Handbok för hemmafix-superhjältar

/ Betalt samarbete med Bokförlaget Max Ström och boken Bättre begagnat /

Okej, med (stor) risk för att jag avslöjar något Johan ska få i julklapp av mig, här kommer ett julklappstips i bokform. Nämligen bibeln för dig som gillar smarta hemma-hacks om att lappa, laga, fixa och ta hand om sina saker: “Bättre begagnat: vårda och laga det du har”, skriven av Johan Tell.


Så, vad är detta? Jo, en konkret handbok fullspäckad med tips och tricks som hjälper oss att få upp ögonen för att bli bättre på att ta hand om sakerna vi äger. Få det att hålla längre. Den rymmer allt från konsten att laga en stol, smart förvaring, att rädda stinkande skor till att fixa studsmattan men även att reparera glas och porslin.

Det är också en bok som kan få oss att bli lite MODIGARE med att laga det vi har, vilket jag behöver! Johan är coolare med detta än jag, han tar sig an att meka, fixa och dona hemma och tänker “tja, jag testar“. Men majoriteten är mer som jag, för en tredjedel av Sveriges befolkning brukar INTE laga sina prylar när de gått sönder! Främst för att de inte har tillgång till verktyg eller redskap, eller för att de tycker att det är billigare att köpa nytt än att lämna in på lagning. Eller för att de helt enkelt inte kan. Laga en reva i jeans exempelvis. Nej, inte särskilt svårt men skulle du ärligt ge dig på projektet?

Samtidigt tycker nio av tio att det är viktigt att veta hur man lagar och vårdar kläder, prylar och skor. Till stor del av ekonomiska skäl men framförallt av klimatmässiga. Jag tänker också på att detta är kunskap och ett tankesätt som är oerhört viktigt att föra vidare till barnen: Ta hand om era saker!

Boken har tagits fram tillsammans med Blocket. Köpare och säljare har delat med sig av sina bästa knep. Kul, tycker jag som själv ständigt har mina “bevakningar” på Blocket. Såååå mycket jag sålt och köpt på Blocket genom åren! Kläder, mattor, skrivbord, bokhyllor, barnprylar, pallar, bestick, ljusstakar, barncyklar. Senast förra veckan köpte jag två pinnstolar och lite påfyllning av vårt blåvita vardagsporslin. Begagnathandeln på Blocket sparar in cirka 730 000 ton CO2 årligen (motsvarar samma utsläpp som Stockholmstrafiken orsakar under 10 månader).

Okej, här kommer tre “hacks” från boken Bättre begagnat: vårda och laga det du har:

Skippa rollern, skaffa en klädborste! Brukar du använda en klädroller för att få bort hårstrån och oönskat damm? Rollern lämnar ofta kvar ett tunt lager av klister som gör att nytt damm och hår lättare fastnar, och du är tillbaka på ruta ett. Vad göra istället? Skaffa en klädborste, gärna i trä. På så sätt så behöver plagget inte tvättas lika ofta. Bättre, miljövänligare och i längden mer ekonomiskt. Utöver det: Vädra, vädra, vädra! Generellt tvättar vi våra kläder på tok för ofta och mycket, stickade tröjor är exempelvis utmärkta att vädra när det är blött och ruggigt ute, ullen reser sig och du kan dessutom då skrapa / pilla bort eventuella fläckar. Testa, det funkar faktiskt!

Diskmaskinen behöver diskas. Luckans sidor gror nämligen lätt igen. Spreja med såpvatten och skrubba sedan med en disksvamp eller liknande. Plocka ut filter, vattenlås, bestickkorg, vred och andra lösa delar och diska dem för hand. Om jag hade vetat det här för ett år sedan när vår diskmaskin började strula för andra (!) gången, puh…

Tredje tipset är faktiskt… Att klicka hem Bättre begagnat: vårda och laga det du har! För här finns hundratals hacks, hur du byter en strömbrytare, fixar punka på cykeln eller tvättar ett gosedjur. Jag lovar, du kommer att bläddra i det flitigt och även barnen här hemma blev nyfikna och bad mig läsa högt!

Avslutningsvis är Johan Tells slutsats helt i linje med det vi alltid återkommer till i Säker stil: Satsa på kvalitet vid dina inköp. Det kostar lika mycket miljöpåverkan att tillverka ett billigt plagg som ett lite dyrare, av hög kvalitet. I längden håller det lite dyrare köpet längre. Perfekta presenten till dig själv, eller den ultimata hårda julklappen. Sprider kunskap och är perfekt att ha hemma!

