Vykort från min “workation”

Det var som att klimatångesten knackade mig på axeln, spände ögonen i mig och sa – “Ebba, ska du verkligen flyga iväg till Teneriffa för en ynka vecka?” – när barnen och jag, rufsiga, trötta och törstiga efter åtta timmars försening (åtminstone på ett helt fullt plan, direktflyg, vilket gör saken lite mindre illa) landade på Teneriffa. Och sen kom den som ett brev på posten: hej kräksjukan. Ett drygt dygn senare (ta i trä, nu borde alla vara friska – och ja, vi höll oss hemma på rummet hela dagen igår EFTER att de blivit friska för att försäkra oss om att de var smittfria) senare sitter jag här vid poolkanten, i skuggan, under vajande palmer och ska köra igång veckans första jobbpass med boken. Tänker ändå att jag är otroligt glad och tacksam över att vi kom iväg på den här veckan…

img_1284.jpg

Apropå flygandet, så pratar jag om det i veckans podd som kommer på torsdag. Nej, är då rakt inte stolt över att flyga alldeles för mycket. Vilket jag naturligtvis gör. Finns inget vettigt försvar. En glimt av hopp är ändå den ökade medvetenheten idag. Ska helt ärligt säga att jag inte funderat i samma banor för några år sedan. Och det gäller mycket: från matsvinn, plastpåsar, sopsortering och solcellerna Johan nu beställt till huset i Skåne – till de små men viktiga valen i vardagen. Helt enkelt, att försöka göra så gott man kan. Men nej, det kompenserar ändå inte för flygandet. Och trots att jag många gånger suttit på morgonflyget till London, med 80% män som i sina “affärsjobb” flyger betydligt mer än jag (men som absolut inte på samma sätt blir kritiserade för detta) så kommer det automatiskt med mitt jobb att försöka vara någon slags god förebild. Vilket jag uppenbart inte alls lyckas med här. Funderar över det mycket och det är som sagt inget jag är stolt över, men samtidigt en del av mitt jobb och min vardag, som den ser ut nu.

Jag vill också tro att det måste komma en lösning som är bättre för miljön. Som gör att den här frågan kan lyftas över individ-nivå, upp till storföretag och politiker, beslutsfattare som kan göra skillnad. Som gör att vi kan få möjlighet att se världen. Att resa och träffa en syster som bor i USA för att få en inblick i hennes vardag och liv, därborta. Eller, en viktig resa i jobbet – eller för att göra det jag gör nu: Njuta av den stora lyxen av en vecka i sol, värme och lugn och ro, för kropp och själ. Herregud, som jag längtat efter den här veckan.

“Workation” är det för mig, eftersom det är skarp (hjälp!) deadline på vår kommande bok på måndag. Amy jobbar på från USA, mamma och jag härifrån. Såhär ser det ut just nu…

img_1297.jpg

Mamma och pappa åkte från Göteborg och mötte mig och barnen härnere. Vi har checkat in på ett helt underbart hotell, i ett rum med två sovrum där vi allihop får plats. Imorse lyckades vi komma iväg till frukosten i samlad trupp, sååå gott med nybakad croissant, spanska apelsiner, bananer och färkpressad juice. Bästa starten, Ernst sprattlande med benen i sin barnstol över croissant-festen! Nu är barnen nere vid stora poolen med mormor och morfar och jag ska köra igång med skrivandet. Puh, en hel del att hugga tag i. Håll tummarna!

Kommentera gärna genom att klicka här!

57 reaktioner till “Vykort från min “workation”

 1. Det är så svårt på individnivå. Men – tekniken kommer inte lösa allt, det är ett som är säkert. Biobränslen är också en ändlig resurs, de räcker inte för allt. Folk måste byta beteende och kan helt enkelt inte flyga som idag. Hur mycket plastpåsar man än sparar in på att handla med tygkasse eller sätter solceller på stugan. Jag lägger inte skulden på dig, svårt för en individ, men man får räkna med att ändra på sig för att jorden inte ska få feber. Man kan inte leva som att det finns 3-4 jordklot, naturen sätter en gräns som inte går att flytta. Det är tyvärr ingen självklarhet att kunna röra sig över hela planeten, hur mycket vi än vill. Lite dystert, men jag är övertygad om att det är så. Det vi flyger idag sätter stopp för våra barn att få se världen.

