FODMAP, avokado och mitt magont

“Du ser ut att må så bra”, så någon snällt häromdagen – tja, det gör jag väl, tänkte jag. Och insåg då att jag knappt haft ont i magen en enda gång senaste månaden! Sedan jag tog jag i det på allvar och började äta utifrån FODMAP. Alltså, det är ju inte klokt! Måste ärligt säga att: det trodde jag aldrig. Men för mig är detta verkligen en stor grej: att INTE behöva gå runt med ont i magen eller svullen mage från och till, minst en gång i veckan. Vilket typ känns som hela tiden, för att det tar så himla mycket energi. Alla ni som haft eller har magont och känslig mage, ni vet.

Jag läste på en hel del, läste kloka tips av dietisten Sofia Antonsson och konsulterade min syster Amy. Och FODMAP (eller Fermenterbara, Oligo-, Di- och Monosackarider och Sockeralkoholer, vilket jag aldrig lär mig…) är ju inte alls någon “diet”, utan en slags kostbehandling som bevisligen hjälper 75% av alla som lider av IBS till att få en lugnare mage. Det handlar ju heller inte om att totalt utesluta livsmedel med höga FODMAP (som exempelvis äpplen, vattenmelon, päron, linser). Nej, FODMAP handlar om balans, att lära sig vad som funkar för min mage och i vilken mängd.

20180628-20180628-IMG_0927

Rödbetor är en sådan grej för mig, vilket ju känns superdeppigt eftersom jag verkligen älskar det! Ni ser blicken här, på bilden som Tam Thi fotade hemma hos oss häromdagen. Exakt samma grej med sparris och linser. Allihop innehåller oligosackarider (sammansatta sockerarter) har jag fått lära mig.

Likaså avokado, som var den första saken jag “återinförde” – men pang, en halv avokado på morgonen och på kvällen fick jag superont i magen. Skeptisk som jag är tänkte jag “det måste vara något annat”, testade sedan avokado en annan dag – men nej, precis samma sak. När jag tänker tillbaka på den här våren så har jag också ätit mer avokado än vanligt, eftersom det är så mättande och bra – och gott. Avokado är väl jättenyttigt, tänker man? Men avokado är också är ett livsmedel med hög FODMAP. Avokado innehåller sorbitol, som är en sockeralkohol och uppenbarligen är detta inte toppen för min mage.

Samtidigt, det fina med att få bättre koll är ju att man KAN – med bättre balans generellt – plocka tillbaka de flesta livsmedel, i måttlig mängd. Mjölk exempelvis, där kör jag laktosfri mjölk men igår, när det inte fanns, så drack jag en cappuccino på “vanlig” och det var helt lugnt. Måttligt, liksom. Ett bra motto i mat och livet i stort!

20180628-20180628-img_0999.jpg

Sedan vet jag nu att det har ett pris, att äta en supergod maxad avokado-smörgås. Men vad är livet utan en enda avokadosmörgås till, nånsin?! I och för sig, så är det värt rätt mycket att slippa ont i magen…

Kommentera gärna – nån annan som har erfarenhet av FODMAP?

16 reaktioner till “FODMAP, avokado och mitt magont

 1. Jag har ätit enligt Fodmap programmet i snart 2,5år. Det har hjälpt mig att lära mig vad som ger symtom och ger mig möjlighet att välja när jag äter sånt som jag vet att magen inte riktigt fixar. Jag har celiaki så äter aldrig gluten, är väldigt känslig för vitlök, rödbetor, sötpotatis, laktos, vattenmelon, honung och avocado. Jag äter dessa saker, men inte alla på samma dag och försöker undvika om jag ska göra något särskilt dagen efter. Fodmap har varit toppen för mig. Jobbig ibörjan men underlättar såååå mycket nu.

 2. Jag har haft undebar hjälp av fodmap. Life chaching kan man säga. Jag mår så mycket bättre, humoret, huden, håret, vikten allt ändrades till bättre när mage började fungera. Jag hade jätte svårt innan kunde äta knappt någonting, besök i restaurang eller lite alchohol kännde jag tre dagar efter. Hade svullnad, mage inte fungerade alls eller sen helt tvärtom fick springa i toalett en dag hela tiden. Låga mängder av gluten, bönor, lök funkar bäst för mig. Och sen när man har haft det bättre med magen ett tag, tål man bättre också sånt som tidigare orsakade harm.

 3. Jag hade IBS för ca 10 år sedan och led så mycket av det. Med hjälp av KBT via nätet blev jag helt symtomfri och kan äta precis vilken mat som helst. Jag kan verkligen rekommendera det! Det finns mer info på internetpsykiatri.se via Stockholms läns landsting. Jag är så tacksam över att jag hade möjlighet att få denna behandling då ALLT sitter i huvudet, jag lovar!!

  1. Nej, allt sitter inte i huvudet. För vissa har magproblem psykisk orsak, för andra fysisk.

 4. 🥑 funkar inte för mig heller och rödbetor är rena döden om jag ska vara ärlig…

  Man lär sig och när man hittat balansen så går det att utsätta sig ibland!

  Bäst är ändå att riktigt surdegsbröd går bra för mig- det uppskattar jag verkligen!