HÄR kan du köpa boken. Beställ nu genast, så är julklapparna fixade. Så skönt att stryka det på december “att göra“-lista!

Och jo, vi kör en tävling också – KOMMENTERA med ditt bästa Blocket-fynd, så kan du VINNA ett ex av boken! VILKET ÄR DITT BÄSTA BLOCKET-FYND? Jag är så nyfiken! Jag drar vinnare på onsdag, lycka till…

23 reaktioner till “Handbok för hemmafix-superhjältar

 1. Hej Ebba
  Älskar Blocket, skulle vara en perfekt julklapp till min man också.
  Mitt bästa loppis fynd är en soffa vi köpte på Blocket för 10 år sedan till vår dåvarande sommarstuga. En djup 3 sits, kanske inte den etetiskt snyggaste, men så underbart skön och mysig. Nu står den på vår veranda där jag tillbringar de flesta sommarkvällar läsande en bok, eller så brukar jag o min man ta en eftermiddags nap i den, man sover så gott🥰

 2. Jag hade en bevakning på Blocket på ett massivt björkbord ifrån Stolab för några år sedan. Vi hade redan köpt Lilla Åland-stolar i samma utförande och hade nog i ärlighetens namn tänkt beställa bordet, men med tanke på priset bestämde vi oss för att spara ett tag innan vi slog till.

  På självaste nyårsafton vid 16-tiden, strax innan vi skulle iväg på nyårsmiddag plingade det till i telefonen. Precis ett sådant bord vi var på jakt efter; med TRE iläggsskivor såldes i Varberg. Jag slängde mig på telefonen och säljaren var nog lika förvånad över mitt telefonsamtal som jag var exalterad. Han ville ha 25% av vad bordet kostade nytt och jag erbjöd mig att lägga en handpenning för att vara säker på att vi skulle få köpa bordet. Men det var han inte så noga med. -Kom ni imorgon, sa han. På Nyårsdagen åkte hela familjen sju mil söderut och fann ett jättefint bord som vi med nöd och näppe lyckades baxa in i bagaget. Jag är fortfarande lycklig varje gång vi äter middag vid det och ännu gladare när vi har många gäster hemma som alla kan få plats runt samma bord.

 3. Jag har två bästa fynd någonsin: en oanvänd hundtandsmönstrad kappa i harristweed och en carl malmsten-soffa (samsas). Så glad över de två som jag haft jättelänge. Älskar känslan av skattjakt när man hittar den där enda perfekta grejen som man letat efter oavsett om det är på blocket, auktion eller fysisk loppis och skulle gärna bli bättre på att laga grejerna som jag hittar.

 4. Mitt bästa blocketfynd är från 2016 när jag och min sambo var fattiga studenter och gick på Ikea på jakt efter en tv-bänk. Tv var vi tvungna att ha för att kunna följa OS! Bänken som passade våra mått och önskemål låg i nypris på 2500kr. Alldeles för mycket pengar,.. istället kikade vi på blocket och tro vår tur när det bara någon timma tidigare hade lagts upp en annons för exakt den bänken i nära nyskick för ynka 500kr! Vi högg direkt, och bänken blev perfekt och står fortfarande i vardagsrummet och vi är så nöjda!

 5. Inget Blocket-tips men väl ett återanvändar-tips – låna boken på biblioteket istället för att köpa den 🙂

  1. Just det. Och kopiera allting som intresserar dig så du kan använda tipsen senare. Synd att inte författaren får sitt bara. Köp boken och dela den med ett par andra i så fall.

 6. Min båt! En liten Askeladden segeleka som ger så mycket glädje. Köpte den i Smögen och seglade ned den till Skaftö med min vän Hanna, en härlig seglats på fyra timmar blev det. Mina barn vara bara tre och ett och ett halvt och de fick vara med Hannas snälla man så att hon och jag skulle gå en skön stund på havet tillsammans. Så tacksam för att jag kollade blocket!

 7. Jag fick ärva gröna koppar och assietter från Höganäs av min mammas man (när hans mamma hade gått bort), som jag älskade så mycket, så jag gick ut på blocket och hittade mer porslin i samma serie 😍

 8. Sonen älskar rött. Det är den absolut finaste färgen han vet! Han tycker också väldigt mycket om brandbilar. Så, precis när tiden var inne för honom att flytta från sin bebissäng och det nya skrämde honom hittade jag en röd brandbilssäng i tjockt trä på Blocket. Den har två våningar. På övervåningen läser vi böcker och bygger kojor och på nedervåningen ligger han och sover tryggt just nu. Den är superfin, man kan leka i och med den! En dag kommer någon annan att få köpa den på Blocket, men nu och några år framöver är den hans!

