FODMAP och mitt mystiska magont

Förra veckan fick jag nog. Till slut. Insåg att jag sedan december (!) haft hopplöst jobbigt med min stackars mage. Jätteont i magen, svullen, kramper, uppblåst, dubblevikt-ont i magen, lite ont i magen och ja, för att bespara er den mer ingående förklaringen: helt himla hopplöst.

När jag tittar tillbaka på senaste månaderna kan jag exakt se när det varit som värst: inför event, stora tv-sändningar och plåtningar. Smile for the camera, bit ihop. Det ju ändå över, sitter oftast i några timmar, ibland en dag, ibland en eftermiddag och en kväll.

w9a7736_webb.jpg

Eller som när jag vaknade kallsvettig på morgonen inför Meghans och prins Harrys bröllop med megasvullen mage, jätteont och kunde knappt ta ett djupt andetag. Fick lätt panik, inte över magen utan över dragkedjan på min vita klänning som inte hade mycket marginal. Hjääälp! Men det gick. Det är väl just det som nånstans är problemet. Det går ju alltid, preciiis. Jag grejar det. Tar en dag i taget. Har heller inte orkat tänka på det, eftersom jag inte hunnit med att ta tag i det, tror jag? Och som sagt, det går ju över. Men förra veckan när jag skulle ut och springa, som alltid på måndagar, så fick jag stanna efter en kilometer, dubbelvikt. Sååå sabla ont. Blev så trött på detta eviga onda. Det är heller inte alltid kopplat till stress, det kan lika gärna komma en “vanlig” dag. Jag har också, märkligt nog, ätit väldigt nyttigt den här våren. Mycket avokado, råkost, sallad, linser – färgglatt och tja, hyfsat sunt. Och tränat, så gott jag kunnat.

Pratade med min syster Amy som ju är dietist och som lyssnat på mitt magont-klagande hela våren. Sa att jag inte står ut med detta. Hon sa att hon funderat ett tag på detta. Efter några minuter skickar hon mig en länk om IBS och FODMAPS. Allt, verkligen allt, stämmer in på mig. Alltså, det var nästan fånigt. Det handlade ju exakt om mig och min onda mage.

Nu har jag inte hunnit (surprise!) läsa på ordentligt. Ännu. Måste också komma iväg till husläkarmottagningen, för att ändå kolla upp detta ordentligt. Men det handlar alltså om förmågan (eller oförmågan, snarare?) att bryta ner vissa livsmedel som innehåller högt FODMAP. FODMAP är alltså förkortning för “Fermenterbara, Oligo-, Di-, Mono-sackarider och Polyoler”. Och FODMAP-behandling går i stora drag ut på att plocka bort dessa kolhydrater (som kan jäsa i tarmen) ur kosten. För att sedan kartlägga vad / vilka kroppen grejar och inte, och i hur stora mängder. Typ så?

Amy påminde mig också om sin dietist-kollega, Sofia Antonsson, som jag haft som gäst i Nyhetsmorgon. Sofia pratade då om hur uteslutning av mat med hög FODMAP kan hjälpa magen att må bättre och komma i balans. Mycket att ta in men samtidigt en sådan lättnad. Att få reda på vad detta handlar om, och att det finns nåt konkret jag kan göra. Nu har jag då inte riktigt hunnit ta tag i detta, varför jag de senaste dagarna ätit extremt ensidigt (och rätt kass) för att undvika det värsta. Men jag hoppas vara något på spåret här i alla fall…

NÅGON DÄRUTE SOM HAR ERFARENHET AV DETTA? Vore så intressant att höra i så fall! Kommentera väldigt gärna!

56 reaktioner till “FODMAP och mitt mystiska magont

 1. Hej Ebba och alla andra,

  Jag Arbetar som dietist på vårdcentral och har använt mig av FODMAP under flera år. Det är en intensiv men effektiv kostbehandling som ger bra resultat, de allra flesta uppnår sytomlindring när de gör behandlingen på rätt sätt.

  Med det sagt är det viktigt att man genomför behandlingen tillsammans med en dietist så att man går igenom behandlingen på rätt sätt – annars kommer man inte se resultat och man riskerar även att utesluta livsmedel i onödan och få en alltför ensidig kost.

  Jag rekommenderar också starkt att man börjar med ett läkarbesök bara för att säkerställa att man har IBS och inte någon annan magtarmsjukdom som kräver någon annan behandling. Ser allt okej ut så be att bli remitterad till en dietist, vi är uppdaterade och kunniga på IBS och FODMAP 🙂

  Lycka till och hoppas du snart får lindrig av dina besvär.

  1. Åh, Ebba – det låter väldigt tufft att kämpa sig igenom sådana magproblem och samtidigt bolla en liten och tv-uppdrag mm. Jag känner verkligen med dig!
   Jag är läkare på vårdcentral och håller med Amanda ovan – FODMAP funkar oftast väldigt bra för patienter med IBS. Men precis som hon också skriver är det viktigt att först utesluta annan bakomliggande sjukdom så att man är säker på att det är IBS man behandlar. Så boka tid hos din husläkare först, om utredningen inte visar något annat är det toppen att sedan testa FODMAP med stöd av en dietist. Dessutom finns det flera preparat som man kan testa som symtomlindring vid en ev IBS, lite olika beroende på om man har övervägande diarré- eller förstoppningsproblematik. Det kan din husläkare också hjälpa dig med! Lycka till och god bättring!

