Roadtrip till Dalarna – bästa tipsen!

/ Betalt samarbete Visit Dalarna /

Tack för alla frågor, tips och glada tillrop efter min senast roadtrip till Dalarna. Här kommer favoriter – och ett gäng riktigt bra tips, för dig som planerar en roadtrip till Dalarna. Eller är sugen på en riktigt bra utflykt, över en heldag, en helg eller ett par dagar – för att finna inspiration, energi eller bara njuta av lugnet!

Måste också tillägga att jag är FRÄLST i att upptäcka Dalarna på sommaren. Visst, det är magiskt vintertid – men allt som finns att upptäcka resten av året, i form av historia och kultur, wow! För att inte tala om att bara insupa Tällberg i sommarskrud, Siljan som glittrar, loppisar längs de vackra vägarna, grönskan, all god mat, all underbart inspirerande, vacker lokalproduktion, vad gäller allt från mat till hantverk. Ja, kan hålla på LÄNGE – men nu sätter vi igång med tipsen…

Hem till Hilda – på Hildasholm
Munthes Hildasholm, Klockaregatan 5, 793 31 Leksand
Mitt i Leksand ligger detta paradis för oss som älskar att besöka historiska hem – som är så vackra och kärleksfullt välbevarade att man med lätthet tänker att där, i nästa rum, så sitter nog den världsberömde läkaren Axel Munthes stiliga, bestämda fru Hilda och väntar på oss. Eller, så vandrar hon runt och inspekterar någon av de oändligt vackra delarna av trädgården, som mer liknar en mindre park (och består av fjorton olika trädgårdsrum). Tydligt inspirerad av Hildas engelska bakgrund. Hilda Pennington-Mellor Munthe, som hennes fullständiga namn var, satte verkligen sin tydliga prägel på sommarvillan Stengården (som kallades Hildasholm först senare, och ritades av välkände arkitekten Torben Grut, som ju även ritade Solliden på Öland).

Här bodde Hilda långa somrar med sina två söner och som besökare får man vandra runt i huset och få en bra bild av hur livet var här – då. Jag fastande en bra stund vid linneskåpen på övervåningen, en sådan dröm…

TIPS: Missa inte trevliga kaféet i trädgården på Hildasholm, perfekt för lunch eller bara fika. Du kan också få maten med i picknick-korg, och sitta ute i grönskan!

Se all info om öppettider som gäller på Hildasholm.org. Och försök att haka på en guidad tur! Inträde kostar cirka 180 kr, öppet 13 maj till 25 september med högsäsong och café 11 juni till 14 augusti. Under högsäsong öppet alla dagar (inte bara helger) och det finns möjlighet till guidadeturer på svenska och engelska!

Oslagbart hemtrevligt på Carl Larsson-gården
Carl Larssons väg 12 790 15 Sundborn
Jo, det GÅR att kliva in i en av Carl Larssons berömda akvareller. För det är precis så det känns när man kommer hit. Om du bara ska göra ett stopp, åk hit. Till Lilla Hyttnäs, huset som konstnärsparet Karin Larsson och Carl Larsson gick av Karins pappa – och sedan byggde ut, och gjorde till sitt hem, som idag är världsberömt för sin personliga stil, inredning, färgsättningen och förstås, målningarna. Grönt, rött, ombonat, randigt, rutigt, i ljuvlig harmoni…

Alla borde åka hit, jag har skickat alla jag känner hit. Hit, till hemmet som är hjärtat av det som är hela vår definition av hemtrevnad.

Se öppettider och senaste nytt på carllarsson.se. Inträde cirka 240 kr – och för att ta del av hemmet krävs det att man går en visning. Generellt är det öppet varje dag 1 maj till 30 september med flera visningar om dagen. Under lågsäsong hålls fortfarande visningar men med färre visningar av hemmet, så kolla upp innan…

Missa inte heller trädgården! Den världsberömda trädgården återskapades sommaren 2014, så lyckas du tajma en dag utan alltför mycket besökare, ta dig en promenad runt i den idylliska trädgården där Carin plockade buketter och familjen odlade grönsaker.

