Min lista över små gröna val i vardagen – hur ser DIN lista ut?

/ Betald samarbete med Bring #baragrönare Foto: Lisa Höök /

Okej, såhär – Bring hörde av sig och undrade om jag ville vara med och uppmuntra till fler gröna val i vardagen. Absolut, det är ju superbra! Men varför vill då just Bring lyfta fram att små val vi gör i vardagen faktiskt kan göra skillnad? Jo, Bring jobbar nämligen varje dag för att leverera saker vi handlar på nätet, inte bara så snabbt som möjligt – utan även så hållbart som möjligt. Bring levererar lika snabbt #baragrönare – och jag valde därför helt enkelt att under EN vecka tänka igenom de gröna val jag – och vi hemma i familjen – faktiskt gör, i vardagen. Här kommer min lista. Och nej, det är varken någon “skryt-lista” eller någon lista över helt nytänkande gröna val, men det är min lista. Hade Bring velat ha en super-perfekt-klimatsmart-proffs-person, så hade de nog frågat någon annan? Nu frågade de mig, som gör så gott jag kan. Jag tänker också mycket på att om vi alla tänker över våra egna val, vår lista, och lägger till några saker, då GÖR det skillnad:

Sopsorterar noga hemma – och på jobbet! Vår förening har bra soprum vilket gör det enkelt i vardagen, även matavfall går att sortera. Kartong, papper/tidningar, matrester, glasflaskor och plastflaskor, ja allt på sin plats. Också viktigt att nöta in källsortering hos barnen. OCH, viktigt som många faktiskt glömmer: Sortera även på jobbet. Det är som att “Det där är inte mitt ansvar“-känslan kickar in på jobbet hos många. Well, det är allas ansvar och även just ditt, punkt.

Cykla mer i vardagen! Ja, jag försöker att – i den mån det går – cykla istället för att ta bilen. Självklart blir det bilen ibland, framför allt när jag ska få med mig tre små barn så smidigt som möjligt. Men till vardags blir det mycket cykel, till och från kontoret och när jag tar mig runt i kvarteren. En stadig Säker stil-rosa cykel med bra cykelkorg och en Hövding runt halsen och jag är redo.

Jag väljer tygkasse istället för plastpåse. Okej, här (som på många andra gröna plan) är min Johan en sådan bra förebild, jag lever med en man som är fantastisk på många vis, även genom att inspirera till fler gröna val i vardagen. Han är nitisk, haha! Alltid när det ska handlas är tygkassen med, lika viktig som att ta med sig nycklar och mobil. Vi har en liten “gömma” i hallen med tygkassar, så att det är enkelt att plocka med sig.

Papperspåse när jag handlar frukt och grönt. Så glad att vår närmaste ICA har börjat med “avfallspåsar” vid frukt och grönt! Så nu väljer ju alla bruna papperspåsar istället för de i plast OCH de bruna påsarna återanvänder vi sedan hemma till matavfall. Kanon.

Vi festar på rester. Ääälskar att vi nästan alltid har en kyl fylld med olika små “rest-skatter”. En slatt soppa, lite köttbullar, lasagne eller vad det nu kan vara. Detta är vi faktiskt bra på hemma. Jag är sämre på att ta med matlådor till jobbet, så även Johan, men till middag äter vi gärna rester i olika former, ofta. Vi har också en välfylld frys (fryst mat minskar generellt matsvinn) där är ju knepet att frysa ner i portioner tycker jag, så att man enkelt kan plocka fram en portion lasagne, eller “en familje-portion” köttfärssås typ. Ja, ni fattar!

Mera vego i vardagen. Mer grönt! Mindre kött! Nej, det här är faktiskt inget “tips” utan snarare en observation från min vecka. Att äta vegetariskt (hela familjen) minst två dagar i veckan borde ju verkligen inte vara ett problem för oss. Bättring här!

