En omtumlande resa

Rekommenderar du att åka dit då?” – frågade många när jag kom hem från Kina. Jo, jag gör nog det. Om inte annat för att bli omruskad, öppna ögonen för ett ytterligare (viktigt) perspektiv på vår värld, idag. Jag skäms över hur dåligt påläst jag är om världens folkrikaste (1,4 miljarder människor!) land. Lyssna gärna när jag berättar för Emilia i nya podden om min fascinerande resa, där alla stirrar rakt in i mobilen, är 100% uppkopplade och slutat använda plånbok. Om VI här hemma tycker att vi lever genom mobilen? Ingenting mot hypermoderna Kina…

img_0203.jpg

Samtidigt läser man om hur arbetsförhållandena för utländska journalister i Kina blir allt sämre. Om ett övervakat samhälle, där människors liv kartläggs och snart ska slussas in i ett “poängsamhälle” där man klassar medborgare efter valen de gör i sin vardag. Det låter som science fiction – men händer, här och nu.

IMG_0951

Vi – min kollega, kära vän och agent Ida och jag – åkte över fyra dagar, vilken förstår är kort men ändå räcker. Det var en supersmidig resa från Stockholm med Finnair, mellanlandning i Helsingfors och därifrån tar det typ sju timmar till Peking. Vi flög på torsdag eftermiddag från Stockholm, på fredag morgon var vi framme och fick en heldag som start. En trött sådan (sex timmars tidsskillnad) men ändå! Och – haha – hur nöjd var inte jag med Marimekko-brandade planet?! Tyckte också bilden var viktig, för här syns den tunga dimmiga smoggen som låg som ett lock över stan när vi reste hem… Att kasta sig på flyget då, känns förstås dubbelt med tanke på klimatet.

img_0874.jpg

Ja, en otroligt spännande resa – och får du möjligheten: Åk! Eller, lyssna i alla fall på podden. Det finns många paketresor till Peking där man förstås besöker kinesiska muren, Himmelska fridens torg, förbjudna staden och marknader. Mitt tips är att försöka se lite mer av stadslivet i Peking, promenera runt och känn in staden och försök få en glimt av vardagslivet också.

PS. Synoptik har dragit tre lyckliga vinnare i glasögon-tävlingen här i bloggen! Kolla in inlägget här för att se om DU är en av de tre lyckliga vinnarna. Är du en av vinnarna? Kontakta mig snarast på [email protected] men dina fullständiga kontaktuppgifter.

29 reaktioner till “En omtumlande resa

 1. Då måste jag säga nej, åk inte. Det finns resmål som inte kräver flygresa. Ta tåget!

  1. Helt enig med dig Maria. Åtminstone tänker jag att det perspektivet kunde lyftas i inlägget. Att resa och se andra kulturer är ju enormt berikande, för oss individer som kan göra det. Men minuset är kanske ändå större.

 2. Är det verkligen försvarbart att flyga på det sättet som du gör hela tiden? Kommer du kunna försvara detta för framtida barnbarn? Jorden går under och du uppmanar folk att ta långflyg till Kina. SMH

  1. Hej Inga! Nej, det är förstås verkligen inte det – jag har en klump i magen av klimatångest, tänker självfallet på detta lika mycket som alla andra. Inte minst, som mamma till tre små. Det finns väl egentligen inget bra försvar mer än att jag gör så gott jag kan, utifrån min situation och min yrkesvardag. Men jag är verkligen INTE stolt över mitt på tok för frekventa flygande, önskar att det fanns en bättre, mer klimatvänlig lösning på att ändå upptäcka världen och jobba som jag gör. Kram från Ebba

   1. Men om du har dåligt samvete så förstår jag inte varför du gör saken värre genom att inte bara flyga själv utan också rekommendera andra att göra samma sak? Du var alltså TVUNGEN att resa till Kina och tvungen att blogga om det (för att typ kunna betala hyran)? Tycker det på något sätt är mer uppfriskande om man kan stå för att man struntar i miljön och prioriterar att tjäna pengar/ha kul etc. (Ser att det låter som att jag har en hård ton i det jag skriver men är egentligen mer uppgiven.)