Bonustips: Promenera i byn – och titta in på Stora Hyttnäs, just intill Carl Larsson-gården!
Carl Larssons väg 5 12 790 15 Sundborn
Solig vacker dag? Ta en promenad i den fina lilla byn Sundborn, se den fina rödmålade träkyrkan. Granne med Carl Larsson-gården i Sundborn hittar du också Stora Hyttnäs, som drivs av en stiftelse och som jag fick rekommenderat att besöka – och wow! Här kliver du in i ett högborgerligt, näst intill orört sekelskifteshem med en magnifik textilsamling, där man lugnt sagt kan fastna till resten av famijen ropar “mammaaaa, kan vi gå nu” – och då blir det glaspaus innan nästa stopp på vår roadtrip.

Hemsida till Stora Hyttnäs. 30 juni till 7 augusti guidade turer klockan 12.00 och 14.00 torsdag – söndag. Trädgården (där det berömda “gubbäppelträdet” finns, ett av Sveriges äldsta äppelträd) är alltid öppen.

Kunglig hovleverantör – textilhistoria, tyger och trädgårdskafé på Insjöns väveri!
Insjövägen 59, 793 41 Insjön / telefon: 0247-403 92
Ett stycke kulturhistoria och fantastiskt hantverk. Ett givet stopp för dig som, liksom jag, älskar vackra tyger, mönster och vill se hur det går till när de berömda kökshanddukarna tillverkas, i det gamla väveriet, i de 100-åriga mekaniska vävstolarna. På exakt samma traditionella vis idag, som när Insjöns Väveri grundades år 1947 av Ivar Hollstein. Det är SÅ häftigt att se, hela huset pulserar bokstavligen av vävmaskinerna! Och på de guidade turerna (tisdag, torsdag och fredag 14.00 – eller efter överenskommelse, om du mailar [email protected]) får du lära dig om väveriets historia, vävkonsten, hantverket och mönstren.

Idag är det min man Johan och jag som är stolta nyblivna ägare och driver väveriet vidare – med målet att förvalta denna skatt (det finns endast sju väverier kvar i Sverige idag) och att ta det in i samtiden och framtiden, genom att utveckla och modernisera, utan att för den sakens skull göra mer än att PUTSA på att det vackra, fina som är bevarat här på väveriet. Och ni alla är som sagt varmt välkomna hit på besök i sommar!

En ny webbshop finns nu LIVE, våra nya väskor är lanserade (och min favorit, den ursnygga vetevärmaren i Norrlandskrus, vetekudden är tillverkad av det Insjön-baserade hantverksföretaget Terrible Twins, grundat av systrarna Sara och Karin Ström).

Fynda Insjöns väveri-favoriter till nedsatta priser? På plats i väveriet, i butiken, kan du även fynda varor med små defekter till bättre priser. Japp, jag har, i runda slängar, tretusen idéer kring alla fantastiska produkter, samarbeten och projekt vi ska hitta på, flera håller redan på att rullas igång… Jag blir också så GLAD för att feedback, goda idéer och tips, kring väveriet, keep them coming, man man säger.

Här nedan en äldre bild som jag tycker mycket om, tror att det är ett gammalt vykort? En solig, livlig dag på väveriet med flaggorna hissade!

Japp, ganska stor chans / risk att jag sitter på trappan här nedan, utanför vårt lilla trädgårdskafé och hälsar välkommen! Kommer definitivt åka upp i sommar och titta till. Här finns även signerade exemplar av ”Sommar med systrarna von Sydow” till salu

Studio Ylva Skarp i Leksand
Stationsgatan 6, 793 30 Leksand
Det tar bara knappt en kvart att köra mellan Insjön och Leksand. Jag måste också varmt rekommendera ett besök hos fantastiska kreatören och konstnären Ylva Skarp, och den värld hon skapat i det gamla järnvägsmagasinet vid tågstationen i Leksand. Ateljé, showroom, butik och kafé. Följ @studioskarp på Instagram för att se vad som är på gång hos Ylva!

Spännande för hela familjen: Gå ner i Falu gruva
Gruvplatsen 1, 791 61 FALUN
Högst på vår “att besöka”-lista står Falu gruva, barnen är mycket peppade! Jag är också peppad på gruvarbetarbostaden från 1958, som finns här, där du kliver rakt in i 50-talsvardagen hos en gruvarbetarfamilj. Perfekt stopp för hela familjen, om du – läs, jag – ägnat lite väl mycket tid åt textiler, loppisar och hantverk, haha. Tips: Temperaturen under jord är ungefär som i ett kylskåp, oavsett tid på året, så på med en tröja. Marken är lerig och kanske blöt, så ta ett par skor som grejar det.

