“Stanna där du bor!”

Men alltså snälla Ebba! Varför tar du inte ditt medborgerliga ansvar och stannar där du bor! Man ska inte resa just nu. Hur svårt är det att förstå!? Det kommer fler jular! Så otroligt egoistiskt av er.

Okej, jag svarar här, på de ilska kommentarer som kom in på detta inlägg (och de många arga meddelanden jag fått skickat till mig). Jag förstår verkligen att det upprör att vi väljer att åka till Falsterbo, till vårt hus, för att utomhus – och givetvis på god distans – säga god jul till barnens farmor och farfar, som varit därnere sedan i mars, på grund av rådande läge. “Om du firar jul eller någon annan helgdag med släkt eller vänner på annan ort än den du bor på ska det vara i en mindre krets”, lyder rekommendationerna så detta följer vi naturligtvis. Likaså att resa säkert och att umgås utomhus, i den mån vi ens kommer umgås. Vi bor ju i vårt eget hus i Falsterbo och stannar över jul och nyår (där vi kommer jobba hemifrån, eftersom både Johan och jag har en del jobb under barnens jullov, men det kan vi som sagt göra hemifrån) och har beställt hem mat på nätet. Är det en icke-nödvändig resa? Ja, kanske. Egoistiskt? Ja, förmodligen det också. Jag är verkligen INTE perfekt på något vis. Alls. Nånsin. Men jag ville ändå nu vara ärlig med hur vi valt att göra. Såklart, så skulle jag kunnat helt sluta uppdatera på mina sociala kanaler i två veckor, men det är samtidigt mitt jobb – och jag älskar ju att skriva, inspirera och uppdatera!

Såhär väljer vi att göra, helt enkelt. Självklart är det himla svårt detta (även om många uppenbarligen tycker att det är lätt). Men något reseförbud råder ju inte nu (till skillnad från i våras) OCH vi bedömer att vi kan göra den på ett säkert sätt, till eget hus och att det känns viktigt med möjligheten för barnen att kunna träffa sin farmor och farfar, utomhus i trädgården men ändå.

Vår plan var att fira jul och nyår i Sälen (där ju skidanläggningar är öppen – liksom i Åre och övriga fjällen – och dit det alltså inte finns förbud att åka) tillsammans med min syster med hennes familj, lillebror och hans familj och mamma och pappa. Men det fick vi förstås ställa in, eftersom vi inte kan vara så många. Så innerligt trist, vi har längtat så och har inte kunnat träffa min syster med familj på ett år nu. Men så är det. Vi är ju många som längtar. Det gäller att anpassa sig. Det kommer fler jular i Sälen med “min” storfamilj.

Yes, jag är en offentlig person och jag förstår naturligtvis att jag har ett extra ansvar. Jag ska ärligt erkänna att jag själv förvånats över hur personer som har stora plattformar och “fönster” glatt har visat upp hur livet pågår “som vanligt” med restaurangbesök, julbord, gymmet, frisören, ja, allt sådant. Som alltså inte har synts i mina kanaler. Ett medvetet val, som jag inte gjort någon stor affär av, utan mer tycker är en självklarhet. Nåt slags sunt förnuft. Hemmatränings-pepp istället för gymmet, jobba hemifrån-stiltips i podden. Men här väljer ju alla hur… De vill göra. Jag tänker inte använda min plattform till att gå ut och råda andra i min bransch hur de ska göra.

Hoppas att ni alla därute hittar en bra lösning, som fungerar för er. Ni som åker till fjällen, ni som säkert reser till landet, ni som stannar hemma. Ni som jobbar, ni som är lediga. Tvätta händerna. Håll avstånd. Var noga. Sträck ut en digital hand, skicka en hälsning till någon, även den där du kanske inte vanligtvis gjort det till. Den kanske behövs mer än du tror. KOMMENTERA GÄRNA – och i julefridens namn, försök hålla en vänlig ton. Här, liksom till alla i er närhet!

157 reaktioner till ““Stanna där du bor!”

  1. Det är skrämmande att se hur mycket elakheter som kastas omkring i Sverige. Bara att läsa era kommentarer här gör mig… ledsen? Varför så mycket hat? Varför uttrycka sig så hårt? Mer nu än någonsin. Känner inte ALLS av samma klimat här hemma i Finland (Yess jag är finsk men följer med mycket på de svenska medierna). Läget är betydligt bättre här i Finland eftersom vi är ”duktiga” på att följa rekommendation och är betydlig mer distanserade än svenskar (i allmänhet, såklart. Gäller inte alla). Kalla oss asociala om ni så vill. I många fall är det så.

   Men vi umgås fortfarande med familj och släkt. Jag och mina barn har regelbundet träffat mina morföräldrar som är inne på sina sista år – för att de VILL det. Och för att vi inte vistas bland obekanta. Undviker sociala utrymmen. Vi har därför så gott som ingen smittspridning alls i den stad jag bor i. Ändå går varenda kotte med munskydd.
   I Helsingfors ser det annorlunda ut där många tröttnat på att distansera sig. Jag kan inte tala för dem.

   Som jag förstår det är inte familjer som umgås med egna släktingar det stora problemet, utan människor som väljer att gå på krog och umgås i offentliga utrymmen trots allt som händer i världen. Tyvärr ofta unga (igen – gäller såklart inte alla). Ja har svårt att se hur din planerade jul Ebba skulle resultera i mer smittspridning. Jag är ledsen att du får så mycket negativitet i nacken och hoppas du kan ha en riktigt fin jul ändå.

   För er som kokar av ilska – jag förstår er frustration. Men jag tror fortfarande inte att största orsaken till det är att man umgås med sin familj eller närmaste släkt. Kärlek och omtanke till de egna behövs just nu. Jag hoppas alla har någon att umgås med kring jul.

   Jag hoppas också att ni – alla – får en fin jul. Hur ni än väljer att göra 🙌🏻

   1. Trafikverkets senaste uppmaning . Res inte ALLS om du inte måste .

   2. Hälsningar från Helsingfors till Elin och andra intresserade! Vi är lite fler som ska dela på utrymmet än i andra delar av Finland. De flesta använder ansiktsmask i köpcenter, gym och liknande och i kommunaltrafik. Om någon inte gör det blir det långa blickar och ibland en tillsägelse. Distans håller alla och t.o..m inför jul är det ovanligt tomt överallt.

  2. Tycker det låter mkt genomtänkt och klokt! Vad är problemet? Ni har eget hus och ska inte umgås nära med ngn. Heja dig! Ha en fin jul!

