Kungligt fredagsgodis – hurra för födelsedagsprinsessan

Hurra för fredag och hurra för, ja vem? Jo, vi grattar idag en kunglig nybakad 70-åring lite i efterskott. Nu i augusti fyllde nämligen drottning Elizabeths enda dotter, prinsessan Anne, 70 år – och hon firade med att släppa två härliga bilder. Men vi börjar med en arkivbild, ett underbart gammalt födelsedagsporträtt på hennes kungliga höghet Anne Elizabeth Alice Louise av Storbritannien:

Prinsessan, som är nummer fjorton i tronföljden och en passionerad ryttare, blev den första brittiska kunglighet som tävlade i ett OS. Hon var två OS-silver 1975 och ett OS-guld 1971. Coolt! Man kan tänka sig att hon var ganska stolt nät dottern Zara tävlade i OS (i London, inte minst) år 2012:

Dottern Zara Anne Elizabeth (som är lika gammal som jag, född 1981 – och det äldsta kvinnliga barnbarnet till drottning Elizabeth) gifte sig 2011 med rubyspelaren Mike Tindall. Paret har två döttrar, 6-åriga Mia Grace och 2-åriga Lena Elizabeth.

…Men åter till jubilaren, här ser vi Anne tävla i EM 1973:

…Och här ser vi henne samma år, 1973, vinka från balkongen – nygift med kapten Mark Phillips. Typisk 70-talsklänning med skorstenskragen, minimalistiskt snitt, mittbenan och de långa ärmarna, spana in här:

Här nedan ser vi en 10-årig prinsessa med sina bröder och mamma och pappa…

Familjen poserar på gräsmattan utanför Balmoral i Skottland. Åh, jag DRÖMMER om att åka och besöka Balmoral en vacker dag!

De nya bilderna (härliga) är tagna på Gatcombe Park, det kungliga residenset som är prinsessan Annes privata hem.

…Där bor hon tillsammans med Sir Tim Laurence, som hon är gift med sedan 30 år tillbaka (när hon skilde sig från barnens pappa). I samband med 70-årsdagen släpptes också en 1,5 timma lång dokumentär om prinsessan, som till vardags är en (hårt) arbetande kunglighet – men ändå väldigt privat. Ett tydligt tecken på det var också när hon aktivt valde BORT kungliga titlar till hennes barn, Zara och Peter. Helt enkelt för att ge dem största möjliga chans till en så normal uppväxt som möjligt.

Senaste tre åren har prinsessan Anne skrapat ihop flest “arbetsdagar” av alla de brittiska kungligheterna. I dokumentären framkommer också bilden av en ganska “hands on” farmor och mormor, till de fyra barnbarnen. Tja, hon hämtar kanske inte direkt på förskolan, vi pratar ändå om en brittisk prinsessa, men hon har ofta barnbarnen hemma på söndagslunch och “tycker om att se dem rida”…

Vi kastar oss tillbaka till när Anne var ungefär i samma ålder som barnbarnen – på brodern prins Charles 4-årsdag. Underbar bild, med Charles allvar och Annes gapskratt!

Älskar den lilla ängla-bokmärkes-frisyren hon hade! Älskar även smock-klänningen och prins Charles dubbelknäppta skjorta. Kunglig sötchock!

Innan vi går vidare bara måste vi titta på prins Charles lackskor också…

…Nej, vi stannar liiite till i Aberdeen, på väg till Balmoral. En 5-årig prinsessan Anne som håller moster Margaret i handen, år 1955. Chica prinsessan Margaret i rutig dräkt, som skulle vara precis lika rätt hösten 2020.

Och detta måste ha varit favoritskor, för här ser vi Anne i likadana, året därpå. Otroligt gullig look, jag köpte nyligen liknande byxor till Marianne och skulle gärna köra den här looken på henne rakt av:

“Hon ser alltid så butter ut”, skrev någon i kommentarerna – jag håller med. MEN faktiskt inte alltid! Jag tänker att hon kanske är en bestämd typ som inte känner för att le för kamerorna jämt? Good for her, i så fall. Här, en 14-årig prinsessa fångad på flygplatsen i London, på väg till ett grekiskt kungligt bröllop:

Vi kastar oss fram några år, till en 23-årig prinsessa som tärna på en kompis bröllop:

…Och nu har hon porträtterats av skådespelerskan Erin Doherty i “The Crown”:

Himla likt tycker jag! Vad tycker ni?!

Med detta säger vi grattis till en parant kunglighet, som egentligen nog inte är så intresserad av mode – men som hittat sin stil, och håller sig till den. och det är faktiskt alltid snyggt! Och givetvis, med en bättre hattgarderob:

…Och vi avslutar med en typisk Anne-look:

Japp, detta var veckans lilla stildykning i arkivet. KOMMENTERA GÄRNA!

16 reaktioner till “Kungligt fredagsgodis – hurra för födelsedagsprinsessan

  1. Det kan väl inte vara viktigt att gå in och kommentera en sådan detalj? Onödig härskarteknik som inte sprider någon glädje alls. Släpp sargenMariette och njut av Ebbas härliga inlägg 😀
   Sara

   1. Ebba är journalist och borde kunna skriva grammatiskt korrekt svenska. Heja Mariette!

 1. Intressant och härlig prinsessa. Tyvärr helt färg på håret. Skulle säkert klä i slingor och ljust färgat som inte blir så hårt mot
  ansiktet.

 2. Vad spännande! Jag kunde ingenting om Anne. Har alltid tyckt att hon verkat lite butter, men den här bildkavalkaden bjuder ju på mycket mer. Tack!

 3. Härligt att Kungligt Fredagsgodis är tillbaka, älskar bildkavalkaden ihop med bra text!

  1. Mina pojkar hade också t-bar shoes (som de kallas) när de var små och vi bodde i England.

   Ingenstans i artikeln nämns hennes officiella titel som är Anne, Princess Royal.

 4. Hon kanske bara har Resting Bitch Face, som så många av oss andra;-) Bara vi som inte blir fotograferade ”in action” lika ofta.

 5. Älskar ditt kunglig fredagsgodis! Men på sportdelen har det blivit fel. Hon tävlade, och tog medaljer, i europamästerskapen i fälttävlan 71 och 75. 1976 däremot var det OS vilket hon deltog i.

 6. Så roligt med artiklar om brittiska kungahuset (det och vårt svenska är ju favoriterna) Speciellt nu när jag är helt inne i tredje säsongen av the Crown. Så gäääärna mer sånt här 🤩

 7. Älskar att kungligt fredagsgodis är tillbaka! Vilket underbart inlägg, älskar att se också alla gamla bilder du hittar. Alltså glamnivån på det gamla födelsedagsporträttet är ju bara SKYHÖGT. Så himla elegant.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.