Se mer på Falugruva.se. Visning av gruvan tar cirka en timma och det är åldergräns tre år. 18 juni till 14 augusti är det högsäsong och gruvmuseet har öppet måndag till söndag 10.00 -17.30.

Besök idylliska Tällberg – njut, strosa runt i byn och doppa dig i Siljan
Varsågod, kliv in i ett vykort från Dalarna – du är i Tällberg! Den berömda (och hotell-täta) byn vid Siljans sydöstra strand, där det verkligen KÄNNS att det bubblar av liv. Mycket att se, göra och upptäcka. Ta också ett dopp – rekommenderar också att spana in denna lista på Dalarnas bästa badplatser, sammanställd av Visit Dalarna.

Tips: Ta med gympaskor och bra powerwalk-kläder, börja sedan morgonen med en promenad längst upp, till toppen av Tällberg, och njut av utsikten. Och förstås, telefonkiosken…

Tällberg är ett bra stopp för att bo över, familjevänligt och trevligt på Greens eller på klassiska Åkerblads gästgiveri, hotell och spa – boka eller se mer på hemsidan här. Men som sagt, Tällberg är hotelltätt så du hittar garanterat något som passar dig!

Loppisar i Dalarna / Runt Leksand
Ja, här får jag be er ALLA att snälla fylla på med tips i kommentarerna. Mitt emot Insjöns väveri ligger en superbra loppis i den gamla macken, BK:s Gammalt och nytt. Här hittar du porslin, bestick, tyger, all typ av inredning och jag lovar, här finns SKATTER…

…Sedan har jag fått följande FYRA pålitliga tips (från frekvent loppisbesökare i leksandtrakten) om loppisar / ställen att fynda, runt Leksand:

 1. PMU second hand – jättebra utbud av det mesta. Helt klart värt ett besök!
 2. Röda korset i Leksand centrum. En salig blandning, här kan man med lite tur fynda…
 3. Bragehall second hand i Sätra. Insider-tips: Kolla även på övervåningen och ute på baksidan.
 4. Inte loppistips egentligen MEN Clas Ohlson i Insjön har outlet på nedervåningen där man kan göra fynd…

Mat-stopp för hela familjen! Bröd, mathantverk och saluhall i Stora Skedvi
Landsvägen 38, Stora Skedvi
Jo, otroligt gott knäckebröd men OCKSÅ mycket mer än så. Fokus på småskaligt, lokalt mathantverk och roligt för alla, med besök i knäckebrödsbageriet, saluhallen, restaurangen och mejeriet, och sommartid även utomhus på gårdsplanen. Försök att pricka in en visning av fabriken och hör historien om Skedvi Bröd. Och sedan köper du förstås med dig knäckebröd, nygräddat från de vedeldade ugnarna.

Skedvibrod.se. Sommaren 2022 har de öppet alla dagar 7/6 – 11/9. Måndag – fredag kl 10 – 18 och lördag kl 10 – 16, söndagar kl 11 – 16.

HAR DU KOLL PÅ DALARNA? En favorit? Hjälp till! KOMMENTERA GÄRNA MED FLER TIPS!

34 reaktioner till “Roadtrip till Dalarna – bästa tipsen!

 1. Att köpa knäckebröd på Leksands knäckebröd är ett måste varje sommar!

 2. Åh, förstår din kärlek för Dalarna! Jag håller med om alla besöksmål på din lista. Och här kommer några till tips som är minst lika bra:

  Mora
  – Zorngården i Mora. Lika spektakulär som Carl Larssongården. Ta en guidad rundtur i detta fantastiska konstnärshem där Anders levde med sin hustru Emma. Zornmuséet i byggnaden bredvid är inte lika spännande som rundvandring i huset enligt mig.
  – Café Zorn – ligger i en uthuslänga till Zorngården. Här kan du äta god lunch eller fika. Älskar staketet runt uteserveringen i trädgården.
  – Dalahästtillverkningen i Nusnäs. Här får man följa produktionen steg för steg.