   1. Håller helt med. Hoppas ni får en fin o mysig jul🤗

   2. Och familjen kommer inte röra i samhället? Inte gå i matbutiker? Caféer? Hmm… tveksamt va. Stannar de TOTALT isolerade så visst, men vi lär se en massa uppdateringar från Näset…vänta bara.

  1. Jag begriper inte varför denna resa skulle vara fel. Vi ska ha min syster och familj över på julafton. Vi blir 8 st med barnen inräknat. Rekommendationerna är max 8 pers. Jag tycker mitt case är krångligare än Ebbas. Vad tycker ni kära moralpoliser om mina planer? För jag vill få fler perspektiv då jag är tveksam. Vill gärna höra om jag planerat ok eller inte.

   1. För egen del firar vi enbart vår familj som då alltså är jag, man och två barn. Kommer träffa mor- och farföräldrar och ses utomhus på distans i år. Likaså med våra syskon/kusiner.
    Tycker det här med 8 känns märkligt för det är väl uppenbart att allt umgänge man kan undvika inomhus kommer hjälpa att stoppa smittan?

    Svarade eftersom du frågar – jagar annars inte folk med mina åsikter 😉
    Hoppas ni får en mysig jul hur ni än gör 🙂

   2. Tänker att det beror på hur mkt ni ses i vanliga fall… har ni inte setts på ett halvår tänker jag nja, ses ni varochvarannan vecka tucker jag KÖR!

 1. Jag orkar inte med vare sig det är folk som klagar eller influencers,som skyltar vad de ska göra.Ligg lite lågt så slipper ni få skit.

  Låt oss bara fixa detta o vara snälla mot varandra. Och ni som kommenterar på bloggar etc vad gör ni själva? Mer än gapar stort efter andra.
  Go jul på er alla även ni med pekpinnar ägna er åt nåt vettigt.Skänk pengar till giving people tex!!

  1. Jobbar hemifrån, lämnar/hämtar barnen (utomhus), handlar online eller på udda tider. Mina föräldrar och syskon som är utspridda över landet har jag inte träffat på drygt ett år nu. Min mormor, som bor i Asien och nu ligger för döden fick jag ta farväl av via skakigt videosamtal. Följer restriktionerna som finns, helt enkelt, som svar på din fråga.

 2. Du svarar ju fortfarande inte på varför ni väljer att göra en icke-nödvändig resa.

  Absolut, det e långt ifrån enkelt dessa tider, men i denna fråga är det faktiskt inte svårt att veta hur man ska göra. Stanna hemma. Och du liksom många andra vet ju att anledningen till att det inte finns tvingande förbud (ännu) är att Sveriges lagar i nuläget inte tillåter det. Men måste det faktiskt finnas en lag för att man ska förstå i detta läge att man ska stanna hemma? Förstår man inte via nyhetsrapporteringar från vården samt de restriktioner som finns, att det inte handlar om huruvida något är lagligt eller ej just nu. Skrämmande, sorgligt och tråkigt.

  1. Det har du inte med o göra Louise.Hur lever du ditt perfekta liv? Berätta gärna

   1. Lotta: När vi befinner oss i en pandemi där allas beslut påverkar alla andra så har vi visst med andras beslut att göra. Jag lever inget perfekt liv men när det kommer till pandemin gör jag allt för att följa rekommendationerna och skulle definitivt inte välja att resa när jag inte behöver det.

  2. Hur menar du att de bor i ett eget hus bidrar mer till smittspridning än att stanna i en lägenhet i Stockholm? Där man sannolikt har högre chans att möta andra i trappuppgången, på affären eller liknande.
   Antar att du känner mer principiellt för att det är en resa, men inte egentligen tänker ur smittosynpunkt? Eftersom att dom isolerar sig i ett hus och beställer mat hem dit förmodligen minskar smittan mer än att få mat på dörren i lägenheten (spring i trappuppgången mm)

   Givet att man tar sig med bil och inte åker tåg eller kollektivtrafik, så tycker jag detta låter som en väldigt bra lösning för att minska sociala kontakter i lite över 1 vecka och således bidra till att minska smittan.

 3. Alltså. Om ni åker bil dit, beställer mat o endast träffar dina svärföräldrar så ser inte jag hur smitta ska kunna spridas.

  1. Men det är kanske lite arrogant, “ja kanske egoistiskt att resa, men vi gör det ändå, är i alla fall öppen och ärlig”.

 4. Tänk om det i det här inlägget istället hade stått “Vi har tänkt om, vi kommer att stanna hemma i jul trots att vi hade kunnat genomfora den här resan på ett säkert sätt i enlighet med FHMs riktlinjer. Vi gör det i solidaritet med sjukvårdspersonal som tvingas göra stora uppoffringar.”.

  Det hade varit så fint att se någon frivilligt AVSTÅ från något som man egentligen.”får” göra. Ett budskap av solidaritet och måttfullhet istället för öppenhet och ärlighet (som visserligen bättre än mycket annat, men ändå så tröttsamt och förväntat).

  Ingen är perfekt och vi gör alla egoistiska val. Men det hade känts så hoppfullt på något sätt.

  1. Men Eva, varför ska Ebba avstå från en resa där hon sitter i egen bil, bor i eget hus, beställer hem mat och och träffar två personer på säkert avstånd utomhus? Hon följer ju alla rekommendationer!
   Varför skulle någon inom vården bli glada av det? Det är ju folk som inte följer rekommendationerna som behöver avstå från sitt jidder!
   Det hade gett hopp om något!

   1. Jag tror jag tänker så för att man bett att folk inte ska utsätta sig för risker som kan belasta vården på annat sätt, utöver smittorisken, nu när läget är så ansträngt. Jag tror jag ser det som en sympatisk handling? Kanske inte just att det skulle göra någon glad.

    Jag håller självklart med om att de som inte ens följer rekommendationerna också behöver rannsaka sig själva.

   2. Kan ju bli sjuk och belastar därmed vården i en region som inte bor. Sen att skriva att svärföräldrarna varit i Skåne sen mars, tråkigt men så är det för många. Ebba m familj var väl i Falsterbo i somras!

  2. Men vet du hur mycket skit Ebba skulle få om hon skrev om att hon avstod? Då skulle det heta att hon var en bortskämd överklass som tyckte att det var en uppoffring att inte åka till Falsterbo, och liknande skit. Hon får kritik vad hon än gör.

 5. Att ni på ett säkert sätt förflyttar er familj mellan era två egna boenden kan omöjligt räknas som en resa! Att tillbringa julhelgen i ett eget hus, utan gemensam trappuppgång med andra, borde ju dessutom vara det säkraste som finns. Jag önskar er en fin och mysig jul!

