Mitt doftminne av lavendel

/ I stolt samarbete med @urtekramsverige /

Det sägs ju att dofter är porten till vår barndom. Du vet känslan av att fånga upp en doft som plötsligt framkallar ett starkt minne, en person, en plats eller en känsla? Det ska tydligen helst vara en doft vi inte jämt känner i vår vardag. För mig var det EXAKT så, när jag fick hela Purple Lavender-serien från Urtekram ner hit till Falsterbo, för att testa. Krämade in händerna med sköna Purple Lavender Handcream och kastades direkt tillbaka till…

…Min barndoms somrar på Marstrand och att dra ut en trög låda i den stora målade träbyrån, med sommarkläder. Den underbart somriga doften av småblommiga lavendelpåsar som mamma lagt i lådorna. Hemsydda lavendelpåsar med lavendel som vi tagit med hem från södra Frankrike. För varje sommar bilade vi ner genom Europa till mormors lilla stenhus i Villefranche. Ja, även den där “bil-doften” skulle jag känna igen på en sekund, apropå doftminnen, haha! Men åter till lavendeldoften…

Säkert tecken på att vi närmade oss målet? De blålila lavendelfälten utanför bilrutan. Mamma köpte med torkad, sydfransk lavendel och sedan lärde vi oss sy egna lavendelpåsar. När vi fått upp tempot blev det lavendelpåse-fabrik hemma och tja, ni kan ju GISSA vad alla fick i julklapp… Än idag älskar jag lavendelpåsar och nu får mina barn egna lavendelminnen.

Jag har köpt mycket Urtekram genom åren. Kroppsprodukter från deras härliga kokosserie, barnprodukter men också handtvålarna, som jag köpt med hit till Falsterbo från Köpenhamn. Garanterat bra produkter, prisvärda och dessutom snygga!

När vi kom i kontakt i våras, så fick jag också lära känna varumärkets historia bättre. Danska Urtekram har sin produktion i Mariager, Jylland. Sen starten 1972 har de producerat ekologiska produkter och alla skönhetsprodukterna är certifierade via Ecocert COSMOS Organic. Här kan du läsa om vad märkningen betyder, och vilka krav som ställs! Via certifieringen säkerställs också att produkterna exempelvis inte heller innehåller ämnen som PFA:s eller parabener. De innehåller heller inga animaliska ingredienser och testas självfallet inte på djur.

Purple Lavender är alltså Urtekrams senaste serie och innehåller ekologiska lavendelextrakt. Produkterna innehåller också bland annat hyaluronsyra, videbarkextrakt och aloe vera.

Kroppsskrubb med växtbaserad peeling är en räddare i sommar, den blir mitt “mini-spa” i duschen. En annan favorit (smidigt att spraya på och den går snabbt in i huden) är Purple Lavender Body Oil med närande ekologisk lavendel, eterisk olja och den innehåller också mandelolja och jojobaolja för att återfukta och skydda hudens naturliga balans.

Näst efter solskydd är just riktigt BRA återfuktande produkter viktigast för mig på sommaren. Och…

…den otroligt lyxiga, sköna känslan av att hinna skrubba och sedan kräma in kroppen med härlig lavendeldoft. Eller vad som nu hinns med, de få minutrar (!) man har själv i badrummet innan någon ropar “mammaaaa”, haha.

Tack vare Urtekram ska jag nu också (äntligen!) göra slag i saken och plantera lavendel här hemma i trädgården, vid den allra soligaste väggen. Vem vet, kanske får jag också en lavendelpåse i julklapp en vacker dag…

Urtekrams Purple Lavender-serie finns på Ica, Coop och nätet, exempelvis för snabb leverans hos Lyko!