  1. Hej Elsa! Jag är också uppgiven, och förstår din hårda ton – och hårddragningen i att ANTINGEN betala hyran ELLER bry sig om den akuta miljöfrågan. Men nej, jag är inte stolt över detta kan jag i alla fall säga. Samtidigt som jag förstår de som ändå vill upptäcka världen, få nya intryck och därmed resa. Kram från Ebba

 3. Jag håller också med övriga kommentarer. Vi kan inte tro att vi kan fortsätta slentrianflyga när alla dessa alltmer alarmerande rapporter kommer!

  1. Hej Johanna! Tack för din kommentar, och för ditt engagemang – helt sant, det går inte och jag funderar givetvis över mitt beteende, som jag delvis skäms över. Ska försöka formulera mig io ett separat inlägg kring detta. Kram från Ebba

 4. Jag håller med ovanstående. Jag tror också att det är dags att vi funderar över alla flygresor, inte bara nöjesresorna. Att ett uppdrag innebär att en måste flyga över halva världen kanske borde innebära att man tackar nej? Jag har också svårt att förstå hur du och Emilia som gör reklam för bland annat kappahls hållbarhetsarbete (och i allmänhet ofta lyfter hållbarhetsaspekter på mode) kan tycka att det är försvarbart att flyga i den otroligt höga utsträckning som ni gör. Det blir inte trovärdigt tycker jag och jag undrar om ni funderar på hur det påverkar era personliga varumärken? Och som sagt, att det är en del av ert arbete spelar inte någon avgörande roll. Det är dags att vi alla funderar över hur vi lever, och det inkluderar hur vi jobbar.

 5. Håller med! Vi kan inte fortsätta att leva som vanligt när vi enligt IPCC:s rapport har 10 år på oss att ställa om. Att uppmuntra till långflygningar känns inte direkt trendkänsligt.

 6. Vilken häftig resa! Jag håller med. Kina och hur snabbt de digitaliseras är superhäftigt och jätteläskigt. Jag jobbar med ett retailföretag som finns överallt i världen och vi är verkligen på tårna för att förstå hur kunden handlar i Kina. Det vi kallar för framtiden händer nu i Kina. Influenser världen är ju om möjligt än mer snabb.
  Poängsystemet gör mig livrädd. Tänker Handmaids Tale…

  Vad roligt att du fick möjlighet att göra det här jobbet. Supercoolt!
  Ang resandet- ja det är en knivig fråga. Jag tror dock inte på att sluta helt… vi behöver uppleva varandras kulturer. Medvetenhet- absolut men inte sluta helt och hållet för det funkar inte.
  Jag är helt övertygad om att vi kommer kunna resa miljövänligt i en snar framtid.
  Kram till dig Ebba!!

  1. Vi kan resa miljövänligt redan i dag, genom att ta tåget. Då går det förstås inte att åka till Kina några dagar, utan det blir nån vecka dit och nån vecka hem.

   Drömmen att flyga miljövänligt är i dagsläget inte något annat än en dröm – för att kunna fortsätta flyga i den omfattning som vi gör nu på biobränslen skulle det krävas att så stora arealer jordbruksmark ställdes om för bränsletillverkning att det inte längre fanns utrymme för att odla mat. Och sedan ska vi inte glömma att även s.k. miljövänligt bränsle ger utsläpp som är skadlig på hög höjd, just för att det sker på hög höjd. Kanske finns det inom en relativt snar framtid möjlighet för eldrivet flyg för väldigt korta sträckor, men långflygningar kommer det dröja länge innan batterierna är tillräckligt lätta för.

   Summa summarum: Någon gång kommer det kanske vara möjligt att flyga miljövänligt. Men vi måste ställa om våra flygvanor redan i dag, så det är inget att vänta på. Det är bara att sluta flyga.