  1. Hej M, precis som du skriver – inga solceller i världen på sommarstugan räcker ju, om man fortsätter flyga i den utsträckning exempelvis jag gör. Ville nog egentligen bara försöka uttrycka att jag tänker på detta, mycket, och att jag VET att jag inte alls är perfekt. Och precis som du skriver, så sant att om VI vill upptäcka världen, är det då värt det om våra barn aldrig kommer få se den på samma sätt igen? Usch, hemska tanke. Kram från Ebba

   1. Det är ju faktiskt inte bara en hemsk tanke utan en hemsk VERKLIGHET!

 2. Martin Lukacs skrev en väldig bra artikel i brittiska Guardian ett tag sedan om hur neoliberalism har flyttat miljöansvaret till individer från stora korporationer, om du inte har läst det borde du göra det!

  Jovisst går det utmärkt för oss att göra ändringar på hemmaplan så att säga, men flygbolagen kommer fortsätta flyga, köttindustrin kommer fortsätta tillverka mat och satsar hårt på ”grön” marknadsföring osv. DÄR krävs det största insatser, inte genom att skuldbelägga individer. Och jag skriver detta som Miljöpartist.

  Men men, politics aside, njut av din workcation! Som egenföretagare uppskattar jag möjligheten att jobba var som helst i världen. Det är väldigt bra för själen och humöret. Att driva eget är inte som att ha en anställning, tycker jag. Vi är aldrig helt ”lediga” – därför är det skönt att byta skrivbordsmiljö för en solstol/awesome kafé lite då och då. 🙂

 3. Vill tipsa om facebookgruppen Tågsemester som är en guldgruva när det gäller inspiration och konkret planering för tågresor till hela världen. Det är inte antingen flyg eller stanna hemma som gäller. Inga problem att ta tåget till Spanien exempelvis. Det kostar inte mer än flyg. Det går rätt snabbt, särskilt om man tar nattåg.

 4. Stackars stackars er men 24 timmar? Är barnen i poolen och ute bland alla gäster efter 24 timmar?

 5. Jag har som typ alla andra grov klimatångest och jag blir så beklämd -och uppgiven! – av att läsa sånt här! Du skriver, flera gånger, ungefär att ”jag vet, jorden håller inte för detta…men jag gör det ändå”. Mitt tips är då: sluta! Du och ingen annan är värd den lyxen. Nu har vi ett par år på oss att vända skutan. Gå på dina instinkter Ebba. Och BARNEN! HUR kan jordens undergång vara värd en skön solsemester eller roligt föredrag i Peking? Det är ju pinsamt hur vi, vuxna människor, beter oss mot barnen och deras framtid! Jag vill inte låta otrevlig, verkligen inte. Men det är som om ingen vill börja göra första offret, utan alla bara: jaja jag vet, MEN affärsmännen då! Malena Ernman bestämde sig för att säga nej till jobb inom flygradie. DET är fantastiskt! Jag gillar dig jättemycket Ebba bara så det inte försvinner i min hårda svada här;)

  1. Ja, ja, ja, ja, ja!!! Precis så tycker jag också! Vi kan inte förflytta skuldbördan hela tiden. Om ingen är beredd att ta första steget så finns ingen jord kvar för våra barn och barnbarn. Vi kan INTE flyga till Kina för ett roligt föredrag. En flygresa per människa och år tycker jag. Max.

 6. Håller med ovan kommentarer. Det är lätt på individnivå. Sluta flyg. Så enkelt.
  Ert företagande kommer funka i Sverige och man får träffas mer sällan och resa på andra sätt. Ni har ju också möjlighet avkoppling på närmare håll. Man kan inte skylla på att andra är sämre. För ansvaret för ditt flygande är ditt.
  Och dina barn ser värden på Teneriffa de ser ett hotell och en pool.

  Pallar man inte det så stanna två veckor men strunta i Mallis i sommar? Eller var där längre och strunta i Teneriffa? Det plågar mig med infuencers resor, alltid bara en vecka och flera gånger per år…

 7. OMG Ebba, heja dej som orkar hålla på med det här med tanke på nivån på kommentarerna ovan! Jag förstår precis din tanke med inlägget. Hoppas ni får njuta av er semester nu hela familjen! Kram!