 2. Åh Ebba, jag känner igen mig såväl! Hade exakt samma aha-upplevelse när jag läste om IBS här i vintras, det är verkligen jag. Jag har i flera år haft problem med magen och provade tillslut att börja föra matdagbok; att skriva upp vad jag ätit för mat några timmar innan/dagen jag fick ont i magen. Tog inte allt för länge innan jag kunde börja se ett mönster. Verkar som att magen inte tål vitlök. Så sedan dess har jag undvikit vitlök – och magen har varit snäll. Alltså inga dubbelvikningar eller galet uppblåst mage så man knappt får igen byxorna. Så underbart! Verkligen stor skillnad! Kan verkligen rekommendera att börja skriva matdagbok och börja försöka utesluta viss mat, funkade jättebra för mig. Sen måste jag bara tipsa (ingen sponsring!) om det receptfria läkemedlet ProIBS, jag har tagit det två gånger om dagen sen februari – och magen är mycket lugnare. Lycka till och hoppas du kommer på vad det är som gör att magen bråkar! …För övrigt så måste jag bara passa på att få hylla dig lite, snacka om förebild! 😊 Du har en spännande karriär, värnar om din familj och verkar ha sunda värderingar! …att du sen också gillar kungligheter och allmänt bara verkar vara en så himla härlig person gör ju inte saken sämre 😊

 3. Min syster har stor erfarenhet. Jag jobbar med Helen på IVO. Jag kan ge dig hennes kontaktuppgifter.

 4. Hej! Har levt med IBS sedan jag var ca 20 (m.a.o drygt 40 år). Är utbildad farmacevt och har den vägen skaffat mig en hel del kunskaper. Men fram tills för något år sedan då jag för första gången stötte på FODMAP, har det varit trial and error som gällt. I FODMAP fick jag bekräftat mycket jag kommit underfund med själv. Viktigaste regeln: STRESSA inte, sov ordentligt! (Lätt som en plätt – följt din Insta och blogg!!) Själv har jag lärt mig att för mycket/fel grönsaker, bär och frukter (så gott och hälsosamt det än är), choklad!! är av ondo. Det gäller att följa upp och gå igenom vad man åt dagen före det onda. Anteckna – dyker samma sak upp flera gånger -skippa det. Ha tålamod – man dör inte av det.
  Lycka till!

 5. Min upplevelse är att det handlar mycket om stress, att magontet kommer när man är stressad/pressad/har något stort på gång. Sedan så påverkar ju maten troligtvis mycket också men tror också på att försöka ta det lugnt (när det går). Inte lätt med tre barn och jobb och allt jag vet😬😅😀
  Heja dig och lycka till med magen framöver! /Fanny

 6. O ja! Hög igenkänningsfaktor. Vill gärna rekommendera boken Happy foods av Henrik Ennart och Niklas Ekstedt. De tipsar om mat som läker tarmen vid IBS och det är så härligt att det faktiskt funkar. Sakta sakta är min mage på väg tillbaka. Lycka till med din! Hälsar Ulla

 7. Har en annan magsjukdom och utesluter också massor med mat tex kött, gluten, socker, endast små mängder kaffe. Bökigt och jobbigt men det ska bli spännande att provocera sen.

 8. Hej, Ebba! Jag har ibs , fick diagnosen för 3 år sedan och blev rekommenderad foodmap sv sjukvården , dietist. Jag försöker verkligen följa foodmap, och mår mycket bättre eller för det mesta helt bra! Men det är en omställning och en hel del att tänka på, inget gluten och ingen laktos . Hur ska det gå tänkte jag i början ? Jag som älskar att baka. Men det går , surdegsbröd på dinkel tex fungerar för mig. Lycka till!

 9. Jag har också haft mycket ont i magen, egentligen ända sen jag gick i mellanstadiet, och har trots många läkarbesök aldrig kommit på vad som varit fel. Jag har testat om jag är glutenintolerant, laktosintolerant eller allergisk mot nåt men det gav inget resultat. Jag försökte skriva ned vad jag åt och när jag fick ont men kunde liksom inte riktigt se ett mönster. Efter tips från en god vän (som tipsat mig om detta i flera år utan att jag riktigt trodde på henne) så slutade jag äta mackor och pasta, och det onda försvann.

  Efter detta har jag läst på mycket om vilken mat som egentligen är nyttig (kan varmt rekommendera Ann Fernholms Ett sötare blod tex, boken som förändrade mitt liv, på riktigt, och Food Pharmacy) och jag vet nu att vitt mjöl och socker är rena giftet för kroppen. Har också läst och hört otaliga berättelser från folk som precis som jag blivit kvitt magproblem genom att utesluta detta ur kosten.