  2. Hej Victoria, tack för ditt inspel här – ja, jag hoppas och tror verkligen att det MÅSTE komma ett bättre sätt att flyga inom en snar framtid! Kram från Ebba

 7. Hej!
  Som ovanstående läsare (och poddlyssnare) har jag också reagerat på alla dessa flygresor. Jag förstår absolut att det är svårt att göra annorlunda i vissa situationer. Men jag jag skulle önska att du i egenskap av influencer använde dina plattformar till att uppmärksamma miljöproblemen och ett hållbart levande. Att tänka och leva efter hållbart mode kan ju inte väga upp flera flygresor per år…
  jag är verkligen inte perfekt, jag bor utomlands och tar flyget hem ett par gånger par år, och vill inte skuldbelägga dig som enskild person. Men jag tycker också att vi alla har ansvar att göra det vi kan för att belysa miljöproblemen och ändra det vi kan. I mitt fall så blir det inga andra flygresor än de jag ”behöver” göra för att komma hem till Sverige och vegetariskt 90%.
  Tack för din blogg och podd

  1. Hej Astrid! Så sant, nog också därför jag kände att jag ville LYFTA frågan här i bloggen – och även i podden. Helt enkelt för att jag tänker så mycket på detta. Sedan hoppas jag också att det inte bara behöver hamna på individnivå, utan att större beslut kommer att fattas. Vad gäller att lyfta frågor kring klimatet och miljö, så kanske jag ska bli bättre på det! Att det ofta handlar om mode och kläder är ju helt enkelt för att det är vad Säker stil handlar om. Tack för din kommentar! Kram från Ebba

 8. Jag håller förstås med de flesta andra här, jag kan inte förstå hur tvunget det var att åka till Kina, i 4 dagar??? VAD exakt var det som var så livsviktigt där som gjorde dig tvungen att åka dit? Det hade verkligen varit otroligt mycket coolare om du hade avstått från denna resa och förklarat hur man kan arbeta på ett annat sätt, utan att flyga över världen.

 9. Först tänkte jag, wow jag måste besöka Kina. Eller man måste väl göra det en gång i livet med tanke på historian, Kinesiska muren och allt annat som är myten om Kina. Men efter senaste podden känner jag näää, jag vill nog inte besöka Kina mer av ren princip. Vill inte stödja deras system och syn på människor och relgions”frihet” eller så som dom kallar det, omskolningsläger. Jag vill heller inte besöka USA sålänge Trump sitter i makten, men samtidigt så är ju allt det där jättesvårt. För jag åker glädjeligen till Dubai på semester varje år, och det är väl inte så mycket bättre där egentligen.
  Svår fråga helt enkelt, rekommenderar du mig att åka till xxxx?!
  Men MÅNGA tummar upp för senaste podden, ville att den aldrig skulle ta slut. Mer Kina rapport tack.

  1. Hej Denice! Vad KUL att du tyckte om senaste podden – tack, så roligt att höra. En viktig del av att göra resan var ju att samla intryck och förmedla dessa, det var ju inte någon reklamresa för Kina direkt! Men som du säger, det ÄR svårt, jag åker ju till USA och hälsar på min syster, är det rätt med tanke på Trump? För mig är svaret enkelt, med tanke på min syster och hennes familj – men i ett större perspektiv, nej, såklart inte. Kram från Ebba

 10. TACK för din rapport från Kina! Jag lärde mig massor. Inte minst väcker det frågor om hållbarhet, ekologisk, humanistisk, demokratisk, digital, konsumtionsmässig, global, personlig… Alltså, det sker så mycket i världen just nu att det är svårt att hänga med, och man blir ibland lite mörkrädd. Vi har ett ansvar att bilda oss en uppfattning och att sedan också agera därefter (förutom att det är HELT OMÖJLIGT att göra rätt, eftersom allt är så komplext). Tack för att du gav mig mer att tänka på. Och visst flygresor hit och dit, men t.ex. med tanke på smogen i Peking, det behövs nog mer till förändringen att några svenska influencers ska sluta ta flyget. Kram!

