Gråtfärdig – men nu kör vi!

“Det kan vara fullmåne, kanske?” – ja, jag tror ju egentligen inte ALLS det men är just nu benägen att tro på exakt VAD som helst. Fullmåne? Taget. Tomten? Säkert. För jag fixar inte en kväll och natt till, Ernst sömn har varit så usel de senaste veckorna. Är just nu gråtfärdig och ska försöka få ordning på allt jobb som jag ligger efter med, eftersom jag inte hinner med just nu, när jag inte får några kvällar. Vill också få ordning på ansökningarna till assistent som kommit in, helst typ NU.

Igår vägrade han helt enkelt tvärt att somna, han var vaken, fastklamrad vid mig, tills han halvtvå däckade i soffan i min famn. Johan kom hem vid åtta och försökte då också, givetvis, men omöjligt. Han (Ernst alltså, hehe…) kombinerar nämligen också med extrem mammighet, alltså ingen (ingen!) annan duger så fort jag kliver innanför tröskeln. Johan har också jobbat väldigt mycket senaste dagarna och hela förra veckan, så jag har haft flera kvällar själv med alla tre och det går liksom inte med en ganska tung, fastklamrad liten PÅ mig, när man försöker fixa smörgås till de stora, hjälpa med läxan, duscha – ja, ni som vet, ni vet. Sedan har jag också mycket jobb just nu, sånt känner de ju av på en halv sekund. Men nu kör vi, jag smet hemifrån när barnen just vaknat, idag fick Johan lämna så att jag kunde komma iväg. Puh. Ja, “tiden går så fort” och “vips är de arton” men just nu känns kvällarna långa, vill jag säga klart och tydligt till de som glömt och bara minns goset.

56 reaktioner till “Gråtfärdig – men nu kör vi!

 1. Hm, låter som att lille Ernst protesterar och är lite otrygg just nu.
  Kan du ta en period av föräldraledighet? Det skulle lösa problemet.
  Mamma honom och spendera lugn o ro tid. Du ska se att det går över.
  Ernst är liten en gång. Du ska jobba hela livet, du hinner ge honom den tiden. Du kommer inte att ångra dig. Tvärtom. Lycka till🙂

  1. Oombedda råd är kanske inte precis vad man behöver när man är trött och stressad. Och att ge råd om andras föräldraskap är inte nog ingen här inne lämpad att göra. Testa att säga nåt snällt istället, såhär innan jul.

  2. Jag har en som är två veckor äldre än Ernst. Jag jobbar deltid, hämtar tidigt, och spenderar mycket tid med min dotter. Hon sover inte heller utan knölar runt på nätterna så att jag är som en zombie. Din kommentar var kanske skriven i all välmening men just nu tror jag bara den bidrar till mer stress.

   Ebba – jag känner med dig! Jobbar som sagt inte hälften av vad du gör men med tre barn går jag ändå på knäna. Som Sissel sa, en dag, eller till och med en timme i taget. Snart är det jul!

   Kram

  3. Hur i hela friden vet du att det skulle lösa
   Problemet? Kom igen. Skärp dig.

 2. Äsch ändå, hoppas det blir bättre snart! Jag vet bekanta som har haft sitt barn på sömnskola och det faktiskt fungerat! Vet ju ej hur du ställer dig till en sådan grej, men som ett tips. Heja dig iallafall, du är strong som fixar detta!

 3. Han visar ju väldigt tydligt att han behöver dig mycket mer än vad han får… så små barn behöver sina mammor. Hur politiskt inkorrekt det än må vara.

  Att “det går över” innebär bara att han ger upp.

  1. Jag var mammaledig länge pga arbetslöshet och spenderade extremt mycket tid med min yngsta som trots det var extremt mammig. Så det behöver inte alls vara att dom visar att dom behöver sin mamma eller pappa mer än dom får. Verkligen helt ologiskt.

   1. Klart att barn är mammiga, vissa mer än andra. Det är väl ganska logiskt (och biologiskt) att små barn behöver sina mammor, och visar det.