  Det behöver absolut inte vara fel att testa ett helt kostprogram (om du hittar en läkare som tror på detta – det har jag tyvärr aldrig gjort. De läkare jag har träffat har inte varit intresserade alls av att diskutera kostens påverkan på hälsa, tyvärr. ), men det behöver kanske inte vara så komplicerat. Att utesluta mjöl och socker mår ju ingen dåligt av och din kost kan omöjligt bli ensidig av det. Det kan vara värt att testa, särskilt innan du hinner träffa läkare och läsa på.

  Lycka till!!

  1. Fast Food Pharmacy, som annars är mycket klokt, ligger inte i linje med FODMAP. IBS-magar behöver annan hjälp.

 10. Hej Ebba,

  Tack snälla för att du är ärlig, för att du är öppen och modig som tar upp detta problem! så starkt av dig att bryta lite av trenden att BARA visa upp fasad och perfekt yta.

  Mitt tips är att dra ner på gluten. Jag är inte glutenintolerant själv men att minska intaget har ändå hjälpt för mig!

  Kram

 11. Hej Ebba! Min sambo har provat och äter enligt foodmap, det fungerar för honom. Dock tog det ett par veckor innan resultaten kom.
  Men är så glad för hans skull att han provade. Det finns en bra app som kan hjälpa till i vardagen.

 12. Hej Ebba,

  Känner exakt igen mig i det du beskriver precis som flera andra som kommenterat här ovanför och jag har haft det så i 20 år (nu känner jag mig väldigt gammal helt plötsligt…). För mig kom räddningen genom perodisk fasta (16:8) vilket gör att jag äter mina mål under 8 h per dag och resten av tiden bara dricker. Magen och tarmarna får då vila och klarar av att bryta ner maten bättre.

  Jag testade det efter att inte fått resultat av FODMAP och helt plötsligt öppnade sig en ny värld. Allt försvann inte men väldigt mycket. Tidigare vaknade jag alltid med magont och svullen mage, det händer aldrig längre. Det onda har försvunnit helt, det som är kvar kan vara (ursäkta detaljnivån här) svullnad och lite oregelbundna toalettvanor så att säga ;-).

  Men även det har börjat försvinna sedan jag också läste Ann Fernholms bok och även snöade in på Food Pharmacy. Jag följer inget slaviskt men för mig har kombinationen av periodisk fasta, uteslutande av gluten, mjölkprodukter (inkl laktosfria) och raffinerat socker revolutionerat mitt liv. Jag trodde det skulle vara såååå jobbigt att följa det men det funkar super. Jag är inte absolutist på något vis vad det gäller min kost utan bjuds jag på mat och det bara finns gluten, då äter jag men kanske lite mindre. Men alltid när jag kan välja, då väljer jag bort och väljer till mer grönt. Min största uppoffring var att överge vanlig mjölk i latte till havremjölk (iKaffe från Oatly är den enda som funkar) men även det har jag vant mig vid och nu gillar jag tom det bättre. Who knew att “Mrs 3 latte” om dagen skulle tycka det?

  Och som du säkert själv redan vet, stress driver IBS och där letar jag fortfarande efter den perfekta lösningen så jag följer denna tråd med spänning!

  Stor kram!

 13. Hej Ebba!
  Jag har haft några alldeles för stressiga år vilket gav mig stora magproblem. Jag testade ALLT men svaret för mig blev Probimage som du kan köpa receptfritt på apoteket, världens bästa kosttillskott! Mitt bästa tips är att testa det inledningsvis, det har även hjälpt flera av mina vänner med stressrelaterade magproblem. Lycka till!

 14. Jag åt LCHF ett år, riktigt strikt, sedan helt bra i magen. Troligen läkte tarmen ut, nu vet jag vad jag tål och inte tål. Inte ofta pasta, aldrig vitt bröd, lite bröd överhuvudtaget, sällan mat med mjöl, måttligt av lök alla sorter, lika måttligt av bönor, socker och annat sött restriktivt. Mår nu bra. LYCKA till!!!

 15. Lider av exakt samma problem! Uppsvälld mage, gaser och ont i magen med jämna mellanrum. Tar så otroligt mycket energi! Har inte heller orkat/hunnit ta tag i det men misstänker starkt att det är IBS. Försöker undvika all typ av lök, frukter så som päron, äpplen och vattenmelon som innehåller hög dos av sockeralkohol samt tuggummi och halstabletter som också innehåller sockeralkohol, superdåligt för IBS-mage! Får även problem av mousserande vin och champagne. Jag försöker också äta mindre portioner och enligt 5:2, tycker det funkar väldigt bra.

  Hoppas du hittar något som funkar för dig! Fortsätt gärna dela med dig!

 16. Kolla in den här bloggen – PT by Emmma, skrivs av en tjej som delar med sig mycket och som skrivit om sitt magonda och vad hon gjort åt det ( bl.a. uteslutet FODMAP). Härlig blogg med mycket matnyttigt!

