Kungligt fredagsgodis – direkt från London!

Först och främst, tack för pepp på DETTA inlägg, härligt att ni gillar torsdagstips med veckans bästa tv. Det får kanske bli en tradition i stil med kungligt fredagsgodis och måndagsrapporten?! Jamen, hur som helst, idag är det kungligt fredagsgodis direkt vårvackert från London. Då måste vi såklart börja med veckans STORA kungliga nyhet, nämligen det faktum att drottning Elizabeth meddelade att Camilla får bli drottning! Eller rättare sagt, få titeln Queen Consort. Okej, vad ÄR då skillnaden mellan “Wueen Consort” och kort och gott “Queen”?

Ja, på svenska egentligen inte så mycket, då vi inte gör en språklig skillnad på “drottninggemål / regentgemål” (som är den bästa översättningen…) och själva titeln. Alltså, det görs ingen skillnad på drottning Silvia – som är regentgemål, eller drottninggemål, och inte regerande drottning, och drottning Kristina, som var regerande drottning.

Men ta som exempel danska drottningen Margrethe och prins Henrik – som var just prinsgemål, eller Prince Consort Henrik. På samma sätt blir Camilla alltså Queen Consort, till Charles som blir kung.

De 95-åriga drottningen uttryckte det tydligt: “When, in the fullness of time, my son Charles becomes King, I know you will give him and his wife Camilla the same support that you have given me; and it is my sincere wish that, when that time comes, Camilla will be known as Queen Consort as she continues her own loyal service“.

Och detta ger oss ett utmärkt tillfälle att spana in en bild från i somras, på denna trio:

Snitta en enorm tårta med en sabel? Inga konstigheter – laides, I will attend to this

Drottningen kommer att fira – och firas – under hela året, under det som kallas The Platinum Jubilee och hennes historiska 70 år på tronen. Här nedan ser vi henne inviga en jubileumsutställning på Sandringham…

Man kan heller inte låta bli att känna med denna kvinna, som nu befinner sig mitt i ännu en skandal i och med prins Andrews stundande rättegång. Helt nyligen fråntog drottningen sonen alla militära titlar, samt möjligheten att kallas “kunglig höghet”.

Ja, Camilla och Charles blev i alla fall en skandal i detta kungahus som fick ett lyckligt slut:

Kate har varit på uppdrag igen. I veckan besökte den hårt arbetande hertiginnan PACT (Parents and Children Together) i London och bjöd på den här stilsäkra vardagssnygga looken, helsvart med rutig, figursydd kavaj:

En ny favoritlook i Kates garderob, med skärpet, snäva byxor och topp eller kavaj – jag gillar den!

Kungliga veckan bjöd också på ett ovanligt familjefoto, HELA danska kronprinsfamiljen var samlade för premiären av dansk tv:s hyllningsprogram till den 50-årsfirande kronprinsessan Mary:

Okej, nu ska vi se så att jag får det rätt här… Från vänster ser vi alltså: Isabella, sedan prins Christian (16-årige prinsen som nu är längre än pappa!), mamma Mary såklart, pappa Frederik och längst fram tvillingarna Josephine och Vincent. Jag har ännu inte hunnit se dokumentären om Mary men ska ABSOLUT göra det och återkommer i frågan! Nån som hunnit se?

I och med födelsedagen släpptes också traditionsenligt nya bilder, som den här OHYGGLIGT välmatchade familjebilden?!

Alltså den är underbar (tagen av fotograf Hasse Nielsen) men… Lite konstigt med dresscode vit skjorta?

Nya porträttbilder modell pampigare släpptes också – vilket PÅMINNER om att jo, en galafest blir det. Datum är ännu inte annonserat men sitt lugnt i båten, det kommer att bli en galafest i Köpenhamn. Och SOM jag längtar!

Ja, man får väl absolut hoppas på dagarna två – med en ledigare fest på fredagskvällen och bankett på lördagen…

Kronprinsessan Victoria har i veckan bland annat haft möte på slottet med Mikael Eriksson, före detta ambassadör i Tallinn, och Isabella Törngren, biträdande chef för Europaenheten på Utrikesdepartementet. Vid “företrädet”, som tja, väl egentligen är ett möte – men får ett fint namn, som mycket annat i kungliga sammanhang, fick Victoria information om läget i de tre baltiska staterna, med anledning av den säkerhetspolitiska utvecklingen i närområdet.

Vi avslutar svepet med en look jag glömt visa er, nämligen Victoria på utdelningen av Micael Bindefelds Stiftelses stipendium till minne av Förintelsen, där kronprinsessan var med och delade ut priset till årets stipendiat är Anna Florén…

Så snyggt med de svartvita skorna och knytblusen, enkelt men jättefint!

Foto: Alastair Grant / TT, Mads Claus Rasmussen / TT, Claudio Bresciani/TT

KOMENTERA KUNGLIGT GÄRNA!

3 reaktioner till “Kungligt fredagsgodis – direkt från London!

  1. Hej!
    Jösses vilken fin outfit på Kate med kavaj och byxa!
    Det är en look som kan inspirera mig och min garderob.

  2. Tyvärr – officiella firandet av Mary är inställt, inte framflyttat. Kronprinsfamiljen närvarade vid ett hyllningsprogram av danska TV2, inte en dokumentär. Intervjuprogrammet på DR1 baserat på bilder från hennes tid i Danmark och som kronprinsessa mycket trevligare.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.