Fem tv-tips i januarimörkret

Okej, vi KÖR! Här kommer mina fem tv-tips just nu. Tänkte köra detta mer återkommande i bloggen, eftersom… Eftersom eh, det kan berättiga min stora seriekonsumtion?! Och ge er grymma tips, från en gammal tv-recensent.

“En engelsk skandal” med Hugh Grant, på SVT Play. Yes, sånt här gör mig lycklig! Oerhört snygg, välgjord, smart BBC-serie i tre delar. Bygger på sanna (!) historien om politikern Jeremy Thorpe som på 60-talet hade en romans med den unge stallarbetaren Normal Scott, som han sedan försökte få mördad. Galen historia berättad rappt, med humor och en fullkomligt briljant Hugh Grant i huvudrollen.

systrar1968-2018-e00-59d9-jpg.jpg

SVT:s julsatsning “Systrar”. Jo, ska ärligt säga att jag saknade “Fröken Friman” och gänget i affären – och att ett extralångt “julspecial” av “Vår tid är nu” hade varit härligare. Men feelgood-miniseriern “Systrar” i tre delar är ljuvligt somrigt och vackert filmad. Snygg kostym av Oscarsnominerade Eva von Bahr, många riktigt bra skådisar, speciellt Mikaela Knapp (huvudpersonen Karin). Mikaela gör vad hon kan med den torftiga, sega dialog. Handlingen är tunn, det blir liksom aldrig särskilt spännande när man bara irriterar sig på att karaktärerna är så platta. Ibland ofrivillig humor. Skällde man verkligen ut chefen det första man gjorde, på ett nytt jobb? Var det verkligen så vitt och fräscht på 60-talet, överallt?! Nu låter jag negativ men den ÄR härlig. Som en trevlig feelgood-pocket. Skynda att sträcktitta innan den försvinner sista januari!

Sthlm Rekviem. Perfekt Nordic Noir för oss saknar Saga Norén, Sarah Lund och Carrie… OCH som sett båda säsongerna av superba “Marcella” (på Netflix). C Mores och TV4:s originalserie, baserad på Kristina Ohlssons succéböcker, har fått oförtjänt lite uppmärksamhet. Detta är ju BRA! Bättre än den där “Modus”. Liv Mjönes och Jonas Karlsson, riktigt bra i huvudrollerna som Fredrika Bergman och Alex Recht.

Australiensiska “Hemma igen”. Mys-romantiskt för dig som gillar “Barnmorskorna i East End”. Och DET gör vi ju, härligt med tårar, kärlek och drama! Nu på SVT play, andra säsongen har just kommit ut. Utspelar sig på 60-talet, lite “Downton Abbey”-stil på handlingen, trivsamt och mysigt.

Ett trevligt tips till, som jag otippat nog gillade! I väntan på nya “Bonusfamiljen”? Jo, “Andra åket” på SVT play även detta. Komedi av Felix Herngren, med fantastisk Sanna Sundqvist i huvudrollen som Madde, som flyttar upp (från Stockholm) till barndomsbyn i svenska fjällen – och tar över familjens halvtrista fjällhotell, med varierad framgång. Ge det en chans, gillade första avsnittet sådär men sen började det glimra till. Mycket tack vare Sanna Sundqvists karaktär, henne älskar man!

Bonustips? Om du verkligen har total “Homeland”-abstinens? “Condor”. Terrorist-drama om snyggt datasnille som dras in i CIA-härva, på C More i 10 avsnitt. Men du ska verkligen vara “Homeland”-junkie för att gilla denna serie, då duger den dock utmärkt.

“Dirigenten” med Adam Pålsson? Hmm, jag började titta på första avsnittet men fastnade inte riktigt. Någon som gillar den? Kommentera gärna!

34 reaktioner till “Fem tv-tips i januarimörkret

 1. Kanske får kritik nu (trots att jag nog är en av de som följt Ebba längst tid och t.o.m min 2-åring kan identifiera henne i kokböckerna), men på senare tid finns det en del inlägg/livsval/prioriteringar jag inte längre upplever som genuina/logiska längre (enbart min åsikt). Här är t.ex ett: nyss ett sympativäckande inlägg om livet som 3-barnsmamma och ingen egentid och sömnbrist. Sen ett direkt efter om att kunna motivera all tid som läggs på tv-serier? Visst att man jobbar inom mediabranchen och ”måste ha koll”och allt det där. Men ändå. Känns som att en del av det stressande jobb-fluffet borde kunna prioriteras bort ganska lätt, och ersättas med sömn… eller åtminstone definieras som den efterlängtade egentiden.

