Älskade ärvda plagg

/ I stolt samarbete med Polarn O Pyret /

För mig var drömmen att ärva kläder av min tre år äldre storasyster. Hon var ju ändå alltid tre år före mig, tre år coolare, med allt. Minns än idag den stora lyckan när jag fick ärva hennes klarröda lackskor (och hur förtvivlad jag var när de snabbt blev för små, hur jag gick med skavsår eftersom mina fötter alldeles för snabbt växte ikapp Amys).

Att ärva är för mig något fint. Ett fint inslaget mjukt paket (eller en fin påse med ett sidenband runt handtaget!) med mjuka, älskade, nytvättade barnkläder är ju en av de bästa presenterna man kan ge till vänners barn. Detta var också en av anledningarna till att jag blev så glad över samarbetet med Polarn O Pyret, vars fokus ligger på hållbar design och kvalitet som är gjord för att kunna ärvas vidare, igen och igen. Deras mål är tre barn i varje plagg, alltså att plaggen ska ärvas i tre led – minst. Med tre barn hemma så har jag flera (randiga!) bevis i barnens garderob på att det verkligen funkar…

Idag är det en självklarhet för mig, med tre barn. Barn växer fort, kläderna ska ha ett långt liv.

De kläder som inte ärvs vidare, går ju utmärkt att sälja på second hand. Här ligger Polarn O Pyret också i topp som ett av Sveriges mest sökta varumärken inom sin kategori hos ledande nordiska second hand-aktörer. Heja, ett väldigt fint betyg på hållbar design!

Just de klassiska randiga plaggen och enfärgade plagg i vitt, rött, blått och grått är certifierade enligt GOTS (och här kan du läsa mer om hållbarhetsmärkningen).

Nästa steg är väl att lära sig att lappa och laga. Som min mamma är så duktig på, som hon gjorde när vi var små. Det gick liksom så fort OCH blev snyggt. Helt ärligt måste jag erkänna att jag INTE är bra på detta. Alls. Typ rätt usel. Är då extra tacksam över tjänsten PO.P Repairs, där du kan få hjälp med lagning av barnens Polarn-ytterplagg. Hör med din närmaste PO.P-butik, så kan du exempelvis få hjälp med att  byta ut trasiga dragkedjor eller delar av dragkedjor, stryka på laglappar och slå i knappar.

Lagar och lappar ni flitigt hemma? Är du bättre på det än jag? KOMMENTERA, nyfiken på hur ni gör!

24 reaktioner till “Älskade ärvda plagg

 1. Jag lappade sonens kalsonger när han var liten och då fanns det lagningslappar att inhandla på PoP,är det så fortfarande!?

 2. Jag tycker att Polarn hade den kvaliteten förr men inte längre. Köpte leggings år 2013 som hållt genom tre barn och flitig användning, men de jag köpt de senaste två åren har lika dålig kvalitet som på alla andra billiga affärer. Tycker inte längre kvaliteten motsvarar priset. Är inte heller längre lika fina unisexkläder utan lika mycket könsstereotypa kläder som på alla andra kedjor. PoP har gått från att vara en favorit till att inte längre vara värt pengarna.

  1. Jag håller helt med dig. De strumpor jag köpte till sonen för två år sedan höll tvätt efter tvätt. Alla strumpor jag köpt senaste halvåret har gått sönder i hälen efter bara någon tvätt (och då har jag köpt ett tjugotal i olika färger). Samma gäller pyjamasarna, där har jag två stycken som gått sönder på knäna efter bara någon tvätt. Samma med ullbyxor, trasiga knän på en gång. Jag har alltid fått gott bemötande och nya plagg men kvaliteten är verkligen under all kritik. Finns inte en chans att kläderna håller för tre barn (förutom möjligen spädbarnskläderna som inte utsätts för så mycket påfrestningar). Så trist också med utvecklingen mot mer Könsstereotypa kläder. Där borde polarn se och lära av Mini Rodini. Slutligen tycker jag också att det borde vara självklart för ett märke i den prisklassen att all bomull är GOTS. Återigen borde de se och lära av Mini Rodini. Jag hade själv polarnkläder för 30 år sedan och skulle gärna klä mina barn i polarn (vilket jag också gör till viss del) men det är onekligen en trist utveckling som gör att jag tittar mer och mer på andra märken. Håller dock tummarna för att det blir ändring på detta! 🙂

   1. Håller helt med! Både om kvaliteten och de könsstereotypa färgerna och modellerna. Så tråkigt!

  2. Jag vet, min yngsta dotters polarn o pyret leggings har fått hål allihop, jag fattar ingenting 🙁
   Ebba: jag lappar och lagar, har inte ekonomi till att inte göra det. Men vad fint att de har den hjälpen med att laga ytterplagg, det kände jag inte till <3

 3. Så bra tjänst den där Polarn O. Pyret Repairs. Kan man lämna in jackor som inte är från Polarn men med en trasig dragkedja där tro? Dragkedjan i min sons jacka har precis gått sönder så här lagom till att kylan gör sin påmind. Fler skulle ha denna tjänst, känns så förargligt att behöva kassera en jacka bara för en trasig dragkedja. Nu kommer jag inte göra det, utan gå till skräddaren med den eller laga den själv, men verkligen bra initiativ av Polarn som jag hoppas fler tar efter 🙂

 4. Åh, ÄLSKAR ärvda kläder! Så mysigt med en gullig liten historia bakom varje plagg också! Ett plagg blir så värdefullt när man har en alldeles speciell och egen anknytning till de och fått ärva det från syskonet eller kanske kusinen eller kompisen som man alltid sett upp till!! Hejja Polarn för sånt toppen jobb med fina kläder som går att ärva utan problem och lösningar som Polarn o Pyret Repairs!!

