Kimonon i från Insjöns väveri…

Ja, jag fick en rasande mängd frågor – roligt nog – om min underbara morgonrock, i krämvitt linne med blå ränder! Tack, så kul! Och joooo, det är tyg från Insjöns väveri såklart – närmare bestämt hela nio (!) stycken ljuvliga kökshanddukar, som sytts ihop till en fullständigt fantastisk kimono, av den suveräna sömmerskan Anna vi samarbetar med. Morgonrock, robe, badrock – ja, kärt plagg har många namn.

Det började såhär: Jag fick en fix idé när har var i Paris i våras, och såg franska gamla linnedukar som fått nytt liv, i olika skepnader – och tänkte att, visst BORDE man kunna förvandla kökshanddukar till en lyxig “robe”?! Lyxig i ordets bästa bemärkelse enligt mig, nämligen: Lyxig som i otrolig kvalitet, som tåls att tvättas ett helt liv (eller egentligen typ tre…) och som svepande vackert härlig att dra på sig jämt. Inte någon tunn, sladdrig rock, utan en rejäl. Till morgondopp, över baddräkt, kvällsdopp, ja, nu blev den så himla fin att jag typ till och med vill gå på fest i den?!

Jag älskar att kökshandduksranden får vara som en “krage”. Älskar även hur mönstret är sytt på ryggen – jag älskar alltihop! Jag fick dessutom en idé om att jag dessutom vill ha matchande badlakan (hur härligt?) och en “bucket-hat” till, haha! Ja, men jag får sansa mig lite – och njuter av min kimono här på bryggan.

I nuläget är det ingenting vi alltså säljer hos Insjöns väveri (förutom kökshanddukarna då, som är sommarens bestseller roligt nog, eller rättare sagt Insjöns väveris bestseller sedan 1947!) ett producerar. Mer ett kreativt projekt och en prototyp – men håll utkik vetja! Att tillverka en sådan här är ju inte billigt, med tanke på att vi producerar tyget hos oss i Dalarna och även syr upp allting lokalt – men jag tror och hoppas att människor ändå förstår att hantverk och kvalitet kostar mer? Ja, vi får se…

Ja, det får nog bli ett kvällsdopp ikväll igen – igår var det magiskt! Morgondopp, nej, det har jag inte lärt mig ännu. För mycket att stå i på morgonen här hemma, med barn som ska iväg till golf, tennis, fotboll och frukost som ska fram. Men vem vet, sommaren är ju INTE kort!

26 reaktioner till “Kimonon i från Insjöns väveri…

 1. Så fin! Har velat ha en sådan länge – men har inte hittat någon.

 2. Men du är ju bara bäst! Vilken idé, så vacker, vad kreativt.

 3. Som present skulle jag betala för hantverket, jag skulle så gärna köpa en till min mamma som själv syr så mycket fint (till mig och mina barn). Hoppas idéen blir verklighet, så slår jag till och köper.

 4. Väldigt fin! (Min brudklänning, när jag gifte mig för fyra år sen, var sydd av gamla drakdukar i linne som jag ärvt av mina morföräldrar. Så det kan finnas mycket fint att hämta i ett linneskåp…)

 5. Varför inte dela sömnadsbeskrivningen så de som har linnehanddukar hemma och vill kan sy själva? Vore roligt att se er bjussa på det. Äran är ändå er!

 6. Otroligt vacker rock!! Som ett konstverk! Så fint att se hantverk lyftas upp! Ser fram emot att åka förbi Insjön i sommar. Jag läste ditt volvo-inlägg och tyckte det var intressant om körförtroende. Har haft samma utmaning och just när du skriver att du åker med barnen till simhallen på Södermalm har jag tänkt att den turen skulle vara en skräck-tur och “jag vill också kunna ratta runt sådär”. Fint av dig att dela att det inte varit självklart för dig heller. Har absolut blivit tryggare men innerstaden undviker jag gärna sen vi flyttade ut. Måste nog utmana mig där…. Ha en fin sommar!

 7. Absolut ett hantverk och fint som morgonrock. Att lansera som badlakan skulle jag starkt avråda från då vi på landet i princip slåss om att slippa gammelfarmors mors vävda badlakan som känns superhärliga och är fina att se på men har en katastrofal absorbtionsförmåga. Det känns aldrig som att man blir torr på samma sätt som med ett badlakan i frotté.

  1. Hej MS – åh, då är det nog hellinne skulle jag gissa, vi väver en blandning av bomull och linne med OTROLIGT bra uppsugningsförmåga, det är just det som gör våra kökshanddukar så populära, från 1947 och fram tills idag!

   1. Jättefin! När jag kommer hem från semestern ska jag rensa lite bland gamla slitna kökshanddukar och slå till på ett par nya från Insjön. En sak jag funderat över är om våra moderna tvättmaskiner trasar sönder textilier! Har ärvt handdukar från min mormor som klarat sig i säkert 50-60 år men som det går hål i efter bara några månader hos oss. Visst är det märkligt?

 8. jag vill köpa! alt köpa handdukar och sy själv. eller om ni säljer typ pa löpmeter. manga möjligheter 🙂

 9. Kul! Jag frågade och nu fick jag svar 🙂 den var väldigt fin!

 10. Fin! Men kalla den inte kimono, detta är inte en japansk traditionell kimono med all kulturell betydelse som kommer med det utan en vanlig morgonrock. Inte samma sak, och kommer garanterat skapa protester etc om du säger att det är en kimono. Bara ett litet tips!

  1. Kimono betyder väl “något att bära/ha på sig” eller liknande. Det är väl inte så mycket kulturell betydelse som språk, och har spridits världen över sedan länge. Vackert ord och tycker bra man kan använda det, ingen äger ju ordet 🙂

   1. Om du läser någon rad längre ner på wikipedia så ser du också att Ebba på mellanbilden bär sin “kimono” som vid liksvepning… Blir liksom lite fånigt att applicera begrepp som man har väldigt lite kunskap om på företeelser som inte har med begreppen i fråga att göra.

    Poängen dock är att detta är just väldigt mycket en fråga om kulturell betydelse och inte bara språk. T o m Kardashian verkar ju fattat det till slut.

    https://edition.cnn.com/style/article/kim-kardashian-rename-kimono-intl-scli/index.html

 11. Mycket vacker! På 70-talet sydde min storasyster en praktisk väska av en gammal fin diskhandduk. Lite kuriosa men den var så fin, tyckte jag då. Kram

 12. Om du besöker Dalarna så rekommenderar jag dig att besöka Rättvik, närmare bestämt Vikarbyn som ligger ca. 7 km utanför Rättvik mot Mora. Här finns förutom väldigt god mat på diverse fik också väldigt mycket fint att se och uppleva. Se bara till att åka från Falun för att inte missa den fantastiska utsikten över Siljan (kolla Google Maps Streetview, slutet av riksväg 69 från Falun efter Söderås).

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.