Jobb-fluffet?

“…Nyss ett sympativäckande inlägg om livet som 3-barnsmamma, ingen egentid och sömnbrist. Sen ett direkt efter om att kunna motivera all tid som läggs på tv-serier? Visst att man jobbar inom mediabranchen och ”måste ha koll”och allt det där. Men ändå. Känns som att en del av det stressande jobb-fluffet borde kunna prioriteras bort ganska lätt, och ersättas med sömn… eller åtminstone definieras som den efterlängtade egentiden

Okej, stopp ett tag! Måste bara skriva att jag hoppas att mitt senaste inlägg inte blev missförstått. Försökte med glimten i ögat säga att jag tipsade om tv-serier för att “berättiga” mitt tv-intag… Och lite så ÄR det väl – MEN tv-serier är för mig ett sätt att varva ner, att njuta av en stunds egentid. Onödigt? Tja, jo. Absolut. Men härligt. Lyxigt, till och med. Ofta sitter jag och jobbar hemma på kvällen med en kopp te, en tv-serie i bakgrunden medan jag till exempel skriver “Kungligt fredagsgodis” eller jobbar med Facebook. Publicerar podden, korrar nyhetsbrev och texter. Ja, mitt jobb. Som jag väljer att göra sent på kvällen, för att istället vara med barnen på eftermiddagen och tidiga kvällen. Kort sagt, att arbeta med mina plattformar, skapa inspirerande innehåll och hitta affären i det. Sådant jag verkligen kämpat med i många år för att inte definiera som “jobb-fluffet”, utan acceptera som ett riktigt jobb.

Men visst, jag fattar vinken. En högst motiverad kommentar egentligen, med omtanke förmodligen. Jag BORDE detoxa på tv-serier och borde lägga mig pang bom när barnen äntligen somnat. Jag behöver bara den där stunden och som gammal tv-recensent älskar jag ju dramaserier, tv och framför allt att hitta bra tips till er som läser här. Bra tips vill jag fylla bloggen med ÄNNU mer framöver, det kommer ni märka!

32 reaktioner till “Jobb-fluffet?

 1. Kära kära Ebba!

  Jag förstår och håller med dig, det är ju värdefull egentid när det är stilla runt dig.. Jag var ensamstående med min äldsta dotter och satt alltid uppe flera timmar efter hon somnat.. Jag fick betala priset på morgnarna men det var ju den enda egentiden jag hade och det var ju mitt ”breathing space”..
  Nu vet jag att jag är aspergare men det fick jag inte reda på förrän som 45-åring.. Nu kallar jag det hjärnvila och återhämtning, likväl som mycket nödvändiga pyjamasdagar då och då..

  Oavsett så har vi alla olika behov av hur egentiden ser ut.. Min ovannämnda dotter, nu läkare och mamma till en liten pojke i din Ernst ålder som också sover kattskit på nätterna, älskar att som egentid träffa sina väninnor.. Det ger henne energi och gör så hon mår bra..

  Du behöver ju leva ditt liv som du väljer det och inte som andra tycker det..

  ❤️

  Eva i Småland

 2. Jobb fluff, snacka om att nedvärdera ditt arbete, så himla onödigt. Läste i danska elle att väldighet var ordet för 2019, men tydligen inte för alla.
  Men men, jag är i vart fall väldigt tacksam för ditt jobb och uppdateringar i olika kanaler!

 3. Ebba du är grym! Unna dig att kolla serier. Jag jobbar som copywriter och översättare och sitter ofta och jobbar med en serie i bakgrunden. Så härligt så 🙂 här kommer några tips från mig också. Netflix: Bodyguard, brittisk serie i sex avsnitt som var rysligt spännande. Just nu plöjer jag How to get away with murder, perfekt ha-i-bakgrunden-serie 😉
  Kram!!

 4. Jag förstår precis! Jag har redigerat otaliga tidningar och trycksaker med tvserier igång bredvid. Det är nästan som radio.

  Tråkigt att vissa letar minsta lilla sak att kritisera dig personligen för…

  1. Hej Sandra! Jamen precis, det finns många typer av jobb som är riktigt trivsamt att göra med en tv-serie i bakgrunden, är så himla tacksam över att jobba med sånt som funkar så. Förstår ju såklart att det är få förunnat att kunna jobba med en tv-serie på, men ja, för mig är det också lite som radio! Tittar liksom med “ett halvt öga” som man säger. Kram från Ebba

   1. Ja, tänk vad många sorters jobb det finns. Somliga är mycket väldefinierade och omvärlden vet hur gränserna ser ut. Ditt arbete hör till gruppen “nya” arbeten som inte är definiferade, varken av dig själv eller andra (det är ju lite av poängen) och omvärlden vet därför oerhört lite om innehållet. Lycka till med det fortsatta utforskandet av de, fortfarande, tämligen nya vägarna!

 5. Åh jag förstår precis! Tre barn och en som sover högst tveksamt emellanåt och ändå är de där få minutrarna när alla sover på kvällen såå sköna! Och då vill jag se en bra serie och dricka mitt te och andas. Gääärna fler tips på serier Ebba!

