Vinterns bästa solglasögon!

  • / Betalt samarbete med Synoptik, kod julklapp25 ger 25 % rabatt på hela sortimentet. Foto: Lisa Höök /

    Jag hade möte med min samarbetsparter Synoptik för några veckor sedan. Vi pratade om aktuella saker framöver – att solglasögon var en av dem var kanske inte det första jag tänkte? Men JO! Visst är det så! För på vintern är UV-strålningen faktiskt som farligast när solen står lägre och träffar ögonen mer direkt, varför det är viktigt att bära polariserade solglasögon såhär års. Ja, året runt egentligen.
  • Okej, har du koll på vad polariserande glas är? En snabb lektion kommer här: Polariserade glas släpper in vertikalt ljus men stoppar horisontella strålar, som i sin tur gör att du inte blir bländad – och uppfattar omgivningen bättre. Men de ser ju givetvis ut som “vanliga” solglasögon, här provar jag ett par från Polaroid, som jag tyckte passade min ansiktsform bra… Spana gärna in mer av Polaroids sortiment här.

Är du osäker på vilken typ av polariserade solglasögon du ska välja? Färgen på glas spelar roll, beroende på miljö och aktivitet. Bruna glas (som jag själv gillar) ger en varm ton, lite mjukare liksom, och passar bra till aktiviteter i naturen. Ett grått glas passar bra vid havet, vid cykling och löpning exempelvis, ja även i fjällen där ljuset är starkt och reflekterande.

Gula och orange glas fungerar bra när det är mörkare ute eller i miljöer med mycket skuggväxlingar. Gröna glas passar som “allround”-glas och har bra färgåtergivning. Ray-Bans solglasögon har just det gröna glaset i många av sina klassiska modeller och är därför både skonsamma OCH snygga!

Självklart så är bra och schysst passform också superviktig för att skydda ögonen från solens strålar (som ju kan komma från alla möjliga vinklar). Se därför till att solglasögonen varken släpper in ljus underifrån, ovanifrån eller från sidorna och så att de sluter tätt kring näsan.

Här nedan ser ni en klassisk rundad modell, också den kommer från Synoptiks stora utbud av klassikerna från Ray-Ban:

Men det är ju så få soltimmar (suck) tänker du kanske nu? Absolut. MEN solen strålar är verkligen extra skadliga för ögonen så här års, trots att det är färre soltimmar. Dessutom reflekteras 90 % av UV-strålningen vid snö (om vi nu får någon här i Stockholm i år och om jag kommer iväg till Sälen…). Välj därför ett par solglasögon som är CE-märkta (en märkning som garanterar ett stort UV-skydd) då ger de dig ett fullgott skydd mot UV-strålning.

Dessa spegelglas från Carrera är perfekta vid till exempel skidåkning. Spegelglas hindrar ljus från att komma igenom glasen genom att reflektera solstrålarna. Dessutom störs man mindre av reflexer:

Okej, VARFÖR är det då så viktigt att tänka på allt ovan? Jo, UV-strålning kan ge långsiktiga skador på ögonen vilket i förlängningen kan ge problem med sjukdomar så som gula fläcken och grå starr. På kortare sikt så kan man råka ut för så kallad “snöblindhet”. Kort sagt, “små sår” på hornhinnan som gör att man ser suddigt, svider och känns som grus i ögonen. Går ofta över efter något dygn men kan såklart kännas obehagligt.

Se detta som en påminnelse från Synoptik och mig om att solglasögon är en underbar accessoar men också ett viktigt skydd för dina ögon.

Sist men inte minst?! Synoptik har låtit mig dela en kod, som gäller på hela Synoptiks solglasögonsortiment online på synoptik.se till och med den 17 december. Kanske en julklapp till någon du tycker om? Kod julklapp25 ger dig alltså 25 % på hela solglasögonsortimentet. Varsågod och god jul hälsar vännerna på Synoptik!

5 reaktioner till “Vinterns bästa solglasögon!

  1. Sorry men varenda inlägg här är ju reklam nuförtiden?? Visst, snyggt gjort och med personlig touch, men ändå. Är det detta bloggandet har blivit: en portal för reklam med personlig vinkling? Tråkig utveckling, gillade mer “bara Ebba” inläggen.

  2. Gillar alla dessa glasögon. Men framförallt tröjan, var kommer den ifrån? Tack för bra blogg och podd.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.