Lättare att välja rätt

I samarbete med Mat.se – foton Lisa Höök /

Vad är det som egentligen styr vad vi handlar? Kanske inte riktigt det du tror. Jag har ju pratat om detta tidigare i Säker stil-podden och nu, när Mat.se nu lanserar sitt “nudging”-projekt, så fick jag ännu fler perspektiv på detta spännande område…

Har du koll på “nudging”? Det handlar om att “puffa” människor i rätt riktning. Amerikanske forskaren Richard Thaler fick 2017 ekonomipriset, bland annat för forskning som visat hur man med en lätt ”knuff ” kan få människor att fatta bättre beslut i vardagen.

Detta är alltså beteende-ekonomi, gränslandet mellan psykologi och ekonomi. Vad är det egentligen som styr våra beslut, när vi till exempel slår till på en väska eller klickar hem mat på nätet? Och hur kan exempelvis Mat.se “puffa” folk i rätt riktning, för att göra klokare val?

Konkreta exempel på “nudging”? Mindre storlek på tallrikarna minskar matsvinnet = vi lassar på mindre mat. Att ha skrivaren förinställd “båda sidor” för miljöns skull.  Eller smarta “förval”, som det tyska elbolaget som ändrade till ”grön” el som utgångsalternativet när man signade upp nya kunder. Vad hände? Jo, antalet som valde “grön” el ökade från 7% till 70%, (trots att det var dyrare). Det handlar inte om att välja ÅT människor, utan att ge oss en chans att göra det lätt att välja “rätt”.

Att uppmuntra vegetariska val genom att skriva vegoburgaren högst upp på menyn (och hamburgaren längre ned) är ett annat exempel. Och HÄR kommer Mat.se in i bilden, då de lanserar sitt första steg i klimatsatsningen med en sökfunktion på utvalda artiklar som gör det lättare för kunden att välja rätt. Söker du exempelvis på nötfärs, så får upp ”du kan välja kyckling eller vegofärs för mindre CO2-avtryck”.

Hemma hos oss har vi dragit ner på kött, väljer svenskt och ekologiskt och gör så klimatsmarta mat-val vi kan. Mat.se gör det också enklare eftersom…

…Allt deras färska kött är svenskt!
…De återvinner alla papperskassar de får tillbaka från kunderna
…De klimatkompenserar alla transporter via ZeroMission
…Ekofierings- och svenskifieringsfunktion i kassan = om jag missat någon ekologisk eller svensk produkt (så söker de upp åt mig)
…Plastpåsar de använder för att packa in frukt och grönt är gjorda av sockerrör istället för oljebaserade plastpåsar.

Så, kom igång och handla på nätet du också! Koden FOODSPRING100 ger ALLA kunder på Mat.se, nya såväl som trogna kunder som jag, 100 kronor rabatt vid köp över 700 kr. Koden gäller en gång och kan inte kombineras med andra erbjudande. Gäller till 31 juni 2019!

Ett sista tips, för mindre kött i “varje dag”-matlagningen? Halloumi. Vad vore livet utan halloumi? Klicka hem ett gäng på Mat.se, håller länge och alltid gott att steka eller grilla. I sommar blir det mycket halloumiburgare, som jag SKA försöka få barnen att gilla. Och…

…Sväng ihop en enkel sallad på mahcesallad, halloumi toppat med valnötter och jordgubbar. Sedan en enkel vinägrett på det. Klart!

Tack Mat.se och som kund ska det bli spännande att följa ert “nudging”-projekt!

12 reaktioner till “Lättare att välja rätt

   1. Synd vi bor så till att mat.se inte kommer men hur länge gäller koden egentligen 31 juni?!? Finns ju inte 😉 är det måne 30/6 eller ända till 31/7 ?

  1. Nej inte i egentlig mening men i vardagstal har ”vegetariskt” mer blivit synonymt med lakto- ovo-vegetariskt och ”veganskt” blivit mat utan djurprodukter.

   Så beställer man mat på restaurang gäller det att näst intill vara övertydlig pga all begreppsförvirring 🙂

 1. Synd bara att det är så svårt att veta vad som är rätt val (eller minst dåligt snarare) när det kommer till mat, ska man väga in CO2 (produktion och transport), vattenförbrukning, bekämpningsmedel, djurhållning, arbetarnas villkor och vad som är bra för kroppen (och ok för plånboken) blir åtminstone jag rejält förvirrad och då har jag inte ens tagit parametrarna “hur lång tid tar det att laga” och “tycker jag det är gott”. Svenskt sitter i ryggmärgen, likaså att hålla svinnet nede, men jag kan bli bättre på eko och vegetariskt (fast hur var det nu med avokado och enorm vattenförbrukning?).

 2. Hej Ebba,

  Lyssnade på er pod om Charlotte Casiraghi. Hon har också skrivit boken Archipel des Passions tillsammans med Robert Maggiori och startat filosofiorganisationen Rencontres Philosophiques de Monaco, som håller öppna symposium med olika forskare. Det finns intervjuer på Youtube med henne och Maggiori om det.

  Clara

 3. Tack. På Torsdag kommer min midsommarmat, med allt som allt 374 kr rabatt. Extrapriser inräknat, såsom svenska jordgubbar och glass till fantastiska priser.
  Gott för Farmor att slippa bära 3 trappor upp

 4. Jag äter hellre svenskt nötkött än cypriotisk hallumi med den höga antibiotika användning som Cypern har till sin boskap. Vill man äta vegetariskt, ska väl också den maten vara svensk? Finns grillost från Sverige som man kan äta istället och gynna de svenska bönderna.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.