Hej tandställning…

I våras kände jag hur en tand började liksom sticka iväg åt fel håll – en av nedertänderna, liksom. Det här var ungefär i samma veva som detta hände och jag kände bara nej inte EN grej till. Och äsch, jag har aldrig haft problem med tänderna så detta är säkert inget att bry sig om. Men jag hade nog ändå funderat på det ett tag, känt att nåt inte stämde och att det plötsligt var supertrångt just där den där tanden stuckit iväg.

Mina tänder kanske inte är superperfekta, inte på något vis, jag dricker för mycket te och kaffe och de är långt ifrån “perfekt vita” men jag struntar typ lite i det, ser inget jobbigt med att se glad ut på bild – vilket jag ändå gör hyfsat ofta i mitt jobb. Och tja, har liksom aldrig reflekterat över detta!

Sen var jag ändå hos tandläkaren för en rutinkontroll och frågade om tanden som var på väg åt ett helt eget håll. “Ja, det är ju så att du har väääldigt trångt i underkäken och nej Ebba, det kommer inte fixa sig av sig självt“. Tvärtom, förstod jag. Lösningen? Tandställning.

Efter fler undersökningar och några turer bestämde jag mig alltså för att köra och igår var jag hos tandläkaren för vad jag trodde skulle vara en sista koll. Att jag skulle få se hur det skulle gå till – och sedan boka in en tid för att sätta in den. Men nej, de hade bokat av en rejäl tid och det var bara att köra. Jag fick lite lätt panik, hjälp, jag ska på 40-årskalas till min kära, gamla kompis från Göteborg hela helgen och nej, vi ska podda, då kan jag inte prata, den här veckan har vi höstfrukost med Wera och Åhléns och…. Ja, ni förstår. Tusen ursäkter. Den snälla tandläkaren tittade på mig och undrade hur resten av hösten ser ut? Ser det lugnare ut då? En retorisk fråga, förstås, vi skrattade lite och sedan körde de på.

Kom ut drygt en timma senare med en “osynlig” tandreglering som nu ska förflytta tänderna lite i taget – men ändå i ganska högt tempo. Beroende på om jag fixar att ha skenorna i hela tiden, som jag ska. Helst hela tiden, även på natten, ja enda undantaget är när jag äter. Skenorna “krokar fast” eller “knäpps fast” i små fästen som är monterade på tänderna. Själv tycker jag nu att det syns jättemycket men det gör det nog egentligen inte…

Status hittills? Inatt sov jag ganska uselt eftersom det kändes ovant och drar, vilket det ju SKA göra. Är det någon annan som gjort nåt liknande, berätta gärna – och berätta också helst om hur bra det blev när det blev klart!

24 reaktioner till “Hej tandställning…

 1. Var hos tandläkaren idag och hörde mig för om denna tandställning. Känner mig riktigt taggad faktiskt, då jag känner ett par stycken som varit riktigt nöjda! Har precis som du väldigt trångt i underkäken och tänker att det nog är en bra investering, för att slippa problem längre fram och ännu högre kostnader.

 2. Hej, blev klar för ca ett år sedan med min ”osynliga” tandställning i överkäken. Fortfarande så sjukt nöjd! Tipset är att verkligen använda den hela tiden (tog bara ut den på verkligt superviktiga möten, men nästan aldrig) man vänjer sig vid den och då blev resultatet bra och man blir färdig snabbt. Så värt det!

 3. Körde också invisalign i knappt ett år. Magisk skillnad och lätt värt det. Förutom att jag aldrig skulle rekommendera den slarviga tandläkaren jag gick hos..

 4. Hej Ebba!

  Åh, du kommer INTE ångra dig! Jag satte in min Invisalign i mitten av juli för att fixa min sneda tand i överkäken – och nu är jag strax klar! Knappt tre månader och ett helt nytt leende! Trots att jag inte är helt klar än så är jag sååå nöjd! Det är häftigt att tänderna kan flytta på sig så snabbt. Det gjorde som mest ont första dagarna, men sen har jag inte haft ont alls och man vänjer sig fort med att ta av och på skenorna! Plus att INGEN har sett att jag haft tandställning om man inte själv berättar det 🙈 Lycka till!