 6. Som sjuksköterska så menar jag absolut skall följa riktlinjer och inte göra saker som riskerar att öka smittan. MEN det innebär inte att man måste sitta hemma man kan göra mycket på ett säkert sätt precis som ni ska göra. Men att trängas i affärer, restauranger och andra platser där man inte kan hålla avstånd är inte att ta ansvar.
  God Jul Ebba med familj. Vi hoppas på ett bättre 2021 när vi får träffas mer som vanligt i små och stora familjer.
  Kram

 7. Jag tänker att man distanserar sig är väl det viktigaste? Inte vart man väljer att distansera sig? Om man distanserar sig med liten krets människor så är det väl den fysiska platsen som är det viktigaste? Om man beställer mat, till sin fasta bostad eller sitt semesterboende är ju inte den viktigaste faktorn. Det viktigaste är ju att vi INTE ska beblanda oss med andra?

 8. Tänk att det ska vara så svårt att bara stanna hemma och fira jul. Själv har jag fått min semester indragen därför att jag måste arbeta på en annan djukhusavdelning än min vanliga. Är så besviken och förbannad på egoismen som den här pandemin har dragit ut i ljuset.

  1. Men varför måste hon stanna hemma? Som så många andra skrivit så låter det ju tryggare och mer distanserat i Falsterbo än i en lägenhet i centrala Stockholm.

   Vi kommer göra precis som du Ebba. Kör till Skanör imorgon och bor i ett lånat hus. Har beställt mat som vi får leverad när vi kommer fram. Firar jul med mina föräldrar på Corona-avstånd i ett litet sällskap.
   Skitsvårt att hålla avstånd mitt i Stockholm (har suttit inne i lägenheten i nästan en vecka nu för att inte dra på oss något) så ur den synpunkten är Skanör bättre. Skulle någon av oss bli krasslig eller visa minsta tecken på att bli dålig får vi sätta oss i bilen och köra hem. Ser inget egoistiskt i det.

 9. För mig som sjuksköterska sedan närmare 30 år, (o jobbar med coronapatienter i nuläget också)ser inte nån risk om Ebba gör resan som hon beskriver!
  God jul till dej Ebba o din underbara familj o alla läsare såklart♥️
  Själv jobbar jag både jul o nyår så jag kommer utsättas för smitta,tyvärr..

 10. Som du skriver i inlägget kommer ni ju följa restriktionerna som råder och umgås på ett ansvarsfullt sätt. Tänker att det inte spelar någon roll vilket av era hus/lägenhet ni håller till i då om ni dessutom reser säkert och handlar online. Hoppas att folk kan välja lite mer med omsorg vilka de pekar med fingret åt.. tyvärr verkar många inte tänka till alls men dit hör uppenbarligen inte du och din familj.

  Önskar er en mysig jul! ❤️🎄

 11. Tyvärr följer inte Folkhälsomyndigheten övriga världens eller inhemska expertis och kunskap utan självsvåldigt valt en helt annan väg. Det tog 10 månader innan man tog ett steg gällande munskydd. Men från CDC (amerikanska) så beroende på ålder hos svärföräldrar så finns det alltid en risk att smitta överförs då asymtomatiska personer smitta, ett koncept främmande för FHM.

  Rent praktiskt kan ni försöka få tag på snabbtester. Ett annat tips är att VÄDRA och hålla avstånd vilket är nog svårt då ni har småbarn. Smittan är trots FHM felaktiga idé luftburen och evidens finns där aerosoler tenderar att ihopsamlas i luften och sedan smitta folk, typ butik, restaurang. Professor Jan Albert nämnde även i SVT att luften är torr nu under vintern vilken leder till smittan sprids lättare i luften. Nobels egen Coronaråd rekommenderade munskydd och mkt vädring.

  Vädring påminner om när man är ute då viruset söndras i bitar, därav rådet om att vara ute inte är något farligt.

  Sedan ska man komma ihåg att det räcker en är smitta för en bred och lång kedja av smittade händer. Om du smittar dem så kan de i sin tur smitta andra ovetandes som i sin tur för vidare. Därför bör man inte träffa andra. Man vet att man är smittsam innan symtom, dock oense om exakta dagar. CDC tog ner sin rekommendation om 14 dagar till 10 dagar karatän då man träffat en koronasjuk och sjukdom visar sig så kan ju vara en riktlinje.

  De som går på gym och annat och levt rövare är ju skulden till nu maxtak i butiker, gym osv. införs. Sedan tycker jag inte du är helt oansvarig du kör ju hemmagym, hemmajobb och så, men AVSTÅND när ni träffar tredje part. För smittan sprids ju via slarv med detta. Munskydd är idealet iofs.

  1. Hon går dock fortfarande på träningspass, (the place) hon lägger bara inte ut det på sin Instagram, men jag följer deras sida och har sett att hon är där och tränar. Så om det är en grej som hon inte lägger upp så vet man ju inte vad mer som inte kommer med på Instagram..

 12. Verkar ju väldigt klokt och balanserat. Resa i egen bil, bo i eget boende. Kan rimligen inte vara så fel. God Jul!

 13. Vi åker till vårat hus i Idre över jul. Blir endast stopp för att kissa på vägen upp, där beställer vi mat online och Idrefjäll följer restriktionerna väl. Ser inte hur vi kan sprida smittan mer där än hemma i Gbg? Sålänge man använder sunt förnuft så kommer man långt.
  Även jag jobbar hemma, köper mat online, träffar ingen förutom de jag bor med och OM jag träffar andra så är det utomhus. Kan bli skrämd när jag åker förbi centrum och se alla som trängs i butiker och julhandlar!! Där kan vi börja snacka smittspridare… Ebba, njut av din jul på landet! God jul till alla här inne 🙂

  1. Men ni kanske blir sjuka där och sjukvården där räcker inte till.

 14. Ok.
  Jag vill egentligen inte vara en sån här, men känner att jag måste. Så jag ber om ursäkt redan innan.

  Rekommendationerna kring att inte resa, handlar egentligen inte om själva resandet. Reser man i egen bil inte stannar och handlar på vägen osv är det helt ok. Vad det handlar om är OM du blir sjuk och då framförallt så sjuk så att du måste vårdas på sjukhus. Då har den mottagande orten ”inte plats gör dig”! Dvs, du ingår i vanliga fall inte i deras upptagningsområde och vårdplatserna är inte framtagna med dig i åtanke, så måste du, som stockholmare, in på sjukhus, måste någon annan stanna hemma. Så enkelt e det.

  Det är av den anledningen vi bör, ska, måste stanna hemma! Av omtanke till våra medmänniskor och vårdpersonalen i hela sverige!

  1. Men det är väl bara att åka hem till Sthlm så fort de känner symptom? Det går ju inte från att må dåligt till att bli inlagd på en timme?

