…Och kronprinsessan Victoria i DEN klänningen

Jamen, vad säger man? Var börjar man? Många gissade ju på en underbar knyt-detalj på självaste banketten och nu kom den. Med besked! En fullständigt strålande klänning. Vilken look!

Det ryktas tydligen – enligt Svensk Dam – vara modeskaparen Pär Engsheden som ligger bakom detta mästerverk…

…Och med tanke på att klänningen verkligen är helt i en klass för sig, vilket är Pär Engshedens signum, så tänker jag att det måste stämma?!

Åh, man blir ju alldeles GLAD av detta! Liksom julglädje i en klänning. Och sedan de rosa accessoarerna till detta, med väskan och skorna. Urhärligt!

Det gnistrande dubbelradiga diademet är detsamma som hon använde till röda klänningen från just denna middag 2018. Och som ju kallas för prinsessan Lilians diadem, om jag förstått det rätt? Här ser vi det på Nobel 2006:

Och ja, det är väl bara att konstatera att

Med tanke på Nobelfesten 2014 – och gårdagens middag på slottet – så är kombinationen Pär Engsheden, Tina Törnqvist, kronprinsessan Victoria och aftonklänning en magisk formel. Wow, wow, wow!

I all sin glans, Nobelbanketten 2014 och ett av mina absoluta favorit-moments i Nobelsammanhang, fortfarande.

Okej, EN sista bild från igår bara! Ja, sedan måste vi ju titta på drottningen också – och de andra gästerna förstås.

Foto: Christine Olsson / TT

KOMMENTERA! På en skala 1 – 10, hur mycket gillar du kronprinsessans röda klänning med rosetten från igår? Jag landar någonstans på 12, tror jag… Kanske 15!

54 reaktioner till “…Och kronprinsessan Victoria i DEN klänningen

 1. Fantastisk klänning! Är det ett nytt diadem vi ser också? Jag känner inte igen det i alla fall. Så kul att se något annorlunda!

 2. 15, på 1-10 skala. Hon är bara bäst! Den här klänningen säger allt. Man blir stolt och glad att hon är Sveriges Kronprinsessa.

 3. För mycket 80-tal i ärmarna för min smak men älskar resten och färgen är toppen

 4. 💖🥇🏆💥👸💃🎆🎇✨🎉🎊👑🤸‍♀️💪😍👏👍
  Såå rätt !!!

  1. Tycker inte så mycket om känningen, underbar färg, fint tyg, men fööör mycket tyg, rosetten gör att hela Victoria ser ut som en enda stor inslagen present där bara huvudet sticker ut 😬😁 Victoria är så vältränad och snygg så lite bara axlar och markerad midja hade varit snyggt och elegant! Men, rosetten kan ju och så ses som en hyllning till Sara Danius, vars kännetecken i klädsammanhang ju just var knytblusen och tummen upp för det! Mia

 5. Vilken underbar färg på Kronprinsessans klänning, och i kombo med cerisefärg på skor och väska. Wow! En klänning med knyt känns perfekt, däremot hade knytet gjort dig bättre ihop med en smalare ärm på klänningen.

 6. Gillar knytet men de stora puffärmarna tror jag ingen är redo för någonsin!

 7. Lite för mycket på klänningen för min smak, men älskar däremot den röda klänningen med slits, magiskt fin!

 8. Victoria. Hon bara gör det igen och igen!
  Vilken klänning! Vilka KLÄNNINGAR (för det var ju faktiskt två stycken, och båda var ju var helt fantastiska. Wow!!) Var nog full pott på hela kungafamiljen detta året. Längtar redan tills nästa år! 😍

 9. Jag tänker på Sara Danius när jag ser klänningen – både med tanke på rosetten i halsen och även färgerna med rosa detaljer.
  Undrar om Victoria gör en liten hyllning till henne?

 10. ÄLSKAR!!!!!!!
  Vilken kronprinsessa vi har! Älskar också att du älskar allt med det här! Så roligt att läsa allt om Nobel-klänningarna och kungligheterna här på din blogg! Hurra!!

 11. Måste vara en hyllning till Sara Danius från kronprinsessan och Pär Engsheden.

  1. Det tror jag också. Det är en klänning som tar plats, som de Sara Danius hade. Jag tror den här knytblusklänningen är det närmaste Victoria kan komma ett öppet ställningstagande i frågan. Med tanke på att Ebba Witt-Brattström ska ha bevittnat hur Jean Claude Arnault nöp kronprinsessan i rumpan en Nobelbankett och fick motas bort av en hovmarsalk så tror jag hon (Victoria) välkomnar att det kastades lite ljus över hela den där situationen i Akademien.

  2. 15+
   Så underbart fin och homage till Sara Danius med knytet, djärva färgkombinationer. Blev tom lite rörd…

 12. Jag vill liksom tycka att den är underbar… men jag kan inte komma överens med de stora puffärmarna :/ så det blir bara en 8:a från mig… men förutom ärmarna är kronprinsessan som vanligt helt fantastiskt vacker:)

  1. Alldeles för stora ärmar. Inte snyggt alls. Har sett Viktoria i andra röda känningar som var så vackra…den här klänningen är alldeles för överdimensionerad upptill för henne

 13. Får nog tyvärr säga att hennes klänningar i år inte föll mig i smaken.
  Den röda från banketten 2014 är fortfarande en favorit och den röda med slits gillar jag också. Men himla kul att hon tar ut svängarna och jag gillar absolut kombon rött och rosa.