 5. Hej Ebba!
  Gjorde detta för mer än 25 år sen då min nedre
  vänstra hörntand flyttade ut ifrån övriga tandraden!
  En av de nedre framtänderna drogs ut o sen blev det en fast tandställning för att dra samman tänderna o täta gluggen. Det gjorde förstås ont då det spändes ihop men var väl värt besväret. Har sedan dess en metalltråd fastsatt på tändernas insida som hållit dem på plats. Bytte min tråd i förra veckan o då har den suttit där sen 1992! Är idag 60 år och jag ångrar inte ett ögonblick att jag gjorde det. Det jag kan ångra är att jag inte gjorde det tidigare!
  Kämpa på, det kommer bli jättebra!

 6. Hej Ebba!
  Jag jobbar själv som tandläkare och satt för ca 1 år sedan på en fikarast med en tandregleringsspecialist som nyss hade börjat jobba med invisalign och jag bestämde mig för att testa, vilket jag inte ångrat. Jag hade inget direkt bettfel utan endast lite trångställda tänder, dvs behandlingen var rent estetisk. Jag startade med min första skena i oktober förra året och var klar med min 30e skena i juni. Efter det behövdes det några kompletterande skenor, vilket tydligen är ganska vanligt att man kan behöva.
  Till en början var det, precis som du känner nu, ganska jobbigt. Undrade lite vad jag gett mig in på… Men jag lovar, du vänjer dig och det kommer att kännas bättre!
  De klara fördelarna med denna typ av tandreglering jämfört med vanlig tandställning är ju dels att det är en väldigt effektiv behandling (man får ganska stora resultat på kort tid förutsatt att man har i skenorna den tid per dygn som rekommenderas), och dels att man enkelt kan hålla rent tänderna som förut eftersom du kan ta ut “tandställningen” när du ska borsta tänderna. En annan klar fördel är ju att man vid ett viktigt möte eller en fest faktiskt kan ta ut skenorna en stund.
  Jag trodde att alla skulle se att man hade skenorna i, men det är oväntat många som inte har märkt något överhuvudtaget. Och de som ser och undrar brukar tycka att det är ganska coolt när man berättar 🙂 Ett tips är att inte försöka dölja skenorna, för det tror jag faktiskt väcker mer uppmärksamhet…
  De första skenorna hade jag i 2 veckor vardera, och sedan bytte jag skena varje vecka. Jag såg fram emot varje fredag när jag skulle ta en ny skena eftersom jag visste att det skulle ta mig ett steg närmare målet. Så tänkte jag även när det ömmade i tänderna 🙂 Oftast ömmade det någon dag efter att jag tog i en ny skena, men hur pass ömt det var varierade lite mellan olika skenor.
  Hur som helst, jag är jättenöjd och det kommer säkerligen du också att bli! Det kanske känns lite segt nu men det kommer att gå fort och vips är du framme vid sista skenan!

 7. Jag fick också nyligen tandställning fast incognito (sitter på tändernas baksida). Ska ha den i två år! Är det någon som har en solskenshistoria med sådan tandställning?! För just nu är det jobbigt med talproblem och skavsår på tungan (!)

  1. Hej Ebba!
   Jag bestämde mig vid 30+ att det fick vara nog med mina tänder som satt lite hur som helst när jag insåg att jag inte kunde säga f ordentligt. Jag hade således mer än estetiska problem. Det slutade med att jag fick dra ut 4 tänder och ha en helt vanlig “räls” i flera år. Ett tag även några extra “fjädrar” mm. Stundtals gjorde det ont och jag fick lära mig vilken mat jag skulle undvika (spenatsoppa mm). Det bästa är att inte försöka dölja den utan bara köra på. De som kommenterade var enbart positiva, tyckte det var lite coolt att jag vågade. Det var SÅ värt det! Det blev jättefint. Det var flera år sen jag tog bort den men jag blir fortfarande glad ofta, minst nån gång varje vecka, när jag ser mina “nya” tänder. Det ända jag kan ångra är att jag inte gjorde det tidigare. Kämpa på, det är värst i början. Du kommer inte att ångra dig.