Diska och tvätta på eko-programmet (och dosera rätt). Och det är full maskin som gäller, i mesta möjliga mån! Diskmaskinen vågar jag inte sätta på ens 75% full för då får jag onda blickar av Johan… Dosera rätt och givetvis: Välj miljömärkta produkter. Vi spanar alltid efter diskmedel, tvättmedel och rengöringsmedel som är märkta med Naturskyddsföreningens miljömärkning “Bra Miljöval”, sedan finns ju också Svanen-märkta produkter. Enkelt när man väl hittat “sina favoriter”, då behöver du inte leta. Och apropå produkter, sköljmedel har vi aldrig haft hemma hos oss faktiskt.

Låt INTE kranen stå och rinna. Här är det familjens vatten-hjälte Marianne som jagar på resten om detta! I duschen där vattnet flödar är det ju viktigt att nöta in vanan att förkorta när det går.

Vi släcker lamporna. …Och här var det Klas, som hade haft klimatsmart tema i skolan och var helt fascinerad av hur viktigt det är att släcka lamporna. Kul! Så nu springer han runt och släcker hemma, mycket och ofta! Han föreslog också att Emilia och jag ska göra “ett helt avsnitt av podden med BARA massa klimatsmarta tips för kläder och så“. Taget, sa jag, såklart.

Köp mer begagnat. Cykel till barnen, skidskor eller vad det nu kan vara – här är det nog både ekonomiskt såväl som miljövänligt, när jag väljer beggat. Jag är ju en riktig Blocket-nörd och älskar auktioner, Tradera såväl som ja, allt! I veckan haffade jag ett par pinnstolar för 800 kronor hos en härlig tjej som blev så glad att de kom till användning. Alltid lika kul när man träffar glada köpare och säljare! Apropå att handla på nätet, se till att välja en leverantör som som levererar fossilfritt. Här har du alltså chans till att göra ett grönt val i “check-outen”.

Välj kvalitet – och sådant du älskar (högt). Absolut, jag blir förförd av trend. Såklart. Men ändå! Detta med kvalitet tänkte jag på i veckan när jag för femtioelfte gången tittade på de där bokhyllorna som jag nu jagat på auktion i tre år, som ALDRIG kommer ut. Kanske köper jag dem till slut nyproducerade? Vi får se. Men det är i alla fall fantastisk kvalitet och jag älskar dem, högt. Farmor och farfar hade likadana i sitt hus på Marstrand, där vi växte upp om somrarna och jag hoppas i så fall att mina barn och barnbarn kommer älska dem lika mycket som jag gör.

Skänk bort kläder. Här skulle jag egentligen påminna om att ALDRIG slänga textil i soporna men det tänker jag att folk förhoppningsvis inte gör längre. Inte heller hemma hos oss. Ge bort gamla kläder som barnen vuxit ur, och sälj dina egna! I veckan rensade vi ut en påse från Marianne som kom hem till min kollega Ida, vars dotter blev lycklig över denna skatt.

Använda återanvändbara kaffemuggen. Japp, jag får helt enkelt tacka Bring för att jag under denna vecka skärpte mig och fyllde min plåtmugg med kaffe. Detta ska jag verkligen bli bättre på, som den kaffeslav jag är. Jag ska skaffa en bra mugg att ha på kontoret också. Vatten är jag bättre på, har ofta en glasflaska i väskan, en hemma och en på kontoret.

Börja någonstans – kanske med just din lista? För väldigt många små vardagsval kan vi faktiskt ändra på. Det blir precis lika bra – bara grönare. Vad gör du idag och vad kan du ändra på?

Ja, som sagt, jag är icke alls perfekt – men detta var min lilla gröna lista från veckan. Fjorton punkter. Jag vill ju ha HUNDRA minst, men där får ni gärna rycka in och kommentera här nedan! Fyll på! Små saker gör skillnad, vi måste alla bidra och göra det vi kan, om inte annat för att vara goda förebilder för de där små människorna därhemma. Summan av allt – är ju det som i slutändan räknas.