  1. Här måste jag hålla med. ”Ska jag sova eller se en serie?” Den frågan borde aldrig ens ställas.

  2. Det kanske är just för att du har läst bloggen så länge och därför tror dig känna Ebba som du förtjänar kritik?

   Jag kan villigt erkänna att jag inte är i närheten av Ebbas seriekollande även om jag då och då prioriterar serier som avkoppling, och ibland blir jag förundrad över att hon hinner. Samtidigt har jag läst om familjens sömnproblem och där jag lyssnar på ljudböcker för att inte bli galen kanske Ebba kikar på serier? Eller så har hon det som bakgrund när hon jobbar? En del av hennes jobb verkar ju gå ut på att leta kläder mm på nätet för veckoutskicket eller bloggen och jag är hyfsat säker på att det är en uppgift som är tidskrävande men som kan multitaskas. Jag tvivlar helt enkelt starkt på att Ebba är så korkad att hon inte själv vet vad som kan prioriteras bort i det du lite nedvärderande kallar ”jobb-fluff”. Jag gissar nämligen att du inte vet mer än vad jag vet om vad som faktiskt ingår i Ebbas arbetsuppgifter (dvs. det jag under många år fått läsa i bloggen eller hört i podden).

   Oavsett när hon får in seriekollandet i sitt liv så kan jag bli så fruktansvärt trött på detta ifrågasättande (nu pratar jag bloggar generellt). Vi är inte där hela tiden utan bjuds in till små glimtar av bloggerskans liv. Vi vet inte mer än så och därför är vi som läser helt fel personer att ifrågasätta.

   1. Håller helt med dig Monika, du lyckas sätta ord på precis det jag kände skavde med AEs kommentar.

  3. Hej AE! Åh, jag förstår dig verkligen – jag har knåpat på tipsinlägget om tv-serie i några veckor, lyckades inte få klart det förrän nu. Men det kanske låter konstigt, dock MÅSTE jag ibland varva ner med att se en stund på en bra serie vid elva, när jag får lite egentid. Kram från Ebba

   1. Självklart. Man måste få göra nåt, nåt enda, för sig själv en stund. Det är väl inget att behöva försvara?

 2. För mig är tv serier ett sätt att koppla av för att kunna sova.

  Har sett alla avsnitt av Dirigenten och det gäller att ha tålamod första avsnittet och en del av andra men sen ökar farten och spänningen stegras.
  Så håll ut.
  Hälsar Lena

  1. Hej Lena, precis – för mig också, det är “min” tid och jag njuter verkligen av det! Det var lite med glimten i ögat jag skrev det där med att “motivera mitt serietittande”, jag hoppas det framgick… Kram! Och tack för din kommentar!

 3. Tack för tipsen! Jag såg en engelsk skandal och älskade den! 🙂 Ska sätta tänderna i någon av dina andra tips snarast. Så roligt!

 4. Tack för tipsen. Själv har jag just tittat på båda säsongerna av The Marvelous Mrs Maisel på Amazon Prime. Det är slutet på 1950-talet i New York. Midge Maisel blir lämnad av sin man och satsar på karriär som standupkomedienne. Rolig, rapp dialog och en garderob ”To die for” 😃 På Amzon Prime även serien Homecoming med Julia Roberts, mycket bra.

 5. Vill tipsa om YOU på Netflix. Råkade se ett avsnitt men blev helt fast. Spännande med en ganska speciell huvudkaraktär, så bra!

 6. Huu vilken oerhört tröttsam kommentar av AF!

  Men strunt samma, jag skulle rekommendera De dagarna blommorna blommar. Riktigt bra och i en helt annan klass jämfört med Systrat 1968.
  Dips på svtplay är hejdlöst roligt!

  Allt gott!