 9. Svårt att välja ett köp…! Men jag minns år 2009 tror jag det var, och jag ville så gärna ha en ny Mulberry Bayswaterväska i förra säsongens färg: rosaaktig, lite ljusorange med silverdetaljer. De såldes ju nya för runt 11000 kr tror. Kände att jag inte kunde slå till på en så osäker färg, men plötsligt dök drömväskan upp på blocket! Fint skick, modell Bayswater och just den färgen jag var ute efter! Så glad! Köpte för 4000 kr tror jag, och fick kvitto och allting med. Har använt den varje år sedan desS. Älskar den!

 10. Älskar blocket! Har både sålt och köpt massor genom åren! Mitt absolut bästa fynd är vårt älskade matbord. Ett pelarbord från sekelskiftet. Bordet hade en brännskada i skivan efter ett ljus som ramlat och därför fick jag köpa det för 300:- och fick det dessutom hemkört av de gulliga ägarna. Slipade brännskadan och målade bordet, och det blev så fint! Och det bästa är att vi får plats med måååånga vänner eftersom det ingick 3 iläggsskivor.

 11. Bästa Blocketfyndet är en taklampa! Stor och rund i vitt tyg, lite vävkänsla, som sprider mjukt och skirt ljus. Den hämtades på Söder i Stockholm, och kostade 500 kr vilket var ett fynd med tanke på storleken. Jag fraktade hem den på tunnelbanan och nu hänger den över soffbordet och lyser upp vardagen.

 12. Mina bästa blocketfynd är de där som jag först inte kommit på tanken att söka efter på blocket. Och som när jag sen börjat leta inser finns där – förstås – och blir till en bra affär för mig, för säljaren och inte minst för klimatet.

  Och det bästa fyndet av dem alla är tassbadkaret som passar perfekt in i badrummet i vårt fina lilla 50-talsradhus och som jag badar i varje kväll. Ja, jag skojar inte – varje kväll. Det har hjälpt mig behålla förståndet efter många stressiga dagar och särskilt under denna galna pandemi då jag jobbat hemifrån varenda dag sen i mars.

  Jag älskar att bada. Älskar mitt badkar. Älskar Blocket!

 13. Senaste Blocket-köpet var ett par inlines till dottern – och hon äääälskar dem! Så bra att kunna sticka ut och åka lite, och bryta skärmtiden som det annars tyvärr blir mycket av…

 14. Mitt bästa (och senaste) blocketfynd är ett pippihus (dockhus) till mina 3-åriga tvillingar. Återstår dock att se på julafton om de blir så glada som jag hoppas 🙂

 15. konstigt att du vurmar för detta som har så otroligt mycket reklam för att man skall köpa nytt.

  1. Hej Lena, vad skönt för dig som lyckas leva livet svart och vitt! De flesta av oss får nöja oss med en balans och mix. Att njuta av den nya Filippa K koftan och blusen jag villhöver och sedan köpa och / eller sälja andra kläder och prylar på Blocket ger mig (och andra) stort nöje och glädje. Lappa kläder eller surra runt med noppmaskinen är också skoj och strax därefter unnar jag mig kanske ett par nya stövlar som jag sedan vårdar ordentligt. Så olika kan det vara. Och bra för alla.

 16. Stuvbitar från 10-gruppen och svenskt tenn! Sydde ett lapptäcke till när min dotter kom, med gamla tyger (morfars skjorta!) och stuvar från bla 10-gruppen och svenskt tenn. Så fint (haha självgod med det var ändå ett projekt att ta i hamn 😅) men framförallt väldigt välanvänd. Allt gott Ebba och god jul!

 17. En brun skinnfåtölj som jag kånkade runt på i flera bostäder och som jag vid senaste flytten sålde igen på blocket till en ny familj. Kändes som att den hade gjort sitt då när den fick säljas vidare.

 18. 5 r o k i en herrgård!! Bästa klippet ever för mig och min numera bästbo och sambo och alla våra barn:)

 19. Mitt bästa blocketfynd är min älskade jetsonfåtölj. Prima skick, köpt till en bråkdel av nypris och dessutom bara några kvarter hemifrån. Kan det bli bättre?🤷‍♀️

 20. Mitt bästa Blocketfynd var ett helt gäng, säkert 25 stycken, gamla rufsiga Bratzdockor. De gör jag sedan om till små sötnosar som liknar mer vanliga barn. Älskar min hobby och Blocket.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.