 6. Guldstjärna till dig för konstruktivt bemötande av kommentaren ifråga (och att du gör det ganska ofta, som i diskussionen om resor och miljön) . Tycker att din förmåga att bemöta kritik är uppfriskande till skillnad från många andra bloggare som ofta går till motattack på ett tråkigt sätt.

  1. Hej! Tack snälla, jag försöker – det är så himla lätt att gå till attack och ta mycket personligt eftersom det här “jobbet” är så… Personligt. Men jag försöker. Så TACK! Kram!

 7. Hej! Klart att du ska kolla tv-serier. Det gör väl alla. Och speciellt vi med mindre barn hemma som inte direkt är ute och festar med sina vänner eller ens ute och äter särskilt ofta. Har man barn ger man ju upp lite av den friheten att kunna göra vad man vill när man vill och fritiden fylls lite mer av tv-serier just för att man liksom “passar” sina sovande barn och dessutom är för trött för att typ städa eller träna när barnen har somnat? Och det betyder inte att man inte skulle välja att ge upp den friheten igen och igen och igen. Men lite trevligt ska man väl ha. Det är väl fantastiskt att vi inte behöver jobba dygnet runt i Sverige. Du hade ju lika gärna kunnat tipsa om böcker eller musik. Sedan det där med sömnen. Det tar evigheter att bota den där kroniska sömnbristen hur mycket man än anstränger sig att lägga sig tidigt! I alla fall vad gäller mig som är en sjusovare. Min sömn drabbades ganska mycket av att bli förälder även om det inte är lika för alla.

 8. Hur orkar du vara så förstående. Jag blev skitarg på den kommentaren och känner mig påhoppad själv med. Har fått liknande gliringar tex av min man men han vågar inte säga så längre. Jag (och du och alla andra) måste få lägga viss tid på oss själva på något vi tycker är roligt och vad vi väljer att lägga den tiden på skall andra skita i (om det inte är olagligt och skadar någon). Ibland vill man man yoga eller springa, ibland läsa en bok, ibland lyssna på en bok, ibland lyssna på en pod, ibland titta på TV. Varför ses det som så mycket bättre att läsa en bok än att titta på en tv-serie? Hur kan man med att klaga på vad någon tycker fel sak är roligt? Speciellt när den personen just berättat att hon skall försöka bli bättre på att prioritera sig själv och egentid. Det är kanske just att prioritera att i lugn och ro bara titta på lite tv som är det bästa sättet för den personen att slappna av och koppla bort allt annat en stund
  Tusen tack för att du orkar lägga din tid på att ta fram saker som jag tycker är roligt och givande att lägga min egentid på tex tips om TV-serier eller er podcast.

 9. Läste någonstans att människor som läser romaner har bättre empatiska förmågor än icke-läsare, det gäller säkert tv-serier också! Du gör ett kanonjobb perfekt blandning av glam – vardag, humor – allvar. Stå på dig!

 10. Tyckte om att få tips! Och blev glad för din skull att SU ändå hinner med att småkolla lite trots tuffa nätter osv. Kram

 11. Tycker att du så väl beskriver det som jag tror många föräldrar känner igen sig i! Att få hitta ett andrum, liten egentid där man får tänka på exakt det man vill och ägna sig åt sådant som faktiskt ändå kan ge lite mer energi än sömn ibland kan. Slå bort sånna trista kommentarer! Du är vuxen, en power mama som faktiskt får känna efter själv i vad du mår bra av. Heja dig! Älskar din blogg!

 12. Älskar alla tips, kungligt mm. Och alla småbarnsföräldrar har sitt sätt att återhämta sig. Jag gör exakt som du. Sätter mig i soffan och kollar serier när kidsen somnat. Gärna med nåt stickningsprojekt (gillar att producera utanför datorn så att säga). Tyvärr ingår det inte i mitt jobb att researcha vilka som verkar bra 😂. Även om jag ibland på arbetstid tar en micropaus och kollar tex din blogg, insta el Dylikt.
  Däremot måste jag flika in att jag hoppas på fler hållbara modetips. Tex att fuskpälsen, hur trendig den än må vara är skit för miljön och inte borde finnas, likaså många andra material såsom polyester och akryl. Här har ni stor makt att påverka.

  1. Håller verkligen med om detta och tycker överlag att influencer-yrket skaver med samtiden. Det handlar ju om att hela tiden göra reklam på olika sätt för att få folk att köpa, köpa, köpa. Vi måste komma bort från detta konsumerande och där har du och Emilia en stor makt.
   Tycker inte influencer-yrket alls ligger i tiden med tanke på de helomvändningar vi behöver göra när det kommer till miljön och konsumtion. På så vis är inlägg som tipsar om TV-serier, berättar om kungligheter osv otroligt mkt bättre än alla dessa reklaminlägg proppade med affiliate-länkar.

   Jag förstår att pengarna måste komma in på nåt sätt men jag tror inte man kan jobba som influencer och samtidigt säga att hållbarhet är en prioritet. Som influencer har man en enorm makt och jag tror inte man kan jobba med att sälja, sälja, sälja och samtidigt säga att man verkligen värnar om miljön, det är helt enkelt fel yrke för det. Då får man nog stå för att det man promotar är konsumtionshets med affiliatelänkar, event, rabattkoder osv.