  2. Äsch, det kanske inte blev en så bra kommentar, sorry.

   Men mitt i all stress och otroliga tempo som två karriärsmänniskor som Ebba och hennes man lever i – så kanske kan det vara välgörande att lyfta blicken och känna efter så att man verkligen gör rätt prioriteringar i det här skedet i livet.
   Det tror jag alla mår bra av.

   Bara för att politiker/kapitalismen/patriarkatet och det system dessa byggt hyllar kvinnor (och män) som jobbar heltid (framförallt när de har små barn!) så m å s t e man ju inte följa den normen.

   Vad vill man minnas (och inte ångra) på sin dödsbädd?
   Ha en fin jul – önskar er mycket god sömn!

 4. Ja vanligt mammaliv. Det blir bättre, och kanske värre igen, och bättre :o). Stackars dig och ja det är ju tungt och jobbigt ibland vissa stunder! (Och ljuvligt.) Vi har en lyhörd lägenhet med massvis med barnfamiljer i huset. Det är mycket gnäll, skrik, tröst, tjat och konflikter (speciellt under morgonrushen och vid nattning).
  Mer än jag trodde, hos de flesta (inte hos den helt gränslösa familjen, men där säger föräldrarna aldrig nej, och jag kan beundra det, men jag skulle inte klara av det, jag vet inte riktigt hur de gör, och barnen äter hur mycket glass som helst, och deras trea är en “mamma-igel” som därför skriker om han inte blir buren… ;o). Det gör att jag tycker min familj känns väldigt harmonisk när jag kan jämföra med grannarna (som är jättetrevliga) :o) men att ja det är bökigt ibland att vara förälder och när man är trött kan det kännas tungt.

 5. Stor kram till dig Ebba! Nu har jag visserligen bara en 1-åring men min man jobbar ofta borta mån-fre och det är skittufft att vara ensam dygnet runt, speciellt om man aldrig får den där stunden på kvällen. Heja dig!

 6. Igenkänning! Våra barn är 7, 4 (idag!) och 7 månader. Hösten har kantats av både tårar och skratt. Jobbar en dag/vecka, ibland hemma ibland på kontoret.
  Ville mest säga att jag förstår dig ❤️ och att du vet bäst för din familj.

 7. Innan du (eller någon annan…) börjar fundera på om det har med just ditt arbetande att göra, fundera en vända till på om det verkligen inte kan finnas någon annan – enklare – förklaring. Han kanske är snuvig och har ont i huvudet eller öronen? Eller är han extra trött nu i decembermörkret och julstöket och behöver en tidigare läggtid innan han blir övertrött? Är pyjamasen för varm? Eller kall? Eller skulle det hjälpa med ett extra mellanmål innan kvällströttheten slår till (om han är för upptagen av julpyssel för att äta bra på dagarna på förskolan)? En ny kvällsrutin? Ett kvällsbad? Syskon som sjunger lussesånger? Lyssna på julsagor på låg volym? Stillsam tecknad film? Vad som än funkar är bra i det där läget, ni behöver ju sova!

  Även om jag nu några år senare mest bara minns goset (och det är väl för väl – precis som med förlossningar behöver vissa delar av småbarnslivet lite ljuv glömska) så minns jag alltför väl hur jobbigt det kan vara att ha ett fritt arbete och små barn i december. Det är underbart när det funkar. Jag har alltid haft långa jul- och sommarlov med barnen och kunnat hämta tidigt på förskola för att sedan jobba igen när de somnat på kvällen. Fast när de inte somnar så spricker ju planen och drömmen om det där härliga lovet… Håll ut, håller tummarna för att ni får sova snart!

  1. @Hanna: ville bara kommentera att – vilken fin kommentar. En faktiskt hjälpsam en.

  2. Så tänkvärt, istället för att ge sig själv skulden direkt. Tänk om det skulle hjälpa att Ernst åt en god kvälls smörgås eller en härlig fruktsallad samtidigt som Marianne och Klas sjunger lugna fina julsånger för honom. Det kommer testas här 😍 Tack för fina tips!