  Skönt att det känns lättare nu iallafall!
  Kram 💕

 5. Finns det någon privat del av ditt liv Ebba – som du inte är villig att kapitalisera på?
  Vad sägs om att exploloatera Nannyn?
  Ja – då sparar ni in hennes lön.
  Att Sveriges mesta fashion-shopoholic Ebba promotar “cirkulärt mode” i Almedalsgarderoben är ju ett hån mot miljön – liksom ditt flygpendlande.
  Etik & moral är inte lönsamt – men tänk åtminstone på dina barns framtidsmiljö.
  Nej visst – det lönar sig inte.
  Stildrottningen Emilia de Poret får dig att framstå som en osund KRY-Kappahl.
  Noll förtroendekapital inom mode & moral – men en girig spökskrivare till hennes “Säker Stil”

  1. Va?! Det är alldeles frivilligt att läsa denna och andra bloggar. Vad får en människa ut av att vara elak på detta vis? För det är väl syftet med att dra in barnen i din kommentar – att det ska kännas i mammahjärtat?

   Om du blir arg eller irriterad av Ebbas val – läs en annan blogg, lyssna på en annan podd, följ ett annat instagramkonto… Det finns något för alla smaker.

   Ebba – tusen tack för att vi får vara en del av ditt liv och följa med, lära oss och inspireras. Du är faktiskt en förebild för mig!

   Med vänlig hälsning,

   Sara (som faktiskt kommenterar för första gången någonsin idag!)

  2. På vilket sätt kapitaliserar Ebba på att skriva om IBS?
   På vilket sätt exploateras hennes barnflicka?
   På vilket sätt är cirkulärt mode ett hån mot miljön?
   På vilket sätt står bloggen i motsats till barns framtidsmiljö?
   Vad lägger du i begreppet framtidsmiljö?
   Vad är kopplingen mellan KRY och Kappahl?
   Vems förtroende, förutom ditt eget, refererar du till?
   Hur gick du tillväga när du analyserade fram att säker stil tillhör Emilia i högre grad än Ebba?
   Hur får du ihop resonemanget att Ebba är en spökskrivare med att hon gör en mindre insats än Emilia?

   Summa summarum: vad, förutom ren elakhet, underbygger ditt argument? Nä just det. Inget.

 6. Hej Ebba! Det är verkligen så inspirerande att läsa om detta eftersom jag också läst om detta med FODMAP. Funkar det alltså? För mig har problem med ond och svullen mage blivit vanligare det senaste året och det tar verkligen så mycket glädje och energi. Först hjälpte det mig att jag började springa mer regelbundet men sedan var det som att magen blev tillvand eller något och det inte heller hjälpte. Min mamma har också liknande problem. Men när du skriver om detta inger du hopp!
  Vill bara fråga, din syster tyckte inte att du skulle typ ta några prover (mot t ex glutenintolerans etc) innan du provade? Absolut inget kritik mot din syster men var bara nyfiken på hur hon som proffs resonerade! Hon sa inget om att det var ”farligt” att helt enkelt utesluta mat och prova om det blev bättre?
  Kram från en som blev peppad att testa detta!!

 7. Jag har läst om FODMAP men inte riktigt förstått vad det är, men det låter onekligen som något för min mage. Lider av IBS sedan jag var gravid för 14 år sedan. Själv är jag ganska säker på att det är mina år av anorexia som är grunden, började äta när jag blev gravid och tror att magen helt enkelt inte mådde bra av saken. Slutade helt med kött för ett år sedan och det har hjälpt men IBS:en finns där ändå.

  Har precis börjat läsa din blogg, så du kanske har skrivit om detta med fodmap innan, men om inte får du gärna göra det :). Visst kan man googla, men det är alltid så himla mycket med information och olika bud då 🙂

 8. Hejsan jag äter också kost utifrån fodmap. Min mage mår mycket bättre. Jag gade problem hela förra sommaren och rasade i vikt, Gick ner 8kg. Fick inte behålla någon mat. Träffade en dietist och fick hjälp att komma igång .Har sedan augusti-17 ätit kost utifrån fodmap och lagar nästan bara mat från Sofia Antonssons kokböcker och mår så mycket bättre.
  Ett tips är appen Belly balans där ser du direkt vad du kan ätaför att magen ska må bra

 9. Hej,
  jag vill bara tacka för alla bra recept i Er kokbok “Fest med systrarna..”, igår gjorde vi laxpajen, prociuttopajen och jordgubbscappucinon – så gott! Jag brukar laga ur den varje sommar!
  Jag sparade en instastory bild med dina gardiner för jag tyckte de var så fina, var är de ifrån?
  Vore glad om du vill svara.
  Ha en fin sommar i paradiset!

 10. Vad glad (fast ledsen för din skull) jag blir över någon känd person som kan ta upp ämnet IBS och FODMAP i sina kanaler. Jag mådde strålande när jag körde strikt no-FODMAP men det jobbiga är att vi ju idag umgås så mycket kring maten, inte minst på restaurang. Hoppas fler får upp ögonen för detta så att man smidigt kan välja bort FODMAPs på restaurang framöver. Ser fram emot att följa dina upplevelser kring detta. Allt gott och glad sommar!

 11. Hej Ebba, Vi skall överraska min mamma med en stockholmsresa nu i helgen! Hon går oxå efter fodmaps kostråd och jag skulle vilja boka in bra restauranger för henne! Har du några tips på restauranger för hennes mage!! Vi vill ju att hon ska ha en fantastisk helg och bli ompysslad och slippa tänka så mkt på dessa saker 😊

 12. Varning. Provat svampen Shiitake? Absolut vidrig. Blir liggande, skrikande i plågor. Andra svampar går bra. Vet ju inte om detta gäller andra, men vill skicka en varning. 💕

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.