Svidande salt!

Åh, som jag njöt av helgens salta bad på Marstrand. Nästan svidande salt ska ser vara, förklarade jag för Johan. Som i och för sig instämde. Det ÄR något annat än i Skåne. “Definitivt kallare”, fyllde Johan också i…

Jag liksom kände hur hela min kropp och själ mådde bra av detta. Det blev ju inte så mycket Marstrand för mig i sommar. Men det blev annat. Annat som också blev väldigt bra.

Så är det ju med sommaren, man har förväntningar. Barndomsminnen. Drömmar om hur man vill att det ska vara. Drömmar man lever på de mörka, kalla månaderna… Men det gäller också att sänka ribban, att vara snäll mot sig själv. Jag har tänkt mycket på det under senaste dagarna och det har hjälpt. Se till det goda, tänk så mycket sommarlov vi gett barnen. Och så utvilad jag faktiskt känner mig nu.

Nu är vi hemma i Skåne igen, vi ska vi strax iväg till golfbanan med 6-åringen som ska träna slag. Ikväll kommer kära vänner härnere, som bor här året runt, hit på middag. Jag ska få med mig barnen och plocka björnbär till en blixtsnabb bärkaka från kokboken. Som för övrigt just nu finns till specialpris hos Adlibris, skynda att kolla in!

19 reaktioner till “Svidande salt!

 1. Har precis tagit ut grytbrödet ur ugnen (för 74e gången ;))
  Det ska få följa med till Småländska fabulösa Fiskesjö 👌Tack för alla recept och inspiration 😍

 2. Sökte på nätet efter receptet till vinbärskakan med kardemumma häromdagen och det visade sig ju vara ett recept från Allt om mat och inte ett recept ni skapat till böckerna som jag trodde. Hänvisar ni till Allt om mat i böckerna eftersom det är deras recept?
  Man får ju ofta inspiration till nya recept men detta är ju verkligen snarlikt och det är ju liksom inte en vanlig sockerkaka som man improviserar, utan ett väldigt specifikt recept som är snott som “erat” i princip rakt av. Hur tänker ni kring detta?

  1. Det kanske är så att ditt nämnda recept har funnits med länge hos familjen! Till slut har det som att säga inkorporerats bland familjens övriga recept! Behöver inte alls vara medvetet gjort- utan ett misstag! Slutligen så är trots allt, så att recept byggs upp med lite lån här och där, med lite egna och andras tillägg. Så är det i allt kreativt skapande, oberoende om det är fråga om musik, konst, recept eller annat av våra praktiska färdigheter. Bokens tecept är utmärkta! Boken tekommenderad till fullo!

   1. Absolut! Detta är ju dock inte lån här och där utan ett väldigt specifikt recept som är taget i princip rakt av. Receptet på Allt om mat är vad jag kan se från år 2010 och finns med i två av Sydows kokböcker.

  2. Recept omfattas inte av upphovsrätt, jag kommer ihåg att det diskuterade flitigt i o m ”Leila gate” för några år sedan då Leila Lindholm surnade ur då hon tyckte att en deltagare i ”Hela Sverige bakar” hade plagierat hennes recept. Leila fick dock göra en pudel p g a ovanstående (extra intressant eftersom hon själv är rätt rejält inspirerad av Martha Steward)… Det enda som är belagt med upphovsrätt i en kokbok är texten runt om recepten, så man kan alltså inte påstå att någon recept är ”snott” från någon annan – det är fritt fram att använda dem hur man vill!

   1. Nej omfattas inte av upphovsrätt, men däremot hör det till god kutym att hänvisa om det som här rör sig om samma recept och inte bara “inspiration”.

 3. Vilken härlig bild. När du berättade om fotoperationen på försommaren kunde man ju tro att du skulle missa hela badsäsongen. Men tydligen inte. Njut av sommarens sista sköna bad.