   1. Men det är ju inte bara Corona man kan råka ut för. Man kan ramla i trappan och bryta armen eller något annat som kräver sjukvård.

 15. Folk borde rannsaka sina egna val istället för att vara så snabba på att döma andra. För mig är du, Ebba en stor förebild och inspiration och jag ser dig som en ansvarsfull person. Som skåning har jag inga problem att du väljer att fira jul här nere med den inställningen och det resonemanget du för. Jag hoppas du får en riktigt fin jul, även om den som precis som alla andras inte kommer vara sig lik. Själv kommer jag till största delen tillbringa den med att jobba. Arbetar som skötare på en rättspsykiatrisk avdelning och kommer bokstavligen vara inlåst. Önskar alla glada och positiva människor där ute en så god jul som bara är möjligt !

  1. Jag kan inte bedöma hur rätt eller fel era planer är. Men hoppas att du inte drunknar av alla kommentarer på bloggen.

 16. Tycker inte ni gör fel i att fira jul i ert sommarhus dit ni åker i bil, jobbar hemma och köper mat på nätet. Det viktigaste är väl att man undviker butiker, restaurangbesök, kollektivtrafik mm där man verkligen både kan smittas och sprida smittan vidare. Ni smittar inte någon mer där nere än om ni skulle vara i Sthlm. Och om det är någon gång man vill försöka fira med sin familj så är det väl i år, och det är jättefint att ni har hittat ett sätt som funkar för er. Hoppas ni får en fin jul ❤️

  1. Det handlar inte om att man riskerar att smittas eller smitta andra om man reser i egen bil och till egen stuga . Tror att icke nödvändiga resor syftar mycket på ökad trafik och större risk för olyckor . Därmed ökad belastning på vården . Något alla bör tänka på innan man ger sig ut i trafiken . Om det inte är nödvändigt. Viktigt att följa alla rekommendationer nu . Sorgligt att inte alla tycks förstår detta . Kanske måste bli mer tvingande regler 😢

   1. Precis, konstigt att inte fler kommentarer fått med det perspektivet.

 17. Herregud.., klart ni ska åka. Hade jag gjort också om det gällde mig. GOD JUL och NJUUT! ✨

 18. Jag tycker du gör helt rätt! Det kommer dessutom bli den bästa julklappen till dina barns farmor och farfar.

 19. Egen bil, eget enskilt boende och beställa hem all mat. Om man lyckas med det ser jag ingen anledning att förfasas. Men, då kan man inte börja tumma lite på det väl på plats (“bara en affär, bara en lunch ute” osv…) , man måste vara stenhård. Även utanför sina sociala medier.
  God jul!

 20. Jag tycker att det låter väl genomtänkt och mycket corona-anpassat! Hoppas ni får en fin julledighet tillsammans ❤️

 21. Var finns rekommendationerna kring att inte resa? I våras fanns det pga ojämn smittspridning i landet. Nu är smittan utbredd och det som basuneras ut är res på ett smittsäkert sätt. Uppför dig smittsäkert på resmålet. Det är klart att det går att fira jul i Falsterbo ( eller på västkusten, Dalarna el where ever) likaväl som i Stockholm om man lever upp till råden som finns. God Jul!

 22. Ebba, du behöver inte förklara dig. Man gör det man tycker är rätt och ni åker till ert hus och tar ansvar enl rekommendationer. Jag som jobbar i det mest överbelastade brunchen just nu, är s trött och tycker att det är hemskt att alla ska ha rätt att tycka vad man ska göra och på vilket vis…
  Ha en fin Jul med din familj!

 23. Tycker ni gör helt rätt!!!! Ni följer rekommendationerna och ni åker till eget boende. Bry dig inte (förstår att det kan vara svårt) Säkrare nere i Skåne än i innerstan i Sthlm där folk verkar ha svårt att hålla avstånd. Ha en skön Jul 🎅🏼🎄❤️

  1. Det är INTE säkrare i Skåne än i Stockholm. Skåne drabbades inte så hårt i våras men smittan finns överallt i Skåne nu. Sjukvårdspersonalen sliter dag ut och dag in och det råder brist på personal! Stanna hemma!

 24. Tycker det låter som om ni följer restriktionerna! Håll avstånd till andra är ju absolut viktigaste de förmedlar hela tiden. Inga nya kontakter. Undvik folksamlingar. Fira jul m hushållet och ev några enstaka till, en liten krets som man väljer. Var gärna ute. Ha en skön jul med familjen!

 25. Det finns nog ingen väg här du kan gå för att göra alla nöjda! Även om du förhåller dig och följer alla rekommendationer så kommer det alltid finnas någon som anser sig veta bättre än alla andra och ser sin chans att framhäva sig som en lite ”godare” människa än gemene man. Sen att du skulle ha ett större ansvar än gemene man utifrån den plattform du har så stämmer det, till viss del. Jag tycker att du föregår med gott exempel med hur du beskriver att resan kommer genomföras och avståndet är inte så långt att ni inte tar er hem om någon blir klen! Sen är det många gånger fullt möjligt att genomföra många saker som man alltid har gjort, på kanske andra tider och sociala konstellationer än tidigare.
  Jag önskar dig och familjen en härlig 🎄 jul!

 26. Det är inget allmänt reseförbud – just för att själva resandet (om man tar egen bil) INTE är problemet, dvs inte smittspridande. Citerat från FHM.
  Så läge man reser säkert och isolerar sig från andra på resmålet= Helt OK!
  Det enda som är farligt här är alla de troll som sätter sig till doms över andra med egenpåhittade regler om vad som är rätt och fel!

 27. Låter som ett bra upplägg och en fin möjlighet att byta miljö för er o barnen jnder ledigheten, o ni följer ju rekomendationerna. Ha en fin jul Ebba!

 28. Så himla trött på alla självutnämnda corona-poliser och dito experter!!! Ha en riktigt skön jul med familjen nu!

 29. Jag bor i Ockelbo,mina föräldrar och bror bor i Helsingborg och min syster i Stockholm.
  Firade hos mannens familj i Edsbyn förra året. Men detta året blir det bara vi två, jag och min man. Tanken var först Skåne, sen att föräldrarna skulle komma upp.
  Vi båda jobbar inom vården med munskydd numera. Men om mina föräldrar skulle skada sig… vad har dom att göra på Gävle sjukhus om de skulle bli sjuka.

  Och ifall ni eller barnen skulle skada er eller bli sjuka. Vill sjukhuset i Malmö ta emot er…Ja, det kanske de egentligen hade velat göra,men frågan är nog vad ni gör där nere då…
  Hade så gärna träffat min familj…. men det får bli såhär. Vi får ringa och säga god jul på Skype.