  Rättvik
  – Nittsjö keramik i Nittsjö, norr om Rättvik. Här finns även flera loppisar strax innan keramikfabriken.
  – Mikaela Willers keramikvekstad/butik på gården i Vikarbyn samt Vikarbyns Creperie som hon driver i trädgården med utsikt över Siljan.
  – Solgårdskrogen i Nittsjö drivs av ett ungt par som serverar lokalproducerad mat, bla från sin egen gård.
  – Rättviks brygga är ju något att se om man passerar Rättvik. I närheten av bryggan, i Rättviks stationshus, ligger Station Grön Konst & Café. Har inte hunnit dit själv än men ska besöka det i sommar.
  – Rättviks lilla hemslöjdsbutik, ett stenkast från Station Grön är värd ett besök om du gillar hemslöjd.
  – Boka in en konsert på Dalhalla beläget i ett gammalt kalkbrott i närheten av Nittsjö.

  Leksand
  – Jobs handtryck i Västanvik, men här har du nog redan varit. Intressant att få en liten guidad tur i det lilla textiltryckeriet.
  – Naturum i Siljansnäs, besök det nybyggda utsiktstornet med magisk utsikt över Siljan och Siljansbygden.
  – Leksands kyrkogård, vägg i vägg med Hildasholm, som enligt Lillebror Söderlund (gift med Lisbet Jobs) är Sveriges vackraste kyrkogård.
  – Riddarparken för barnen att leka i, ligger på Kulturhusets parkering.
  – Midsommar och majstångsresning i Gropen eller i någon av Leksands alla byar.
  – Åk runt i alla vackra byar, åk från Leksand ut mot Siljansnäs, Tällberg och Rönnäs. Alltid är det någon gårdloppis öppen.
  – Gå på bio i den charmiga retrobiografen Visir mitt i Leksand. På tisdagarna visas smalfilm och brasan i foajén tänds upp.
  – Käck & Hedbys, tillverkare av tuppljusstaken. Den gamla smedjan ligger bredvid fabriksbutiken.

  Hoppas du får det härligt i sommar. Jag kommer förbi på rundvandring och fika på Insjöns väveri.

 3. Mysig restaurang – Bruntegården i Rättvik. Utsikten över Siljan är såklart magisk.

 4. Eftersom jag är uppväxt i norra Dalarna måste jag såklart slå ett slag för den delen av länet 🙂 Mer aktiviteter åt friluftshållet än loppis och konstnärshem. Grövelsjön, Njupeskär, Städjan och Nipfjället är måsten att besöka/vandra till. Fina och vackra naturupplevelser, passar också för barnfamiljer.

 5. Hjort-Olars café i Dala-Floda är ett måste – så värt att besöka för gudomligt gott fika ute i den lummiga trädgården! Kolla instagram för att se vad som är på gång.

  1. Instämmer, samt Rehdes loppis. Måste även tipsa om. Ottilia Adelborgs museum/hem i Gagnef.

 6. Dala-Floda som ligger utefter E16 mot Västerdalarna är över huvud taget värt ett besök där byn med röda hus med vita knutar slingrar sig längs med Västerdalälven och Flosjön. Parkera bilen vid kyrkan och ta en promenad “runt älven”. En bit upp i byn finns Rhedes loppis som är öppet lite då och då. Det finns tre broar över Västerdalälven varav den ena, vid kyrkan, är en gammal träbro. På väg runt älven passerar du Dala-Flodas hembygdsgård där ovan nämnda Hjort-Olars café ligger. Fortsätter man den vägen kommer man i slutet av vägen ut till byn Hagen och Wålstedts gård. Där finns ett ullspinneri och en gårdsbutik för bland annat ekologiska egenodlade grönsaker och surdegsbröd. På sommaren kan du äta bondfrukost där. Om du vågar kan du gå över hängbron vid Hagforsen och komma ut vid Kajaktiv där du kan hyra kajak eller sup. I Syrholn nere vid Flosjön finns en fin badplats med hopptorn och tar man bilen ut mot Mossel och svänger höger mitt på åkern kommer man så småningom fram till Sandvikens fäbod där det också finns en populär långgrund badstrand. Där kan du spendera en hel dag. Ta med korv och grilla till lunch vid grillplatsen. Vill du hellre bada i bassäng fortsätter du till Björbo där det finns en bassäng öppen sommartid. På vintern kan du åka skridskor i ishallen.