Vad är DINA små gröna val i vardagen? Kom väldigt gärna med fler tips och KOMMENTERA GÄRNA!

Kort om Bring och #baragrönare
I Stockholm, Göteborg, Malmö och Linköping är Brings hemleveranser helt fossilfria. Leveranserna körs på el, biogas eller hydrerad vegetabilisk olja (HVO). Numera är även budleveranserna i Stockholm och Göteborg också fossilfria. När du beställer en leverans med Bring blir du aviserad om vilken typ miljöfordon som din leverans körs med. För att få till en grön omställning så gäller det att våga testa nytt. Därför samarbetar Bring med flera aktörer för att påskynda utvecklingen. Som till exempel, det svenska cleantech-bolaget Inzile och Volta Trucks, som utvecklar nya utsläppsfria lastbilar för leveranser i stadskärnor.

18 reaktioner till “Min lista över små gröna val i vardagen – hur ser DIN lista ut?

 1. Bra med miljötänk!
  Du skriver Mera vego i vardagen, glöm inte bort att välja svenska råvaror helst i säsong… Många missar denna ”lilla” detalj… Och vilken effekt på miljön gör man då om man köper livsmedel som fraktas över hela världen oavsett eko eller konventionellt.

  Att välja svenskt är det viktigaste gällande alla livsmedel!

  /Lantbrukarefrun

 2. Hej Ebba, var kommer tygpåsen från den du har på bilden?
  Kram Nettan

 3. Att lappa och laga barnens kläder! Klipper oftast runda, svarta lappar från en kjol som skulle åkt till secondhand men istället har den använts i några år nu för att lappa hål på trasiga byxknän. Lagar mina egna kläder också om de går upp i sömmen eller något annat enkelt. Och alltid för hand med nål och tråd! Förutom det så har jag nog samma punkter som dig. Vi försöker äta vegetariskt/fisk sju dagar i veckan, lyckas ibland och går det sämre brukar vi ändå få ihop fem dagar. Och så sålde vi bilen när vi flyttade en längre sträcka inom Sverige. Passar på att ta chansen att prova det som vi funderat på i flera år. Än så länge har det gått fyra månader. Nu har vi en vinter i norra delen av landet framför oss och tre barn under 6 år, med fördelen att de är små och inte har aktiviteter än. Bra läge att prova!

 4. Vilket roligt inlägg. Jag flyger mindre och kortare. Jag har en mindre bil. Jag har lite kallare inne, speciellt om natten. Jag köper GOTS-märkta kläder och nästan bara ekologisk mat, närproducerad och mycket mer sällan kläder. Jag äter mindre fisk och oftare kyckling än kött. Jag har ekologiska tvätt- och diskmedel. Jag fixar inte naglarna och använder slut alla sminkprodukter. Jag sliter ut mina kläder. Jag sliter ut min gamla mobiltelefon. Köper mindre inredning speciellt inredning som inte har en funktion. Däremot skulle jag kunna sälja eller skänka bort istället för att kasta kläder eller möbler. Ibland säljer jag men inte alltid. Och jag borde plantera och odla växter för bättre luft för jag har en stor balkong men jag har inga gröna fingrar och är lite lat…

  1. Jo jag försöker köpa mindre presenter. Försöker med max 4 paket till barnet av mamma och pappa. Försöker köpa “mat” eller böcker till andra typ blommor, kakor, kökshanddukar, choklad, marmelad, en flaska portvin, duschkräm eller champagne istället för “onödiga prylar som man inte vet om personen önskar sig” eller ibland skickar jag ett par stycken förslag för att presenten ska vara uppskattad, för jag gissar typ alltid fel vad folk önskar sig, det blir ingen överraskning men det känns bättre tycker jag. Helst hade jag velat avskaffa vuxenpresenter men det känns fortfarande tabu, har försökt hinta om det och vill inte förstöra julstämningen?

