Superknepet för att skriv-träna med barnen

I samarbete med PostNord /

Kul liten tävling längst ner. Men först: viktigt meddelande till alla läsare i Stockholm: Tisdag 29 maj, från klockan 16, kör vi #mininbjudan LIVE på Centralen i Stockholm. Kom förbi, det blir skoj! Lise och jag är på plats. Jo, hon har med sig pennor, jippie. Jag tar med stora lådan fina inbjudningskort, frimärken och inspiration. Vill du ha en bok signerad? Passa på, ta med så fixar jag direkt på plats!

5a1a4583.jpg

En viktig sak för mig i hela projektet #mininbjudan var att få med barnen. Som mamma, som skrivande journalist och författare – och som människa som brinner för språket. Kämpar själv med tjatet här hemma, rättare sagt att hejda tjatet. För jag vill att skrivandet ska vara lustfyllt. Fyllt med glädje och sprickande stolthet över de där rangliga, spegelvända, trevande första bokstäverna och orden. Här kommer mina fem bästa tips:

1. Hitta roliga skriv-uppdrag. Gärna sådant som faktiskt behöver skrivas, så att uppgiften är på riktigt. “Att handla mat”-lista. Arga lappar att sätta på dörren till ditt rum = perfekt! Att skriva kort, sommarhälsning eller brev till kompisen, mormor eller stor-kusinen. Eller en kalasinbjudan

5A1A4934

2. En klok lärare sa till mig att försöka att INTE rätta varenda litet stavfel. Låt det vara, flika in något ibland och när de frågar. Lyft fram det som är bra! Men var inte för “på”, låt dem istället hitta flowet själva. Försöker hålla mig till det – och det är ju så kul när de faktiskt vill skriva själva.

5A1A5195

3. Låt barnen skriva inbjudan HELT själva. Låt dem välja papper eller kort och kuvert – OCH glöm inte att visa dem hur man skriver adressen, till höger på kuvertet och i nederkant. Idag är det många yngre som inte vet, trots att det kanske är en självklarhet för dig. Låt dem klistra på frimärken och såklart posta, alltså lägga på lådan själva! Det är så lätt att själv slänga ner inbjudningarna på väg till jobbet men låt barnen göra det.

Underskatta inte glädjen i en postad inbjudan, på papper. På #mininbjudan hittar du inspiration, exempeltexter och idéer om du exempelvis ska fixa barndop eller namngivning – eller om du vill få iväg det där uppskattade tackkortet!

Men nu vidare till det fjärde tipset…

5A1A4923

4. Läs, läs och läs lite till. När vi kör fast på kvällen, vilket ju tyvärr händer i perioder, så försöker jag hitta andra små “läs-stunder”. Kanske på morgonen när någon vaknar tidigt, eller när 5-åringen badar, så tar jag med en saga till badrummet. Som blir blöt förvisso – men ni fattar idén: att kämpa på med högläsningen, så mycket man orkar.

5A1A5402

5. Prata om orden! Rimma fåniga rim, byt ut första bokstaven, babbla på helt enkelt. Ibland när jag promenerar med barnen på morgonen så går jag med stressade snabba steg och de flyger som små vantar på varsin sida om Ernst vagn – men andra dagar så går vi där och rabblar, babblar, rimmar och pratar.

5A1A5327

Foton av Lisa Höök och alla fina bokstäver av Ink & Lise (eller min älskade Marianne) för PostNords sajt #mininbjudan där du hittar mer om olika sorters inbjudningar. Hoppas du blir inspirerad till att dra ihop nåt härligt firande i sommar. Det blir jag…

KOMMENTERA GÄRNA. Hur gör du? DITT tips för att få igång skriv-glädjen hos barnen? Ett tips här i kommentarerna belönas med en signerad “Säker stil”-bok!