  Hoppas ni får en fin jul i Skåne, hade jag gärna oxå haft.
  Och du kan ju faktiskt pausa från social medier, ta en njutfull semester:)

  1. Håller med dig Frida! Ett enda år kan vi avstå från att resa och göra det så mysigt som möjligt i den egna lilla familjen. Men att pausa från sociala medier är nog oerhört svårt för influencers. De lever genom kärleken från följarna! Och så måste de ju kränga allt mellan himmel och jord.

 30. Hoppas du får en fin jul med familjen Ebba! Försök skaka av dig alla kommentarer som kommer med pekpinnar, man kan inte älskas av alla och vissa letat fel överallt. Var och en gör sina val! Kram! 🎄🎄🎄

 31. Ebba gör sitt val ni andra sina. Allt börjar med dig själv, vi har åkt till vårt lantställe ett årsdagar precis som Ebba med familj. Detta betyder ju inte att man ska hänga ute och träffa alla på den orten. Så skyla kritisera varandra kvinnor. Stå upp för varandra istället!!

 32. Självfallet är folk inte poliser eller avundsjuka för att de sunt reagerar när folk agerar helt uppåt väggarna i en pågående pandemi.
  Problemet här är väl att man åker fem personer till överbelastade Malmö, och händer det något så belastas sjukvården där. Och: om hundratals eller tusen (-tals) åker till Skåne eller fjällen just nu för att fira jul; ja, då kan det absolut bli massor av spridning i små samhällen där, samt händer det någon olycka så belastas sjukvården där. Det är sunt att folk reagerar.

  Och i detta inlägg så reagerar ju Ebba och använder sin plattform till att säga/signalera att många influensers gör fel. Håller med.

 33. Vad skulle det vara för konstigt med att åka till sitt egna hus i Skåne. Det är inte det minsta omdömeslöst. Jag tycker inte du behöver försvara ditt val överhuvudtaget. Det är upp till dig hur du vill göra. Det hade inte varit hela världen om du åkt till Sälen heller.

  1. Sjukvården där kanske inte kan ta emot om man råkar ut för någon olycka eller blir sjuk.

 34. Hej Ebba,
  Brukar aldrig kommentera inlägg så jag vet inte ens om jag gör rätt 😜
  Men vi gör exakt samma sak, vi åker till Skåne, Österlen för att fira med min far som varit ensam i 9 månader. Vi har verkligen extrem tagit vårt ansvar den senaste 10 dagarna, allting är klart med inköp, jobbar hemifrån, barnen är isolerade, det suger så klart men de VILL fira jul med sin morfar och sakar sin kontakt inför julen. Jag tycker inte vi ska kritisera varandra för hur vi väljer att göra även om du nu är en offentlig person så visar du ju inte ALLT hur ni lever inför julen. Heja dig Ebba med din positiva inställning <3

 35. Det låter ju säkert och bra. Det enda som inte är bra är att du troligen inspirerar många till resor som kanske inte är lika välplanerade och säkra.

 36. Resa säkert…. innebär det resa med bil? 🤔 Det är väl ändå det säkraste sättet att förflytta en familj på om man inte vill resa iklädd munskydd , visir och handskar med tåg eller flyg?
  Detta är så svårt….. och så himla tråkigt! Jag hoppas att ni går tillfälle att hälsa på på Grevlunda och klappa några hästar utomhus. @ebbavonsydowkleeberg

 37. Herrejösses! Självklart ska ni åka med er bil ner till ert hus i Skåne! Önskar er en härlig julhelg och den bästa starten på 2021!

 38. Du gör helt rätt, ser verkligen inga problem med er upplägg! Önskar dig en härlig jul!

 39. Tycker ni gör helt rätt. Vi gör likadant. Åker till vårt extra hus på landet. Vi anser att det är enklare att hålla avstånd där än i Stockholm där det är mycket folk hela tiden. Framför allt utomhus.
  Nån annan var inne på att det i våras var ojämn smittspridning, då var vi också tveksamma till resandet men inte nu. Storhandlar via nätet och håller oss för oss själva. Inga konstigheter.
  God Jul & ha en fin ledighet i Skåne!

 40. Problemet är att det är en pågående pandemi. Självfallet är det INTE självklart att man ska resa långt i vårt avlånga land till ett överbelastat område med fem personer när man lika gärna kan stanna hemma.

 41. Så länge reseförbud inte råder och man följer restriktioner (vilket jag anser att ni gör), så kör Ebba! Vi tenderar att bli experter på andras liv i dessa tider, men ställer inte lika hård krav på oss själva och våra nära. Jag känner att vi tagit mycket stort ansvar under denna pandemi, trots både genomförda och mycket väplanerade resor till både sommarhus i Dalarna och Spanien. Vårt fokus har legat på att enbart handla med en representant från familjen, äta hemma, undvika folksamlingar, umgås utomhus och med FÅ personer, jobba hemma, sprita oss etc. Som dig, en evig optimist, men jag vill tro att det GÅR att leva i en pandemi om än ANNORLUNDA! Du inspirerar – God jul!

 42. Jag tänker att man i tider som dessa kan göra lite mer än det som krävs eller rekommenderas?

 43. Jag tycker ni agerat föredömligt! Tycker synd om dig som alltid behöver försvara dig. Jag väljer att citera Ann Linde nedan. Tycker fler borde ta till sig de orden å inse att resandet i sig inte är problemet utan vad man gör på sin resa. Ni är ju tillsammans som familj på samma sätt som om ni vore hemma å de nya sociala kontakterna ni har sköter ni ju enligt rådande rekommendationer så ta inte åt dig av alla som skriker! God jul, njut av julen på skånsk mark!

  ”Det är inte aktuellt för svenska UD att avråda svenskar från att resa i Europa under jul och nyår. Det var budskapet från utrikesminister Ann Linde i Ekots lördagsintervju.
  – Varje människa måste ta ett stort eget ansvar. Det är inte resandet i sig som är problemet. Det är om man har nya kontakter, om man inte håller avstånd, om man inte tvättar händerna och så vidare, sade Ann Linde i den direktsända intervjun i Sveriges Radios P1.”

 44. Sverige rekommenderar inte ens munskydd i affärerna… tycker det säger allt.

  Klart man kan åka när man håller sig för sig själv. Det finns fler kurvor än Corona att jämna ut, depression och ensamhet är bara två av dem.

  1. Men säger sverige att det är förbjudet att använda munskydd i affärer om man vill? 🤔 Där jag bor är det många som gör det. Det är bara att ta på sig munskydd om man tycker det är en bra grej, man måste inte vänta på att allt blir rekommenderat.