 17. Hej Ebba,
  Jag har haft stora problem med IBS i perioder och testat att utesluta så mycket olika livsmedel, till slut vågade jag knappt äta någonting då det kändes som allt led till magont men så testade jag kbt och det blev räddningen. Med kunskap och kbt behandling blev jag av med mina problem
  Såå bra, rekommenderar verkligen det
  Lycka till och håller tummarna det löser sig

 18. Känner så väl igen mig i besvären!, Jag är väldigt väl medveten om vad jag bör äta, och vad som inte funkar. Sen var det den där biten att följa sina egna råd då. Jag reagerar kraftigt på mängder av fodmap; sojabönor (alla sorters sojaprotein egentligen, utom möjligen tofu), lök, svamp, jordärtskockor, vete (vitt bröd och pasta är rena döden för min mage), kål, frukt… . Baljväxter kan jag äta, men inte några mängder. Övriga grönsaker funkar i lagom mängd. Dessutom är jag överkänslig mot ägg och fisk så dieten blir aningen restriktiv (om jag sköter den vill säga). Slarvar jag pajar magen direkt tyvärr. Så ja, håller jag mig undan från fodmap funkar magen rätt bra.

 19. En till med exakt samma problem! Jag sökte till slut vård efter att vaknat flera nätter i rad med huggande smärtor i magen. Först trodde sjukhuset att det var magsår, fick göra gastroskopi och härja runt, det upptäcktes ett magmunsbråck (som tydligen är JÄTTEvanligt men kan ställa till med lite extra stök och illamående om man redan har lite problem som IBS)..

  Jag har kört fodmapbehandling online via belly balance (rekommenderas varmt!) – nu vet jag att mina värsta triggers är lök i alla former (och my GOD det finns lök i allt typ..), för stora mängder gluten, för stora mängder laktos och bönor. Men det verkar vara superindividuellt vad som triggar. Blir det för mkt märker jag det rätt fort. Äter även inolaxol och probiotika som jag upplever hjälper.

  Du kommer hitta rätt väg, men det är bra att ta hjälp längs vägen!

 20. Jag har också IBS – det är heeeemskt bitvis!

  Mitt värsta är avocado, lök, kål och bönor. Det får mig att må riktigt hemskt. Du kommer behöva hjälp om du ska göra en FODMAP – men det är det värt!

  Stress och hur jag sover påverkar också min mage i jättehög grad.

  FODMAPs hjälpte mig men att minska på stressen var det som hjälpte mest…

  Fråga mer om du vill veta mer!

  Kram Isa

 21. Har en 16 månaders (mitt tredje) och hade precis som du helt olidliga besvär med magen i höstas/vintras. Vet inte om det hade med hormoner att göra, men det har känts som att magen blivit känsligare efter tredje graviditet, förlossning och amning. Var helt inne på att testa FODMAP men det verkade helt ärligt så krångligt. Av helt andra orsaker valde familjen att köra en vegetarisk månad i mars. Sååå mycket bättre magen blev efter bara några veckor! Nu kör vi vegetariskt/fisk på vardagarna och kött/fågel på helgerna. Och jag märker vad som inte funkar. Fläskkött går bort och jag väljer bara ekologiskt bra kött när jag väl äter det. Är så lycklig över hur bra detta funkade för mig och min mage! Lycka till med vad du än bestämmer dig för att göra!

 22. Hej!
  Jodå, har låååång erfarenhet tyvärr. Började när jag gick på universitetet, blev bättre (nåja) ett antal år för att sedan bli sämre igen.. Gått i ”skola” (finns flera i sthlm) men tog inte riktigt till mig info. Tyvärr vanligt att mycket fibrer ställer till det. Jag älskar blomkål men det är en riktig matdödare. Avokado, lök, vitlök, bönor etc samt vissa sötningsmedel, laktos, gluten.. du får pröva dig fram. Bra att träffa läkare först – det gjorde jag också. IBS är ju inte farligt på något sätt utan bara jobbigt när man har skov. Motion, vatten, och mat som passar din mage. Stress påverkat mig ibland och ibland inte. Vet inte vilken typ av IBS du har, själv har jag bland alltså ibland trögt och sedan kan allt plötsligt- ja du fattar 😉 jag tar ett par tsk hela linfrön varje morgon (som fått stå och svälla i vatten över natten). Det brukar fungera. Försöker undvika medel som påverkar tarmen – nen det gör man som man vill. Hoppas du får hjälp – det är lite knepigt att hantera men det går. Med vänlig hälsning, Eva

 23. Prova Iberogast, ett växtbaserat läkemedel för lindring av symtom vid känslig mage. Har själv Ibs och blivit mycket bättre av detta läkemedel. Att utesluta Laktos är också bra. Lycka till

