Rätt strumpbyxor i höst & vinter?

Vi fick en fråga till Säker stil-podden (eller faktiskt flera, om samma ämne!) om strumpbyxor i höst och vinter. Vad ska man ha för strumpbyxor i vinter? Hur ska man tänka? I stora drag, väldigt LITE strumpbyxor på hösten och vinterns visningar, antingen var det bara ben – eller de höga bootsen (klassiskt knähöga snarare än over the knee-höga) som ju dök upp överallt. Stövlarna ersatte i många fall strumpbyxor, till vadlånga kjolar och klänningar. Och nu även med kostymbyxor instoppat i stövlarna. Hos bland annat Dior dök dock “knästrumporna” som kul styling-detalj:

Maria Grazia Chiuris kollektion var inspirerad av 70-tal – och nej, kanske kan du inte se dig själv i looken ovan MEN spana då in nästa look med svart klänning och rejäla chunky kängor, inte alls otänkbart tänker jag…

…Men ur ett praktiskt såväl som stilsäkert perspektiv är ju ändå strumpbyxor ibland en bra idé, då kan man alltid lita på Miuccia Prada! Vi dyker in i höstvisningen för inspiration och börjar med en look där vi inte bara ser härliga slips-trenden (nästan så jag blir sugen) men också klassiskt grå, ribbstickade strumpbyxor. Så snyggt:

I en annan look ser vi grå strumpbyxorna igen, här till röda klänningen och en detalj av ljusblått. Rött, grått och ljusblått – så roligt med alla dessa hörliga nya färgkombinationer vi ser nu, om detta pratar vi om i vår bonuspodd om catwalkens färgskala och kulörer:

Man blir onekligen också sugen på ärtigt gröna strumpbyxor när man ser denna ljuvliga och härligt otippade färg-kombination, med syrenlila, rött, svart och grönt:

Eller varför inte gula? Då hemskt gärna i kombination med någon röd detalj:

…Och ännu mer gult syntes hos Marc Jacobs som satsade på glänsande sorbet-gula kalasbyxor:

…Men ännu härliga var den helröda discoglittrande punk-glammiga julkulan till look, som får mig att drömma om att det kanske ändå blir någon form av minimalt julbord i år. Herregud vad jag ska glittra i så fall!

Återigen, så var det här undantagsfall för överlag är det ingen superstor strumpbyx-säsong. Med det sagt, så tänker jag satsa på täta, svarta strumpbyxor till snörkängorna eller ankelbootsen till kjolen eller svarta klänningen. Men det är ju betydligt roligare att avsluta detta lilla strumpbyx-svep med Marc Jacobs rosa karamell, som liksom mycket annat i visningen var en flirt med varumärkets historia och start på 90-talet. En tid som alltid kommer ha en speciell plats i mitt modehjärta:

Okej, elefanten i rummet då, de hudfärgade strumpbyxorna? Well, nu har Svenskan lagt Denise Rudbergs krönika bakom betalväggen men av rubriken att döma, så håller jag med till 120%. Hudfärgade strumpbyxor ÄR svårt. Väldigt svårt. Jag äger inte ens ett par.

KOMMENTERA GÄRNA!

11 reaktioner till “Rätt strumpbyxor i höst & vinter?

 1. Lyssnade på senaste podden, tycker det var sunt o bra av dej att reagera på Nicole kidman skönhet som ej är naturligt !! Sen om man väljer det är upp till var o en men naturligt är det inte då skulle det ju inte finnas någon på jorden med ett åldrat ansikte, som är så fint😊
  Tack o kram!

 2. Älskar tjocka strumpbyxor i olika färger. Gärna i härliga material som ull som gör att jag håller mig mycket varmare än i jeans. Självklar har jag också svarta och gråa men ibland är det kul med färg också och det är ofta de roliga färgerna man hittar i reakorgen på vårkanten. Alltid bra att bunkra upp med inför nästa vinter.
  Jag gillade också de höga over-knee varianterna som var inne för några år sedan. Under en lägre kjol såg det ut som vanliga strumpbyxor men mycket lättare att ta av sig när man kommer in i värmen. När det är riktigt kallt kör jag sådana ovanpå mina vanlig strumpbyxor för att inte frysa. I alla fall snyggare än täckkjolen.

 3. Helt fascinerad över den här diskussionen om hudfärgade strumpbyxor. Hade ingen aning om att det var kontroversiellt! Har alltid det på fest och på jobbet, tycker att det känns mer påklätt och gör det mycket bekvämare att ha på sig högklackade skor, det blir inte det där svettiga klibbet mot insidan av skon. Luktar inte super, men gör det det om man inte har strumpbyxor? Och är det inte ändå liiite värmande?

 4. Kanske off topic men har svårt att fokusera på kläderna när modellerna ser så osedvanligt sura och faktiskt ganska ofräscha ut. Tråkigt att det har blivit så här i modebranschen, skickar fel signaler på något vis.

 5. Kan bara hålla med. Hur har jag kunnat missa Denise träffande krönika 😂. Försöker förklara för min 13-åring att hudfärgade strumpbyxor är big no no. Har hittills lyckats avstyra henne från detta smaklösa påfund, men är inte hundra att det har gått fram. Eftersom hon följer säker stil ska jag lyssna på poddavsnittet tillsammans med henne

  1. Vad är det som är så smaklöst med hudfärgade strumpbyxor?! Har helt missat. Skulle aldrig gå barbent på vinterhalvåret eller fina fester t.ex. Sen tycker jag att de ger en jämnare och finare färg också.

   1. Skönt att vi är fler som tycker det är bra med hudfärgade:)
    Skulle inte heller gå barbent på vintern… skulle dessutom frysa även inne- och även tunna strumpbyxor värmer ju.

 6. Måste kommentera att åh va trevligt med bilder som illustrerar det som texten handlar om istället för klickbara länkar! Orkar liksom aldrig klicka vidare för att se bild på exempel på det som nämns… Tumme upp från mig!

 7. Jag vill gärna ha tips på hudfärgade strumpbyxor, inte de beige förfärliga, utan den typen kungligheterna brukar ha, helt “osynliga” barbent- look.

 8. För mig är lite miserabelt att inte ha strumpor till kjol och klänning under vinterhalvåret. Ser jag någon gå barbent på vintern så tänker jag att det är synd om personen, klarar inte att klä sig för årstiden.

 9. Har just lyssnat på poden och reagerade framförallt på det som sades om hårdnande klimat i kommentarsfält på nätet. Det är vi nog många som inte vill bidra till. Samtidigt så vill man ju ibland framföra en tanke. Det ska jag göra nu. “Hudfärgade” är en knepigt ord. Mina ben har en vitblå ton – sådana strumpor har jag aldrig sett (sannolikt för att ingen vill se ut så; även jag har lite svårt för det och döljer det gärna med strumpor som har en beige ton). För mina kollegor från andra delar av världen så blir “hudfärgat” något helt annat. I all vänlighet efterfrågar jag alltså ett bättre ord så man kommer runt vithetsnormen och jag tror att du och Emilia är de rätta personerna att hitta det ordet!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.