  2. Hade sådan i några år och det var en av de bästa saker jag gjort! Det slutar skava och talet blir nog som vanligt och bästa är att du ser resultaten genast längs resan ☺️

 8. Jag har haft i överkäken, tror jag satte in min i mars 2018 och det blev klart ungefär i mitten på sommaren 2018. Då hade jag ändå ganska mycket att flytta om, både en stor glugg och hörntänder.
  Bästa jag gjort! Det blev superbra, säker på att du kommer bli nöjd. Och ja det känns som det syns mer än vad det gör, och är det något extra viktigt går det ju alltid att ta ut den just då!

 9. Hej Ebba!
  Jag gjorde den typen av tandreglering innan sommaren (invisaline) av samma skäl och är jättenöjd idag.
  Det är tröttsamt att ha den i hela tiden, jag var extremt ”duktig” i början och tog bara ut den för frukost, lunch och middag. Inte så kul, men man märker resultaten snabbt! Lite jobbigt med allt tandborstande, speciellt om man är mycket på resande fot.
  Jag hade min i totalt 18 veckor till slut, kändes på slutet som en evighet (jo, jag la själv till 5 extra veckor för att bli helt nöjd) men var verkligen värt det!
  Du kommer greja detta galant, kämpa på!
  Och när jag ändå skriver här, tack för en härlig blogg!

 10. För 6år sedan så påbörjade jag min ”invisaligne” behandling (som det heter här i frankrike). Ett och ett halvt år senare var jag klar. Nu har jag fina och jämna tänder :).

  Det är jobbigt de första veckorna, innan man blir van vid isättandet och urtagandet, spänningshuvudvärken och ömheten i munnen. Det försvinner och man blir van vid det. Tänk på att ta värktabletter innan du byter skena. För i början så fick jag alltid spänningshuvudvärk det första dygnet med en ny skena. Även läspandet försvinner, med tiden lär man sig prata som vanligt :).

  Några tips är att använda vax om det skaver i munnen. Pilla dit en liten vaxkula mellan skenan och platsen i munnen som skaver. Och skulle du råka svälja den så är det inte så farligt ;). Om du har svårt att ta ut skenan (som det kan vara i början) använd en virknål. En annan sak du kan göra är att dricka något varmt och behålla det i munnen. Plasten mjukas då upp lite grann och det blir lättare att ta ut den.

  Lycka till och försök stå ut med skenan så mycket som möjligt, det går ju så mycket fortare då :).

 11. Hej! Jag gjorde invisalign förra året. Hade trångt i både över och underkäken, samt ett rejält överbett. Fick 37 skenor – hade första i två veckor sedan bytte jag varje vecka till sista skenan Jag hade dessutom gummisnoddar hela behandlingen. Började i april och var klar i januari. Första veckan tyckte jag var jobbig/ovan och ’ångrade’l lite vad jag hade gett mig in på. Sedan gick det av bara farten. Hade skenorna hela tiden – tyckte inte dom störde vid möten. Jag pratade på och hade möten med dem i – läspade lite men vad gör det!? Jag är såååå nöjd att jag gjorde det! Tänkte också som bonus att det inte gick att småäta/dricka kaffe i tid och otid vilket gjorde att jag dessutom tappade den vanan. Lycka till – och hoppas du blir nöjd med behandlingen!

  1. Hej Kristina!
   Jag ska snart påbörja min behandling och den kommer bli ungefär lika lång som din. Jag har så många frågor till någon som genomgått densamma och skulle gärna vilja att du mailade mig!! Skulle bli superglad!!!
   [email protected]
   Vänliga hälsningar Karin

 12. Hej, är oxå en Invisalignbärare. Tycker det känns bra, har läspat lite vissa veckor . Är duktig på att använda dem så mycket jag bara kan. Nu när resultatet börjar synas känns det ännu bättre. Jag fick dra ut en framtand i underkäken.