 5. Hmm här får man ju tänka efter. Jag sorterar mitt avfall(för det mesta). Skänker kläder jag inte vill ha till loppis eller välgörenhet. Köper lokalproducerad mat när det är möjligt. Tvättar inte kläder efter bara en användning utan först när de fått fläckar eller blivit svettiga. Flyger typ aldrig. Värmer upp huset med bergsvärme. Förut när vi bodde på hyra med fast vattenavgift slösade vi nog med varmvattnet, men nu betalar vi för det vi använder så då har vi börjat använda mindre, slut på långa heta duschar hehe. Vi slänger ganska lite mat, blir det över så fryser vi in. Tja, det är vad jag kommer på just nu 🙂

 6. Hej,

  tack för fina tips och råd samt en bra blogg. Har alla dina böcker och tänkte höromdagen när jag tittade i bokhyllan och såg Kungligt snyggt. Vore så roligt om du gjorde en nu version av den. Finns så många nya kungligheter och kanske en Kungligt snyggt kids edition med alla fantastiska barnkläder 🙂

 7. Har nog många liknande punkter.
  Använder dock kläder tills de faller ihop – när de börjar bli för slitna/ofräscha för officiell användning så blir det hemmakläder för att ofta bli sovkläder innan de blir städtrasor som till slut får gå i soporna då Stockholm inte har någon textilinsamling tyvärr.
  Apropå städning så städar vi så kemikaliefritt som möjligt då vi vill ha rent på flera sätt.

  Inspirerande inlägg och kul med alla kommentarer med ännu fler tips.
  Heja hållbarheten!

  1. Palle, Roslagstulls återbruk har textilinsamling, liksom ÅVC i Bromma och Lövsta. Sedan tar ju många klädaffärer (Lindex, Kappahl etc) också emot textil.

   1. Tack Anna för info. Glad att det finns viss insamling även om jag gärna skulle se fastighetsnära insamling. Och affärerna vill väl ha hela och rena kläder?

   2. Palle- affärerna vill ha tvättade kläder men de behöver inte vara fläckfria eller hela. Kläderna ”bryts ner” på något sätt och görs nya tyger av. Kommer inte ihåg exakt hur det går till men finns info att läsa på respektive butiks hemsida.

 8. Gör allt det som står i texten och försöker flyga mindre, konsumera mindre, stänga av olika elapparater som är igång hemma i stället för att använda stand by-läget. Använda kastrullock, inte ha det för varmt hemma, duscha lite kortare.

 9. Läste en bra artikel av Marie Demker i GP år 2015, och som jag tycker är lika bra idag, som jag gärna vill dela här: https://www.gp.se/ledare/marie-demker-vad-kan-vi-l%C3%A4ra-av-%C3%A4ldre-kvinnor-p%C3%A5-landet-1.132199

  Ett utdrag :

  “De flög aldrig till Thailand, de hade sällan bil, de stickade själva varma raggsockar och de återanvände plastpåsar. Och så plockade de lingon. Hade de egna djur på gården blev det närmast ekologiskt kretslopp. Vad min kollega syftade på var det faktum att dessa kvinnor i allmänhet inte deltog i konsumtionssamhället på samma sätt som sina urbana efterföljare. Det var på landet jag lärde mig exakt hur opastöriserad och pastöriserad mjölk åldras, hur lukten avslöjar om kött eller grönsaker är ätbara och att hantera färsk mat utan kylskåp”.

  Och detta att en miljövänlig attityd nödvändigtvis inte behöver innebära ett miljövänligt beteende dvs det är inte vad man säger utan det man faktiskt gör som räknas. Tål att tänkas på för alla.

 10. Gått från två bilar (skämskudde) till en hybrid – kommer snart (när tjänstebilsavtalet går ut i vår) gå till en ännu mindre som går 100% på el. Och håller på att lägga solpaneler på taket – som kommer “tanka” bilen.

  Står ut med det slitna köket liiiite längre, byter sällan ut möbler i förtid. Köper mer 2nd hand.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.