 8. Vi måste alla bidra och inse att vi inte kan fortsätta leva som vanligt och tro att någon annan fixar det här åt oss. Det går inte att bortförklara flygresor längre. Jag har väldigt svårt att förstå de val du gör Ebba, när det gäller detta. Det är trist då jag ur andra perspektiv verkligen uppskattar dina kanaler.

 9. 48 timmar efter att man är HELT symtomfri är regeln med kräksjuka. Alltså inte 48 timmar efter sista kräkning som många tror. Definivt inte ett dygn med små barn. Håll er borta från andra människor och definitivt pool och restauranger innan dess så ni inte smittar fler på hotellet. Hör så ofta om epidemier som bryter ut på charterhotell och sprids till massor av människor för att folk inte tar hänsyn till hur lång tid man faktiskt smittar efteråt.

  1. Hej Linnea! Nej, vi flög hit i söndags – de blev sjuka på kvällen och först på tisdag kväll var vi ute på hotellet! Så det blev två första middagarna på rummet. Dvs, 48 timmar. Så, nu vet du. Kram!

 10. Jag tycker flygandet är problematiskt. Men bra att du lyfter upp det till diskussion. Jag har ofta funderat över just det, att du flyger så mkt men aldrig pratar om det och att tystnaden då kan tolkas som att man inte bryr sig. Tänker att det kompenserar lite grann? Att som stor inflytelserik influencer lyfta ämnet, prata om hur man kan klimatkompensera osv.
  Sen unnar jag dig en härlig semester och kan absolut förstå att man behöver komma iväg. Men att ta flyget till bokmässan i Gbg för några veckor sen… Come oooooon.

 11. Hej Ebba! Jag förstår dina tankar, lider också av klimatångest men älskar att resa. Istället för att ge upp resandet så blev mitt beslut att lägga om kosten till att enbart äta vegansk mat och det är mitt sätt att bidra till en bättre framtid.
  Kött och mjölkindustrin är enorma miljöbovar, för att inte tala om hur grym den är, och faktiskt totalt onödig.

  Njut av din workation nu!

 12. Åh vad härligt, njut. Jag är nyfiken på hur det här hotellet är jämfört med Abama, bättre, sämre? Brukar åka dit på mamma/barn resa. Kram

 13. Är ni ute bland andra på semester ett dygn efter magsjuka?? Snällt att sabba andras resa! 48 timmar efter att man blivit FRISK är riktlinjen, inte 48 timmar efter sista spyan. Och små barn som inte riktigt ”sköter hygienen” optimalt rekommendeeas det ofta att lägga på ett dygn till. Otroligt respektlöst mot andra!

  1. Hej Hanna! Nej, vi var hemma på rummet hela måndag och tisdag, och först på tisdag kväll var vi ute på hotellet! Så det blev första 48 timmar på rummet. Så, nu vet du. Kram!

 14. Kanske det finns även andra sätt att semestra mer miljövänligt. Hyr cykel istället för bil, duscha sparsamt, skippa parfym och smink, köp inte souvenirer, plastleksaker, ät vegetariskt, återanvänd handduken, stäng av AC, undvik engångsartiklar på caféer…

 15. Åh Ebba. Så besviken jag blir. Gillar dig supermycket och läser alltid din blogg med glädje.

  Men detta agerande är ju bara egoistiskt. Att både flyga så mycket och att dra runt magsjuka barn efter bara ett dygn på en charterresort. Hur egoistiskt får det bli? Att ha barn som precis haft magsjuka doppa frukt i chokladfontän – nä det är faktiskt respektlöst mot alla andra på hotellet. Influencer eller inte – alla måste vi visa respekt och ta ansvar mot våra medmänniskor och mot vår jord. Dåligt samvete hjälper inte.

  1. Hej Johanna! Nej, vi var hemma på rummet hela måndag och tisdag, och först på tisdag kväll var vi ute på hotellet! Så det blev första 48 timmar på rummet. Så, nu vet du. Kram!

   1. Du skrev igår (tisdag) att ni ”i morse” var nere på frukosten i samlad tropp och njöt av croissanter och juicer. Alltså tisdag morgon. Om barnen blev sjuka söndag kväll är det definitivt inga 48 timmar.