  3. Fint skrivet Hanna! Det finna alltid olika alternativ att prova och en ljusning som väntar där framme. Så bra att du lyfter alla som kanske tvivlar över om de gör rätt. Jag tror att alla gör rätt utifrån sina förutsättningar. Mer pepp och bra tips är det som hjälper!

   Jag som har ett ännu längre retrospektiv kan med en 20-åring och en 16-åring säga att man får sova sen. Nu bekymrar man sig om de klarar matten på KTH eller nationella proven på gymnasiet, men det är bara världsliga saker. Allt ordnar sig till slut

 8. Heja dig ebba!! Du är grym och kommer alldeles säkert klara de sista dagarna innan jul helt galant. Du och Johan är de bästa föräldrarna till Ernst, ingen tvekan om saken!

 9. Tufft låter det! Min 3-åring har haft feber i två dagar och har backat 2 år i ålder, så ynklig gosebebis. Tack och lov att jag har bärselar och sjal kvar! 😊 Skaffa en bra ergonomisk bärsele, hiva upp honom på ryggen så har du händerna fria att både hjälpa syskon och jobba lite ståendes vid datorn. Sannolikt lär han också somna där!

 10. Styrkekramar!
  Detta klarar du.
  Bara en liten tanke: sover han för länge på dagen? Alltså vilan på dagen? Kan vara den som förstör.

  Tänk att du gör alltid ditt bästa! Du är tillräcklig. Kämpa, en vecka kvar! Sen får du lite lugn & ro.

 11. Strunta i alla kommentarer om att du ska vara fl…. Ni vet o gör vad som är bäst för er familj? ❤️

  Med det sagt – tänder på g? Har lr kan du skaffa en sele som du har honom i? Funkar ju länge (tack o lov!)

  Kämpa på o lycka till!

  (Här drömmer 4-åringen mardrömmar, 18-månaders är pappig/har ont imagen/tänder/vill leka på natten o 5-månaders har 4 tänder på g… 😂)

 12. Ebba, lyssna inte på alla skuldbeläggande haters, du är den bästa Mamman för dina barn, du gör så gott du kan, det komma inte alltid vara såhär. Heja dig!

  Med det sagt, varför är det alltid Mammorna som ska skuldbeläggas? Barnen har ju uppenbart en Pappa med. Det är ingen som ifrågasätter hans livsval. Varför? Man skulle ju lika gärna kunna hävda att Pappan borde ta det lite lugnare med sin karriär under småbarnsåren och ta föräldraledig nån gång.

 13. Lillskrutten! ❤️
  Går det att på något sätt underlätta med de stora barnen? Funkar det att de duschar varannan eller var tredje dag i stället? För just duschningen tar ju upp rätt mycket tid. I stället för att läsa varsin bok, kan de i stället lyssna på en gemensam ljudbok? Har fyra barn i olika åldrar (15, 9, 7 och 6 mån) och 2an och 3an brukar få välja på antingen kaninen/elefanten/traktorn som inte kunde somna och de gör verkligen skillnad, de somnar innan sagan är slut. Brukar ställa en liten högtalare mellan deras rum så får de lyssna och medans de lyssnar så lägger jag bebisen.

  Hoppas att allt känns lite lättare snart, vet precis hur det är! De få “egna” timmarna som man har möjlighet att få för sig själv om kvällarna gör så himla mycket!

 14. Medkänsla! Och på tal om att vilja hitta nån orsak till ”osovandet” – vår trea sover rätt dåligt hela tiden, men helt kasst när han har öroninflammation. Märks inte på nåt annat sätt än genom sömnen. Så om det finns chans (inte så lätt att ha tid att ta sig till läkare förstås), kolla öronen!

 15. Både du och han behöver ju sova ordentligt! Kura honom med Anna Ws metod så ska du se att det löser sig. Gjorde det med min dotter och hon har sedan dess ÄLSKAT att gå och lägga sig, tycker det är SÅ mysigt att sova i egen säng och är alltid strålabde glad och utvilad på morgonen. (Finns en jättebra Sova hela natten-ebok på Adlibris). Och nu kommer folk säkert hoppa på mig om Anna W, men det är en jättelogisk metod, inte alls grym som 5-minutersmetoden aka skrika sig själv till sömns. Lycka till!