28 reaktioner till “Superknepet för att skriv-träna med barnen

 1. Funderar på om jag får lägga ut detta inlägg till föräldrarna i min klass.
  Jätteviktigt inlägg. Skriv gärna mer om detta. Föräldrar idag verkar inte riktigt förstå hur stor vikt de själv spelar i barnens läs och skrivutveckling. Tack! 💕

 2. Det här är så viktigt! Jag är rädd att det handskrivna ordet är på väg att dö ut i takt med att datorn tar allt mer plats. Jag har ett arbete där jag ofta kommer i kontakt med människor, stora som små. Jag förundras över hur många barn och personer i yngre tonåren som kämpar med att bara kunna skriva sitt namn. Och att skriva längre texter är det inte ens tal om. Det är skrämmande. För mig är det jätteviktigt att mina barn lär sig skriva för hand!

 3. Hemliga lappar! Så fick vi igång både läslusten och skrivlusten. Ett hemligt meddelande med att det kanske kunde bli glass idag, eller att det väntade en skatt någonstans därhemma, eller bara att barnet är världens härligaste, roligaste, finaste och mest underbara – en superperson helt enkelt.

  Eller viktexter – som funkar som vikgubbar, fast man skriver en mening var och skickar vidare! Blir så roliga och knasiga texter!

  Älskar att man kan leka med ord så mycket!

 4. Jag har en 5-årig syster som tröttnar på att skriva långa texter. Då brukar vi göra så att vi skriver vartannat ord: hon ett, jag ett och så vidare. Då blir det inte övermäktigt för henne, men kan ändå stoltsera med att till exempel ha skrivit dikten på morsdagskortet.

 5. Att skriva önskelistor har våra barn verkligen gått igång på. Sedan har de haft önskelistorna kvar och fyllt på med nya önskningar då och då.

 6. Vi har gjort egna böcker av ihophäftade ritpapper som vi sedan har klätt med tapet eller annat roligt papper eller tyg. Sedan har barnen fått skriva och rita egna sagor som vi sedan har läst som godnattsagor. Roligt att få komma på sina egna spännande sagor om tillfångatagna grodyngel och hästar på rymmen. Extra roligt är det att spara de egenhändigt ihopknåpade böckerna som minnen.

 7. Handlingslistor är bra, ett annat tips är önskelistor! Att barnen får skriva saker de önskar sig eller saker de vill göra. Det kan vara inför en födselsedag, ett skollov eller en helt vanlig helg. Kanske gör man en rutin av att läsa upp allas önskningar och förslag, för att sedan tillsammans bestämma vad man ska göra på lördagen, eller under någon semesterdag.

 8. Så viktigt ämne! Jag önskar att det skrivna ordet för hand aldrig försvinner, i handstilen finns ju en del av människan som skriver. Mitt tips är att damma av loppan, den som man viker ihop och där både siffror och ord behöver skrivas. Jag är själv lärare och brinner för det handskrivna ordet. Jag njuter när jag ser era vackra kort och kuvert. Ni inspirerar

 9. Vi har, på barnets initiativ, gjort en liten brevlåda av en skokartong. I den lägger jag små handskrivna brev (perfekt även när de ska lära sig att läsa). Nästa vända är det barnets tur att skriva ett till mig. Successivt blir breven längre och längre.

 10. Min 6-åriga tjej brukar klippa, klistra och skriva egna födelsedagskort till kompisar när hon ska på barnkalas. Istället för att köpa ett färdigt kort på bokhandeln får hon välja ett par A4-ark i olika färger, som hon gör korten av! Personligt och kreativt! Mvh Malin

 11. Hej!
  Ja, det här är ju så viktigt. Föreståndaren på mina barns förskola bad oss föräldrar att visa och berätta för barnen att vi skriver och läser. Det vill säga, t.ex då man stannar vid en info-tavla, läser en annons eller vad som helst så kan man säga ”Titta, vi läser det här”, ”Vänta du snälla, jag läser bara klart. Vill du veta bad det står?”. Samma med skrivandet. ”Din dans uppvisning är i onsdag, kom så skriver vi det i kalendern” och så vidare. Barnen har en tendens att imitera oss och lära sig därav !

  Tack Ebba för att du lyfter fram viktiga ämnen !

