En annan sida av julen

Så tänker man att – ja, minstingen sover inte och ja, det håller på att driva mig till vansinne. Ett trött, glåmigt, irriterat vansinne. Ska läsa kommentarerna noga, kanske sitter nån inne på lösningen. Måtte det vara så. Öroninflammation är det inte, det svängen körde vi för två veckor sedan, puh…

Men tänker också på alla de som har andra problem såhär i juletid. Som inte får det att gå ihop till barnens efterlängtade julklapp. Eller till att äta något extra gott på julafton. Hade äran att få belysa frågan med barnfattigdom i Sverige och lyfta fram en fantastisk organisation när jag ledde Nyhetsmorgon Söndag, nämligen Giving People. En organisation som kämpar för att hjälpa barn i Sverige som lever i fattigdom. Barnfamiljer som är på väg in i fattigdom och lever på marginalerna.

Akut hjälp med matkassar, blöjor, varma vinterskor kan de – tack vare hjälp från sådana som du och jag – nå fram med på bara ett par dagar. Men ibland också en biobiljett inför ett lov. Som kan betyda så mycket. Kanske bota något av utanförskapet och ontet i magen när klasskompisarna pratar om alla roliga aktiviteter de ska göra på lovet. Oron. Över att inte ha något att berätta när man kommer tillbaka till skolan. Att behöva hitta på, eller bara hoppas att ingen frågar. Och att vara hungrig, eftersom det inte blir någon skollunch på många, långa dagar, när det är skollov. På Giving Peoples Facebook-sida strömmar ärenden in just nu. Ensamstående tvåbarnsmamman med högar av räkningar vars 2-åriga dotter önskar sig en docka av tomten, eller 7-årige pojken i Malmö vars mamma så gärna vill ge honom Lego. Och julmat. Man kan hjälpa direkt, genom att anmäla sig till ett ärende, eller så swishar man till julinsamlingen de gör, som går raka vägen till kassar med julmat.

5A1A0334.jpg

Det finns ju så mycket gott och viktigt att skänka en peng till. Men ville ändå tipsa om detta. Och nu BANNE mig tycks han sova därinne i sin lilla säng, min älskade Ernst. Är det nu jag klappar ihop datorn och går och lägger mig? Ja, nu GÖR jag det. Illa kvickt…

Kommentera gärna!

25 reaktioner till “En annan sida av julen

 1. Fint att du delar- fasen vad berörd jag blir… Ska såklart bidra så att det blir jul för de barnen också.

 2. Vad jag gjorde med mina var att när de hade sina vakna nätter , var att sätta mig i soffan med den och låta dem vara nära. När de var mindre som ett år och mindre var att köra barnvagnen över en tröskel fran och tillbaka så jag vaggade dem fram och tillbaka.

 3. Hej! Giving people är en jättebra organisation, det blir så konkret när man går in på deras sida.Hjälpen kommer fram snabbt, och där det behövs! God jul till alla önskar jag!☀️

 4. ÄLSKAR att du belyser detta! Jobbar som lärare på en skola i ett socialt utsatt område och oftast kan jag hålla ihop det. Och liksom inte tycka synd om utan tänka att jag ger kunskap och kunskap är makt. Men ibland, typ runt jul, då svider det i hjärtat… TACK för detta! Så himla viktigt när många av oss mest springer runt och stressar och behlver inse att livet är mer än det liksom.

  1. Vilka hjältar ni lärare är som gör vad ni kan varje dag!

   Hoppas att vi i framtiden får en annan fördelningspolitik så att skillnaderna inte är så stora som nu mellan rika och fattiga, och att de som inte har tillräckligt ska slippa vara beroende av välgörenhet hur godhjärtad den är. Men bra att det finns tills vi når en mer långsiktig lösning för dessa familjer.

 5. Åh Ebba, tack snälla för att belyser situationen för dessa barn! Vet också allt om sömnbrist… min son såg ingen anledning att sova som liten och sedan kom hans syster som blev sjuk och i 3 år var både jag och min man uppe varje natt för att ge mediciner och mat…. tack och lov är det bättre nu och du klarar mer än du tror. Kämpa på, heja dig! Ta ner förväntningarna och be din omgivning om stöd och hjälp. Kanske kan din familj avlasta i jul så du får sova? Den bästa gåvan är sömn. Julkramar till dig 🤗🎄🤶🏻❤️

 6. Så glad att läsa att du lyfter fram Giving Peoples arbete! Jag har varit med i flera år nu och varit hemma hos familjer både i Stockholmstrakten och i Skåne (där vi sommarbor). Det är ett så konkret och fint sätt att få hjälpa någon annan och det behövs hjälp året runt. Absolut nu till jul, men kanske ännu mer nästa månad som är lång och fattig för många.
  God Jul!