 24. Hej Ebba! Läste av en slump ditt inlägg på FB ang dina problem med magen. Skulle kunna göra detta inlägg långt men Är du intresserad så förklarar jag gärna hur du kan få din mage i bättre form. Men ett enkelt råd är att börja med en bra probiotika för att balansera upp dina egna bakterier tex Probimge, finns på apoteket och hälsokost. Det finns även andra varianter på båda ställena. Själv använder jag, familjen och de som jag jobbar med Synbiotik vilket är en pro och prebiotik. Det är viktigt att ”mata” sina bakterier ( tarmflora) rätt vilket enkelt innebär att man ska äta fibrer som bildar butyrat= smörsyra. Smörsyran har en läkande effekt på tarmslemhinnanans celler och hjälper dig att få en lugn mage. Problemet för många när man som du skriver att man ätit nyttigt = mycket grönsaker mm visar det sig att man inte har de bakterier som behövs för bryta ner alla dessa fibrer. Tyvärr är många gånger inte sjukvården de bäst på att reparera en ond mage, en erfarenhet efter många år som dietist i vården under 80 – 90 talet. Detta var den korta varianten i mitt favoritämne. Skulle vara roligt att få ge dig den längre varianten av att boosta sin mage till att må bra!

 25. Kära du! Massor med erfarenheter här… tyvärr. Haft IBS i 30 år (sedan tonåren). Innan FODMAP kom (från Australien) hann jag ringa in just dessa matvaror som ingående i riskgruppen för oss med IBS. För egen del har det blivit en livsutmaning och intresse så vid sidan av juristyrket har jag pluggat, testat och håller också ibland föreläsningar om min egen hälsoresa och all kunskap som jag såå gärna delar med mig. Ett första tips är faktiskt att skriva matdagbok. FODMAP i all ära men varje person är individuell bl a beroende på vilka tarmbakterier man har och hur aktiv vagusnerven mellan hjärnan o magen är vid en viss tidpunkt. Det senaste är att man ger liten dos av antidepressiva medel till magpatienter just pga vagusnervens påverkan. Det är inte min grej. Tror mycket mer på eget jobb, egen förståelse för sin kropp och att hitta ett sätt att ta hand om den. Troligen blir det bättre för dig när du får sova många hela nätter i rad. Kolla också hos doktorn så att du inte fått Helicobakter Pylori eller något annat från din resa t Mauritius. Till sist: Glöm inte att ANDAS på rätt sätt. Vagusnerven blir också lugnare av det, inte bara övriga delen av Ebba ;-). Stort Lycka till!!! Kram till bästa Ebba från en trogen (lite äldre poddlyssnare)
  Helene

 26. Amys tips är toppen – ät kokt mat under en period , 2-3 veckor för att lugna ner. Inte mycket kryddor. Ta bort mjölkprodukter /laktos/ost och rött kött. Optimalt är att även ta bort gluten – bästa lösningen för mig. Och när jag äter bröd eller en vanlig middag tar jag matenzym till ( hjälper kroppen att bryta ner maten )
  Ordentliga mattider , var 3e timma har förenklat mycket
  Slå ner på stressen och ta det lugnt har varit viktigt för mig – höll på i ditt tempo , aldrig mer. Hitta en balans

 27. Hej Ebba!

  Jag har haft det precis som du, mer eller mindre liksom i skov. I slutet på förra sommaren blev jag inlags på sjukhus, det visade sig att jag hade flera olika saker samtidigt. Sprucken blindtarm, urinvägsinfektion, någon livmodersgrej också den här väldigt svullna magen. Allt det andra blev bra direkt med antibiotika (man opererar inte sprucken blindtarm), medans min svullna mage hängde kvar i flera dagar. Och det är det som är så jobbigt! När man har en omgång så gör det vrålont, och när det klingat av är det så skönt att det är över så då har jag förträngt det och sprungit vidare. Jag känner igen mig exakt i det du skriver, med träningen, kläderna som är fina lite tighta, som inte går att ha för att det ser ut som att jag är gravid i 6-8 månaden (har två barn vilket gör att att jag tror att det finns lite extra utrymme) Jag har hur mycket som helst jag skulle kunna bolla, för precis som du säger känner man sig mycket ensam. Och som många skrev i kommentarsfältet på FB så är det många som säger slänger sig med att det bara är att ta hand om sig lite allmänt, att gå till husläkarmottagningen (jag fick INTE hjälp där, Eller åka till akuten när det blev för jobbigt (på akuten har jag fått morfin, men aldrig utretts). Men, när jag nu blev inlagd kända jag att det fick vara såg. Jag bestämde mig för att inte åka därifrån utan en remiss på en ORDENTLIG magutredning. Av experter på magar, för det är otroligt komplext och fortfarande väldigt mycket kvar att forska på. Men hottar man rätt passionerade läkare så finns det massor av hjälp att få! Jag tipsar dig jättegärna vidare, för det här är något som är så himla hemskt att man ska få lida av utan att få hjälp. Jag skulle säkert tro att du har IBS, men det är ju en samlingsdiagnos som bara hjälper bit på vägen. Jag har exempelvis extremt lång tarm 🙂 (charmigt eller hur, vilket ju vem som helst förstår skapar en den åbäke) Mitt magont hänger precis som du beskriver ihop med mentalt påfrestande perioder, att det är högt tryck och någon form av kontroll (att inte veta vad som ska hända med sin mage i ett läge när allt ska klaffa är ju en grymt okontrollerbar situation, lätt att det blir moment 22) Jag känner igen allt du skriver, och jag har hur mycket som helst mer jag skulle vilja dela med mig av, och herregud vad skönt det skulle vara att få bolla med nån annan som du för mig, för de flesta som jag kommit i kontakt med är inte så unga som oss:)