 13. Jag har ett sånt där riktigt jobb som folk verkar gilla att man har. Jag går till kontoret, äter lunchlåda i det gemensamma pentryt och på torsdagar turas vi om att köpa fika. För att ens komma till anställningsintervju till det jobbet måste man ha ohemult många högskolepoäng och räknas som expert inom sitt område. Trots det har jag en del arbetsuppgifter som jag kan göra med en smaskig podd i örat. Idag var det Säker Stil! Så jag hade sparat några riktigt tråkiga men ack så viktiga grejer till idag. Tack för en mysig podd!

 14. Bara strunt i såna där kommentarer! Tycker inte ens du behöver bemöta, vi är mångdubbelt fler som gillar dina inlägg. På tal om inlägg, fler kungliga inlägg tas tacksamt emot som en känsla av glam i vardagsträsket! Kram

 15. Jag har en sex-månaders och en sexåring. För min del betyder det ganska lite sömn och jag som är väldigt rutinstyrd och känslig mot sömnbrist är extremt jetlag:ad.
  Det innebär att ”sov när bebisen sover” inte fungerar för mig. Det tar lång tid för mig att komma till ro och somna (ännu värre under dagen), så jag hinner inte somna förän lillebror vaknar upp från sina tupplurar. Det är bättre under nätterna som tur är.
  Då är min så kallade ”egentid” när jag kan lägga mig i soffan och titta på ett avsnitt av favoritserien jätteviktig! En stunds avkoppling och ibland t.om energigivande!
  Blir lite provocerad att ordet ”egentid” används med en sån negativ betoning. Som att det skulle vara en självisk handling? Jag ser det som en stunds rekreation (en proaktiv handling) så att man har möjlighet att finna energi till att ge sin familj den bästa versionen av sig själv???
  Så tack för serietipsen, sluta inte med dem – de uppskattade jag väldigt mycket 🙂
  /S

 16. Jag fattar! Har inte samma sömnproblem men borde kanske plocka undan och fixa om kvällarna för att underlätta morgondagen. Istället blir det ofta ett eller två avsnitt och bara lite plock. Behöver ju den stunden för att rensa huvudet och bara ta in något utan att behöva göra, tycka eller ta ställning.

  Efter att mina tvillingar började sova bra och jag fick åter gott om sömn blev jag helt slak i en vecka. Det är så lång tid det tar att sova ifatt. En kväll gör liten skillnad.

 17. Älskar tv-serier och att du tipsar om dem ;-)!
  Bra avkoppling även för en tonårsförälder.
  Gilla Marcella på Netflix!

  Team tv-serier!!!

 18. Hej Ebba!
  Som skiftarbetare utan barn (mycket fritid när det inte är jobbperiod) gillar jag bra serietips så fortsätt väldigt gärna med dem.
  Du fick mig bl a att se The Crown som är så bra.
  Måste nog börja se Marcella nu också då jag haft den på vänt ett tag.
  Mitt tips till dig och andra är my brilliant friend på HBO.
  Mycket nöje! Maria

 19. Det är ju superbra att du har din grej att koppla av lite med, så imponerad av allt du gör – samtidigt. Blogga, ser en serie man ska hänga med i och rodda med hemmets sysslor. Måste ge dig en stor eloge som ofta bemöter kritik på ett sakligt och bra sätt. Även om du tvekar ibland gissar jag och inte vågar/kan/vill skriva 100 % som du skulle önska att du kunde så är det fint att läsa att du tar till dig och kommer med väldigt bra och viktiga svar. Fortsätt med det:) Och jag är också en av dina läsare som önskar läsa dina tankar om konsumtion, långa resor och framtidens “profil” för influencers. Kommer man skämmas att skriva att man ska resa långt, köpt ännu ett nytt plagg osv.

 20. Hej Ebba! Läs Anders Hansens senaste bok “Skärmhjärna” och även den tidigare “Hjärnstark” för att bli mindre trött. Lycka till.

 21. Har man barn lär man förstå vitsen med egentid, att göra något själv. Oavsett vad det är så behövs det, så enkelt är det😇

 22. Åh, jag lyssnade på er senaste pod och tycker du är så underbar. Så jordnära, mänsklig och klok. Du är min mentor på håll! Kram från Göteborg!

 23. Lev och låt leva, det finns alltid dom som tror sig veta bättre o dom som är avundsjuka… Alla har rätt att göra hur dom vill (så länge det inte skadar någon annan), se på TV eller gå o lägga sig bums…😊 man måste inte heller följa bloggar man tycker “tänker annorlunda” om det irriterar😏

 24. Vilken skitkommentar! Strunta i den, njut av serierna och inget dåligt samvete!

 25. Sorry, men jag tyckte faktiskt det var en bra och berättigad kommentar! Så mycket klagan här om sömnbrist men, hänga framför serier verkar vara av hög prioritet. Konstigt! Stäng av allt brus och gå till sängs. Natti Natti!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.