Syna ögat – och uppdatera looken

/ Betalt samarbete med Synoptik /

I veckan var det dags för mig att checka in hos “min” Synoptik och kolla synen – och dessutom uppdatera med nya glasögon. Mycket pepp på detta, kan säga att jag hade en idé när jag kom dit och det slutade med något HELT annat! Mer om det snart… Optiker rekommenderar att man ska kolla ögonen minst vartannat år men jag har känt av lite svajig syn på mitt vänstra öga. Och det har gått ett år sedan jag gjorde Synoptiks smarta utökade synundersökning Synaögat, och eftersom det ingår i mitt glasögonabonnemang så passade jag på.

Jag har ju det smarta glasögonabonnemanget Glasögon All-Inclusive, vilket gör att jag också kunde uppdatera med ett par nya bågar. All service ingår i  Glasögon All-Inclusive (så många synundersökningar jag behöver, fria glasbyten om synen skulle förändras, och även ett glasögonbyte per år). Nu har det gått två år sedan jag skaffade mitt abonnemang och jag är verkligen nöjd, rekommenderar det varmt till nära och kära och kompisar, för att jag VET att de kommer bli nöjda…

Jag hade bokat tid (vilket du enkelt kan göra online här) och det började med att duktiga optikern Rebecka Rane läget: Hur känns mina linser, synen och glasögonen? Sen körde vi en undersökning med linser på, för att se hur de faktiskt fungerar – och mycket riktigt behövde jag justera lite på vänstra ögat, vilket jag hade haft på känn. Nu ska jag få nytt recept och testa det, skönt att få ordning på detta.

Efter att vi gått igenom linser var det dags för Syna ögats olika tester, som synfältsmätning, ögonbottenfotografering och tryckmätning.

Ögonbottenfoto görs för att upptäcka eventuella förändringar på näthinnan – det som görs är alltså att en maskin, eller en avancerad kamera, fotograferar näthinnan. Optikern Rebecka kan sedan utläsa om det finns eventuella tecken på exempelvis förändringar i gula fläcken, glaukom eller högt blodtryck.. Och i och med att jag har gjort detta tidigare kunde hon jämföra mina tidigare bilder med dessa = lättare se förändringar.

Tryckmätning i ögat (som jag ska göra här nedan) görs för att se så att trycket inte är för HÖGT – då för högt tryck kan vara skadligt för synnervern. Detta är ju något som är svårt att märka av själv, då sådana här förändringar sker långsamt. Man får som små luftpuffar in i ögonen…

Sedan när vi hade gjort alla testen var det tillbaka till synundersökningsrummet för att denna gång testa styrkor igen, för att sedan prova bågar…

Sedan var alltså undersökningen klar – Rebecka och jag gick igenom hur det kändes och vad jag kan tänka på. Allt såg skönt nog väldigt bra ut och jag kunde äntligen få gå vidare till min absoluta favoritdel = TESTA MÅÅÅNGA BÅGAR!

Tror att jag möjligtvis lyckades få på mig tjugo olika par bågar innan jag kunde bestämma mig?! Jag hade dessutom en klar idé om ett par bruna markerade bågar men landade som sagt i något helt annat…

Det är ju något med olika färger, former och stil. Jag kan aldrig bestämma mig, jag kommer nog aldrig att vilja ha exakt samma typ av båge resten av livet – och nu gick jag helt från min plan med bruna, 70-talsbågar till en ljusrosa båge?! Faktiskt påhejad av Rebecka och hennes kollega, som kom med superbra input och tyckte till…

Tada! Rebecka hjälpte sist men inte minst till med att se till att passformen skulle bli bra, så de inte glider ner på näsan. Snart har jag dessa slipade och klara hemma hos mig. Längtar efter mina rosa favoriter!

Stort tack till Synoptik för en himla bra tjänst – och tack för att ni har det bästa glasögonabonnemanget man kan tänka sig.

10 reaktioner till “Syna ögat – och uppdatera looken

  1. Saknar dina reflektioner om livet, du skriver så himla fint om högt och lågt.

  2. Nyfiken, då jag i alla år gått hos konkurrende kedja. Gör Synoptik verkligen tryckmätning som rutin i synundersökningen? Är det något man ska börja be om då man trillat över 40-strecket?

    1. Jag har nyligen gjort mitt livs andra synundersökning, har varit hos två olika kedjor och båda mätte trycket. Jag trodde det ingick som en del i rutinen hos alla optiker?

      1. Ja de gjorde ögonbottenfotografering också. Jag har som sagt inte mycket erfarenhet av optiker själv men kom att diskutera detta med en kollega som byter glasögon ofta och har testat många olika kedjor och enligt henne så är det numera rutin hos alla att undersöka både trycket och ögonbotten.

  3. Jag har i och för sig inget emot reklaminläggen, du väljer alltid genuina och bra produkter. MEN jag saknar som många andra dina vardagsreflexioner och tankar om livet osv. Du skriver så fint när det kommer till sådana frågor. Inläggen behöver inte vara så långa kanske, utan lite mer ”här kommer dagens tanke” typ 🙂 Hejja dig!

  4. Jag lyssnade på er hej Alex Schulman podd idag när jag var på väg till tandläkaren i Skellefteå. Galet igenkännande podd men absolut inte på samma vis som för dig. Jag jobbar på simhallen i en ort i Västerbottens inland, ett ställe som många besöker. Min mardröm är ibland när jag ska handla på Ica, då brukar jag gå in i min ”bubbla” och får tunnelseende. Ibland orkar jag inte helt enkelt, jag är trevlig hela dagen men ibland på Ica så känner jag att nej, jag måste inte, jag behöver inte. Gångerna är få, men IBLAAAAND händer dom🤷🏼‍♀️😂 och vet du vad, jag är väldigt snäll och trevlig ändå och det känns som du också är det👌🏼 Sååå ta inte åt dig för att du också ibland kanske ser dåligt eller är i en bubbla av livets maskineri.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.