    Som någon annan kommenterade – jag är inte där och riskerar att bli smittad så det är ju struntsamma för min del, men det är trist att se folk strunta i 48h-regeln och riskera att smittor snurrar runt.

    Men jag önskar dig en skön vistelse nu när ni är där, med mycket påtankning av sol och värme! Och jag önskar att du (och alla andra!) tänker ett steg till inför nästa semesterresa, för dina barns framtids skull.

  2. Eftersom jag inte är där och blir smittad struntar jag väl i vilket, men om de blev sjuka på söndag kväll så är det rimligtvis inte 48 timmar efter att de blivit friska på tisdag kväll?
   Att jag ens reagerar är för att en blir så otroligt trött på folk som inte tar hänsyn till de faktiska rekommendationerna, som ju finns för att undvika att sjukor går runt runt. Det ser vi hela tiden på förskolor och arbetsplatser, att folk tänker “det är säkert ingen fara, om bara vi gör såhär”. När dessutom influencers glatt förstärker den inställningen är det väl mest bara att sucka. Eller kommentera det, så kanske någon tänker till? De som är sjuka/nedsatta av andra sjukdomar blir ofta allvarligt sjuka av minsta magsjuka.

 16. Har du roddat flygning med tre barn, 8 timmars försening OCH kräksjuka själv? Förstår klimatångest-biten till fullo, men just nu borde du faktiskt ge dig själv en klapp på axeln.

   1. Fast Ebba du är väldigt nonchalant nu. Om barnen blev sjuka på söndag kväll har det ju INTE gått 48 timmar sedan sista symptom på tisdag eftermiddag kväll utan 48 timmar sedan insjuknande och det är inte det 48-timmarsregeln innebär. Istället för att fördumma oss som frågar så var ärlig med att du är på semester och det är jäkla trist att vänta 48 timmar efter barnen blev friska på att släppa ut dem i poolområdet för att förhindra att de inte smittar andra så du struntade i de 48 timmarna.

 17. Alltså jag vet inte, och det är säkert livsfarligt med en sådan här kommentar här, men jag tycker ditt inlägg var rätt befriande. Det är sån jäkla press att göra rätt och som enskild individ ska man bära så oerhört stort ansvar för miljön. Tänk om alla som orkar kommentera och påpeka hur fel vi gör som flyger ibland, engagerade sig politiskt istället och tryckte på politiker och företag på samma sätt. Det tror jag skulle vara bättre användande av energi och tid, och ge större effekt i klimatfrågan.
  Förutsätt att alla människor gör så gott de kan. Om man skuldbeläggs varje gång man är ärlig, kommer man sluta berätta, och kanske blir det ett bättre klimat, men blir det ett bättre samhälle? Det är inte bara miljön som spelar roll, det ska ju också finnas ett samhälle värt att bevara.

 18. Jag förstår dig att du flyger…..och det låter härligt att sitta och jobba i solen. Barnen i poolen med dit flugna mormor och morfar.

  Men visst är det dubbelmoral att prata om miljö och tycka att vi skall värna den och själv flyga och fara hit och dit…..när det inte behövs. för du kunde väl haft en workation hemma i Sverige?

  Och sedan detta med att barnen får se världen, som Kristin säger, de säger en hotellanläggning..
  En utflykt till Rinkeby hade antagligen visat mer av världen.
  Eller sätt dina barn i en mångkulturell skola i en förort.

  Nej, det förstår jag att du inte vill. Inte jag heller. men skriv inte oss andra på näsan att vi skall vara miljövänliga och öppna våra hjärtan. När du inte själv gör det.

 19. Jösses. Så starkt att du orkar med kräksjuka på resa, jobb och blogg med fullt av syrliga kommentarer om ev. smittor och flyg. Såklart är resandet problematiskt ur miljösynpunkt och att man inte vill smitta folk men hur många pekpinnar orkar folk hålla på att komma med!? Kämpa på du och hinn med att njut. Jag tycker du är en mycket fin förebild på så många sätt.

  1. Det finns människor som är extremt infektionskänsliga, och som kan bli riktigt sjuka av ”banala smittor” som magsjukevirus, men det spelar kanske ingen roll…?