 4. Jag kan inget om upphovsrätt o d men för min del tycker jag att det inte spelar någon som helst roll om recepten i kokböcker är skapade eller inte av författarna. För mig handlar det om att få inspiration, tips och idéer sammansatta på ett snyggt och trevligt sätt. Helt omöjligt väl att hänvisa till orginalrecept.
  Om jag skull få önska något vad gäller era böcker är en annan typ av innehållsförteckning. Jag tycker det kan vara svårt att hitta rätt snabbt då recepten ofta har ett adjektiv som start och står i bokstavsordning utifrån dem. Annars toppen 😍

  1. Vad det gäller mer “generiska” recept tycker jag det är annat, men när det gäller ett mer specifikt recept som är kopierat så bör man ge cred till den som har skapat det. Vet flera både mindre kända och större kockar/bagare som bloggar och är noga med just detta, att hänvisa till originalrecept om det är i princip samma som ett specifikt recept. Extra viktigt om man trycker det i böcker och tjänar pengar på det.

   1. Jag tycker du överdriver, ganska rejält! Även jag har ett recept på en vinbärskaka med just kardemumma i min gamla receptsamling (som är betydligt äldre än Allt om mats recept med andra ord). Att baka på vinbär och att krydda med kardemumma är inte unikt, det är inte ett ”specifikt” recept.

    Ebbas är däremot presenterat på ett betydligt trevligare sätt än min kladdiga gamla handskrivna lapp, men hade man kunnat bifoga bilder hade du gärna fått se den också.

   2. Nej just den kombinationen med vinbär och kardemumma är inte unik, men det är ju hela receptet som är detsamma precis som Lisa här nedan skriver alla mått osv, och då hör det till god kutym att inte presentera det som sitt eget i två böcker.

   3. Men om de nu inte har tagit det från Allt om Mat, vem ska de då ge credit till? Det kan vara ett jättegammal recept. Allt om Mat är inte per automatik skapare till recept bara för att det finns i deras receptsamling, de i sin tur kan mycket väl fått receptet någon annanstans.

   4. Visst är det så, men detta recept är ju inte skapat av dem själva då det är en så pass annorlunda kombination så de har säkerligen hittat det där och gör man en kokbok med “egna” recept som ju framför allt den första boken är, så bör man nog göra viss research. Kommer man då fram till att Allt om mat skapat det ger man dem credden och vet Allt om mat ej vem som skapat det ursprungligen ger man dem ändå credden då det var där det senast återgavs i publicistisk form.

 5. Oj, men det är ju exakt samma recept! Ingredienserna står till och med i samma ordning och precis samma mått.

  1. Boken samtalen runt köksbordet är en väldesignad bok med två generstioners matglädje, dätill vackra foton, som därtill kan fungera som en inredningsdetalj- enligt en bloggare. Louise ondgör sig över ett recept i boken! Det fick mig att göra en snabbkoll på nätet! Allt om mat hittade jag inte, 2010,. I Bellas Baksidor, lördagen den 1 nov, 2014 återfinns samma recept ord för ord. I receptplatsen se Krusekok finns samtliga ingredienser dock är tukisk youghurt utbytt mot enbart youghurt. Ordningen av ingredienserna förändrad, men tillagningen återgiven ord för ord! Dessa två nämnda recetpresentationer är skrivna av mindre eller större specialister inom området kockar/ bagare. Ebba von Sydows koncept omfattar så mycket mer till stor glädje för oss som följer hennes arbete. Enligt min åsikt har Louise dragit igång en storm i ett vattenglas! Det beklämmande enligt min tolkning är att Louise sökte på nätet bokens recept för att finna anledning till klander av Ebba von Sydow!

   1. Konstigt att du inte hittade Allt om mat då det var det första som kom upp för mig..? Anledningen till att jag sökte efter receptet var inte för att “finna anledning till klander”, utan att jag fick en bytta röda vinbär av min svärmor och visste ej vad jag skulle göra av dem. Ja mindes att Ebba skrivit om ett kakrecept med röda vinbär och på den vägen är det. 🙂

 6. Skulle så gärna köpa kokboken för det verkar finnas så härliga recept i den. Men jag bor i Finland och här via Adlibris kostar den 230 SEK…. och det är för mycket för mig :-(… Men jag njuter av alla bilder jag ser här på bloggen i stället :-).

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.