Kungligt dopgodis: Archie Harrison Mountbatten-Windsor

Åh, de GÖR det igen! Då syftar på bilden. Underbar. Den officiella dopbilden, tagen av fotograf Chris Allerton. Nya lilla familjen med Archie Harrison Mountbatten-Windsor, 2 månader gammal. Archie, som ju ännu inte ÄR prins men naturligtvis Meghan och Harrys lille prins…

Den vackra spetsklänningen är familjeklänningen som superdrottningen Victoria fick uppsydd när hennes äldsta dotter “Vicky” (Victoria Adelaide Mary Louisa) skulle döpas, 1841. Ja, Vicky som kunde både franska och tyska innan hon fyllt fem, så där har Archie att brås på – hmm, eller inte. Med tanke på den hemskt stränga kungliga undervisningen…

Här kan man läsa om klänningens fascinerande historia och se härliga arkivbilder. Och få veta att det 2004 skapades en exakt kopia, eftersom original-klänningen höll på alla falla sönder. Så Archie döptes alltså i ”kopian”.

På kusinen Georges dop fick vi en bättre bild av klänningen. Ser sååå fin ut! Man älskar ju vackra gamla dopklänningar!

Hur som helst. Den lite mer “officiella” bilden togs i The Green Drawing Room inne på Windsor Castle. Okej, tänk att ha ett drawing room – och sen ett “det gröna” drawing room. Ett tecken på att man har ett par stycken.

Prins Charles står intill Meghans mamma, Doria Ragland, sedan ser vi Lady Jane Fellowes och Lady Sarah McCorquodale – prinsessan Dianas systrar. Prins William och Kate förstås (för övrigt ursnygg, älskar att hon tycks ta ut svängarna lite mer plötsligt?!) och Camilla i vitt.

Vi fortsätter med fler bilder! Nej, det är inte jag med kaffekoppen – kungligt finklädd från topp till tå – men jag HADE absolut tagit med mig finkoppen, om jag parkerat mig längs den söta lilla huvudgatan i Windsor, inför dopet av Archie…

Älskar också att de glada rojalist-fansen hade packat med doptårta för lilel Archie i matsäcken. Fint!

MEN – här blev det också en hel del kritik. För själva dopet fick de inte se en glimt av, inte heller huvudpersonerna. Dopet hölls inne i slottet, i drottningens privata kapell. Alltså INTE i St. George’s Chapel, där paret gifte sig. Självklart kom då en del kritik för att de inte “delade med sig” MEN till skillnad från här i Sverige, så har man inte börjat tv-sända kungliga dop i England…

Här ser vi kusinerna, efter familjens senaste dop för ett år sedan. Då inne i London och familjen – som trots allt har en mer central roll i monarkin – valde att bjuda på lite mer öppenhet. Helt som förväntat, i och för sig.

“Jag har bevakat fem eller sex kungliga dop genom åren och ALDRIG har jag varit med om ett sådant hemlighetsmakeri”, suckade chefredaktören för en av de engelska kungliga magasinen.

Här ser vi Kate promenera i Sandringham, till kapellet där prinsessan Charlotte döptes 2015. Själv var jag mest fascinerad av den enorma Silver Cross-barnvagnen…

Visst ÄR det kul med kungliga dop – och att få se dem “inifrån”!

Samtidigt FÖRSTÅR jag ju Meghan och Harry… Samtidigt som detta är en del av deras roll. Även om de står lite vid sidan, så är det ju solklart att de heltid arbetar i drottningens tjänst, så att säga. Med allt vad det innebär, bördor såväl som privilegier. Eller vad säger ni?

Foto: Rick Findler / TT, Dominic Lipinski / TT, Matt Dunham / TT, Jonas Ekströmer / TT.

KOMMENTERA – borde Harry & Meghan bjussat mer på dopet?

13 reaktioner till “Kungligt dopgodis: Archie Harrison Mountbatten-Windsor

 1. Läste att denna klänning är en replika för att den ursprungliga ska sparas. Hilsen fra Birgit

  Skickat från min iPad

 2. Nix, tycker att de hade all rätt att göra som de vill. De hade en egenvald fotograf, de valde själva de foton som de ville visa upp. Helt ok.

 3. Nej, de borde inte visat rörliga bilder från dopet. De är en ny liten familj och vissa ögonblick är endast familjära. Dessutom tänker jag ang den enorma vagnen, den behövs säkert för att få plats med dopklänningen :-). på ett fint sätt.
  Efter lite funderande är det kanske så att den nyblivna lilla familjen tagit råd av barnpsykolog. Få en bra start. Svetsa samman utan att hängas ut publikt. Tycker det är super.