35 reaktioner till “Mitt doftminne av lavendel

 1. Exakt så…Vi har en stor doftande lavendel i trädgården och den doften kastar även mig tillbaka i tiden. Fast till syslöjden där det tillverkades just lavendelpåsar 🙂

 2. Låter härlig! Måste testas. Tack för tips och fint inlägg❤️

  1. Den här typen av samarbeten gillar jag! Verkar valt med hyfsad omsorg och var så intressant för mig att jag aktivt klickade och läste hela texten och överväger att köpa. Tack för relevant reklam, snyggt jobbat!

 3. Älskar lavendel så den serien blev jag väldigt nyfiken på. Tack för tipset! Din text får mig för övrigt att tänka på Majas alfabetssånger, bokstaven L där dem sjunger om just lavendelpåsar..

  1. Gillar som sagt att läsa Ebbas blogg och följa hennes tankar om lite av varje, men köper aldrig något via någon av de bloggar jag följer. Behöver ingen influencer i mitt liv. Bara benämningen influencer ger mig rysningar. Är vi inte tänkande människor som är kapabla att klä oss själva och välja de produkter vi behöver? Skulle som alternativ föredra en separat säljblogg. Det skulle kännas ärligare än att bli förledd av ”idolers” dolda lockrop. En bloggare blir inte lottlös om reklamen minskar. De tjänar STORA summor idag. MÅTTLIGA summor tidigare. De har ju för övrigt oftast andra jobb så bloggandet syftar bara till att förstärka deras ”varumärke”. En annan aspekt på bloggande som känns skrämmande är att minsta lilla kritik möts av en storm av de ” rättrogna följarna”. Vissa bloggare tar bort minsta kritiska kommentar, alternativt svarar surt. Där är Ebba beundransvärd och svarar alltid vänligt med en artig ton.

 4. Jag skulle så gärna vilja diskutera det här med influencersamarbeten med läsarna till bland annat din blogg Ebba. Sen ca ett år tillbaka står alla dessa samarbeten mig upp i halsen. Numera går jag fortfarande in och läser bloggar då och då men samarbeten ger total motsatt effekt på mig. Det blir varumärken jag absolut inte kommer köpa om jag ska köpa något nytt överhuvudtaget. Dessa lavendelprodukter ovan känns som det sista jag behöver just nu. Jag är nyfiken på om det är fler som reagerar som jag gör. Hur länge ska denna affärsmodell vara accepterad?

  1. Hur länge har annonser funnits i tidningar? Hur länge har reklam avbrutit tv-program?

   Behöver det diskuteras, och framför allt måste det diskuteras här? Kan inte bara de som ogillar reklam sluta konsumera tidningar, bloggar och tv? För min del får din typ av kommentar motsatt effekt och jag får lust att köpa hela lavendelserien bara för att.

   1. Monika, vi är alla olika och det finns inget rätt eller fel. Jag tycker det är skillnad på annonser och reklaminlägg för de är inte invävda i det vanliga innehållet i tidningar/på tv.
    Jag förstår din ståndpunkt och respekterar den fullt ut, jag är nyfiken på hur andra tänker och är tacksam för att jag fick veta vad du tycker om samarbeten.

   2. Nu blev det nästan en diskussion iaf 🙂
    Men jag ville bara svara på det du skriver om att reklam inte vävs in i det vanliga innehållet och där håller jag inte med. Syftar ffa dels på all produktplacering i tv/film och dels på en del ”artiklar” i tidningar där det enda som skiljer dem från övriga innehållet är en liten annonsmarkering högst upp i hörnet. Jag tröttnar också på reklam/samarbeten men anledningen till att jag reagerade på din kommentar just här är nog för att jag tycker att Ebba är en av få som gör riktigt välarbetade samarbeten. Jag tycker också att det är väldigt tydligt vad det handlar om, till skillnad från andra bloggare och en del tidningar. Hade jag sett din kommentar i ett annat sammanhang hade jag säkerligen hållit med dig. Om jag öht sett den, såna bloggar har jag tröttnat på och läser bara när jag är extremt uttråkad utan en bok tillhands 🙂