 45. Ganska tydligt ändå – varför gäller inte uppmaningen just er?

  “Alla saker som du skulle vilja göra, men inte är nödvändiga:
  Ställ in. Boka av. Skjut upp.

  Det dröjer tills vi är igenom det här. Och till dess är det här den nya normen för hela samhället, för hela Sverige.”
  Statsminister Stefan Löfvens tal till nationen

 46. Jag förstår verkligen inte vad man jagar upp sig för här. Er plan för julen låter fantastisk, och ni ämnar följa restriktionerna till punkt och pricka. Egoistiskt? Nej det tycker jag absolut inte.
  Alla tar beslut för sig själva, och er plan för julen är förmodligen vettigare och säkrare än mååånga andras, men skillnaden är väl att du är en offentlig person så folk anser sig ha rätt att kommentera och tillrättavisa. Hur mycket rätt du än skulle göra så skulle enstaka fel vara vad som får uppmärksamhet.
  Du har ingen anledning eller skyldighet att rättfärdiga mera – åk till ert egna hus och ha en superfin jul! Och posta skamlöst om du så känner för det! ❤️

  1. Men det är väl inte farligt att frågan diskuteras? Det är väl bra att olika argument tas upp och Ebba skrev också “kommentera gärna” i sitt inlägg. Det handlar inte om pekpinnar och smutskastning mot en viss person, utan en diskussion utifrån olika ståndpunkter i en viss fråga. Kanske lär vi oss alla något på det och kommer till nya insikter.

 47. Vad härligt med lite miljöombyte önskar er en skön vistelse i erat sommarhus. Jag och min man får låna en stuga i Jämtland av vår bästis. Tar med oss all mat med oss upp som vi har beställt online och matsäck till bilfärden.
  God jul o gott nytt år till er

 48. Äh – det är ju inga problem att resa – det är vad man gör som är det viktiga. Precis som du tänker. Smittspridningen är ju i hela landet till skillnad från i våras. Så skit bara i alla kommentarer. Man ska ju inte ge råd folk inte bett om – men tycker att du oftare borde bara strunta i vad folk tycker o kommenterar o köra på.

 49. Hej Ebba! Ni gör inte fel. Det är inget reseförbud, ni gör resan på ett säkert sätt, ni har eget boende och ni är förståndiga. Punkt.
  Jag tror att ni kommer att få en underbart mysig jul i ert fritidshus!
  Kram och god jul!

 50. Vad händer om ni blir sjuka? Är i behov av vård? Kan tänka mig att det är många som väljer att fira jul i Region Skåne, som redan har det tufft i dessa tider.. Vi har gått på knäna länge och vill inte bli inbeordrade/ beordrade övertid i juletider.// En som jobbar inom vården

 51. Det låter härligt! Njut av Skåne och julen😊! God Jul och Gott Nytt År 🎄🎉

 52. Alltså herregud, vad är det för fel på folk?! Sköt er själva istället och försök att följa alla riktlinjer till punkt och pricka bokstavstroget istället för att klanka mer på en av de trots allt få offentliga som faktiskt verkar göra det mesta rätt. Ingen tycker att det här är en rolig situation och alla gör väl så gott man kan tänker jag. Att resa till sitt eget hus, med bil och bara vara med sin egen familj är ju 1000 gånger bättre än ett enda restaurang/shopping/gym-tillfälle. Är så lätt att sitta på höga hästar brukar jag tänka på mycket just nu, bara för att man själv har familj att umgås med, bil och föräldrarna nära. Inte lika enkelt om man vore singel och satt ensam i sin lägenhet med all familj 70 mil bort och inte hade möjlighet att flytta sig utan kollektivtrafik… Tror världen skulle vara lite trevligare om alla bara försökte tänka sig in i andras situation för en gångs skull. Så! Heja dig Ebba! Som så ärligt och öppet ofta vågar dryfta de saker som vi kvinnor ger varandra skit för!

 53. Jag är inte förvånad över alla kommentarer om ditt och datt. Vi fick ju utskällning i våras på fb för att vi åkte ut till landet, 1 h hemifrån och klippte gräsmattorna. Och vi tillhör samma sjukhus oavsett om vi är hemma eller på landet!
  Jag tycker var och en ska ta sitt ansvar. Ett tips börja med att sluta gå i köpcentrum, för det är där alla är. inte i Skåne eller fjällen.

 54. Blir så innerligt trött på detta. Sverige har ingen som helst koll på hur man hanterar en kris och därför finns det inga lagar som kan stå för hur man ska agera under en pandemi. Var och varje individ har ett ansvar, som jag förstår det så har ni 1. Hus. 2. Ni åker bil. 3. Ni är med er familj 4. Träffar personer i riskgrupp utomhus 5. Ser till att ladda batterierna inför 2021.
  Du är en offentlig person vilket betyder att du har 60 000 ögon på dig, men det gör dig inte bättre än alla andra. Du är fortfarande en vanlig människa. Precis som vi alla andra.
  Det vi människor drivs av är lycka, njutning, tillfredställelse och harmoni.
  I denna redan får du det, hela din familj & släkt.
  Ibland måste man se förbi allt strunt och fokusera på vad som är bäst för en själv.
  Ni som klagar på att hon åker till SITT hus i Falsterbo. Ni bör meditera, yoga eller kanske logga ut från sociala medier ett tag. Vi är mitt i en pandemi och det enda ni fokuserar på är negativitet. Det är just detta som gör att vi inte kommer någonstans. Försök att sprida glädje istället för har. Försök se det från en annan synvinkel. Försök att förstå, inte döma utan förstå.
  Människor dör, blir deprimerade, blir av med sina jobb och kvinnor/barn blir misshandla i sina hem.
  Det finns så mycket mer än det ni käbblar om!

  Hej!

 55. Ni gör så rätt. Allt är genomtänkt och organiserat. Ni är Såå värda det. God Jul och Kram på er

 56. Ebba, njut av en fin och mysig helg med familjen. Vi kommer göra detsamma, åka och träffa mina föräldrar som vi inte sett sen slutet av januari. Dem kommer äntligen få träffa sina barnbarn igen och lära känna vår senaste tillskott som blir 1 år den 25e december. Vi är isolerade sen i torsdags (jag från jobbet på apotek och stora sonen från förskola, sambon och lillsonen har varit hemma föräldrarledigt sen juni) för att kunna träffa dem och dem har varit isolerade sen i våras. Det ska bli så skönt att träffa dem på mer nära håll än på facetime. Vi åker bil och kommer inte göra stop förutom när vi måste på toaletten men då blir det munskydd och handskar, även vår son äldsta son på 5 år kommer få bära det.
  Vi försöker göra denna resa tryggt för oss och familjen och kommer således inte utsätta någon för fara. Vi åker med gott samvete då vi har planerat det bra.
  God jul Ebba och familj 🤗❤