 7. Terrible twins gjorde/gör världens bästa doftljus, nr 5. Rent linne. Mmmmm..

 8. Styggforsen boda/rättvik, är mysigt. Naturum i siljansnäs har underbar utsikt. Viborgs holme cafe i rättvik. Solgårdskrogen, nittsjö så god mat. Nittsjö keramik. Dalhalla såklart 😃

 9. Blomsterlycka gård utanför Avesta (@blomsterlyckagard på Insta har en liten, fin kurerad loppis med porslin. Dessutom butik med fin inredning, gott fika och blommor förstås.
  Och vecka 30 är det By Slånkvicku (utanför Avesta) där det brukar vara massor av bra loppisar, byslånkvicku.nu

 10. Konst i byn. En utställning 19 juni – 4 september med konst i och från naturen vid Fänforsens naturområde i byn Björbo i Gagnefs kommun. I området kan du bada från en klipphäll i Västerdalälven och det finns möjlighet till forspaddling

 11. I Nås/Vansbro kommun ges 1-5 juli 2022 sommarteatern Ingmarsspelen som varje år fängslat publiken vid Västerdalälvens strand. År 1896 valde 37 Nåsbor att lämna denna lilla bit av evighet i tron om att få möta Jesus Kristus i Jerusalem. I Rune Lindströms dramatisering av Selma Lagerlöfs nobelprisvinnande roman Jerusalem möter vi bland andra Ingmar och Gertrud och får följa deras kärlek till varandra och bygden, men också deras svåra livsval och hjärtesorg. Vi får uppleva hur den svartklädde predikanten Hellgum förmådde sina trogna följare att sälja sina gårdar för att för alltid lämna sin hembygd och aldrig mer återvända.

 12. Rättviks Stiftsgård! Kommer just därifrån. En helt ljuvligt vacker plats, med grönområden, strand, brygga, kyrkan med sina fäbodar (Läget vid Siljan!), och själva gården med kapell och fina goda rum att vila sinnena i. Tror man kan fika och äta lunch. Otalet är de unga som konfirmerats där, och alla andra läger och konserter m m. Gör ett besök!

  1. Instämmer. Där kan man äta god lunchbuffé med fräscha sallader. Och kyrkan ligger verkligen vackert vid Siljan med de säregna kyrkstallen (alla grå små härbrena) liggandes tätt tätt intill. Vill man ta ett dopp så finns där även en badplats med brygga.

   Kan även rekommendera Café Nyfiket ett stenkast därifrån på Rättviks Gammelgård. Gott fika och hantverk i mysig miljö.

 13. Hoppas det kommer en maffig kunglig uppdatering från Elizabeth 70 år 😍

  Saknar dig på bloggen 🙂

 14. Mina favoriter är en lunch på Sätergläntan i Insjön och Café Nyfiket i Rättvik! Bor i Stockholm men tillbringar somrarna i Insjön då min man kommer därifrån. Ska definitivt besöka väveriet i sommar och shoppa något fint! 🙂

 15. Besviken, väntat på och hoppats på uppdatering från Elisabeth 70 !

  1. Vad är det ni inte förstår?
   Lågvattenmärke att hålla på med blogg när man är så uppblåst som blogginnehavaren är.

   1. Man behöver ju inte göra personliga påhopp Karin. Skilj på sak och person. Jag saknar bloggen men tycker inte Ebba är en dålig människa för det

   2. Ebba är allt utom uppblåst. Hon är en av de finaste människor jag inte känner, men man lär sig mycket om en person man följt så länge som jag gjort. Hon har bara lite mycket annat att stå i just nu. Dessutom är det ju semestertider.❤

   3. bemöt andra som du själv vill bli bemött . Låt oss som gillar ebba o följa henne göra det o slippa såna knepiga kommentarer. Du kanske kan följa andra bloggar som passar bättre

 16. Då förstår jag. Önskar dig en skön semester det är du värd.

 17. Vi har turen att få skjutsa och hämta på läger i Dalarna, hur kan vi inte åkt hit på många år undrar man ju?! Vi tog ett vansinnigt härlig dopp igår vid Laknäs brygga norr om Tällberg. Livets första dopp i Siljan och troligtvis årets enda barnfria dopp, som vi NJÖT! Så vackert!!!

  Det blir Dalarna till helgen igen och då ska vi besöka tunnbrödsbageriet i Rättvik, ett måste enligt min 95-åriga mormor som vi ska köpa bröd till <3

 18. Finns så mycket att se i Dalarna. Hittar nya ställen varje år. Letar gärna tips i magasinet Dalaliv som även finns på nätet. Många bra tips på utflyktsmål som förgyller turen. Fryksås fäbod hittade vi efter tips från en vän. Så vackert med utsikt över Siljan och de grå fäbodstugorna, rosor och kossorna.
  Glad sommar!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.