   3. Håller med dig Malin. All reklam och business står också mig upp i halsen. I de flesta bloggar märker man hur reklaminslagen accelererar med blixtens hastighet. Tror att lockelsen för bloggerskor ( varför är det bara kvinnor som sysslar med detta?) att få gratisprodukter, resor, besök på nöjesparker, hotellvistelser m m, blir övermäktig. Borde vi inte i stället minska på vår konsumtion? Förstår inte heller att läsare inte kan välja sina kläder själva. De ideliga frågorna : ”Var har du köpt….du har på dig” förvånar mig. Själv har jag inga problem att hitta de kläder jag vill ha utan att kopiera bloggerskors stil. Jag läser matbloggar för att få nya recept och Ebbas blogg för att följa hennes intressanta tankar om livet i smått och stort. Inte för att köpa, köpa.

  2. Kritisk kan man förstås vara, men alternativet är att du får betala för att läsa bloggen? Eller tycker du att allt ska vara gratis?

   1. Jag tror väldigt få bloggar skulle överleva om läsarna skulle betala för att läsa.

    Men om jag frågar såhär, blir ni inspirerade och vill köpa det som bloggare gör reklam för?

  3. Ja så länge Johan Kleberg är arbetslös måste ju Ebba försörja sin barnaskara! Trots att Johan blev lurad av: “the oldest trick in the book” – han hade ju inget val…

  4. Hej Malin, tack för din kommentar och för att du hänger med här i bloggen – jag lyfter ju sådana frågor regelbundet, och jag är tydlig med hur jag driver mitt bolag, och att jag jobbar med det jag älskar! OCH att jag har valt en modell där jag inte tar betalt för innehåll, som tex Netflix där du betalar en månadsavgift, utan att jag istället vill att ALLA ska kunna ta del av mitt innehåll, som då är finansierat av annonser och samarbeten, som jag väljer med omsorg. Som svar på din fråga hur “länge denna affärsmodell ska vara accepterad”, så tror jag att det kommer gå fint, så länge man är transparent, tydlig och älskar det man gör! Jag är – som jag ofta påpekar – enormt glad över att jag kan jobba med detta på heltid. Kram från Ebba

 5. Jag tror väldigt få bloggar skulle överleva om läsarna skulle betala för att läsa.

  Men om jag frågar såhär, blir ni inspirerade och vill köpa det som bloggare gör reklam för?

  1. Men hur ska bloggare kunna försörja sig utan intäkter från samarbeten, tänker du? Det enda andra alternativet är väl egentligen att låta läsarna betala för innehållet, vilket jag (precis som du) tror är svårt.

   Som svar på din fråga blir jag absolut inspirerad av sådana här samarbeten med välskrivna texter och härliga bilder 🙂

 6. Tror det handlar lite om att vi varit “bortskämda” med att det inte varit samarbeten och reklam på Ebbas bloggar tidigare då de legat på SVT och TV4, där jag antar att bloggarna istället får betalt och eller skriver där eftersom de är anställda som programledare.
  Det är klart att det är skönare att få läsa en blogg utan ständiga samarbeten och reklam för allt och inget, men det handlar ju även om ett karriärsbyte och ett yrkesval.
  Tidigare jobbade Ebba som programledare och nu som influencer. Som influencer går det ut på att vara en reklampelare (i brist på bättre ord) för allt möjligt just för att försörja sig. Det är där skillnaden ligger och väljer man då att läsa bloggen så får man nog acceptera att det är så det ser ut.

  1. Köper du något som Ebba gör reklam för? Gör ni andra läsare det?

   De som annonserar måste ju anse att det är lönsamt.