 57. Hej! Var ju helt tvungen att kommentera. Som vi förstått det är problemet med resandet till annan eller mindre ort att där inte finns samma sjukvårdkapacitet. Så åker vi dit och något händer eller en behöver vård pga covid så är det stor risk att de överbelastas, verkar redan va hårt belastat just nu. Alltså jag fattar det e tråkigt just nu, jag längtar så efter att få åka till våra familjer och krama dem, som vi inte gjort på snart ett år vi heller….
  Men så ser en sjukvårdspersonalen som inte alls får ledigt och som utsätter sig för smitta varje dag, då känner iallafall jag, jag måste göra det jag kan för att avlasta samhället just nu, min del.
  Vi kommer spendera julen i vårt hem med vår lilla familj och för det kan jag inte va annat än tacksam! Det är inte så fel detta, detta är året då less is more.
  Familjerna kommer vi träffa med facetime.
  Brukar alltid förespråka att alla gör som de vill, men i år känner jag bara att snälla, gör allt ni kan för att hjälpa till!!

 58. När man läser vissa kommentarer i detta kommentarsfält så förstår man verkligen varför det ser ut som det gör i Sverige just nu. Nej, alla kan inte göra det som är rätt för dem för det funkar inte så i en pandemi. Allas beslut påverkar alla andra. Det är ju det som är så surt med detta. Ser fram emot när Sveriges pandemilag är färdig, troligtvis i januari som det låter nu. Sverige ligger i botten gällande corona och det är ju ganska tydligt varför när man läser här, bland annat att man gör rätt genom att resa mm. Och som Anna här ovan skriver så är det mer förståeligt om man är en helt ensam person som annars sitter helt själv, men en familj på fem?

  Antar även att ni liksom dina föräldrar nu gör ändå kommer att träffa din syster och hennes familj som nu är i Sverige och förstår det är jättetufft att vara ifrån varandra. Det suger verkligen detta. Problemet är att vi riskerar få fortsätta med denna tråkiga situation så otroligt länge till om inte alla hjälps åt.

 59. Uppskattar och värdesätter så att du delar med dig. Word.

  (Ps, första gången jag skriver en kommentar på en blogg. Well… 🙂)

 60. Önskar dig o din familj en härlig genomtänkt
  God Jul 🤶🌟🤶och ett riktigt Gott Nytt bra år❣️🥂

  Heja dig Ebba🙏

 61. Vet du vad Ebba? Du gör helt rätt! Du gör precis det man ska göra. Du distanserar dig. Om du gör det i Falsterbo eller Stockholm spelar ingen roll ❤️. Jag vill iallafall tacka dig för att jag inte ser en massa onödiga fester, gym, restaurangbesök etc i ditt flöde. Du är en bra förebild som sköter detta bra! Tack för att du faktiskt gör det du kan. Det uppskattas 🌷

 62. I Sverige har ni i princip valmöjligheten att välja vilken ’rekommendation’ ni vill följa… då det ju endast är en rekommendation.
  igår åt jag middag med en nära vännina och mitt under maten fick hon en meddelande att en nära henne var positiv, det var bara att packa ihop och för henne att åka hem, och vi följer restriktionerna i DK men det raderar ju inte faktumet man aldrig vet…

 63. Det är klart ni ska åka! Skit i alla elaka kommentarer. Ni är ju två kloka människor som självklart tänkt igenom detta. På riktigt Ebba, bry dig inte.

 64. Du gör helt rätt! Jag ska fira jul med mina föräldrar, på annan ort, vi bor i ett hus på 180 m2 med sovrum i varsin ände av huset, kommer umgås utomhus och håller avstånd. Jag utsätter mig om min omgivning för betydligt större risker dagligen då jag jobbar inom handeln. Jag är säljande distributör och levererar varor som jag plockar upp i matvarubutiker, och kan bara säga att ni som inte är i butiker dagligen och tycker att Ebbas resa är ett problem inte har en aning om vad ni pratar om. Folk handlar i grupp, vandrar planlöst omkring, de tränger sig fram, parkerar vid lastkajen när de ska hämta sina påsar. Kan ni som handlar i matvaruaffärer visa lite hänsyn när ni handlar? Kan ni inte beställa färdiga påsar och få hemkörda; skriv en inköpslista, handla ensamma, plocka era varor och gå hem. Jag vill varken bli sjuk själv eller råka smitta ner mina kollegor, min familj eller X antal okända människor i matvarubutiker utspridda över ett helt landskap! Alla kan inte jobba hemifrån och vi som inte kan det skulle uppskatta om ni som kan det tar hänsyn till oss. God jul till alla er som tar hänsyn och följer folkhälsomyndighetens riktlinjer.

 65. Jag skulle bli väldigt förvånad om ni lyckas smitta någon eller bli smittade med den planen. Njut av miljöombyte. Ta ett kallbad och rensa hjärnan från alla troll. Kram

 66. Vissa i kommentarsfältets påhopp på folk som uttrycker sin åsikt förstår jag inte. Folk är såklart inte ”troll” för att de inte hyllar en känd och offentlig person för dennes planer, som för många framstår som helt felaktiga/själviska, mitt i en pågående pandemi. Det måste vara okej att utrycka sina åsikter (förstår inte vissa som kallar allt och alla för ”hatare” och vill tysta åsikter) på ett schysst sätt angående detta.

  SvD just nu; ”Tufft läge i Skåne inför julhelgen. Smittspridningen fördubblad i Skåne – mer än tusen nya fall varje dag.” Japp, det går säkert bra alltihop med Ebba och familj. Jättebra att man isolerar sig. Men det är INTE konstigt att folk reagerar att man åker till en ort, där sjukvården går på knäna redan, mitt i en pandemi.

  1. Man får ju självklart tycka olika – Man är inte ett troll för det. Däremot är man ett troll när man uttrycker som åsikt hetskt, hatiskt och med syfte att trycka ned någon annan.
   Jag har så otroligt svårt att förstå vad det är som driver vissa kvinnor till att på synnerligen otrevliga sätt vilja ”sätta andra på plats” (för ser aldrig män uttrycka sig på detta sätt mot andra män…)

 67. De familjer med välbeställd ekonomi är vana vid att hela tiden kunna byta miljö för att få avkoppling och energi och nya upplevelser. Att resa till världens olika hörn och även Sveriges olika hörn ingår liksom i konceptet välbeställd och framgångsrik familj. Man har bygger upp vanor och traditioner i familjen som man sen har svårt att rucka på. Kanske är det de familjerna som nu har det tuffast att anpassa sig till att stanna kvar i sin hemmiljö medan tristessen klättrar på väggarna?
  Det är en lyx att fira jul i Sälen eller midsommar på någon Medelhavsö för de flesta familjer jag möter. En ouppnåelig dröm för de barn jag varje dag möter i mitt arbete på en skola i ett socialt utsatt område.
  De barnen är så vana vid en tillvaro utan den där extra guldkanten eller upplevelseresan att de nog har det lättast att anpassa sig till pandemin för deras uppväxt är så präglad av ekonomisk utsatthet ändå.
  Jag vill göra deras röst hörd. För dem och deras familjer väntar inga familjeresor till fjällen när pandemin är över, bara för att hämta lite energi efter en tuff höst.
  Vad vill jag säga med detta inlägg?
  Stanna upp och se helheten. Vem är jag om jag inte hela tiden kan omge mig med olika yttre framgångsfaktorer? Är jag samma person då?