 7. Alltså Ebba, du måste se Le Bureau des Legendes eller Falsk identitet som den heter på svenska!!! Som ett BÄTTRE och mer trovärdigt Homeland. Dips är faktiskt också ganska roligt! Och har du inte sett The Affair är den ett säkert kort.

 8. Hej! Jag älskar serier, går aldrig på bio.Jag kan rekommendera:Bodyguard på Netflix, den är spännande.Passar alla som längtar efter Homeland.Sen finns Narcos på Netflix.Sitter och längtar efter nya avsnitt av : Barnmorskan i East end, Poldark.Om ni inte har sett Vår tid är nu, den måste ses.

  1. Ja, Bodyguard är riktigt bra! Då kan jag även tipsa om Tom Clancys “Jack Ryan” som finns på Amazon Prime. Inte Homelandstatus på den, men den är bra.

 9. Franska Falsk identitet (The bureau / Le bureau des legendes), fjärde säsongen på SVT Play. Lite som Homeland men så oerhört mycket bättre. Det är agentspänning i fält, arbetsplatsdrama på underrättelsetjänstens kontor i Paris, kärleksrelationer, familjerelationer etc etc. Kombinerat med högaktuella ämnen kring vår världspolitik, såsom denna säsong med fokus på Rysslands påverkansarbete genom AI.

  Enda kruxet är att serien är så bra att den bör ses från säsong 1.

 10. Åh nu blev jag lycklig! Älskar dina serietips 🙂 BÄSTA. Hade missat att Sthlm Rekviem baserades på Kristina Ohlssons böcker (älskar dem!!!) så den måste genast kollas in. Fast jag har ju precis fastnat i Downton Abbey, så det lär dröja innan jag kan ta mig an dina nya tips 😉

  Alltså måste säga, så underbart bra den är! Har alltid tänkt att DA inte är något för mig, jag vill ha nutid och spänning och inte kostymer och drama. Men åh! Man älskar dom ju! Allihop utom Thomas. Och ska Mary och Matthew någonsin få varandra?! Nej, förresten svara inte på det 🙂 Det är din förtjänst att jag äntligen tagit mig samman och tittat på denna serien. Även mannen älskar den kan jag säga. Och nu när jag ändå är igång, så måste jag ju tipsa dig om att åka till Tjolöholms slott och se slottet och deras utställning med de riktiga kläderna från Downton. Du har säkert redan varit där, men om inte. Åk dit, du hade älskat det! (känns ju som att jag känner dig, så jag vet att du hade älskat det 😉

  Sen måste jag bara tipsa om den vi senast såg, Tom Clancys “Jack Ryan” finns på Amazon Prime. Inte den bästa, men för en Homeland älskare så är den absolut sevärd!!

  Tack för serietips och världens bästa blogg!
  kram

  1. Håller helt med!! Älskade Homeland men detta är snäppet bättre. Började med säsong fyra igårkväll, så nu hoppas vi treåringen somnar snart så vi kan börja titta igen!

 11. ps. Jag har oxå tre barn, sovit som en kratta i perioder. Och jag hade inte överlevt om jag inte hade fått egentid framför mina älskade spännande serier ibland!! Så det så!

 12. Tyckte Dirigenten var superspännande. Synd bara med TV4-reklamen. Den gör att man lärt tappar intresset tyvärr.

 13. Älskar att få tips på serier, älskar bra serier. Har sett Dirigenten och tycker att den var riktigt bra, det tog några avsnitt innan den “kom igång” men riktigt spännande. Lagom många avsnitt dessutom.

 14. Vi klämde alla säsongerna av Happy Valley över nyår, brittisk deckare som finns på Netflix. Så läskig och bra samtidigt. När britterna visar att detta är deckare är deras guld gren.

 15. Gillar också dina tips! Själv har jag tittat färdigt på Suites och Vår tid är nu under julen. Tänkte passa på och fråga om någon vet när Suites säsong 7 och 8 släpps i Sverige?

 16. Brittiska Bodyguard! Bästa serien på länge, och mest sedda serien i England.

 17. Du måste ta dig igenom de första avsnitten av Dirigenten, sen är du fast. På slutet räckte det att musiken började spelas så fick man “ont i magen”.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.