  Det ska bli bra det här, det måste vi se till och det finns hjälp att få bara vi håller kursen framåt:)
  Julia

 28. Hej Ebba!
  Tack snälla för att du tog upp ämnet. Jag är i alldeles samma situation.. Har länge lidit av magont som kommit nästan när som helst. Tills jag systematiskt börjat lägga märke till vilka råvaror som orsakar fruktansvärd smärta i magen (samt huvudvärk och febrigt tillstånd i kroppen). Kan t.ex inte över huvudtaget äta avokado, lök (speciellt rå), bönor, rå fisk (sushi..), skaldjur och vitt bröd. Choklad och vissa viner och champagner orsakar symptom likaså.
  Hoppas verkligen att du mår bättre strax, och kämpa på!!

 29. Hej! Har IBS och massa annan skit med tarmen. Men undviker man det som blir socker, potatis ris och pasta i möjligaste mån. Inget sött bröd. Brödet osötat med mycket fibrer. Avokado ska man utesluta, inte bra för magen. Så lite rött kött som möjligt. Fisk fågel är jättebra. Jag har blivit mycket bättre av sjukdomen. Jag har även divertikulit, fickor på tarmen. Kan ha uppkommit av IBS. Och så har jag lymfositär colit. ❤️

 30. Hej Ebba,

  Foodpharmacy har gjort en podd eller ett blogginlägg om IBS och FOODMAP. Kolla in det. Sedan vet jag att vissa har blivit hjälpt av yoga. Hur vet jag inte men maila Göran Boll, grundare av Mediyoga.

  Hoppas det blir bättre,
  Pernilla

 31. Hej
  Det känns som om nästan alla har IBS ibland, det är så himla vanligt. Bäst att uteluta andra alternativ hos läkare dock, och det ska du ju göra. FODMAP hjälpte inte mig tyvärr, och mina besvär har kommit och gått de senaste 20 åren. Just nu är värsta att vara svullen och uppblåst i magen kombinerat med tidvis hård mage, tidigare har det varit akuta toalettbesök, men inga problem med svullnad.

  Det finns en mölksyretablett framtagen just mot IBS besvär, den heter Alflorex (I USA heter den någonting annat). Jag vet inte om den finns i Sverige, men i Finland finns den, och eventuellt kan din syster skicka den från USA om du inte hittar den i Stockholm. Googla på den. Jag tycker den har lindrat mina besvär, och jag har även familjemedlemmar som varit nöjda. Lite dyr är den, ca 30€ för 30 piller. Jag tycker ändå den varit värd sitt pris. Kämpa på, det är inte roligt alls detta.

 32. Hej Ebba!
  Jag har haft PRECIS samma problem och trodde först att det var magkatarr från stress, vilket det visade sin OCKSÅ vara men det är en annan femma. När jag till sist tog tag i detta med hjälp av en snäll läkare så upplyste denna om just FODMAP. Jag åt väldigt nyttigt, helt vegetariskt, mycket fibrer, just för att hjälpa magen (trodde jag). Nästan 100% av min kost förutom grön sallad visade sig vara råvaror som just “jäste” i tarmen. Så snart jag började balansera kosten med vitt bröd, fil (istället för gröt) åt mindre bönor, ärtor, olika typer av kål etc. så blev jag bättre! Nu är jag back in business och kan äta allt, i lagom mängd såklart. Stort lycka till!

 33. Du kommer må såååå mycket bättre när du äter enligt FODMAP, har ändrat mitt liv haha. Dock något som verkligen underlättar i vardagen är appen BellyBalance, är rosa med två stora ”B” – där går det super lätt att leta upp en råvara och där står det tydligt om den är grön, gul eller röd! Smart när man har brottom på Ica. Lycka till 😉

 34. Hej Ebba!

  Så fantastisk bra att du skriver om detta, det är så många som lider i tysthet – bara att se alla kommentarer här de senaste dagarna är ett tydligt tecken på hur vanligt problem det är!

  Efter många års problem med magen i likhet med vad andra beskrivit, tog jag tag i det för ett par år sedan. Det bästa tipset jag kan ge är att boka tid med en dietist, eller i ditt fall – kanske en skypedejt med din syster 😊 Så att ni tillsammans kan lägga upp en strategi för dig att testa steg för steg vad som funkar och vad som inte funkar för just dig eftersom alla klarar olika livsmedel i fodmap olika bra.

  Jag önskar dig lycka till, och tack för att du delar med dig!