 16. I hear you när det gäller sömnen! Vår 9 månaders skrutt har aldrig sovit en hel natt, det börjar tära på oss. En extra stor kaffe & bulle idag får du unna dig så kanske det känns liiiite bättre! Hoppas kvällen/natten som kommer blir bättre! ❤️

 17. Jag tycker du ska ta in en natt på hotell! Alltså EN natt kanske borde räcka! Välj ett mysigt litet hotell, bädda ner dig i sängen, sätt på bra musik, jobba, jobba JOBBA undan det värsta och så soooover du en hel natt! Tänker att det är ju tortyr för dig som jobbar lika mkt som din man, men sen är det BARA du som duger för Ernst som är som en lite igel nu. Du måste få andas en natt tänker jag! 🙂

 18. Och jag som är helt slut efter en natt då bebis bestämde sig för att vara vaken i tre timmar… låter ju som en promenad i parken jämfört med ditt kämpiga nattsuddande. Hoppas så det går över. Kram

 19. Fy vad kämpigt för er alla <3

  Fint att du delar med dig. Kämpa! Och njut när du har tillfällen att andas ut <3

  Skriver ett tips, vill du sluta läsa nu så gör det för du har säkert fått miljoner tips och jag har ju faktiskt inte barn som har jättesvårt att sova utan bara en nattuggla.. men.. går han med på att sitta i sele? Köp en Toddler sele (Tula Toddler) och släng upp honom på ryggen, sen jobbar du med honom nära dig. Du får stå och inte sitta. Kanske kan du ha honom i den även när ni transporterar er ute? Ge mycket mamma, helt enkelt.

  Om du tror det kan funka hoppas jag det var ett bra tips. Om du redan testat det eller inte alls orkar med det, då hoppas jag det ändå blir bättre snart.

  Kram <3

 20. Alltså låter så jobbigt. Vår ”lilla” är tre och sover fortfarande urkasst. Får ingen rätsida på det alls, kan härja till 02 ofta. Eller vara vaken 02-04. När man inte får sova BLIR man gråtfärdig. All styrka till dig! /från en annan hårt arbetande trebarnsmamma

 21. Ebba -hoppas du sållar här bland kommentarerna..min yngsta är jämngammal med Ernst och jag vet inte vad det är nu men han är också supermammig, vill helst amma hela natten om han fick chansen. Jag försöker prioritera stenhårt (behöver du svara på assistentansökningarna just den här veckan? ingen kan ändå börja nu innan jul?) och tillåta allt bara inte barnen leker med vassa knivar typ Det blir mkt tv och paddan men det har ingen dött av! Tror inte heller att lösningen är att vara helt ledig med Ernst och förresten så meningslös kommentar för det ju inte ett alternativ. Inga tips alltså men bara ett “åh skönt ändå på ngt sätt att vi är flera som kämpar” heja dig, snart är det Jul! kram

 22. Ah men ja!!!! Jag med!!! Liten 5manaders Zachary som ALDRIG sover. Storebror som alskar livet och heller aldrig sover (I don’t want to waste my life Mummy). Reflux bebis som bara grater och grater. Idag grater vi vi Ikapp. Foraldrar fran Sverige I antagande for att fira jul, hela hemmet I kaos. Man som har work deadlines och bla bla bla. Fy fan. Men vi fixar det Ebba. Pa ngt vanster. Som min bastis Hanna’s 100ariga mormor brukar saga. Det ordnar SIG. SIG, det ar en en bra karl.

 23. Och kommentarer om att “Ernst tydligt visar att han behover din mamma”, “mer foraldrarledighet”…
  Wtf? Ar ni dumma I huvudet eller?

  Jag ar mamma ledig. Ar med mina barn 24/7. Bar min baby I sele hela dagarna. Han sover inte anda. 🤷‍♀️

  Ebba, jag orkar inte mer. Jag ska Kora sleep training for det har har inte. Vi haller pa att ga under hela familjen.

