Ernst, idag är den din dag

Min allra käraste Ernst. Ernst Kristian Svante med världens gladaste morgonhumör, marsipan-rosiga kinder, de piggaste blå ögonen och ditt ostyriga blunda rufs. Idag är det din allra första namnsdag. Fredag den 2 mars. Förra året, precis vid den här tiden, hade du det trångt, varmt och mörkt inne i min mage.Du hade ännu inte dragit i ditt första andetag med luft i dina små lungor. Dina syskon kände din lilla sparkande fot genom min mage i soffan på kvällen. Jag var så orolig de sista veckorna, ville bara att du skulle ut. Nu, nu, nu. Måtte allt bara gå BRA. Jag rusade till gravidyogan, läste på och jobbade varje dag med min “Ebbas gravidpodd“, in i det allra sista. Min älskade tredje baby, så innerligt efterlängtad. Och nu, så självklar på alla vis. Självklart en liten Ernst, självklart en lillebror. Självklart den femte pusselbiten i det som är vår familj. Det självklara som gör att det alltid är NÅGOT som händer hemma, nånstans, konstant.

Här är du på din dopdag. En strålande junidag. Fångad på bild av Kate Gabor. Du sov så gott i mjukliften på en bänk inne i Djurgårdskyrkan, stördes inte det minsta av gästerna som fyllde på i stolsraderna. Nyvättat hår som strax skulle bli dyblött då prästen tog ordentligt med vatten. Din mormor hade inte behövt byta sidenband i de närmare 150 år sköna, gamla spetsarna i släktklänningen. Senast den användes var det din storebror, Klas August Anders, som döptes.

5890

“Njut nu, det går så fort”, säger alla, suckar och syftar på att om fem minuter är barnen utflugna. Och jag har känt mig så stressad över det där tidigare. Usch. Hur fångar man nuet, hur GÖR man? Vemodet kommer krypande så fort man sorterar ut en liten storlek i babygarderoben, gör sig av med liggvagnen eller babyskyddet.

Men nu, med dig Ernst, så känner jag inte så. “Ja, det gör jag – vi njuter faktiskt”, svarar jag. För det gör vi verkligen. Dina första veckor i livet parkerade vi oss hemma i soffan och såg alla säsonger av “Skam” när vi kämpade med amningen. Det var ett helskotta med mjölkstockningarna men vi grejade det. Till slut. Och även om vi inte gör det heeela tiden, så njuter vi. Njuter av en baby i familjen. Njuter av att dra runt i mjuka kläder med dig hemma en hel måndag. Njuter av ditt tjutande skratt när syskonen kommer hem på eftermiddagen. Njuter av att se dig upptäcka världen genom att dra i kökslådor, smaka på allt (inklusive värmeljus och smålego…), kladda och slicka smöret av dina små smörgåsar. Krypa i blixtens fart. Visst, du har inte bjudit din kära mamma på särskilt mycket sammanhängande sömn under ditt 11 månader långa liv. Det måste vi snart ta ett allvarligt snack om, du och jag. Men i övrigt, så har vi det väldigt, väldigt, väldigt bra.

KOMMENTERA!

26 reaktioner till “Ernst, idag är den din dag

 1. Så fin text, så mycket igenkännande. Grattis på namnsdagen Ernst. Kram

 2. Grattis till babyns namnsdag! Jag gillar din nya plattform också! Dock så läser jag mestadels från min iPad ovh när jag scrollar ditt flöde så är ju det en liten tab längst med och den studsar och hackar när Rabén befinner sig över bilderna. Svårt att förklara men hoppas du förstår vad jag menar (sedan kanske jag är den enda som råkar ut för detta?) trevlig helg!

 3. Åh❤️ Min lilla pojke är några veckor äldre än din, och jag känner sååå igen mig. Att rensa ut storlekar som blivit för små, sälja babysitter, vagn… det skär lite i hjärtat. Tröstar mig med att vi nog skaffar en trea om några är (när vi blivit vana vid stora barn 😉

 4. Du skriver alltid så fint i dessa viktiga betraktelser om barnen! ✨

 5. Älskar ditt sätt att skriva <3

  Njuter oxkså för fullt med min snart tvååring. Njutningen kanske blir annorlunda för varje barn, men jag upplever att jag är bra på att njuta. Fast kanske inte första bebistiden, när allt var så nytt och läskigt..

 6. Åh så fint!! Precis så känner jag nu med andra, har verkligen njutit även om det stundtals är skitjobbigt att fixa och dona med allt. Men så fint att flyta med! Nu började hon nyss på förskolan tre dagar i veckan tillsammans med storebror som är 4,5 år efter femton månaders heltidsledigt. Ska också bli skönt med lite 9-5 vardag, eller ja, 7-16 vardag för vår del då 😅😀

 7. Så kärleksfullt och ärligt skrivet, Ebba! Blir nästan tårögd…

 8. Herligt indlæg. Vi har en søn på snart 10 måneder, vores første barn, og jeg er så nervøs for at jeg ikke nyder nok. Men man gør sir bedste.

 9. Åh så underbar läsning! Har en Oskar här hemma som är precis lika gammal som din lille Ernst. Känner igen mig i allt du skriver, blev alldeles varm i kroppen av att någon kan formulera det på ett sånt kärleksfullt sätt. Vill bara säga tack för det. Tack för orden. Snart är det dags för 1-årskalas! 🙊🙌🎈🎉

 10. Vi har också en Ernst med blont hår och fantastiska blå ögon (fast en 10 åring)

 11. Åh, vi njuter också av vår trea! Inte varje dag men faktiskt nästan.

 12. Ebba du förmedlar så mycket kärlek i din text-det är underbart att läsa! kram

 13. Ååååh vilken härlig text. Fint ämne och fantastisk språkkänsla. Övertygad om att en roman av dig skulle vara jättebra.

 14. Vilket härligt inlägg både till språk och innehåll! Bra jobb! Kul med frekvensen i uppdateringar på bloggen!!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.