 20. Jag undrar hur du verkligen behöver flyga mellan Stockholm och Göteborg i ditt jobb, det går ju sjukt smidiga och snabba tåg mellan de städerna? Du behövde avkoppling och att unna dig en resa till solen nu (trots att du gör det flera gånger per år) men hur i hela friden kan du då säga att du bryr dig om klimatet? Det krävs handling och inte ord! Att tro att någon annan ska lösa problemet och att det kommer komma tekniska lösningar är en fantasi som kommer ta årtionden! Vi har ett fåtal år på oss och då måste vi ALLA göra vad vi kan! Att skriva några lösa rader om klimatångest och samtidigt sätta sig på ett flygplan efter att precis flugit över hela världen är inte en hållbar handling. Jag älskar er podd, böcker, bloggar osv men bristen på hållbarhet och överdådig konsumtion och flygresor får mig att bli extremt ledsen, upprörd och lite lätt illamående. Önskar att se en förändring men tills dess kommer jag inte att följa er (eller andra liknande influensers) på social media, läsa bloggar eller något annat. Tror att fler kommer göra likadant. Vad ska ni då leva på? Kommer det att vara värt det för dig när dina barn växt upp och frågat varför VI inte gjorde något?

 21. Ja, det är såklart trevligt att resa, men nej- det är inte hållbart att flyga på det sättet du och många influencers gör. Att ”kompensera” genom att sopsortera och montera solcellspaneler på sommarstugan är bra, men det väger inte upp en flygresa tur och retur Teneriffa- som är helt onödig egentligen, om man ska se det krasst 🤔

 22. Alltså, på vårdguiden står det att barnen ska vara symptomfria och att det ska ha gått två dygn sen de kräktes eller hade diarré. Så alla som pratar om 48 timmar sen sista symptomet, var har ni läst det? Vår förskola säger också att det ska ha gått 48 h sen de kräktes.

  1. Ja senaste kräkningen är väl senaste symptomet? Och då ska det ha gått 48 h sen sista kräkningen. Så om magsjukan slog till på söndag kväll kan det rimligen inte med min matematik gått 48 h till frukost på tisdag? Härligt med frukostbuffé och magsjuka…

 23. Hej Ebba! Jag är glad att du skriver det här inlägget. Jag har följt dig länge och saknat den här biten. Jag själv har valt att börja lägga om mitt liv, söker mig bort ifrån konsumtion, flygresor mm, kan inte se mina barn i ögonen annars.

  Jag tänker att det är mycket i ditt och många andra influencers arbete/livsstil som är påväg att bli omodernt på nåt sätt. Kanske dags att börja uppmärksamma klimatsmarta val som du gör mer på bloggen? Det är ju du och dina kollegor som verkligen kan nå ut med kloka val osv. Du kan ju verkligen göra skillnad! Och även ni kommer ju må kasst när era barn frågar er vad ni gjorde för att rädda klimatet och ni tvingas svara att ni bidrog till att folk ökade sin konsumtion av mode och flygresor.

  Himla jobbigt detta, men jag tycker att det är modigt att du skriver. Det tål att funderas på… Jag önskar dig och familjen en skön resa!

  1. Jag håller med dig Clara. Det är resor kors och tvärs. De ( många av de jag följer som Ebba & Emilia, Andrea, Katrin med flera flyger till USA, Schweiz, Göteborg, Maldiverna, Mallis och flera andra platser varje år. Jag förstår inte hur man kan tycka att flera semesterflygresor varje år är ok? Jag tror dock att ju mer pengar man har ( vilket är en förutsättning för flera årliga resor) desto lättare är det att bara fortsätta sitt resebeteende då många i umgängeskretsen lever samma lyxiga liv. Kungahuset reser mycket och det är heller inte försvarbart längre i ett miljöperspektiv och framtida leverne. Jag har av den anledningen inte samma intresse av att lyssna på poddarna/ läsa inläggen direkt de kommer ut varje dag/vecka för livsstilen bakom med alla flygresor är inget jag står bakom. Alla måste göra sitt för miljön och en semesterresa per år skulle vara mer försvarbart än flera per år. Men som hälsning till dig Ebba så har jag och min 78-åriga mamma följt dig i flera år för att du är just du! Tack för en fin blogg år efter år.

