Prins Philip är död

Tidigt imorse, fredag den 9 april, somnade prins Philip in hemma på slottet i Windsor. Den stilige hertigen av Edinburgh blev imponerade 99 år. Den 10 juli, alltså om två månader, skulle han ha fyllt 100 år. Jag tycker bilden ovan säger så mycket. Där ser man ett lyckligt förälskat par – som bara råkar ha ett liv i rampljuset framför sig, oavsett vad, oavsett hur. Att de ändå haft varandra, att de haft någon att dela detta ytterst märkliga livsöde med.

Aristokraten Philip föddes i Grekland, mamma var prinsessan Alice of Battenberg (som faktiskt föddes på slottet Windsor, för hennes mormors mamma var självaste drottning VictoriaOCH Philips moster Louise gifte ju in sig i svenska kungahuset, när hon gifte sig med Gustaf VI Adolf!) och pappa var prins Andrew av Grekland och Danmark (okej, gäller att hålla kungliga tungan rätt i mun här – men prins Philips pappas farfar var alltså kung av Danmark…). Här ser vi drottning Louise av Sverige, som alltså också var prins Philips moster, det vill säga syster till hans mamma Alice:

Men åter till prins Philip. Ett så oerhört långt, fascinerande kungligt liv – han föddes ju in i danska och grekiska kungahusen – och ett unikt sådant på så många vis. Inte minst unik i bemärkelsen att han blev den respektive som tjänat längst någonsin, i brittisk historia.

Personligen kan man ju också imponeras av ett 73-årigt (!) äktenskap och fyra barn. Och vilka decennier sedan. Alla människor han träffat, alla platser han besökt, alla historiska sammanhang han befunnit sig i. Tänk, vilket ohyggligt spännande liv ändå.

Ett långt, innehållsrikt liv i kronans tjänst – och för sin drottning. Utanför Buckingham Palace höga järngrindar sattes ett kungligt meddelande om prinsens bortgång upp idag…

Att han är just prins och inte kung är egentligen främst historia och gammeldags patriarkal tradition. Eller, såhär funkar det: Den respektive till regerande kung eller drottning kallas för “consort”, ungefärligen översatt “sällskap”, eller gemål. Och mannen som gifter sig med en tronföljare blir då “prince consort” medan en kvinna blir “queen consort”. För att ta ett modernt exempel, Kate kommer förmodligen att få titeln drottning (Queen Consort) om William blir kung – men kungar regerar alltid, en drottning kan vara en mer ceremoniell titel…

Kort sagt, en kung kan få en drottning – men en drottning kan inte få en kung?!

Här ser vi prinsen med sin älskade drottning på 99-årsdagen, i juni förra året.

…Och vi backar i tiden, här med barnen, på gräsmattan framför Balmoral i Skottland:

…En underbar arkivbild till, här med Charles och Anne, året var 1951. Genom livet var prinsen sportintresserade, och han älskade segling och att vara på havet!

Elizabeth och Philip träffades på ett kungligt bröllop redan som tonåringar, på 30-talet. De blev förälskade, brevväxlade och gifte sig senare, efter en fyra månader lång förlovning, i Westminster Abbey med en storslagen ceremoni. Det var i november 1947 och här ser vi de nygifta. Hon bär brudklänningen designad av modeskaparen Norman Hartnell (som även designade hennes kröningsklänning och andra historiska kreationer):

Ja, ett spännande liv minst sagt. Här ser vi prinsen konversera Jacqueline Kennedy på Buckingham Palace, år 1961:

Hur det blir med begravningen med tanke på rådande pandemi återstår att se, såvitt jag förstår? Men kanske är det något nytt kring detta nu? Man tänker onekligen också på att prins Harry nog vill åka hem till begravningen, och det lär ju bli en hel del skriverier kring detta, oavsett hur och i vilken form USA-boende familjen åker hem för detta…

Ja, det är inte annat än att man känner historiens vingslag en dag som denna – och tänker på drottningen som förlorat sin älskade prins. Ett långt liv, skriver tidningarna, javisst, men sorgen och tomheten är nog ändå densamma tänker jag.

Stiliga, alltid, och ett par som personifierar ordet pondus. En trygg, fast punkt för många människor, genom decennier.

Ett halvt steg bakom henne genom livet – men också nästan alltid, alltid vid hennes sida. Nog inte alltid helt enkelt, men vilket liv och vilken relation är det? Nu hoppas man att han får vila i frid.

FOTO: Fiona Hanson / TT, Lefteris Pitarakis / TT

KOMMENTERA GÄRNA!

26 reaktioner till “Prins Philip är död

 1. Ett långt liv dedikerat till att tjäna sitt land och sin drottning. Vila i frid.

 2. Så synd att han inte hann fylla 100! Men mest synd om Drottningen, tänk 73 år tillsammans. Nu återstår det att se om Harry och Meghan kommer till begravningen, ryktas redan att Drottningen portat dem.
  Eva

  1. Tror inte drottningen skulle porta Harry från att komma på begravningen och visa respekt för sin älskade farfar. Megan är ju lägligt nog gravid så bra ursäkt för att inte kunna flyga.

