Tänker liksom att det är sjukt bra?

Ebba, du skriver och säger ofta att du ”tänker” saker och ting, varför? När man skriver eller säger något är det ju underförstått att man har tänkt. Onödigt och tjatigt att du säger och skriver det hela tiden. Ganska vanligt numera tyvärr bland bloggare o poddare

Alltså, jag fick mig en grammatisk tillsägelse såhär på måndagen – och ja! JAG VET! Haha, jag tänker (förlåt…) att detta kanske låter märkligt men jag blir ofta grammatiskt irriterad på mig själv. För jag hör ju hur många liksom som slinker in i ett poddavsnitt och förundras över hur många “sjukt” jag lyckas få ur mig. Haha. Givetvis har jag redan “tänkt” när jag skriver något, på samma sätt “säger” jag ju inte saker här i textform – jag skriver dem. Så, jag ber härmed min underbara lärare i svenska, Britt-Marie, om ursäkt för alla “tänker” och tja, lovar att försöka skärpa mig. Dock inga garantier, för jag skriver med “mitt” språk här och det är en av de fina sakerna med en egen plattform: Min blogg – jag skriver på mitt sätt.

För övrigt, så måste vi stanna en liten stund vid grammatisk. Som jag uttalar: grammattisk, alltså med “att”-uttal. Inte “dramaaatisk” eller “matemaaatisk”. Varför vet jag icke och kanske är det också fel?! Slut på dagens grammatiska resonemang. Åter till livet, verkligenheten och den brinnande Corona-krisen. Som just nu präglar exakt allt som händer i mitt huvud, min inbox och livet som egen företagare. Givetvis allra mest de sjuka och de i riskgrupperna men i förlängningen oss alla.

KOMMENTERA gärna, om hur du… Förlåt, tänker kring detta!?

17 reaktioner till “Tänker liksom att det är sjukt bra?

 1. Ja du, vi gamla svensklärare gråter ofta numera. När det skrivna språket publiceras av alla och envar liksom det talade i t.ex. poddar så blir det som det blir.
  Vi får väl lov att vänja oss eller avstå att följa, som du skrev.
  Det var jag som reagerade på konsumtionsflödet.
  Lev väl Ebba med familj❣️

 2. Jag är den som blir galen på särskrivningar, stavfel och när de/dem, han/honom och liknande skrivs fel MEN har insett att det är jag som ska ändra på mig. Inte hetsa upp mig, få högt blodtryck och grått hår för en sådan liten detaljs skull. Språket utvecklas, ändras och så ska det såklart vara.
  Men någonstans vill jag ändå skrika rakt ut; MISSADE NI HELA SKOLAN ELLER????

  Tack till dig Ebba som ligger långt över gemene bloggare i stavning, uttryck och svenska!

   1. Haha, skriver också ofta ”tänker ” och får gå tillbaka och skriva om och formulera om mig. 😅

 3. Rent allmänt är språket är illa behandlat numera, man släpper iväg blogginlägg med slarviga stavfel och ibland så tvivelaktig meningsuppbyggnad att det är svårt att förstå vad man egentligen vill förmedla. Förkortningar ämnade för korta sms eller chattar blandas vilt i längre texter. Jag tycker inte att “jag tänker” är särskilt störande i en personlig text, däremot är det alltmer utbredda “sjukt” som förstärkningsord värre. Det är lite tråkigt att det fått fäste i ett språk som kunde vara rikare och mer varierat. Likadant mängden svärord som blivit mera allmänt i både tal och skrift i alla möjliga sammanhang, så trist. Ett uppriktigt tack för att man slipper dem i dina inlägg, Ebba. Språk är ju trots allt kommunikation och borde inte bli utsatt för, av slarv, en trist förflackning.

  1. Och även kommentarer släpper man tydligen iväg utan att kontrolläsa dem först… ;). Håller dock med dig i allt du skriver, det blev bara lite roligt med ett litet fel där i inledningen.

   Jag stör mig inte på att folk tänker, däremot stör jag mig oerhört på att folk (bloggare) har börjat avsluta påståenden med frågetecken, ”Det är fint väder?”. Samma sak med förkortade meningar som blir någon form av trenduttryck, exempelvis ”hur fint?”.

   Jag tycker det är stor skillnad på att skriva personligt och att skriva eller uttrycka sig slarvigt. Jag gillar språket i den här bloggen!

 4. Jamen det är ju det som gör det både charmigt och personligt!

 5. Hej, alltså är folk kloka! Du får skriva precis hur du vill för mig. Ju mer du skriver som du tänker, desto mer känns det som du är dig själv. Så tänker jag iallafall. Det är så roligt att följa dig och din vardag. Kul att du kommit igång med din träning! Du inspirerar 💖Kramar från Marie i Skåne

 6. Men herregud! Vad ÄR det för småsinta, passivt aggressiva kommentarer? Jag tycker om att lösa din blogg bl a just för att den är så välskriven. Det märks att du arbetat som journalist och redaktör för språket är liksom… snyggt! Tack för en välskriven blogg och kul insta-konto!

  1. Det är inte lätt att vara alla till lags 😉. Fortsätt skriv som du tänker för det är ditt sätt och du gör det så himla bra! ❤️
   Kram

 7. Fortsätt att tänka. Det låter ju så bra. Så där lagom mjukt när man tycker något men inte vill peka med hela handen.

 8. Tycker det är härligt att du tillåter dig ett vardagligt språk på bloggen! Det är en informell ton och det är väl det vi följare älskar?

 9. När jag i skola på 80-talet hette det “grammatikalisk :D, och på finlandssvenska blir det nog betoning på “grammet” och inte “att” , det är ju bara ett t:)

 10. Jag gillar också ditt sätt att skriva: ledigt men idiomatiskt. Jag jobbar professionellt med svenska språket och tycker att olika genrer och stilar är bland det intressantaste som finns. OSm den språknörd jag är kund jag så klart inte låta bli att kolla upp grammatisk på svenska.se och där uttalar de som jag tror att du menar att du gör, medan jag säger /grammaatisk/ som den finlandssvensk jag är. Fortsätt skriva, dina inlägger sätter en guldkant på mina vanliga vardagar!

 11. Jag gillar också ditt sätt att skriva: ledigt men idiomatiskt. Jag jobbar professionellt med svenska språket och tycker att olika genrer och stilar är bland det intressantaste som finns. Som den språknörd jag är kund jag så klart inte låta bli att kolla upp grammatisk på svenska.se och där uttalar de som jag tror att du menar att du gör, medan jag säger /grammaatisk/ som den finlandssvensk jag är. Fortsätt skriva, dina inlägg sätter en guldkant på mina vanliga vardagar!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.