 14. Vilken fin homage!
  Jag tolkar in Sara Danius knytblus och några av hennes favoritfärger rosa skor o väska rött (orange var det väl oxå) samt Engshedens mästerverk. Klart att det finns ett samband med Danius, Nobel, Designer val, Färgval och knytet i halsen.
  Fina fina vår Kronprinsessa.

 15. Så kul att Victoria plötsligt är helt fashion. De här två klänningarna känns helt politiska, jämfört med de andra prinsessornas som bara är vackra.

  1. Att den tar plats, ger uttryck för kreativitet och personlighet och inte bara var till för att behaga. En klänning för en statschef, inte en prinsessa.

   1. Herregud, skona oss från en politisk kronprinsessa, uppväxt i den allra högsta adelns bubbla och med en mycket bristande insikt av hur vanligt folk lever. Om hon ska bli politisk får hon stiga av tronen och skapa en egen karriär där hon får tycka, tänka och säga precis vad hon vill.

 16. Victoria ligger alltid i framkanten på modefronten. Stilsäkert och modigt att ta ut svängarna!! 💖

 17. 10/10 alla dagar i veckan men hallå Lilians klänning på det fotot?!? Wow va fin!

 18. Underbar FESTKLÄNNING på kronprinsessan! Puffärmarna och färgen gör klänningen. Klär endast en självsäker, modig kvinna! Så glad man blir över kronprinsessans val! Det bådar gott för Sverige- inte minst i internationella sammanhang! Så fint Ebba att du tar dig tid till detta!😊

 19. Helt fantastisk klänning som får 15 poäng av mig på en skala 1-10 😊

  Diademet är ju kronprinsessan Margaretas (kungens farmor som dog ung) som ärvdes av hennes son prins Bertil och sedan användes av prinsessan Lilian som Victoria sedan i sin tur ärvde det av. Det är ett av deras privata med andra ord. Finns en tavla på slottet där Margareta bär detta diadem. Så vackert!

 20. Jag gillar den inte alls faktiskt. Det är bara för mycket. Heltäckande, snäv kjol, släp, puffärmar och knytdetalj.. samt samma typ av rött (ungefär) som hon haft tidigare. Då var prinsessan Lillians lila klänning häftigare, av det bilden visade.

  1. Håller med dig helt… hälften hade varit nog, tycker att det ser utklätt ut.

  2. Förfärlig klänning igen. Stylisten gar då verkligen tappat greppet.

 21. Bara jag som ser en stark och vacker homage till Sara Danius i denna klänning? 😍

 22. Färgen är väldigt fin, men ärmarna är too much, tycker jag. Om det är en hyllning till Sara D, så okey med allt. I övrigt är Victoria och Daniel ett mycket fint par.

 23. Nej, tyvärr. Jag tycker att den är fruktansvärd. För mycket av allt. Madeleines klänning är däremot fantastisk, full pott från mig!

 24. Jag tycker klänningen var förskräcklig! Hemska ärmar! Men det är väl skillnaden mellan folk som kan mode och inte då kanske, att man som helt vanlig och okunnig inte alls förstår storheten i denna. Ingen jag känner verkar gilla klänningen från Nobelfesten alls. Jag tycker Victorias båda Nobel-klänningar i år har varit bland de värre jag sett.

 25. Älskar detta. SÅ tydligt budskap och ställningstagande, utan att faktiskt säga något. Snyggt, smakfullt och hedersamt gjort!

 26. Kronprinsessans klänningar har varit helt otroliga! Så jäkla häftiga och som hon kan bära upp dem! Älskar egentligen inte alla detaljer (känner mig inte redo för puffärmarnas återkomst) men hon bär upp dem med en sån karisma att jag blir golvad ändå.
  Underbart med alla dina inlägg från Nobel! Det går inte att få nog!

 27. Färgen är helt rätt den passar henne men de armarna och rosetten lite mycket 80-tal det passar inte in direkt. Annars är klänningen klassisk men puffarmar och knytrosetten skulle inte varit där och hellre svarta eller vita skor till den klänningen än rosa. Vårt prinsesspar är annars ett stiligt par…

 28. Otroligt vacker och pampig klänning, klär kronprinsessan såå bra! Färgen inte minst, hon är alltid outstanding i klarrött! 🤩👌

 29. Festkläder och högtidskläder för kronpinsessan! En del skriver att den röda klänningens puffärmar inte är moderiktiktiga i dagsläget! Men, men konfektionindustrins modetränder kan kronprinsessan bära som vardagskläder och fritidskläder! När det det gäller festkläder mm ger det tillfälle till design att synas och uppmärksammas. Då ges tillfälle att laborera med klädesdesign från renässansen, barocken , rokokon mm och överföra delar till nutida tyger och snitt av skilda slag! Kronprinsessan vågar ta ut svängarna och hennes klädstil kommer att uppmärksammas mer och mer till glädje för marknadsföring av Sverige och kungahuset! Kläderna att uppmärksammas och kommenteras! Därtill är de vackra och vittnar om en säker bärare!👍👍👍

 30. Den är inte riktigt i min smak den heller liksom inte den svart/vita på Nobelfesten. Det är alltför mycket 80-tal och alltför maffigt. Madeleine och Sofia hade finare klänningar båda dagarna. Mera lyckade färger och mjukare silhuetter där deras vackra figurer kom till sin rätt.

 31. Wooww alltså! Den första och den sista röda! (Den i mitten också, men den nyansen klickar inte så exakt)
  Hon är en blivande drottning!!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.