   1. Jo, jag köper en hel del eftersom Ebba har välvalda produktsamarbeten. PoP och Clinique är storfavoriter. Sedan kollar jag ofta länkar hon ger och handlar enligt behov och inspiration.
    Ebbas böcker har jag, både Säker Stil och två kokböcker (om man nu ska förminska dem till det trots att de ger härlig läsning och feelgood utöver alla recept).
    Ja, och så tillbringade jag två fantastiska veckor på Mauritius i vintras också inspirerad av Ebba trots att hon inte alls ansträngt sig för att få mig att åka dit utan bara delat med sig av härliga upplevelser. Har säkert glömt många saker eftersom bloggen är toppen och jag själv väljer vad jag vill köpa eller bara kolla på.

   2. Det är definitivt lönsamt både för företagen och influencers. Det är ju bara att se i t ex kommentarsfält på Instagram under varje bild att det kommer massor med frågor om var influencern ifråga har köpt klänningen, skorna, solbrillorna, väskan. Det lönar sig definitivt för företagen att samarbeta med influencers och därmed öka konsumtionen, och influencers får betalt så det är ju win-win.
    Kan inte minnas att jag köpt något en influencer “sålt”, men kanske jag inte heller tillhör målgruppen då jag överlag inte konsumerar så mkt.

   3. Hej Malin, återigen – tack för att du engagerar dig så i frågan, och i synnerhet vad gäller just min blogg och mitt skrivande! En stor i del i det jag gör är ju också att jag vill engagera, så DÄR har jag väl i alla fall lyckats då… 🙂 Kram från Ebba

 7. Jag gillar samarbeten oftast om de är ”genomarbetade” såsom ebbas alltid är och kikar ofta på produkterna. Och handlar ibland!

 8. Det som gör att reklam från influensers skaver så mycket är ju att hela grejen är att man ska bygga en relation till dem, tro att de är lite som ens kompis.

  Och varje gång de gör reklam så påminns man om att det verkligen inte är en kompis utan att det är jag som är varan här, det är jag som säljs av influencern till annonsörer, inte tvärtom.

  Jag tycker detta inlägg var ganska personligt och fint, det märks att Ebba har lagt ner tid på det. Men för att vara ärlig blir det nästan ännu värre då. Att personliga minnen från barndomen tas upp, och används för att sälja en jäkla tvål ingen av oss behöver.

  Tänk att bli hembjuden på middag hos en god vän, och efter långa personliga samtal tar hon fram lite produkter som hon berättar att hon vill att du ska köpa från henne. Det är så influensers arbetar.

  Detta är inte kritik mot ebba, det är kritik mot hela konceptet om bloggare, influensers etc.

  Och framförallt börjar det kännas väldigt unket, när vi har en klimatkris som kommer förstöra våra barns framtid (vi snackar norden måste samla in regnvatten 2050 för att ha nog med dricksvatten till befolkningen- om bara 30 år!!!!, otrolig matkris, enorma flyktingströmmar osv) så vill dessa människor få oss att bara köpa mer grejer vi inte behöver som förstör miljön och vår värld ännu mer.

  Vi konsumerar så mycket att våra barn kanske inte överlever den värld vi skapar. Det känns så fel att uppmuntra till konsumtion just nu, och ”genomtänkta” reklaminlägg känns nästan ännu värre än helt opersonliga reklaminlägg.

  Och till de som undrar hur man tänker mig att influensers ska kunna blogga och Instagramma utan reklamintäkter? Hmmm, jag tänker nog att det kanske inte vore helt katastrofalt om de inte gjorde det. det är inte jättenödvändigt yrke för världen direkt. Ganska onödigt rent av, och faktiskt farligt för världen om man tänker på konsekvenserna av den överkonsumtion alla influensers uppmanar till.

  Jag tror inte obegränsad mängd med snygga tjejer som fotar sig själva och skriver ”köp denna tvål”, ”här är mina fina barn”, ”köp en ny kjol”, ”tips om krispiga vita skjortor” är speciellt meningsfullt för människor att ha tillgång till. Jag tror till och med att världen kanske skulle vara lite bättre av att vi inte hade influensers som fick oss att känna oss fula, tråkiga, otillräckliga, fattiga och konsumera för mycket.