 35. Bekymmersamt en del av besvären kan vara mjölk allergi Det är värt besväret att pröva en månad.Undvik alla mjölkprodukter även ost av alla de slagen Fibrer har rekommenderats av skolmedicinen men är numera nedtonat pga dålig effekt

 36. Hej! Jag känner igen mig i mångas magproblem.Rekommenderar att läsa boken Magstarkt en bok om magen,skriven av Martina Johansson.Kan rekommendera att läsa fler av hennes böcker.Det finns massor med saker att göra för att förbättra sin hälsa.Det gäller att testa!

 37. Jadå! Har fått samma diagnos, är även laktosintolerant. Det blir alltid värre vid stress, men vanliga dagar kan det också komma. Har inte orkat ta tag i fodmap utredningen som man gör själv, det tar ju någon månad med strikt kost. Men det finns också mycket man får äta då, så det är ingen diet. Men kräver planering. Avokado, bönor och råkost är faktiskt väldigt ofta nono, så när man äter hälsosamt äter man ofta fel om man har ibs. Tar gärna del av din resa på bloggen om du testar att fodmappa! Kram

 38. Hej!

  Jag har också under en väldigt lång tid haft jätteproblem med min mage. Och har fortfarande, men har dock fått min diagnos för ca ett och ett halvt år sedan. Kronisk inflammation i nedre delen av tjocktarmen så kallad ulculös collit. Trots medicinering har det inte hjälpt denna gång. Så får nog uppsöka min läkare igen, kan även ha en släng av IBS. Hatar verkligen att ha ont i magen!!!!

 39. Exakt det du beskriver har jag vkl lidit av under mina stressigaste jobbperioder. Det konstaterades genom uteslutning att det var just IBS. Höll ändå på trots ”medicin” läs receptfritt på apoteket TILLS jag på allvar tog tag i min kost. Generellt bättre ju mindre potatis, pasta och vitt bröd jag åt. Fick även utesluta broccoli och haricotes vertes. Därutöver endast måttligt med fisk, max 3 ggr i veckan. Sen också ju renare mat jag åt och med det menar jag i regel inga mejerisåser, å bytt laktosfrimjölk mot havremjölk. Långt inlägg men det hjälpte vkl mig. All lycka

 40. Prova duktig kinesisk läkare. Finns en på Essingen, Dr Nie. Också. Akupunktur. Lycka till

 41. Igenkänning… jag har dock fått hjälp, dvs med att få bort både svullnad och det onda. 😊Jag tar Nogasin, dvs en tablett före jag äter ngt. Sedan jag började för 1 år sedan är jag problemfri. Tabletten är receptfri och helt suverän! Värt att prova, mvh Karin

 42. Tror att jag haft liknande problematik som du. Varit till läk, och dom har konstaterat IBS laktosintolerant mm. Till slut skickades jag på gastroskopi och då visade det sig att jag hade magsår. Magen full med gamla ärr. Med lite medicin försvann det onda efter år av värk till och från.

 43. Kära Ebba! Be husläkaren ta prover innan du testar fodmap eller dyl. En enkel förklaring kan tex vara laktosintollerant? Och/eller gaser i magen – vilket kan göra fruktansvärt ont. P

 44. Känner igen känslan i magen! Dubbelvikt på golvet och turer till vårdcentral och ibland akut där dom bara ruskar på huvudet och suckar. Fick aldrig nån riktig hjälp men det försvann av sig själv och har inte känns av det på nått år.
  Trots mag ont ser du strålande ut iaf 😉

 45. Åh herregud jag vet precis. För mig var det samma visa i många år. Sedan visade det sig att jag haft problem med gallstenar under dessa år. Efter alla år av förnekelse blev plötsligt gallblåsan full av stenar och det blev en akutoperation efter magsmärtor från helvetet. Idag har jag alltså ingen gallblåsa kvar men fortfarande en svår mage pga. Ingen galla som hjälper till att bryta ned allt. Fodmap är min räddning! Inget funkar om jag inte sköter maten och tänker på att INTE äta för mycket fett, salt, lök, lax/feta fiskar osv. Tar också tid och kräver att skapa balans och rutiner. Ett snedsteg kan ge återfall som inte släpper på flera dagar/veckor.

  Kram

 46. Tänkte direkt IBS när jag hörde dig berätta om ditt magonda och att du åt allt. Jag fick för ca 15 år sedan av en mag-läkare på Sophiahemmet veta att jag hade IBS och att jag inte fick äta fibrer. Ta bort kolhydrater, undrade jag. Nej fibrer. Allt som retar tarmen. Tex hallonens små kärnor. Ja det var väl ödets ironi att min kost hade bestått av sallader och grovt bröd…
  I början tog jag bort allt, men lade inte till något (tex helfetsprodukter) så jag fick ju ingen energi. Nu kan jag äta det som absolut inte gick tidigare, men kanske EN dag i veckan istället för varje dag. Är det bröd så väljer jag numer vitt… Nu känner jag direkt vad som inte är bra, det liksom kliar i tarmarna. Fodmap är ganska omfattande, tror det blir för stort, jag tycker du ska prova att ta bort fibrer (det säger sig ju självt att det retar tarmen). Tex potatis, pasta, bröd, hallon, hela sallader/grönsaksrätter. Ganska snart kommer du märka vad du kan äta och inte. Jag fick också lära mig att det var livsviktigt att äta 3-6 mål, inte hoppa över, som jag ofta gjorde, inte ens bli allt för sen med lunchen. Tydligen kan det ställa till det i tre dagar för magen.
  Lycka till. Det är sååå värt det. Och som sagt, nu kan jag äta det mesta. Med måtta…

