter klokt om stress, rutiner och livets balans – ja, egentligen för oss alla, oavsett var vi befinner oss i livet. Nu lanserar Vichy Neovadiol-serien, vad är kopplingen mellan klimakteriet och huden?
I den första fasen, perimenopausen, brukar man få känsligare hy, det är vanligt att man får vuxenacne, rosacea och huden kan kännas flammig och svullen. När östrogenet så småningom går ner och hamnar på stabilt låg nivå blir man som regel torrare och tunnare i huden, cellförnyelsen långsammare förnyelse blir uppenbar, man blir torrare och rynkorna blir fler. 
Du har ju precis som min mamma fått prova Vichys produkter i Neovadiol-serien, vad tycker du om produkterna
– Först måste jag säga att jag älskar att Vichy inte talar om åldrande hud utan säger menopaus. De adresserar de olika behoven, innan och efter. Jag har alltid haft turen att ha bra hy som inte krävt så mycket tills jag fick rosacea i perimenopausen, dessutom blev jag oerhört känslig för till exempelvis rödvin, ostar och annat med histamin. Det gjorde att jag fick upp ögonen för hudvård och vikten av en rutin som innefattade mer än att bara smörja med första bästa kräm.
– När jag, genom Vichy, fick kunskap om hur man kan arbeta med olika produkter så har jag lärt mig älska fuktboosten som Mineral 89 ger. Jag upplever också att huden är mindre torr, känslig och känns fylligare. Jag sa fluffigare vid något tillfälle, och det låter kanske inte så härligt men jag gillar det. Jag har också lärt mig vikten av skydd, inte bara mot sol utan även vind och kyla, vilket är viktigt då jag spenderar mycket tid utomhus.
Tack Åsa, för en oerhört lärorik LIVE och tack för kloka svar på alla mina frågor!

TIPS: Just nu är det 25% på all hudvård från Vichy hos Kronans Apotek, passa på att fylla på i badrumsskåpet och necessären. Yes, även på favoriterna Mineral 89, på deras underbara ansiktstvätt, på serumen, dagkrämerna och min favorit-nattkräm. DENNA är underbar, som ett snällt, boostande gonatt-täcke för ansiktet, testa du också nu när det är 25% på allt. Varmt tack till proffsen på Vichy!

Just det, den här tipsade också Åsa om – en favorit, en stärkande booster som verkligen LUGNAR huden och boostar med fukt. Så som sagt, PASSA PÅ att slå till nu när Kronans Apotek har 25% här!

TÄVLING AVSLUTAD

TÄVLA här i bloggen: Motivera kort vilken som är DIN favoritprodukt från Vichy. Du och en vän kan vinna ett lyxigt kit från Vichy! 3 lyckliga vinnare dras om en vecka här i bloggen! Lycka till!

Tävlingsregler

19 reaktioner till “Klimakteriet – vad händer med kroppen, livet och huden?

 1. Min favorit är den som lugnar en dataskör hud och fyller på med fukt = MINÉRAL 89 ❤️ 💦

 2. Min favorit är Vichy Slow Age Nuit Night Fresh. Känns skönt att krypa i säng och veta att huden i ansiktet är omhändertagen.

 3. Härligt och bra att kunna läsa och sprida vad som händer med huden under klimakteriet! Så viktigt! Har precis lagt min första beställning och det ska bli så kul att testa dessa bra produkter från Vichy.

 4. Tror inte jag testat några Vichyprodukter, men skulle gärna göra det!

 5. Mineral 89 är min storfavorit! Men, som vanligt är, jag prioriterar barnen före mig och “unnar” mig sällan själv. Att få vinna ett kit med bra och härliga produkter skulle förgylla min höst och göra mig mycket glad. Och en glad mamma är ju en bra mamma, det vet vi ju!

 6. Lyssnade i veckan på “fråga Agnes” podcast om klimakteriet och kände helt plötsligt ingen rädsla mer att hamna i menopaus.

 7. Riktigt svårt att välja en favorit men Mineral 89 för att inte känna mig glåmig och så underbara Capital soleil, det underbara, lätta, effektiva solskyddet som jag köpt till mina döttrar också. Finns inget bättre!

 8. Min favorit är Liftactive Peptide C Anti-aging ampoules. De ger min annars lite glåmig hy lyster och får den att se fräsch ut.

 9. Min favorit är Mineral89, utan tvekan! Om jag vinner skulle jag dela priset med min vän som jag under den senaste tiden delat funderingar, tankar och massa länkar om hormoner, kroppen och klimakteriet med. Mitt i prick med en sån vinst!

 10. Min favoritprodukt från Vichy är deras anti trace-deodorant – luktar gott och funkar verkligen, oavsett hur mycket jag svettas.

  Är inte så bra på hudvård men behöver lära mig mer, och testa bättre produkter! Skulle älska att vinna ett kit från Vichy, och att ge ett till min syster.

 11. Min favorit från Vichy är deras tonade solkräm med SPF 50 CAPITAL SOLEIL 3 i 1 Anti-Dark Spots. Går snabbt in i huden och jämnar ut hudtonen på ett naturligt sätt. Tumme upp för den!

 12. Ideal soleil solstick med 50 SPF är det bästa solskyddet och min absoluta favorit.

 13. Min favoritprodukt är en ur denna serie: Vichy Neovadiol Serum. Har bara haft den en gång, och jag hoppas jag inte inbillade mig!! Men hyn ser fräschare och mer återfuktad ut. Kan tänka mig hur bra de övriga produkterna är!

  Så intressant att läsa om vad som händer i kroppen och med huden. Men inte roligt att uppleva … Min hy är en katastrof. Från att ha varit spänstig och se frisk och fräsch ut har den numera antagit en grådaskig ton helt utan lyster. Nu me än någonsin är det viktigt att hitta hudvård som är anpassad efter behov.

 14. Kanske en lite udda produkt men Vichy Eau Thermale Water har en särskild plats i mitt
  hjärta eftersom den fick åka med till förlossningen när jag födde mitt första barn för ungefär ett halvår sedan. Hade sedan tidigare operationer dålig erfarenhet av epidural och förlöste därför min son utan smärtlindring – SÅ skönt när maken sprayade mitt ansikte och min överkropp med det kalla källvattnet för att skapa distraktion mellan värkarna!

 15. Min favorit är VICHY Liftactiv Hyalu Mask, testa den 😀så bra på en vintertrött hud eller hela jag är så trött o behöver en uppfräschning efter alldeles för lite sömn med småbarn.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.