  1. Håller helt med om konsumtion och klimatkris! Skrämmande hur vi fortsätter som vanligt och jag blir alltid lite obekväm när det är mycket om att köpa den perfekta krispiga skjortan eller håraccessoaren eller väskan eller skorna – vi behöver inte.

   Men just detta inlägg är ju faktiskt saker vi använder till vardags. Tvål, schampo, handkräm – som dessutom är schysst framställt och av ingredienser som är snälla mot naturen på alla sätt och vis. Det är väl ett jättebra inlägg och jag skulle nog säga att en jäkla tvål är en väldigt bra och nödvändig produkt.

  2. Jag håller med om att vi bland annat behöver se över vår konsumtion, men det blir lite fånigt när diskussionen är helt svart och vit. Jag vet inte hur det är med dig men jag använder en jäkla tvål varje dag, och om den då doftar gott och gör mig på gott humör är det bara positivt. Samma med att promota cyklande men när det väl behövs hyra bil. Eller att konsumera hållbart genom att köpa barnkläder av sådan kvalitet att de kan gå i arv.

   Att skriva att världen skulle vara bättre utan influensers tycker jag var så dumt att det egentligen inte förtjänar ett svar, då har man tappat perspektivet fullständigt. Lyft blicken och se vad som verkligen förstör för oss människor världen över. Nej, Ebba (eller andra influensers) har aldrig någonsin fått mig att känna mig ful, tråkig, otillräcklig, fattig osv.

 9. Tänk att jag gillar att läsa Ebbas blogg för att de välskrivna- även reklaminslagen presenteras på ett personligt sätt. Jag konsumerar inte alls mycket – min sons särbo i chile brukar presenta mig med märkeskläder när hon årligen gästar Sverige tillsammans med mitt barnbarn. Men jag är imponerad av kvinnors nya möjligheter att skapa företag som är framgångrika. Dessvärre har det alltid vait så att när kvinnor bryter ny mark, så möts de inte sällan av massiv kritik från andra kvinnor. Även om jag gillar att läsa och kolla Ebbas reklamtexter så kan jag sovra och avstå från att köpa- men jag brukar köpa tvål och hudlotion allt emellanåt. Det innebär att jag brukar stå lite villrådig på apoteket och undra vilket märke ska jag nu välja! Nästa gång ska jag absolut köpa lavendel utekram! Tack Ebba för din intressanta blogg! Den ger mig glädje som inte är bosatt i en storstad ! Det finns dessutom inte så många köpgalleriet häromkring!

 10. Kala, precis det du skriver om är det som blir icke-genuint med influencers som gör reklam genom att använda sin familj och bli för personliga.
  Att man ex skriver att man är lika peppad över att sponsras av Volvo som barnen är över att plocka jordgubbar. Det blir liksom inte trovärdigt.
  Eller att avsluta ett långt, genomarbetat inlägg som det är uppenbart att har tagit länge att skriva, länka och fota bilder med en professionell fotograf en helt annan dag och troligtvis skickats på översyn till företaget innan publicering, med “Nu ropar barnen här, nu kör vi!” som att barnen ropar det när hon skriver inlägget och hon säljer in det som något spontant i stunden. Så är det ju verkligen inte, vilket är helt uppenbart och det blir inte alls genuint och känns som att man blir dumförklarad som läsare.

  1. Hej Lousie! Vad trist att du känner så, men såklart stort tack för att du följer och tycker att det är kul att ta del av det material jag roligt nog kan erbjuda er följare / läsare gratis, eftersom jag tex inte kör en “betalmodell” (och inte tror på det) utan finansierar bloggen och mina andra plattformar med annonser. Som gör det möjligt för mig att arbeta med detta på heltid! Kram från Ebba

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.