 47. Jag har IBS och får tyvärr ont av just avocado, broccoli och alla gröna bönor. Lite synd när man känner sig nyttig av att äta de sakerna och att de finns i typ alla sallader..

 48. Hei Ebba,
  Jeg kjenner meg helt igjen i det du beskriver. Siden januar har jeg gått ned 7 kg, men magen er fortsatt stor, oppblåst og vond. Jeg tenkte at dette kan jo ikke stemme. Jeg spiser super sunt og trener masse. Sjekket ut Foodmap og Ibs, og så at mye av det jeg spiste mest av var på listen over NEI- mat. Dessverre for det er jo masse sunn mat som jeg spiste nettopp fordi det er sunt og godt. Så jeg har måttet kutte ut eple, vannmelon, avokado, løk, hvitløk, rødbet, bønner mm. Så forsøker å erstatte det med JA-mat som er like sunn. DET HAR HJULPET!! Prøver meg frem og hittil erfarer jeg at avokado(?!) er dårlig for meg og løk.
  Dette ble langt. Men prøv deg frem. Kanskje man kan spise LITT av det man ikke skal? Istedenfor i mitt tilfelle hvor alt det ovenstående bestod av mitt daglige kosthold.

  Elsker bloggen din! GOD SOMMER TIL DEG!
  Hilsen fra Katrine Blomsholm i Oslo

 49. Hej!
  Tror säkert att du dessa tips men skickar över, för kan de hjälpa lite så är de ju underbart! ( hemsk sjukdom de där)
  Jag har haft diagnosen i 10 år, fått tabletter, gått på ibs skola, kurer osv osv…
  men de jag tycker är absolut bäst, skriv matdagbok så DU vet vad du ska utesluta. ( eller skriv ned vad du åt när du var dålig så blir de mer effektivt ) alla har ju olika matvanor /vad som funkar eller inte och de kan vara saker du aldrig skulle kunna tänka dig, tex är vattenmelon en av mina största bovar….
  Motion, yoga/ avslappning för du likt jag kör på i 180… ( inte ibs:ens bästa vän men ack så kul.. 🙂 )
  FÖRSÖK att inte få inre stress.. de drar i gång de..

  Tror du kommer må som en prinsessa när du kommer iväg på semester, mindre måste och bara försöker vara…

  Tack för allt bra du gör, gillar!!!

  Håller tummarna att du får ordning på de!

 50. Hej Ebba!
  Känner så igen mig, jag var på vårdcentralen för ca 2 år sedan och fick konstateras IBS efter att ha haft samma symptom som du beskriver (plus jättesvullen mage och utmaningar med själva badrumsrutinerna). I mitt fall kan jag helt klart härleda det till stress, kroppen var i obalans. För ca 1 år sen bröt jag mina stressade rutiner genom att byta jobb och nu skulle jag säga att jag är så gott som symtomfri, men det då tagit ca 1 år för mig att komma i balans igen. Jag kan inte säga så mycket om Foodmap i och med att jag inte testat det utan vill bara uppmana dig att inte bara försöka utesluta kost utan även fundera på huvudet, även “positivt stress” för att man har så kul på jobbet utsätter ju kroppen för just stress. Har du inte reagerat på livsmedel förut så är ju synd att börja ta bort saker du kanske tycker om. Stora kramar till dig!

 51. Hej,
  Hur gick det för dig mwd fodmap?

  Jag har själv IBS, gastrit och endometrios sedan 20 åe tillbaka och att äta fodmap (100%) ihop med fantastisk probiotika speciell för krånglig mage, samt matsmältningsenzym har gett mig ett hwlt nytt liv!
  Jag lyssnar mkt på Sofia Antonsson och hr hennes kokböcker.

  Jag blev så inspirerad när jag såg hur livet vände, att jag nu håller på.atr utbilda mig för att jag själv ska kunna föreläsa och hjälpa andra med krångliga magar med kostrådgivning och näringslära och hur man kommer till botten med VAD ens problem är, samt vad man kan göra för att må bra igen, super roligt!

  Jag ser fram emot min första föreläsning framöver och mitt mål kommer alltid vara:

  “Kan jag hjälpa en enda i publiken idag till en bra mage, så har jag lyckats ”

  Kramar
  Teresia

 52. Hej
  Och tack!
  Vad tog husläkaren för prover för att avgöra Fodmap och vilket matsmältningsenzym pratar Teresia om
  Många hälsningar Pia som lidit från och till i trettio år

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.