Falsk krupp (och en hemsk natt)

Mitt i de magiskt härliga dagarna häruppe i Sälen, så blev 5-åringen ynklig och hängig. Den där känslan när man som mamma VET att nåt inte stämmer. Stackars liten, benen vek sig i ankarliften, han kämpade verkligen “mamma, jag orkar en gång till” men sedan somnade (däckade!) han i mitt knä så fort jag burit in honom i värmestugan borta i Hundfjället… Blev liggande i min famn som en baby.

img_8166

På kvällen blev andningen rosslig, hög feber och sedan kom de hemska väsande ljuden i luftrören. Usch. Torr hosta, varm och helt utslagen. Eftersom han haft varianter av detta i omgångar när han var två år, även när han var tre år, så känner jag igen det. Ända sedan han var liten har han åkt på sådant här, då och då, i samband med förkylningar. Det sätter sig ofta just på luftrören, på honom. Ibland har han fått luftrörsvidgande, det hjälper och det går över. Ändå blir man så hemskt orolig. Varje gång!

Tack och lov var mamma där, det kändes skönt. Och lillpojken är själv en ganska lugn typ, han jagade inte upp sig trots hostan och jobbiga andningen. Vi fick i honom lite saft i sugrör (gäller att få dem att dricka) och såg till att han satt upp, så gott det gick. Att sitta upp hjälper också. Bäddade i en fåtölj åt honom, jag la mig på soffan bredvid under en filt och vakade hela natten. Sov på riktigt med ett halvt öga öppet. I panikfall hade jag fått bära ut honom i minusgraderna en stund. Trots att det inte finns några vetenskapliga studier kring kall luft och falsk krupp så brukar det hjälpa.

Idag mår han bättre, så lättad mamma här! Men fy, så läskigt det är när det har med andningen att göra. Nu håller jag tummarna för en god natts välbehövlig sömn här – och tackar för att det är något sånär påskovslugnt imorgon, för min del.

KOMMENTERA!

17 reaktioner till “Falsk krupp (och en hemsk natt)

 1. Fy det låter riktigt hemskt! Hoppas han kryar på sig och att ni alla får sova inatt!

  Och tack för påminnelsen om att jag också ska släcka nu. Bums! 😉

 2. Det är så hemskt och jobbigt att se sina barn ha det tufft med andningen. Som tur är brukar det ju ”bara” bli en natt. Kram till dig

 3. Alltså, falsk krupp – vilket jävla påhitt det är!
  Minns med skräck två nätter i rad tidigt i vintras när jag satt upp och sov med fyraåringen på mig med öppet fönster. Det släppte aldrig riktigt under dagen heller, så hon pratade som om hon dragit i sig en hel flaska helium (i efterhand är det jättekul 😂) Hoppas du kan ta mikropauser idag (och att det finns rikligt med kaffe!). Och hoppas du får sova gott i natt ❤️

 4. Mina kruppbarn är vuxna idag men ett tips är är att sätta honom i duschen och skapa fukt (ånga). Otäckt när det kommer, ända trösten är att set växer bort 😅😅

   1. Hej! Jag har också en femåring med samma problem så vet hur tufft det är. Ett väldigt bra tips jag fick av en barndoktor är att fukta luften i rummet barnet sover i så mycket man kan. Blöt ner badlakan och vrid ur och häng upp i rummet. Jag hänger 4 fuktade badlakan (över stolar eller om man har kan man ställa in en tvättställning bredvid sängen och hänga dem på) i ett rum på ca 5x5m. Hjälper jättebra! Ännu bättre är det om man kan hänga in dem ett tag innan läggdags så luften är fuktad från sovstart. Och som du tidigare skrev är ju högläge himla bra.
    Hjälper även vid “vanlig” förkylning med hosta.
    Lycka till, hoppas ni får sova bra inatt!
    /Sara

 5. Usch stackars liten, så obehagligt! Min yngsta har också haft sådana nätter så jag förstår exakt hur du har haft det. Hoppas ni får en fin dag och att han kryar på sig.

 6. Köp inhalator och använd vanliga NaCl eller saltvatten för inhalation ( finns på apothek) Det hjälper direkt , löser upp muskelkrampen i halsen och krampande luftrören.

 7. Min bror har också förkylningsastma. Det som brukar hjälpa ( då han ibland glömmer sin inhalator ) är grönt te!
  En kopp och så har symptomena blivit mindre!

 8. Usch stackars lille Klas, hoppas han är bättre nu! Ett märkligt men extremt bra tips som lindrar hosta och andningssvårigheter är att ställa in hackad lök i en skål med hett vatten i sovrummet (eller intill där han sover just då). Det luktar lök överallt nästa morgon men det funkar banne mig helt sjukt bra! Värt att testa nästa gång. På min instagram Vardagspusslet lägger jag upp b l a husmorstips och andra tips gällande barn, så kika in om ni är nyfikna.

  1. Hej Tove! WOW, jag har hört om detta husmorstips men ej testat! Ska ge det en chans nästa gång! Låter ju lite knasigt men om det funkar, så HELT klart värt att testa! Kram!

 9. Vår dotter har också falsk krupp, kommer alltid vid förkylning. Första gången det hände så var det jätteläskigt. Vi fick då rådet av 1177 att testa att sitta ute i 20 min. Vi har gjort det varje gång & det har alltid funkat bra för oss, då hon efter det kunnat andas ordentligt igen. Hoppas att han mår bättre nu! Hälsning Johanna

 10. Känner igen det där! Vad rädd jag var första gången Emilia fick det. Tur att jag i det hela kom ihåg vad jag läst i en barn- och ungdomsbok för länge sedan. För när min man ringde sjukvårdsupplysningen och till slut kom fram var rådet detsamma. Så ibland har man nytta av saker man läst i skönlitterära böcker också.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.