 13. Hade tandställning vid 28 års ålder, räls både uppe och nere. Efter 8 månader var tänderna raka. Har en tråd bakom tänderna uppe och nere nu och sover ibland med en bettskena de gjöt direkt efter att de tog bort tandställningen. Det gjorde ont några dagar när de spänt den men annars helt ok. Är jättejätteglad att jag tog beslutet att ha den.

 14. Åh blir så glad av alla kommentarer jag läser här!
  Är en väldigt tandläkarrädd person som är så missnöjd med mina tänder. Tackade nej när jag blev erbjuden tandställning i tonåren pga rädsla.
  Men i somras bestämde jag mig, när det enda jag såg på alla bilder jag fick från ett bröllop jag varit på var mina tänder. Jag bröt ihop och anmälde mig sedan till folktandvården. Den 14 oktober ska jag på besök där vi ska göra en plan för mina tänder och blir nu mer och mer övertygad av invisalign är det rätta för mig.
  Kommer med största sannolikhet behöva dra ut tänder dock, men har blivit lovad att isf få lugnande.
  Har verkligen resultatet som målbild. Gah. Men om alla ni vågar, vågar jag!

  1. Jag känner sååå igen mig i vad du skriver. Tackade nej i tonåren men kände att det är mina tänder jag ser på alla bilder… samlade mod och började med invisalign i februari, bästa jag gjort och bästa terapin då man går på hyfsat täta kontroller men där de inte direkt gör något, på så sätt vänjer jag mig sakta att gå till tandläkaren. Känns både bra att ta kontroll över rädslan och få fina tänder. Heja dig!

 15. Hej! Jag hade tandställning som vuxen men en synlig räls både uppe och nere. Det var jobbigt att vänja sig vid, hade permanenta blåsor i munnen och gjorde ont varje gång de spände den. Men efter ett tag vande jag mig och hade den i ett och ett halvt år totalt, och ångrar det inte en sekund! Resultatet var fantastiskt och skulle helt klart göra om det igen! Älskar mina tänder nu 🙂

 16. Hej Ebba!

  Jag skaffade mig Invisalign under tiden jag bodde i USA, både uppe och nere. Då var jag 31 år gammal.

  I Sverige tyckte alla, inklusive tandläkare, att mina tänder såg hur fina ut som helst, men i USA frågade folk direkt om jag kom från Europa eftersom mina tänder tittade lite åt olika hål:)

  Det tog 14 månader och resultatet blev hur bra som helst!!! Sist jag pratade med en Britt (på engelska) kommenterade han att han trodde jag kom från USA eftersom ‘you have fantastic teeth’.

  Lycka till med din tandställning, det är jobbigt att ha den i början och gör bitvis ont, men absolut värt det.

 17. Tandställningen:)
  Jag är så glad för att jag började med Invisalign! Kände bara att jag var tvungen att kommentera och dela med mig av min erfarenhet. Är på skena 15/23 och får nu byta skena varje vecka. Nu känns det som det går av bara farten och man börjar verkligen se skillnad. Hade ungefär samma problem som dig, trångt i underkäken och några tänder som började sticka i väg åt olika håll. Det enda som är lite meckigt är plocka ut skenorna för måltider. I övrigt är det så himla smidigt. Ett tips är att borsta skenorna med lite salt för att dom ska hålla sig fräscha. Dom tenderar att gulna efter någon vecka. Varmt lycka till!

 18. Jag har haft invisalign i knappt ett år. Hemskt i början men man vänjer sig. Jobbigaste är att ta av och på (och borsta tänderna) när man vill äta något snabbt. Men mina tänder har blivit fina. Var inte heller jättesneda från början, men märkte att det bara blev värre och värre ju äldre jag blev. Lycka till!

 19. Hej Ebba! Jag har följt din blogg till och från sedan 2004 antar att det är för att jag är så nyfiken! Och nu är jag nyfiken på hur det går med tänderna. Vad hade du för bettavvikelse från början? Har alltid trott du hade korsbett. Antar att du kör m invisalign? Bra redskap (i rätt händer). Uppdatera oss gärna. Kram
  Nina, din vän på www (och leg. Tandläkare)

 20. Jag avbröt behandlingen efter fyra skenor eftersom skena fem inte passade. Den gick inte alls att sätta in.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.