 12. Förutom att vi läser varje kväll, så har jag åtminstone två bra tips: 1) lek ”hänga gubbe” och 2) skriv hemliga meddelanden som måste dechiffreras (allra roligast är förstås om barnen kan utbyta sådana meddelanden med andra barn).

 13. När jag var liten och mest ville vara ute och leka, så brukade pappa pappa läsa första kapitlen på spännande böcker. Sen sa han alltid “hoppsan, nu måste jag gå till jobbet” och såg finurlig ut, och så la han ifrån sig boken.
  Nyfiken i struten som jag alltid varit, var jag ju tvungen att läsa vidare och ut boken på egen hand. Bra, enkelt tips som gjorde att jag bl.a läste hela Narnia-serien.

 14. Vi har en liten brevlåda vid lekstugan där det kan hamna allt från ”Skuggbrev” (Sommarskuggan har tagit över vårt hem 😉) till middagsinbjudningar när det är dags att komma in och äta mat. Barnen får svara och ibland hittar jag själv ett brev där. Sedan är ju högläsningen förstås ett måste! Nu när semestern kommer och bilresorna så brukar jag försöka läsa högt under bilresan.

 15. Jag låter barnen låna post-itblocket. Små lappar som kan fyllas med hälsningar, prislappar till “affären”, affischer med inbjudan till dockteater och konstutställning som barnen haft lust att ordna. Att formatet är litet och att lapparna kan klistras upp för allt lekfullt och lockande!

 16. Hos oss jobbar båda föräldrarna turvis rätt mycket och ofta är bara den ena hemma då det blir läggdags – då brukar barnen skriva ett litet kort brev till den andra föräldern om det är något viktigt som hen vill att vi skall veta. Ibland är det instruktioner om att vi ska komma ihåg att ta med något viktigt till förskolan imorgon, ibland är det en liten käsleksförklaring en hittar på dynan då en kommer hem. <3

  Och så pysslar de egna böcker – ibland med riktig text, ibland med bara bokstäver i rad. Ofta vill de sen läsa högt ur sin egenskrivna bok också – och det är förutom en bra skrivövning också ett så kul sätt att få en inblick i vad som händer i deras fantasi.

 17. Mitt bästa “kom igång och skriv” tips är att låta vår 3 åring skriva kort till mormor och morfar. Önskelistor verkar också vara en bra motivation. Långsamt går det men det är så kul att se, mamma får tid att dricka te bredvid.

 18. Jag har uppmuntrat sonen att skriva genom att han har fått skriva en önskelista, “att göra” lista eller göra ett leklschema. Han har också fått göra egna grattiskort till kompisarnas kalas. Då har han både skrivit, ritat och dekorerat. Inför första klass peppade jag honom att börja skriva med gemener eftersom jag visste att de skulle börja skriva med dem. / Carolina

 19. Hej Ebba! Tack för all inspo 🙂 har en fråga till säkerstilpodden: hur 17 håller man sig chic på jobbet när det är nästan 30 grader och sol?? Under semestern och utomlands kan man ju släppa lite på dresscoden, men på kontoret måste stilen hållas!

 20. Vi sammanställde ett “portabelt postkontor” åt vår guddotter när hon var kring 5 år. Det bestod av en trevlig låda med skylten “Mirjams portabla postkontor”, vackra och roliga brevpapper, trevliga frimärken, klistermärken, någon fin penna, en liten mapp med postens broschyrer/prislistor/blanketter (eftersom barn brukar älska att greja med riktiga “vuxensaker”) och så lät vi göra en liten stämpel med hennes namn så att hon kunde stämpla avsändare på breven. När hon fyllde år fick hon sedan en liten postlåda som min man snickrat ihop och postlådan var avsedd att skruvas upp utanför hennes lekstuga. Så har vi ofta skickat brev och kort åt henne och hon svarar nuförtiden (som 8-åring) med långa underbara brev. I början berättade hon åt sin mamma vad hon ville skriva och mamman sade bokstav för bokstav vilka bokstäver hon skulle plita ner för att få sagt det hon ville. Ganska snabbt lärde hon sig skriva orden själv och vi har med åren fått flera tiotals (kanske rent av över hundra) små brev av henne. Alla finns sparade och kanske vi ramar in något av dem och ger med som gåva hon tar examen eller kanske vi läser upp några valda stycken på hennes eventuella bröllop någon gång i framtiden 🙂