 24. Hej Ebba, ha inte dåligt samvete! Klimatångest gör ingen glad….Man måste kunna få åka iväg på semester och njuta. Du bidrar säkert på andra bra sätt och ja, det måste tyvärr till mer åtgärder från storföretag och politiska makthavare, vilket ju faktiskt har börjat ske. Kämpa på och njut, because you’re worth it☺️

 25. Det ska jag säga till mina barn i framtiden; jag flög kors och tvärs för det var jag värd! Eller!?

  1. Men du har skaffat barn? Att sätta barn till världen påverkar klimatet betydligt mer än några flygresor. Vi behöver inte föda så många barn i världen som vi gör idag, långt ifrån. Barn är ENBART en egoistisk handling. Rädda jordklotet, föd färre barn! Till dess har jag svårt att ta den här sjukt snedvridna diskussionen där flyget får exakt all skit på allvar. Ett tips är också att läsa lite riktig forskning, det finns betydligt fler faktorer som påverkar klimatet än flyg (överbefolkning bl a), men det negligeras i debatten vilket bara gör gapet om flygresor tröttsamt.

 26. Förstår inte att du som har tre barn bryr sig så lite om miljön son du gör. Själv har jag inga barn men bryr mig mycket om miljön och därför har jag inte flugit överhuvudtaget de senaste åren.

 27. Herreguud alla ni aningslösa människor som skriver: Jag unnar dig att resa -bara njuuut! Öppna era ögon och försök intressera er för något annat än kläder och kungligheter Suck! Så vad gör jag på dessa sidor ? Ja, det undrar jag också.

 28. Jag gjorde det precis – jag avföljde dig. På insta, på blogg. Tyvärr inte trovärdigt att stötta flygande, konsumerande på detta sätt. Jag röster med fötterna. Önskar dig allt gott men hoppas innerligt att du kan göra nya, andra prioriteringar framöver.

 29. Hej! Jag kan rekommendera boken Prylbanta skriven av Elisabeth och Johan, den är superbra.De har även en blogg.

 30. Tråkigt när tonen blir så hård. Jag försöker tänka på miljön i vardagen men jag flyger fortfarande. Varför ska vi ofta vara så kritiska mot varandra ist för att lufta de saker man gör bra och att man försöker vara en bra människa, förälder, partner, världsmedborgare?!

 31. Det är så lätt att klanka ner på andras val i livet. Tycker det vore bättre om man såg över sitt eget liv först! Vi kan ALLA bidra på olika sätt för att förbättra miljön. Cykla, äta vegetariskt, konsumera mindre, resa mindre osv. Blir själv upprörd av att grannen inte källsorterar nen jag går inte och ringer på de och klagar…. funderar mer på vad jag kan förändra. Hopoas du får en skön semester! 😎☀️

 32. Hej
  Undrar om ni alla “ärliga” människor är lika rättframma och tuffa mor männsikor ni möter eller om det bara funkar i skrift?
  Hur många svar behöver ni kring magsjukan och om hur lång tid det gått sedan sista kräkningen?

  Kämpa på Ebba, du är superbra och mänsklig, precis som de flesta av oss andra 🙂

 33. Man kan inte göra allt, en gör så gott en kan. Njut av din workation och cykla på när du är hemma igen 🙂

 34. Var är allas nerkladdande på businessflygarna? Dvs de som flyger ÅTERKOMMANDE i jobbets räkning? Flyger till företagets kontor i andra länder? Industrier som kräver face to face möten? Om man arbetar inom ett företag som har business utanför husets geografiska väggar, så vet man att det är väääldigt vanligt med flygresor. Över dagen, eller ej.
  Och ska vi nämna privatflygarna??? Är inte de värre än att iaf flyga reguljärt??

 35. Kära Ebba, res och flyg för mig som inte kommer göra det på fyra år eftersom jag och min sambo lever med skuldsanering och lär få köra hemester (i vackra Skåne!) Jag tycker det är bra att du är ärlig och berättar, hellre det än att framstå som värsta miljöhjälten och ändå flyga långt och ofta. Om vi ska hjälpas åt att bli bättre och mer miljömedvetna är det inte med dåligt samvete och pekpinnar vi får med oss alla. Njut av resan och friska barn!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.