 4. De kungliga dopen i England har ju varit ganska low-key, till skillnad mot de svenska som visats på TV osv. Meghan och Harrys önskan om att hålla det hela ännu mer privat har ju dock fått precis motsatt effekt – det har ju skapat mycket mer uppmärksamhet och särskilt beslutet att inte offentliggörs faddrarnas namn. När William och Kate döpte sina barn (förutom Charlotte kanske som involverad en promenad i Sandringham etc) gick det de flesta engelsmän ganska oförmärkt förbi. Om Meghan och Harry följt samma mönster tror jag ingen brytt sig, vilket får mig att fundera om de insåg vilken uppmärksamhet och spekulation de skulle skapa?

 5. Inget dom gör blir rätt, vad som än gör, enligt brittisk press. Dopbilden är ”stel” och William och Kate ser ”besvärade ut”. Meghan tog med sig Archie på plomatch ngn dag senare, då skrevs det spaltmeter att hon höll barnet fel, hon såg ”awkward” ut. Hon besökte Wimbledon i samma veva, då betedde hon sig som en ”diva”, var besvärlig, hon hade jeans på sig. Idag kommer både hon och Kate besöka Wimbledon tillsammans – pressen kommer hänga ut henne igen. Och detta gäller numera samtliga brittiska tidningar, tyvärr. Hur Rebecca English (Daily Mail) överhuvudtaget kan sova om nätterna är över mitt förstånd.

 6. Det var dåligt att inte visa upp sig till och från kyrkan, så många brittiska royalister som blev besvikna. Det är ju deras roll att vara offentliga . Själva ceremonin brukar ju ändå vara helt privat.

 7. Tycker också att deras roll är att vara offentliga. Om det är publiken som betalar (i alla fall föräldrarnas livet), så kunde dom också ge lite något till publiken.

 8. Anser att de gör rätt, någonstans så kan jag fundera kring hur barn idag expanderas överallt. Att gå mot den saken och istället välja bort medias ”rampljus” är nog en väg fler borde ta efter. Nu är dessa kungligheter, har en annan press på sig _men_ samtidig kräver allmänheten att se mera, veta mera och HA rätten till mera.

  Jag undrar ibland över detta med att från graviditet genom hela ditt småbarnsliv bli förföljd med kameran. Förr var detta något som hände ”kändisar” idag sker det i stort i varje barns hem. Från plusset på stickan (eller redan när familjen börjar sin väg mot plusset), genom graviditeten och en film och foton som delas med alla på nätet. Fint absolut, det vackraste ögonblicket i livet vill man dela med alla som vill se. Man tar foton och filmer från första mötet, dagarna med bebisen, första året, första dagen i föris, skolan och ja vad mer? Har barnet bett om att exponeras dygnet runt?

  När tanken börjar mala inombords undrar jag själv kring när man var barn och tittade i de utvalda fotona i familjealbumet. Visst det finns inte foton och filmer dokumenterat från varje sekund i mitt liv, men de foton som finns är noga utvalda. Hur kommer dagens barn, kända som okända känna om 10-15 år? Kommer de vara lika glada för sitt offentliga fotoalbum?

  Så för mig känns det helt rätt att familjen väljer att trots sin kunglighet och ärvd offentlighet väljer att låta sitt barn få så mycket privatliv som det bara går.

 9. En eloge till Kate som inte med en min visar sitt förakt för bytet katten släpat in i Windsor.
  Magdalena Ribbing instämmer helt.

 10. Ja, jeg syns de burde vært mer åpne og delt mer av dåpen…Jeg forstår såklart at de vil være private, og jeg forstår det er et massivt trykk på dem, men det er som du sier: Det følger både bakdeler og privilegier med rollen, og man kan altså ikke ha alle fordeler og bare velge bort alt som er slitsomt. Det blir det dårlig stemning av😉 Og som en stor Royal Loyal jeg er så vil jeg selvsagt så mye som mulig av dem, jeg syns de er det cooleste kongelige paret😉 🥰 Takk for en fin blogg, nyt sommeren!✨💛🧡✨

 11. Betalar folket £2.5m för renovering av ens privata hem så måste man nog tyvärr bjussa lite på sig själv. Man kan inte ha kakan och äta den på samma gång.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.