Kunglig baby på ingång (och kungligt dop!)

Hurra för en kul kunglig nyhet i veckan: Prinsessan Sofia och prins Carl Philip väntar sitt tredje barn – i vår kommer en ny liten prins eller prinsessa. “Vi är glada och förväntansfulla och ser fram emot att välkomna vårt tredje barn, ett syskon till Prins Alexander och Prins Gabriel. En ny liten medlem till vår familj“.

Next stop trebarns-kaos på Villa Solbacken. Eller, så mycket kaos blir det kanske inte utan mest av allt himla härligt! De har ju dessutom bra support därhemma, skulle jag gissa. Väldigt roligt, hur som helst, att Gabriel och Alexander ska få ett syskon…

Vi får ju då också se fram emot ett till kungligt dop. Jippie! För kungligt dop betyder också härliga dop-looks! Såhär stylish var drottningen hösten 1977 när Victoria döptes…

Underbara bilder! Även denna, när mamma och pappa försiktigt lägger henne i vaggan:

När prinsessan Madeleine döptes valde drottningen himmelsblått och pärlor – men mest fokus fick ett illskrikande dopbarn i kyrkan:

Vi gör även en snabb throwback till 1979 och dåvarande kronprins Carl Philip döps:

Carl Philip Edmund Bertil, född 13 maj 1979 på Stockholms slott (och den fjärde i tronföljden efter Victoria, Estelle och Oscar) döpt i Slottskyrkan:

…Och så hoppar vi fram en generation – och ser en stolt pappa till två egna prinsar. Här ser vi Carl Philip med prins Alexander i famnen och dopbarnet prins Gabriel, som alltså döptes ute på Drottningholm i december 2017:

Så fin Sofia var i folkdräkten! Äääälskar färgerna!

Så det blir ju tre och ett halvt år lite drygt mellan Gabriel och det nya syskonet. Himla bra, tycker jag, som har ungefär det mellanrummet också. Två stycken tätt, som mellan Alexander och Gabriel (puh) och sedan lite mer andrum. Fyra år hann ju Klas fylla just innan Ernst kom. Vilket var väldigt härligt och något helt nytt för mig, eftersom vi hade två blöjbarn och fulls kaos med Marianne och Klas, som ju vara har 1 år och 10 månader emellan sig. Nog om detta! Det blir vad det blir med sådant här – och det blir ju oftast väldigt, väldigt bra precis som det blir. Märkligt nog.

Ännu fler dop-minnen? Jamen förstås Sofias otroligt snygga vita spets-look (diademet!) på första dopet, för Alexander. Här ser vi den lilla familjen utanför Drottningholms slottskyrka:

Och här inne i kapellet ser vi kronprinssessan Victoria med prins Oscar, och prinsessan Sofia med dopbarnet prins Alexander:

Gullpojkar! Spana in den här bilden, den hade man ju ramat in nästan:

Kronprinsessan mini me-matchade för övrigt med Estelle den där dagen, minns ni?

Ja, för övrigt var ju Estelle först ut. Såhär såg det ut i maj 2012 när Estelle Silvia Ewa Mary döptes:

Stolt pappaprins, som bär Estelle iklädd den kungliga dopklänningen från 1906:

Gulliga bilder har vi ju alla från våra barns dop – dock kanske inte bilder på uniformsklädda personalen som bär presenter. Men jorå, det har kungligheterna och det älskar man ju! Utöver många andra saker som skiljer kungliga dop åt från “våra vanliga” är nog ändå gästlistan, där de bjuder in hovstallmästaren, slottsfogden, hovauditör, överhovmästarinnan, hovdam, kammarjungfru och… Ja, ni förstår. Milt utttryckt många spännande titlar.

En dopfavorit till? Såhär såg det ut när Adrienne döptes, ute på Drottningholm:

Apropå prinsessan Madeleine, visst blir det också den första babyn i kommande generation som INTE föds och blir kunglig höghet dessutom? I oktober 2019 kom ju det ganska oväntade beskedet: Kungen tar bort “kunglig höghet”-titeln från de fem barnbarnen som inte är en del av kronprinsessans familj. Det handlade då om Carl Philip och Sofias söner Alexander och Gabriel samt Madeleine och Chris tre barn: Leonore, Nicolas och Adrienne.

Kul för alla kusinerna, som ju är i hyfsat samma åldrar – här ser vi Alexander och kusin Oscar:

…Och här nedan ser vi prins Alexander där han ligger i Karl XV:s vagga på Drottningholms slott efter sitt dop fredagen den 9 september 2016. Här kommer alltså lillebror eller lillasyster också ligga någon gång i början av sommaren. Kul!

FOTO: Janerik Henriksson / TT, Fredrik Sandberg / TT, Anders Wiklund / TT, Henrik Montgomery/TT

KOMMENTERA GÄRNA!

14 reaktioner till “Kunglig baby på ingång (och kungligt dop!)