 5. Min minsting ärver kläder som där hon är det fjärde barnet. Det är allt från polarn, ralph lauren, mini rodini till guldklimpar från HM. ÄLSKAR det!

 6. Hej,
  Vår minsta son får ärva av storebror. P&Ps plagg är de som klarat sig bäst tycker jag efter antalet tvättar och fläckar. Nu ska vänners barn få ärva i sin tur ❤️
  Och så måste jag fråga vart din fina pyjamas kommer ifrån Ebba?
  /Lina

 7. Kanske inte laga o lappa, utan mer ”revidera”. Klippa av byxor till shorts. Kapa en ärm till trekvartslånga om den blivit ful/kort, klippa bort foten på strumpebyxor till leggings, kapa benen på leggings när knäna slitits ut o använda nederdel till benvärmare eller armvärmare till mig (newbies är extra fina till det med sin spetskant nertill) men borde helt klart laga mer…

  1. Lillebror ärver av storasyster! Och han är så stolt när han äntligen får ha hennes jacka eller tröja 🙂 Härligt inlägg med magiskt fina bilder! ❤️

  2. POP ytterkläder är oslagbara, barnen är varma och torra och dessa ärvs mellan både syskon och kusiner. Jag håller dock med många andra om övriga plagg från POP där kvaliteten är lika dålig som från en riktig budgetkedja; hål i pyjamasen som använts en gång, sockar blir dåliga nästan genast etc. Detta tycker jag verkligen att du skall framföra till POP Ebba. Jag lappar och lagar inte men ser till att allt som är helt och rent kommer vidare till en ny användare.

 8. Jag lappar alla kläder, och syr ihop när de börjat dela sig i sömmarna så klarar de sig ett tag till. Det började med att jag hade köpt ett par nya tights till min dotter, i storlek större förstås, så himla snopet då när hon ramlar på asfalten och det går hål i de nya byxorna som jag räknat med att hon skulle ha i typ ett år eller så (var nog storlek 86). Jag hade en svart trikåkjol som jag skulle ge till secondhand men kom på att jag kunde klippa lagningslappar av den och sy fast själv. Nu tre år senare så klipper jag fortfarande lappar från samma kjol. Ibland ser hon ut som en pirat med sina svarta lappar på knäna. På de svarta byxorna som jag lagat så har kompisar trott att de varit köpta så. Ibland har vi tagit ett annat tyg och kallat det för att sy fast ett plåster på byxorna. För mig handlar det allra mest om att spara på naturresurser. Så himla onödigt att köpa nya byxor direkt när det ändå går hål så lätt. Och på de tights som vi köpt begagnat så blir det garanterat hål innan hon vuxit ur dem. Hon är nu 4,5 år och jag fortsätter så länge hon accepterar det. Tycker att åtminstone när hon ska ha kläderna på förskolan så funkar det. I helgen så tittade hon när jag lagade fyra av hennes byxor, och det bästa nu är att hon vet att jag gör det. Att det är naturligt för henne. Att hon själv kommer och frågar om jag kan sy det som är sönder. Jag gör det alltid för hand, det tar lite tid, men så glad man blir över resultatet. Ett plagg som får vara med ett tag till!

  Vi ärver mycket från kusinerna till speciellt lillebror. Och vilken lyx det är att få den kassen och plocka ur det som passar. Sen lägger vi undan och tar med till nästa kusin när det är urvuxet. Jag älskade också när jag fick ärva av mina äldre kusiner, och kom ihåg hur glada de som fick ta över mina kläder var.

 9. Lappa och laga snyggt är ju en sport! Urkul! Dessutom extra roligt när barn jag känner ber mig fixa till trasiga mjukisdjur och dockkläder. Funderar på att starta lappa-och-laga-förmiddag någon lördag emellanåt i lämplig lokal. Dit ska de osäkra få komma och få viss stöttning (bara att hitta tråd i rätt färg är ibland lösningen – får ta med mitt trådförråd). Tror dessutom det kan bli ganska trevligt att sitta och pilla med något samtidigt som man pratar; typ syföreningen men öppet för alla. Vad tänker ni andra om idén?

  1. Vilken jättebra idé! Kul att göra det tillsammans och pepp till de som inte provat innan! Många i min närhet blir helt förvånade över att jag klipper egna lappar istället för att köpa, ungefär som att “går det?”
   Kul om man kan inspirera varandra till smarta lösningar!

 10. Satt senast igår o sydde i en sån dör knapp som fothällorna ska fästas i, till skalbyxor. Köpte dem till min äldsta o haft utlånade till min systers två barn o nu tillbaka till min minsta. O då är det en ynka liten knapp som är borta. Som vi dessutom FICK hos Pop i Sollentuna, de hade köpt in egna för folk frågar efter det. Superbra!! Jag älskar kvalitén på ytterkläderna o andrahandsvärdet. Resten köper jag inte så mkt av längre pga att jag inte gillar stilen, gillade det mer förr med färg o mönster o unisex. Hatar spets, volanger o dova opraktiska ljusrosa kläder som typ dominerar nu.

 11. Min äldsta son fyller snart 7 år och när han var kring fyra år kom han hem från skolan med ännu ett hål på byxorna. Jag suckade och beklagade mig över det hela när han tittar på mig och säger ”Men mamma, du kan reparera dem !” Och då slog det mig, jaaa det KAN jag. Sedan dess lappar jag det mesta som går att lappa. Nu ligger bebis nummer fyra i magen och han lär ärva det mesta av sina syskon, lappat och icke lappat 😉Tycker vissa fläckar förstör plaggen mera och det är trist när man inte får dem rena igen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.