 21. Min svåger och svägerska har alltid haft en lek på barnkalas och släktkalas till sina barn som går ut på att skriva en adjektiv-saga/berättelse. Man skriver en liten berättelse men utelämnar adjektiv, sen samlar man in olika adjektiv från gästerna och fyller i dem i berättelsen. Adjektiven blir ju ofta på temat kiss och bajs, men alla barn skrattar så dom kiknar åt historien. Det tänkte jag fortsätta med när vår dotter blir lite större:-)

 22. Min lilla 2,5-åring gillar att rita och skriva födelsedagskort och så ”läser” vi upp det tillsammans. Finns det en glad mottagare blir han så stolt!

 23. Ett tips för yngre skolbarn är att de får i sommarjobb att läsa böcker på sin nivå. Jag gick med dottern till bibblan sista veckan innan sommarlovet och letade ihop det antal böcker som hon själv tyckte att det skulle vara utmanande att hinna läsa under sommaren. Från de allra enklaste första somrarna till hela romaner efter 8:an. Hon fick pengar för varje bok och sedan en bonus om alla hanns med. Pengens storlek följe med åldern. Varje bok läste jag också så att vi kunde prata om den, vad var bra, vad var dåligt osv. Hur skulle du ha gjort om du skulle skriva en liknande historia. När dottern var 11 började hon skriva recensioner som vårt underlag när vi pratade. Det låter så himla präktigt när man skriver ned det så här men det har varit roligt och gett ett fantastiskt resultat. I år har hon för första gången fått ett riktigt sommarjobb och kommer bara läsa böcker för att det är lustfyllt och numera ett gemensamt intresse hos oss. Skrivandet fick hon genom läsandet och enkelheten att uttrycka sig likväl.

 24. Oj, det här gillar jag och vill dela med mig av mina tips 😊
  1. Hos oss finns det alltid en liten hylla med biblioteksböcker hemma som lite lösläsgodis. När lusten faller på ska inte lusten försvinna för att det inte finns något att läsa. Sedan är ju all läsning bra, även Kalle Anka.
  2. Leken skriv ett ord på ett papper, vik ner och skicka papperet vidare. Först skriver alla en person, skickar papperet vidare och sedan skriver alla ett verb (här smygs olika ordklasser in) och sedan en plats. Blir väldigt roligt, minns fortfarande de hysteriska skratten över meningen NN (barnens rektor) pruttar i garderoben.
  3. Fortsätt läsa saga för barnen, inte bara sent på kvällen utan när det finns fem minuter före träningen. Våra barn är 9 och 11 år och läser både själva och tillsammans. Långa böcker kan man läsa som saga och också lyssna på som ljudbok i t.ex bilen (har precis avslutat den sjätte Harry Potter på det viset, som annars är lite mastig att bara läsa högt…..)
  4. Lyssna på böcker gemensamt när ni åker bil, vi åker ofta långa sträckor och laddar upp i förväg med bra böcker – det är något extra att tillsammans läsa en bok och kunna pausa ibland och prata om vad man tror ska hända härnäst.
  5. Lämna ett ordbehandlingsprogram öppet i kombination med barnens fantasi och låt dem skriva fritt. Här har under åren fantastiska historier bara blivit till på lek. Underbart!

 25. Jag har en dotter som är 10 år. Vi har skrivit listor på alla möjliga ämnen sedan hon var liten. Det har varit allt från favoritmat, dit önskar jag resa eller bästa TV-serien. Hon älskar att skriva.
  Nu ägnar vi oss åt att tillverka en Bullet Journal vilket i vår värld blir ett mellanting mellan scraapbook, dagbok och planer
  Ett perfekt sommarpyssel i skuggan

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.