Häng med till Synoptik – och ett boktips för barnen!

/ Betalt samarbete med Synoptik /

När kollade du senast upp synen? Optiker rekommenderar att vi ska göra en synundersökning minst vartannat år, ja, om man inte känner av några problem med synen eller ögonen, eller uppmanas av din optikern att göra tätare kontroller. Som stolt ambassadör för Synoptik kommer jag därför med en viktig påminnelse: håll koll på din ögonhälsa!

Jag har ju visat när jag har gjort Syna Ögat, Synoptiks utökade synundersökning (för att upptäcka förändringar i synfel, men också för att kunna upptäcka tecken på olika ögonsjukdomar, lite som att gå på rutinkontroller hos tandläkaren). Häromdagen tog jag med mellanbarnet när jag skulle till Synoptik, och vi passade på att kolla upp även hans syn! Du kan läs mer om när jag gjorde Syna Ögat HÄR.

Vi har ju läst Synoptiks diagnostiska sagobok “När fantasin försvann” (som du kan hämta ut, utan kostnad i din närmaste Synoptik) hemma med barnen, utöver de synundersökningar som förstås gjorts på BVC och i skolan. Men nu fick han följa med mamma till jobbmöte och det var pirrigt och spännande. Mycket pepp på synfältsmätningen, haha, för att jag hade förklarat att han kanske skulle få prova den där maskinen, där man så snabbt som möjligt (eller okej, så fort man ser cirklarna…) ska klicka på knappen.

Okej, om vi backar helt kort: Varför är det viktigt att kolla barnens syn? Synfel kan för barn, precis som för oss vuxna, komma smygandes och yttra sig som t.ex. huvudvärk och trötthet. Och ofta kan de inte uttrycka att det är synen som är problemet. Man kan bli störd av ljus, trött i ögonen, gnugga sig i dem ofta eller ha problem med finmotoriken. Läs HÄR om nio vanliga tecken på synfel hos barn. Visste du förresten att, trots upprepade synundersökningar under barnets uppväxt, så upptäcks inte synfel i tid för 2 av 3 barn i åldern 5 – 7 år? 

Kort sagt,  det är viktigt att vara uppmärksam på eventuella tecken på synproblem hos sina barn Synoptik uppmanar inte alla föräldrar att gå och kolla sitt barns syn ”bara för att” utan de vill sprida kunskap om det växande problemet kring synfel hos barn och unga kopplat till ökat skärmanvändandeoch att man som förälder har ett ansvar att vara uppmärksam på olika tecken på synfel. Därför har de också tagit fram den diagnostiska sagoboken När fantasin försvann. Boken fungerar som ett hjälpmedel för föräldrar att identifiera eventuella synproblem hos sitt barn. Ni läser den tillsammans och gör de olika enkla övningarna, som är anpassade för att vara lekfulla och kul! Vid indikation synproblem bör BVC eller skolhälsovården kontaktas för barn under 8 år. För barn över 8 år ska en optiker kontaktas som kan utföra en synundersökning.

Och här nedan ser ni mitt mellanbarn i undersökningsrummet med proffsiga optiken Rebecka, som guidade honom… Många frågor efteråt blev det, men just härinne var han ganska tyst och storögd.

Klas och jag fick båda två först testa tjocka glasögon som gjorde att allt blev suddigt – för att musklerna i ögat ska slappna av. Därefter följde en vanlig synundersökning följt av “H, M, C, hmmm Z” och en high five!

Efter att vi var klara i undersökningsrummet gick vi vidare till ögonbottenfotograferingen. “Mamma är det där på riktigt i MITT öga!? Det ser ut som en planet!”

Ja, det blev en lärorik “mini-prao” för denna pojke, som nu kan väldigt mycket mer om ögat och synen.

Själv är jag ju väldigt nöjd för mitt Glasögon All-Inclusive (Synoptiks smidiga abonnemang) som gör att jag har en Syna Ögat inbokad varje år, det ingår. Och för dig som har barn, kolla in sagoboken “När fantasin försvann” som alltså går att hämta ut i Synoptiks samtliga 146 butiker, utan kostnad. Tack Synoptik!

3 reaktioner till “Häng med till Synoptik – och ett boktips för barnen!

  1. Förvånas över Ebbas barnsliga reaktioner när hon svarar rätt eller fel i tv programmet AllaMot Alla !

    1. Okej? Är genuint intresserad varför du va tvungen att skriva denna kommentar? Vad förväntar du dig för svar från Ebba? Varför stängde du inte bara av tvn om det var så jobbigt att titta på?

  2. Tack för tips. Ska absolut hämta När fantasin försvann. Grymt att den är gratis. Tack Synoptik för bra samarbete!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.