  Du ar SA duktig. Somnbrist ar sa vidrigt. Och Nej extra foraldrarledighet hjalper inte. Your boy doesn’t like sleeping very much. Blir precis som me mina pojkar perfect Nar de pluggar pa university och kan sitta uppe hela natterna. Men NU sa suger det: riktigt javla siger

 24. Jag känner med dig! Hoppas att den perioden går över snart innan man kraschar fullständigt… kämpa! <3 snart är det i alla fall jul. Massa kramar

 25. Kämpa Ebba du är grym och gör förmodligen allting precis rätt. Men ibland är det kämpigt och det är ok att tycka att det är kämpigt. Kram Ida

 26. Ett mantra som har tröstat mig många gånger:
  This too shall pass

  Håll ut. Kämpa!
  (Och tänk, som jag brukar göra, att man tack och lov inte jobbar som kirurg där ens prestationer på jobbet handlar om liv och död)
  Mvh en projektledare (på jobbet och hemma)

 27. Relaterar allt för väl, heja dig som kämpar på! Har själv tre små hemma mellan åldrarna 3 mån – 6 år. Min fästman driver två bolag och är sällan hemma kvällar och helger. Det finns nog ingenting jag inte lärt mig att göra med en hand (eller en fot när det krisar!), och den där ständiga stressen att aldrig hinna med eller räcka till när man har en liten som kräver ständig närhet i famnen är nog svår att förstå om man inte är inne i den fasen i livet själv. Kram och pepp!

 28. Skickar bara pepp och kramar! Minns exakt hur det var att vara vaken på kvällar och nätter trots att barnen nu är stora. Och stressen när tid man avsatt till jobbb gick åt till annat. Hälsar egna företagaren med 25 anställda och många kunder. Heja dig!

 29. Hej Ebba!

  Låter verkligen tufft. Har ni varit hos läkare och rådgjort? Min son fick medicin för sömnen som lugnade att komma till ro. Den hjälpte.

  /Susanne

 30. Kämpa på! Det är otroligt tufft med tre små. Man är igång från 06-22 (minst) och ännu jobbigare när något inte funkar helt 100. Men man fixar allt för man har inget val.
  Mina barn är svåra att få i säng så här års, tror att det är för att det är mörkt i princip dygnet runt så de blir lite desorienterade vad gäller dygnsrytmen. Du har inte bett om tips men ändå fått några o här kommer mitt bästa tips. Släck hela lägenheten och lura barnen att alla ska sova. Då brukar de somna. Ja – du lär väl också somna, men istället för att jobba på kvällen kan du ju jobba en tidig morgon kanske?
  Förr eller senare hittar du en lösning som funkar för dig!

 31. Mm… min 1-årings älsklingsord just nu (näst efter bajs! kanske 😊) är “bära bära!” med tillhörande uppsträckta armar. Saknar sjal-tiden.

  1. Du kan absolut sjala en ettåring! En vävd sjal som är stabil, eller en bra ergonomisk sele så går det hur bra som helst! Jag selar fortfarande upp min treåring på ryggen ibland, om han är extra gossjuk eller benen tar slut när vi är ute.

 32. Ignorera alla idiotiska ”tips” om föräldraledighet och behov av sin mamma. Du verkar vara en grym mamma!!
  Min dotter är två år, och vi har haft faser när hon sovit urdåligt. Alltid helt utan förklaring, men det har varit några veckor och sen helt plötsligt gått över. Så skulle tippa på ngn slags utvecklingsfas?
  Men vi har delat på nätterna, sovit i ett annat rum så att bara pappa varit tillgänglig etc. Ta in på hotell en natt, och sov lääänge. Med lite ny energi blir allt så mkt lättare!!

