Smidig, supergod och värmande lunch (och en vardagsräddare)

/ Betalt samarbete med Felix Foto: Gina Mannberg /

November-ruggigt ute, kyligare dagar men hej, en himla BRA sak med denna liiite dystra månad? Man blir ju sugen på soppor! Soppa är också en vardagsräddare för mig, inte minst att ha i frysen på kontoret eller hemma när jag jobbar hemma. Sitter framför datorn i timmar, glömmer tiden och vips, klockan är ett – då, fram med soppan, värm och voilà, klart! Jag har fått testa två matiga, härliga sopp-nyheter från Felix, som jag nu vill tipsa om här

Felix jobbar hela tiden med att utveckla hållbar, bra och näringsmässig sammansatt mat som funkar i vardagen. Jag har alltså fått testa två nykomlingar i familjen av frysta soppor: Cheddar & Morot och Tomat & Mozzarella, båda tillagade i Eslöv...

Ett himla bra, enkelt och snabbt och gott värmande lunch-alternativ. Eller middag, när barnen får köttbullar och pasta. Perfekt då att värma en soppa till mig! Först ut, Cheddar & Morot. Skulle beskriva den som en smakrik, krämig soppa på morot och röda linser, toppad med cheddar, morot, vita kidneybönor och färsk crème fraiche…

Mättande, gott och med mycket krispiga grönsaker. Den andra nyheten är höstigt mustiga röda soppan Tomat & Mozarella, som är en del av Felix Veggie – ett sortiment vegetariska rätter som mättar och smakar gott…

Soppan är gjord på smakrik buljong av tomat och röda linser, toppad med mozzarellapärlor och krispiga grönsaker och kryddad med bland annat basilika, kummin, chili och spiskummin. Mums!

Portionerna är lagom stora och jag lägger gärna till knäckebröd eller en rågsmörgås och en klick crème fraiche på toppen, eller vad jag nu råkar ha hemma i kylen! Toppa gärna soppan med något du hittar i kylen – MEN ekar det tomt så gör det inget. Soppan är riktigt god, härligt krämig och mustig precis bara som den är.

Felix hemsida redovisas också alla produkters klimatavtryck. Och symbolen med “lågt klimatavtryck” på sopporna, vad innebär den? Jo, den visar att produktens klimatavtryck är mindre än hälften jämfört med dagens snitt för mat. Felix beräkningar omfattar alltså hela kedjan från primärproduktion av råvaror – till färdigt livsmedel, inklusive förpackning. Felix lyfter också fram att fryst mat faktiskt kan bidra till att minska matsvinnet. Felix har en klimatskala (se nedan och läs gärna mer här) som på ett enkelt, tydligt sätt visas vilket klimatavtryck en produkt har, med förhoppning om att göra det lättare för fler att äta mer klimatsmart:

Utöver nyheterna, så har Felix resan ett brett utbud av soppor, frysta såväl som kylda. Okej, hoppas att du, efter att ha läst detta, har fått lite inspiration till en god, snabb lunch med Felix frysta soppnyheter, som du förstås hittar i frysdisken i de flesta matbutikerna.

…Och tack till Felix, för att jag mig lära mig lite mer om hållbarhet och mat, genom det arbete ni gör med detta. Älskar att få lära mig nya saker på jobbet!

KOMMENTERA GÄRNA!

15 reaktioner till “Smidig, supergod och värmande lunch (och en vardagsräddare)

 1. Åh tack för tipset! Det blir ju lite si och så med lunchen i dessa jobba-hemma-tider.
  Jag skulle gärna vilja veta var den röda underbara tröjan på utebilden kommer ifrån. Den skulle jag verkligen vilja ha!

 2. Jag har frågat flera gånger efter inköpsställen på olika klädesplagg men aldrig fått svar kan ju bero på att det inte är den reklamen Ebba får betalt för för det är ju det som räknas reklam i pengar tyvärr

 3. Förvånar mig storligen över läsares obefintliga fantasi och egen förmåga att hitta lämplig lunchmat och kläder. Soppa till lunch! Tack för tipset!

 4. Anders Tegnell och FHM och samtliga experter har varit entydiga med emfas att man får fira jul hemma i år med folk i sitt närmsta hushåll, speciellt då såsom Sälen och andra ställen inte har dimensionerat sin vård eller smittspårningskapacitet för inflöde av människor. Om alla resonerar som dig så kommer det krasha, “Inte mig men andra.” Så du får snällt sluta vara egocentrisk och klaga på folk som klagar. Vi alla offrar något. Min familj hade planerat besök i Gstaad, men avbokar, för vem vill Alp-Corona 2.0 spridning. Dessutom arbetas det hemifrån fastän lappsjuka. Du vet som avhoppande juriststudent att vi har rekommendationer och inte lag men de facto en order. Vägrar folk det, såsom dig själv i planeringsstadiet, så måste Sveriges Riksdag ev. stifta en lag om nu råd och rekommendationer in efterlevs.

  Såtillvida ni inte gömmer er och inte köper mat eller liknande där i Sälen så är rekommendationen för att hålla nere smittan att vara hemma, speciellt mot bakgrund av att i våras så gick pandemin i medsols i väderns tecken där fördelarna med värme gav oss respit i maj och sommaren, men nu tvärtom emot och viruset trivs i kyla än mer och vi umgås tätt. I värme bryts proteinet ner medan i kyla verkar viruset överleva bättre ute. Sammantaget blir OM vi nu får ner spridningen (för inte så är risken enligt professor Jan Albert och Fredrik Elgh i Agenda igår, att vi får en utv. om två veckor såsom i April) så är fortfarande i ett kritisk skede och börjar vi umgås och släppa på det så spike:ar det igen. Det här gäller givetvis alla mediapersonligheter, ruggigt tvek om någon pallar det…

  Har själv bångstyriga barn och det är inte lätt för dem förstå konceptet med distans, så ytterst tveksamt att dina små klarar det i en offentlig miljö. Inte lätt att ratta snoriga barn som blir hungriga eller otåliga.

  Trevlig inspirationsvecka! Vaccin kommer 2021. Håll ut Ebba!

 5. Herregud, ni vet väl att det är helt valfritt att följa en blogg och helt valfritt att sluta följa den om innehållet inte passar? Ebba fyller sina kanaler med det hon vill. Jag föreslår lite vänligt att ni antingen skaffar en hobby och fyller er fritid med något annat än att sitta gömda bakom era skärmar och trolla vid varje inlägg.

  Och Ebba, heja dig!

  1. Var finns trollandet i dessa inlägg? Bara sunt förnuft, tycker jag! Lågt att ta till begreppet ”troll” eller ”brist på hobbies” då åsikter går isär.

   1. Ina, din kommentar var kanske ingen trollkommentar men dryg var du.

    Jag har själv inte haft en tanke på att köpa färdig frysmat till lunch eftersom jag aldrig köper den typen av färdigmat, men nu börjar jag innerligt tröttna på att sitta ensam och jobba och dessutom äta samma mat till lunch som middag. Så tack för tips Ebba, det här låter som ett bättre alternativ än en slät kopp kaffe som annars hade blivit morgondagens lunch efter brist på ork och inspiration.

 6. Maja
  Jag ger dig rätt! Var nog lite dryg i min kommentar! Blev bara lite upprörd eftersom kommentarerna ”troll”, ”brist på intressen”, ”skaffa dig ett liv” dyker upp i kommentarsfälten varje gång en avvikande åsikt uttrycks. Ska uttrycka mig vänligare vid nästa tillfälle!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.