  1. Tack för svar på kommentar, sånt gillas!!!
   Av samma anledning som jag åker till Dubai, besöka morbror+familj. Så att du åker till USA är ju självklart, skulle aldrig klara av att ha ett sådant avstånd till min syster. Jag träffar min syster varje dag då vi jobbar på samma jobb, vi bor även nästan grannar så vi åker till och från jobbet tillsammans till och med. Det skulle vara så spännande om du och Emilia skulle besöka Dubai och Saudi i “studiesyfte” för där är det samma hightech-tänkande som i Kina och modebranschen är en helt annan värld än här hemma.

 11. Alla som dissar Ebbas flygande har aldrig varit i Thailand då eller? Eller ens Kanarieöarna? Det intrycket får man av kommentarerna.
  Jag jobbar själv inom exportindustrin och flyger i jobbet ca en gång / månad. Vi har så mycket Skype-möten som möjligt, men ibland måste jag och mina kollegor flyga för att träffa kunder. Vi har ett lokalt nätverk av försäljare runt om i världen också men ibland behövs mera kunnande. Utan dessa möten blir det inga affärer, vi får stänga fabriken här uppe i norr, vi blir alla arbetslösa osv ovs. Så det är aldrig svart och vitt! Nu gjorde ju Ebba en jobbresa och jag tycker det är helt ok. Kortaste rutten, minimalt med mellanlandningar osv. Vi måste ju alla jobba eller hur?
  Däremot är det ju på semestern som man kan välja vad man satsar på. Det finns så mycket att se utan att man behöver flyga!

  1. Hej B-M! Nej, vare sig Thailand eller Kanarieöarna eller andra liknande resemål för mig. Men det viktiga är väl vad vi ALLA kan göra nu, när den ena mer alarmerande klimatrapporten efter den andra kommer. Att vi faktiskt alla NU tar ett ansvar för att drastiskt minska våra flygresor. Vi måste inse hur extremt mycket det påverkar.

   Så även om man tidigare har flugit mycket är det dags att sluta upp med det, om vi vill ha en beboelig jord för våra barn och barnbarn.

 12. Tack Ebba för en fin och inspirerande blogg.. tacksam om du skriver om den smutsiga industrin som klädindustrin också kan vara. Har själv sett hur floder i Indien blir helt fulla av kemikalier och otjänliga pga klädindustrin. Att det går åt hela 29000 ! liter vatten och 1.7 l kemikalier för att tillverka 1 kg kläder säger allt – vi måste ändra oss, innan det är för sent.

 13. Huuur orkar di allt? Resa själv med tre barn? Vid pool osv? Hur vågar du?

  Sagt med kärlek och beundran från en förundrad mesmamma som också skulle vilja våga mera hehe.

  Jag är också nyfiken på hur ditt intresse för kungahuset uppkom. Kan du inte berätta om det i bloggen!

  Jag har följt dig sedan veckorevyn-tiden och minns en gång i allum när du signerade din bok. Du inspirerar mig verkligen!

  Du känns så äkta, glad och genuin. Jag blir glad av dig och glädjs över dina framgångar.

 14. Jag undrar om du skulle kunna tänka dig att göra färre flygresor nästa är än vad du har gjort i år? Skulle du kunna ha höstledigt med barnen i Sverige nästa år istället för att göra en flygresa bara för nöjes skull?

  Jag skulle så gärna vilja se ett nytt fokus hos influencers. Överkonsumtion och orimligt mycket resande lockar mig inte det minsta längre. Vad har du för ideer för kommande år?

 15. Hej Ebba! Jag ska på ett bröllop i Sydafrika i maj (deras höst), dress coden är formal och jag letar efter en klänning i färgen nude, champagne, beige eller ljust rosa. Den ska helst vara klädd, inte uringad och inte djup i ryggen. Har du några tips eller förslag? Den får såklart kosta lite, men behöver inte var snordyr. Tusen tack!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.