 3. Ett imponerande långt liv och äktenskap, det är nog inte många som kan stoltsera med 73 års äktenskap framöver. Spännande liv ja, men det har ju framkommit av The Crown att han också tyckt att det varit i svår roll att vara i, som man av sin tid. Även om det är fiktion så tänker jag att det nog är en ganska välkänd sanning.

 4. Ett långt liv med ett spann på en ung man utan hem till ett långt äktenskap med en kär kvinna som råkade bli drottning..
  Jag tänker som du på drottning Elizabeth mest idag.. Vilken tomhet och saknad ❤️
  Det tråkiga lär väl bli mitt i denna sorg alla spekulationer om prins Harry..

  Ikväll tänder jag ljus för dem 👑💔

 5. Kan tillägga att Prins Philip var född kunglig, han var född prins av Danmark och Grekland. Hans farfars far var mycket riktigt kung av Danmark och hans farfar var kung av Grekland.

 6. Kanske bra att nämna att han inte verkar varit oproblematisk direkt. Mycket bevis på rasistiska uttalande och annat otroligt olämpligt. Tycker ändå man kan lägga till det, eftersom det dominerat mycket av diskussionerna om honom de senaste 10-15 åren.

  1. Självklart oacceptabelt att vara rasistisk, inget tal om saken. Men dessa människor som är så pass gamla är också från en annan tid. Alla har inte hängt med. Det kan man kanske tycka vad man vill om och att de ”borde ha hängt med”, MEN man formas av sin tid, sin uppväxt. Det är bara så. Han är död. Kommentarer om dessa åsikter han hade är ganska lönlösa nu. Ta det angående folk som fortfarande lever och påverkar.

   1. Fast när vi diskuterade Williams “we’re very much not a racist family”-kommentar fick jag istället höra att de som leder kungahuset idag minsann inte ska behöva stå till svars för vad deras familj har gjort förr i tiden.

    Det är oerhört relevant att påpeka detta när han dör eftersom det har varit en stor diskussion huruvida kungafamiljen var delaktiga i eller tyst accepterade rasistiska attacker på Meghan.

    Att då göra som Ebbas inlägg gör är att medvetet putsa till Philips image och bidra till att tysta ner rasismen inom det brittiska kungahuset. Vilket faktiskt gör det svårare för svarta britter att prata öppet om och utmana den strukturella rasism som finns inom brittiska staten och kungahuset.

   2. För det första så påverkar Ebbas blogg nästan garanterat inte något svarta britters möjlighet att prata öppet och utmana rasism.

    Men om det är så att du funderar på hur brittiska media hanterar det. Allting behöver inte bli en politiskt diskussion. Det finns gott om möjligheter att göra det annars. När någon dör, så är det en person som många sörjer. Att omedelbart vilja göra det till en politisk diskussion är olämpligt och tanklöst mot dem som sörjer. Det är inte nödvändigt i det här läget. Omognad och brist på respekt är vad det är när någon har dött.

  2. Orättvist och gammalmodigt, tyckte prins Henrik av Danmark om sin titel prinsgemål. Han ville vara kung. Alla skrattade åt honom och tyckte att han var vansinnig och dement. Han var lite dement på slutet, men vansinnig? Varför blev Silvia Sommerlath drottning medan Henrik fick en underlägsen titel? Som prins Philip? Och nederländska drottningarnas gemåler? Medan Maxima blev drottning? Njaa, vi var ju vana vid att en drottning inte hade samma pondus som en kung. Elizabeth och Margrethe är undantag från tiden med agnatisk tronföljd i de flesta monarkier. En drottning och en prinsgemål var likställda.
   Nu har vi kognatisk tronföljd, så vad säger blivande prinsgemålen Daniel? Vill han vara kung? Du har skrivit et intressant inläg, Ebba?

   1. Frågetecken efter Ebba byts ut mot ett ”!”; så klart…

 7. Fint inlägg! Tycker the Crown har gett mycket ny bild av honom för mig, och en respekt för den rätt svåra roll han ändå haft.

 8. The Crown är fiktion, en tolkning av hur det kanske kanske varit. Ett korn av sanning kanske. Nu känns det nästan som om folk inte kan skilja på fiktion och sanning, inte ens programledaren på P1 kunde låta bli att fråga svenska hovets presstalesperson om de pratat om the Crown i samband med att kungafamiljen fick meddelandet att prins Philip gått bort.

 9. Tittade på den extra nyhetssändning som visades igår på SVT i samband med att hans död tillkännagavs. Katastrof! Så amatörmässigt! Finns det några riktiga journalister i Sverige? De framstår verkligen som muppar jämfört med BBC och SkyNews. Framförallt för att de inte ens kan hålla sig till fakta. Ett av många exempel: prins Philip framstod som son till Kung Konstantin I. Men nej! Googla om ni inte ”vet”.
  Till detta kommer en ”bisittare” som jag antar ska vara någon sorts expert, som kallare hovets tillkännagivande för en ”kommentar”. Vad lär man sig på journalisthögskolan egentligen?

 10. Hej!
  Han föddes den 10 juni, inte 10 juli. Delade födelsedag med prinsessan Madeleine född 10 juni 1982.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.