Veckans bästa tv-tips: “Downton Abbey”-skaparens nya The Gilded Age på HBO

Jamen, får ju fortfarande glada tillrop efter DENNA maxade lista över tv-tips. Saker du MÅSTE se. Saker du BORDE se? Saker du kanske, härligt nog, har kvar att se?!

Jag fortsätter med torsdagstips i form av tv-tips här i bloggen. Varje torsdag, nya tips. Okej? Bra, vi kör! Denna vecka, dags för en underbar dos kostymdrama. Som jag jublade över och redan slukat första avsnittet. Jo, herregud HBO tvingar oss alltså att suga på denna kostymkaramell (ett avsnitt / vecka) men det är svårt. Som jag LÄNGTAT efter ett kostymdrama! Dessutom ett sprillans nytt kostymdrama av “Downton Abbey”-skaparen Julian Fellowes…

Serien innehåller exakt ALLT du förväntar dig – kärlek, drama, fester, handskrivna brev, uppstairs & downstairs, sociala koder, droskor, långa handskar, hämnd – och well, jag älskar det. Just därför. Liiite mycket kuliss-känsla ibland hör OCKSÅ till! Överraskningar göra sig liksom icke besvär, när det kommer till härligt kostymdrama, kanske var det därför jag aldrig fastnade för skruvade “The Great” till exempel…

Serien utspelar sig i 1880-talets New York – som genialt nog är en perfekt plats och period för ett kostymdrama. The Gilded Age – som jag faktiskt varit på en föreläsning om – är ju ett namn som sammanfattar den “den förgyllda åldern”, guldåldern med sina arkitektonisk typiska “mansions“, överdådigt inredda, stora pampiga privatvillor som lät uppföras av nyrika (stormrika…) amerikanska familjer med efternamn som Rockefeller, Astor och Carnegie, under just denna tid. Många av husen byggdes just i New York, eller en bit utanför, då som sommarhus. Ett av de mest berömda är järnvägsmiljonärerna Vanderbilt-familjens “The Breakers” som stod klart 1895 och finns kvar än idag, roligt nog går det att besöka, vilket jag gjort för många år sedan. Minns det väl, så roligt (och storslaget) det var! Jag tycker bilden nedan sammanfattar stilen perfekt – och ROLIGAST av allt, just här har också serien spelats in…

Nå, nog med historielektionen och åter till serien: New Money. Old Rules. Mmmm, härligt! Och som ni ser nedan, till vänster, med Christine Baranski (stjärnan i “The Good Wife” / “The Good Fight”) i en av huvudrollerna, helt strålande castad som den holländsk-amerikanska societetskvinnan Agnes van Rhijn. Till och med Cynthia Nixon funkar faktiskt som ängslig, snäll gammal moster.

Serien har fått blandade recensioner och kallats en amerikansk “Downton Abbey” och visst, intrigerna och persongalleriet känns igen (Christine Baranskis karaktär ÄR ju Maggie Smiths syrliga, envisa men ändå djupt inne snälla änkegrevinna…) men vad gör det, känner jag?! Absolut ingenting!

Bör tilläggas att jag tillhör den skara som till och med gick och såg “Downton Abbey”-filmen på bio. Och gillade det. Mycket. Så mycket att jag till och med åkte till England och besökte “det riktiga” Downton Abbey-slottet utanför London, och betalade överpris för en torr Afternoon Tea i tältet i slottsträdgården. Såååå roligt! Och jooo, visst irriterade jag mig på att sista säsongerna av denna brittiska moderna klassiker blev någon slags “släng i dörrarna”-fars (men outhärdligt tröttsamma storylines…) men: jag tittade ändå! För att jag ÄLSKAR brittisk kostymdrama, de frasiga klänningarna, kärlek, familj, ja, att drömma mig bort en stund.

Passar också på att peppa inför ANDRA “Downton Abbey”-filmen som kommer nu i mars: “Downton Abbey: A New Era”. Manus skrivet av Julian Fellowes och bilderna som släppts ser, well, minst sagt lovande ut… Räkna med mig, säger jag bara, här ska gås på BIO.

KOMMENTERA GÄRNA! Har du hunnit se “The Gilded Age” ännu? Vad tyckte du, härligt eller… Inte jättehärligt?

18 reaktioner till “Veckans bästa tv-tips: “Downton Abbey”-skaparens nya The Gilded Age på HBO

 1. Jag måste nog kolla in denna serie eftersom jag älskar Downton abbey! Hade inte koll på att en ny kommer på bio förresten, vad roligt!

 2. Åh så underbart! Det blir helgens underhållning. Också nyfiken på ”En kunglig skandal” på SVT play. Måste för övrigt tipsa om ”The night manager” på HBO Max, med Olivia Coleman och Hugh (dr House) Laurie! Förstår inte hur jag har missat denna spiondrama med lysande skådespelare. Tänk Teheran.

  1. Ja, The Night Manager var verkligen en hit! Jag fastnade extra de du nämnde men fick upp ögonen för Tom ….. (har helt glömt efternamnet) och Elisabeth Debicki. Ö h t var castingen fenomenal!

 3. Älskar Downton så mycket! 🥰 Maggie Smith är bäst!!
  Ja, det var nog bara det. viktigt meddelande! hahah!!

 4. Verkligen lovande serie! Läste igår att vi tyvärr måste vänta ända till maj innan Downton Abbey-filmen kommer. Besvikelsen!!

 5. Tack för tips. Gillade verkligen spiondramat Gloria från din förra lista. Förutom kalla kriget läskigheter schyssta modespaningar från 60-talet. Alinjeklänningar och män i kortärmade vita skjortor med slips.

 6. Blev ett antiklimax för mig, hoppas den tar sig i andra avsnittet.

 7. Hej!
  Jag vill tipsa om Lupin på netflix, och serien the fall från 2013. Med Jamie Dornan och Gillian Anderson, det är en thriller.
  Har precis sett maid på netflix, den är jättebra och toppenbra skådisar. Andie Mcdowell och hennes dotter Margret spelar huvudrollerna som… mor och dotter.

 8. Du måste ha haft riktig otur med ditt afternoon tea på Highcleare castle. När jag var där hade de tea room ovanpå sadelkammaren och vi blev serverade av självaste butlern på slottet.

 9. Den håller faktiskt riktigt bra klass.
  Rekommenderar även Spy City på Amazon Prime
  Mad Men meets Berlin 1961; spioner, kalla kriget. Såååå bra! Med Dominic Cooper.

 10. Hej! Älskar också kostymdramer fast har parallellt hittat nutidspärlan Modern Love som här i Tyskland går på Amazon Prime. Varje avsnitt är en egen historia och det hela är baserat på kolumnen med samma namn i the New York Times. Rekommenderas varmt!

 11. Tack för tips, ÄLSKADE första avsnittet, och jag tillhör också dem var (är!) helt hooked av DA och har besökt Highclear castle 😅 (träffade tom grevinnan herself)!

 12. Så tacksam att du delar med dig av serietips. jag gillar samma som du och äter upp de flesta serier du tipsar om.
  fortsätt med det

  älskar oxå dina boktips

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.