 33. Du kommer att hinna med allt, att vara mamma och samtidigt att få med allt som man har runtomkring sig. Du kommer att fixa detta. Det är bara att ta djupa andetag och andas. Glöm inte att andas och passa på att ta vara på varje dag som går och minut som Ernst är liten, för vips så är han helt plötsligt stor kille och hittar på egna hyss, så passa på att njuta medans du kan, för snart är han stor kille.. Det går jätte fort dem första åren så passa på att njuta… Du hinner med allt.. Glöm inte att andas. Har två stora barn, en tjej som har blivit stor och är 20 år och jobbar, är utbildad undersköterska, har en son som är 14 år och skall börja 9:an till hösten nästa år och snart kommer att börja gymnasiet.. Ja vad säger man.. Tiden går jätte fort…Förlorade faktiskt en son i invärtes epilepsianfall i sömnen för två år sedan så drabbades vi alla i en tragedi som en mammas värsta mardröm, så detta med epilepsi, det syns inte utåt, men den är den största och mycket dolda diagnoser som man inte märker, men den finns. Vi i vår familj har fått lära oss att leva med detta, så ja det är många gånger som en annan känner sig gråtfärdig, men man hinner, det är bara att man skall lära sig andas, man har det i huvudet, men andas man,man känner att man vill hinna med allt på en gång, ja man hinner, ta bara dagen som den kommer, du kommer att hinna med allt. Du kommer att fixa med allt. Andas!! 🌹 🌹 Du kommer alltid att vara en mamma oavsett om sonen din är liten eller stor så kommer du alltid att vara mamma. Att bli en mamma, det är den största händelse som man kan ha. Passa på att ta vara på varje dag som går… Njut!!! Du hinner!! Kram i massor ❤️

 34. This too shall pass….jag har också jobbat mycket med små barn hemma, stressat och stått i och sovit dåligt….nu när barnen är stora inser jag att det finns perioder av småbarnsåren som jag helt enkelt inte MINNS . Skrämmande! Så se till att få sömn, tips har du många ovan….. Världen finns nog kvar efter småbarnsåren också så ta hand om dig.

 35. Hejja dig! Vad skönt det kommer bli när helgen kommer:) Även om det kanske blir lite tungt skulle jag också prova bärsele, då får du åtminstone händerna fria. Kram!

 36. Tänder? När min dotter började så, visade det sig vara tänder som kom. Och det höll på i drygt ett halvår innan vi kom på att hon hade ont och gav henne alvedon till natten några gånger. Alvedon är väl inte världens bästa hur mycket och hur ofta som helst, men kan vara värt att prova om läget är desperat.

 37. Hej!
  Har du funderat på obstruktiv sömnapnésyndrom? Vår son sov absolut kasst, somnade relativt enkelt men vaknade OFTA, uppåt 20 gånger per dag och kunde vara vaken långa perioder på nätterna. Det visade sig att han kom inte ner i djupsömn för han hade förstorade körtlar bakom näsan så han hade svårt att somna om. Vi började utredning när han va 1,5 år och när han va runt 2 så opererade dom bort en stor körtel bakom näsan och den natten sov han för första gången hela natten. Det blev en ENORM förbättring om än inte helt bra, han vaknar några ggr per natt men somnar om så fort han blir omstoppad. Sen att han är en morgonpigg unge som aldrig sover längre än 05.30 betyder bara att han inte behöver så mycket sömn, han somnar runt 19:30.

  Läs mer om obstruktiv sömnapnésyndrom på vårdguiden. Det vanligaste är att barnet snarkar och alltid sover med öppen mun.

  Lycka till!

 38. Här får du sålla, ser många dömande kommentarer här!
  Jag har varit hemma med mina två döttrar och de har ändå varit supermegamammiga!
  OM du vill ha tips; pröva att utesluta först mjölkprotein för att se om det kan vara en födoämnesintolerans.
  Det finns melatonin att köpa på apoteket här i USA, kanske kan din syster köpa med sig till jul? Ges en halvtimme innan läggning och hjälper barnet att somna in lättare. Homeopatiskt och utan biverkningar.
  Bärsele har jag sett många tipsa om. Har för mig att du bar din stora pojke mycket i den?
  Mina två tjejer var megajobbiga mellan 16-20 månader…
  Stor kram och lycka till, ”this too shall pass” och allt det ❤️

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.