 7. En kompis till mig valde att lämna matkassar och julklappar till en familj innan jul för ett par år sedan. De känslor som föddes från det mötet är nog svåra att beskriva, men det hela slutade med att min kompis hjälpte familjen att komma på fötter igen genom sin kunskap inom vardagsekonomi. Och såhär flera år senare så träffas som ibland bara för att träffas, ge stöd och att familjen själva kan visa sin eviga tacksamhet genom att själva kunna bjuda på fika i köket.
  Så via Giving People och det mötet innan julen där och då så lever familjen och barnen ett helt vanligt liv numera med föräldrar utan bottenlös ångest.

 8. Tack för att du belyste detta! Som småbarns-mamma själv blir man så berörd av att läsa på deras hemsida. Mina barn får julklappar och mat så det räcker och blir över, men man önskar bara att alla barn kunde få en sådan jul. Nu är jag anmäld i deras givar-register och ser fram emot att kunna bidra med det jag kan!

 9. Tack för tips om Giving people.

  Lille Ernst – testa att utesluta mjölkprodukter ett tag. Det kan vara nåt sånt som gör den lilla kroppen orolig. Hoppas det blir bättre snart.

 10. Hej Ebba! Små barn kan ha vätska stående i öronen utan att det blir en öroninflammation! Dom sover inte, för det gör ont, när dom ligger! Lycka till och God Jul!

  1. Tänkte säga samms sak. Om han haft öroninflammation dessutom. Den där jättestarka oviljan att ligga ned, den kan absolut vara förknippad med att det gör ont. Eller att det nyligen gjorde ont när han låg ned, och det minns han. Pröva att fråga litet med tecken, peka mot örat, visa aj/ont/ledsen? Ev hakar han på och svarar?

 11. Jag gillar också Giving People och önskar att jag kunde hjälpa dem hjälpa alla. Men, många bäckar små gör skillnad och det är så himla lätt att hjälpa genom dem.

  Önskar också att John Blund kunde titta in hos Ernst om kvällarna och göra nätterna lugna. Har inga supertips, bara det vanliga med närhet, total tystnad och släckt i rummet. Vet inte hur många nätter jag satt med sonens hand i min och önskade att han skulle sova. Nu i efterhand anar vi att det var mjölkprotein som stökade med hans mage hela dygnet.
  Lycka till!

 12. Först och främst, det har inget med att ”han behöver mamma” att göra. Mitt fjärde barn var likadan och jag var hemma då. Till slut är det bara överlevnad som gäller, fixa barnvakt över natten, låt honom skrika (ta på hörselskydd), skippa barnens dusch och saga, förklara ”undantagstillstånd ” när du är ensam blir det läggga sig själva och titta i en bok (kanske stora kan läsa för lillebror ) eller film och flingor till middag. Lycka till!

 13. Jag har precis idag (innan jag läste det här inlägget) köpt ett gäng julklappar till en familj som sökt om hjälp via Giving People. Barnen har varit engagerade och hjälpt att välja klappar. Känns så otroligt bra i magen!!

 14. Mitt närmaste köpcentrum har en julklappsgran (samarbete med en välgörenhetsförening) med lappar med önskningar, om man vill glädja ett barn tar man en lapp, köper en julklapp som passar, knyter fast lappen och lämnar in i kundinformationen. Jag tycker det är så mysigt att handla julklappar till barn, men mina syskonbarn får berg med julklappar så då känns det bättre att lägga en del av julklappsinköpen på de som kanske inte fått så mycket annars. Exempel på lappar: Flicka 6 år pussel, pojke 8 år mössa, flicka 4 år lego.

 15. Barn som inte får uppleva en jul med god mat och några julklappar eller ett sommarlov med bad och lek berör mig djupt. Varje sommar ”lånar” vi ut vårt sommarhus i skärgården i två veckor till två olika familjer som vi kommit i kontakt med via en stödorganisation. Ett enkelt och billigt sätt att göra föräldrar och barn glada då huset oftast står tomt ändå under våra jobbveckor.

 16. Hej Ebba,
  Jag kan varmt rekommendera The Baby Sleep Solution av Lucy Wolfe. Lite strikt schema, men på dag 2 började båda våra tvillingar sova genom natten och har gjort det sedan dess. Lycka till!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.