 1. En familj bland många som inte tar något ansvar för klimatpåverkan.Sluta skaffa så många barn!!

 2. Men kommer de ha den här typen av offentligt dop nu när barnet inte är en ”kunglig höghet”? Det känns som om de borde ha något för bara närmsta släkten och vänner då.

 3. Det ska bli väldigt intressant att se hur kungahuset löser det kring födsel och dop nu när detta barn ”bara” föds som prinsessa eller prins och medlem av den kungliga familjen, och inte som HKH och medlem av kungahuset. Blir det en informationskonselj för att avslöja namn och hertigdöme (får barnet ens ett sådant?)? Blir det te deum? Lika många namn? Kommer det skjutas salut? Får barnet lika många gudföräldrar? Kommer dopet TV-sändas? Kommer barnet få Serafimerorden på samma vis som sina syskon och kusiner? Så många frågor…

  Kan för övrigt inte låta bli att tänka att det kanske inte är helt lätt för Victoria att småsyskonen (och deras partners) är superfertila… 😔 Att ens få tre barn vardera, och dessutom så tätt, är ju liksom inte alla förunnat, och då skulle det inte förvåna mig om åtminstone Madeleine får fler.

  1. Tänkte också på det men med det sagt så har vi faktiskt ingen aning om ifall Sofia har gjort ivf eller inte, de kanske har försökt febrilt i flera år och tycker att det är alldeles för länge mellan barn 2 och 3? Victoria kanske inte alls vill ha en trea? En vet ingenting egentligen 🙂

   1. Nej, såklart kan det röra sig om sekundär infertilitet. Men kanske ändå mindre troligt när man fått de första så väldigt tätt, och tillsynes helt utan problem, och det ändå inte är särskilt långt mellan nr 2 och nr 3? Kanske snarare rimligt att vilja vänta lite på nr 3? För Madeleine var det definitivt ingen kamp i a f, det berättade hon ju själv om i intervjun i Mama. Och att det kan ha varit mer motigt för Victoria och Daniel är ju inte helt otänkbart med tanke på hans sjukdomshistoria, och den medicinering som krävs efter att ha mottagit ett donerat organ, och det faktum att det först ”dröjde” (i alla fall med kungliga mått mätt) innan Estelle kom och sedan tog flera år innan Oscar föddes. Det är trots allt lite ovanligt bland kungligheter med tanke på att en av tronföljarens viktigaste uppgifter krasst nog är att säkra tronföljden så snart som möjligt… Plus att det florerat många rykten om att de gjort IVF. Dock har jag själv kämpat med ofrivillig barnlöshet och IVF i flera år för att få ett enormt efterlängtat barn, så jag är såklart präglad av det, och har alltid känt så med Victoria när det upprepade gånger spekulerats om graviditet då någon tyckt sig ana en liten mage. Men såklart har du helt rätt i att vi egentligen inte vet någonting om det. ❤️

   2. Var har ryktena om att de gjort ivf florerat? Har helt missat det.

  2. Det kan ju bara bero på Victorias ålder att det inte blev fler barn, hon var väl 35 när Estelle föddes och 39 när Oscar föddes. Madeleine och Sofia är ju yngre. Efter 35 minskar ju kvinnans fertilitet ganska dramatiskt, något som många säkert inte tänker på, utan tror att de hinner skaffa barn sedan nån gång…

   1. Fertiliteten minskar det vet vi men hur mycket är väldigt individuellt och svensk forskning hänger inte riktigt med jmfr med amerikansk t ex. Jag dömdes ut som helt infertil vid 38 års ålder, läkaren rekommenderade mig äggdonation pga mina dåliga värden. Jag fick mitt första barn vid 40 års ålder, mitt andra vid 42 år ålder -utan hjälp av hormoner, ivf eller liknande. Det är så klart inte så för alla men ville ändå belysa att det finns skillnader som inte bara är undantag. Med det sagt så tror jag absolut det kan vara så att det finns en storokunskap när det gäller fertilitet och en norm som säger att man behöver vara två som gör att kvinnor väntar ”på den rätta”.

 4. ååååh så roligt med en till kunglig bebis. Älskar den svenska kungafamiljen. Ser framemot att se om det blir en pojke eller flicka =) inte för att det spelar någon roll egentligen men det hade ju varit kul om de hade fått en flicka i och med att de redan har två pojkar=).

 5. Jag undrade också om det verkligen blir dop i tv, guldvagga och allt det nu när de inte längre blir HKH. Då blir kanske ett dop bara relevant för närmsta familjen?

  Det känns ju som klassiskt att Victoria och Daniel skaffade hund, väldigt typiskt i tid för när en trea hade varit aktuellt där.

 6. Förstår inte att så många orkar och har tid med en trea? Jag hinner inte vara så mycket närvarande och delaktig som jag skulle önska med mina två barn, ändå jobbar jag inte heltid o mannen gör mycket hemma… Hur hinner ni med, vad prioriteras bort?

 7. Så roligt med dina tillbakablickar! 👏🏻 Älskar alla fina klänningar (och söta bebisar ☺️)

 8. Läste någonstans att det nog inte blir något officiellt dop för det nya barnet…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.