  1. Tack Anna för en mycket vettig kommentar i detta sammelsurium av korkade inlägg, typ ” skit i vad folk skriver” och ”res och NJUUT”! Undra på att Sverige ligger så högt i antalet smittade och avlidna! Vi verkar ha mycket svårt att efterleva expertisens rekommendationer.

  2. Men vad är det här för synnerligen missunnsam kommentar? Om man jobbar hårt och drar in lön, ska man inte få använda den till resor om man vill? Eller tycker du att människor med högre lön är sämre än andra…?

 68. Man kan inte avfärda skånsk vårdpersonals desperata vädjanden om att stanna hemma som ”avundsjuka hatkommentarer”. Det handlar om att inte belasta vården i onödan, särskilt inte om man befinner sig i en region som inte räknar en som potentiell patient, oavsett om det gäller corona, halsfluss eller en klämd tumme. När vi väljer att fira jul hemma, endast tillsammans med dem vi bor med, handlar det så klart i första hand om att minska smittspridningen, men det är också en solidarisk symbolhandling med alla dem som just nu jobbar dubbla pass och inte kommer att kunna fira jul alls. Det är så vi ska skapa vi-känsla i pandemi-tider.

  1. Exakt. Vi behöver se fler solidariska symbolhandlingar i samhället.

  2. Sa bra formulerat! Jag tänker att du Ebba kunde använda ditt mantra “Nu kör vi”! till att uppmuntra alla att ta sitt ansvar (oavsett vad man FAR eller inte) och stanna hemma.

 69. Låter mysigt och härligt. Förstår inte hur ni skulle kunna sprida smittan mer där än i sthlm då det redan är mycket smitta i Skåne. Plus att ni ska ju åka bil, ha eget boende och stanna i ett hus. Hoppas ni får en underbar jul 🎄🎀❤️

 70. Tror kanske inte sjukvården i Skåne uppskattar ert besök, tänk om någon av er behöver sjukvård av annan anledning? En olycka i hemmet eller på vägen som skulle innebära att nån i din familj behöver akutvård? Just i region Skåne är sjukvården enormt pressad och det finns de som tom inte får ledigt i jul.
  Tyvärr håller inte argumentet hela vägen att ni har eget hus och köper mat online så jag kan inte tycka det är ok att ni tagit detta beslut.

  Med det sagt, kör försiktigt ned till Skåne o god jul.

 71. Ebba med familj bor i svärföräldrarnas ombyggda garage. Hur trovärdigt är det att familjen på 5 personer kommer att sitta i detta lilla utrymme mitt i vintern helt isolerade?
  Att barnen inte kommer att leka hos sina “sommarkompisar” att det inte skall handlas hos den illa lokala stenugnsbagaren, att Ebba inte skall dricka vin med alla de andra Stockholmarna som nu lagom till jul har anlänt ner till Skåne och sina sommarstugor?
  Jodå vi som bor här på sommarorterna ser det redan. Stockholmarna har invaderat oss. De har kört ner så säkert i sina stora suvar (glömt är det snacket om klimatet nu) nu trängs de i de små ICA-affärerna med sina beställningslistor…..för de glömde ju bara att beställa hem….och så är ju ICA-affären apoteksombud också så visst ja de skall hämta ut sina mediciner…..och så är ICA utlämningsställe för systembolaget och spriten och BUBBLET måste också hämtas ut kartongvis av de kära Stockholmarna….. De “skall bara” säger de när de tränger sig före hemtjänstarbetarna som handlar till gamla Britt-Marie…..och sedan tränger de sig in på ICA igen, framför hemtjänsten för barnen ville ju ha godis….och alla tre barnen måste ju själva få välja…..
  Jodå….tjena…..vi har allt sett hur Stockholm-eliten visar hänsyn, Dubbla ormtungor är det som väser fram att de tar ansvar, alltmedan de girigt slickar sig om munnen för att suga ut det gottaste ur landsbygden. Kanske har de tur så stryker Britt-Marie med i Coronan, då finns kanske en liten stuga med havsutsikt till salu i vår…..så slipper man bo i svärföräldrarnas garage, nästa sommar. Skål på dig EBBA!

  1. Håller med. Sorgligt att hon struntar i FHM och expertersråd att hålla sig till familj bara utan ränt runt i Sthlm. Det handlar om egoism. Varför Sverige inte går in lockdown är då grundlagarna förbjuder det, därmed ligger det på oss.

   Sammantaget framstår du Ebba väldigt självisk och arrogant. Du klagar istället på Insta och lägger skulden på andra istället för vara ödmjuk över det faktum folk dör, rejält sjuka där en stor del får långtgående men.

   Jag tyckte det var roligt att följa dig innan pandemin men känner bara för närvarande “nää”. Jag vill inte köpa någon av dina produkter faktum är snarare en vämjelse de varumärkena med så pass dåligt omdöme. Samma sak gäller Margaux med flera. Visst lite fashion inspo men nej. Det är en hårfin gräns mellan vara peppande och inspirerande och totalt verklighetsfrånvänd.

   Din caption i somras sammanfattar dig rätt bra, sommar 2020, “Den bästa sommaren”. Fräscht mitt i en pandemi. Tycker kommentarsfältet sammanfattar också bra varför Sverige har totalt misslyckats i jmf med nordiska länder. Men sprid gärna mer virus där nere eller ta upp till Region Sthlm som nu skeppar patienter höger vänster för det inte finns platser, eller alla uppoffrande människor inte längre får vård om den inte betecknas som akut. Men du kan ju åka till KI och hjälpa flytta lik.

  2. Fruktansvärd kommentar där avund och missunnsamhet bara sköljer över. Finns knappast sympati för någon fiktiv Britt-Marie här. Endast en chans att spy ut sin egen otillräcklighet. Värsta följden av pandemin.

  3. Människor som dig, som uttrycker sig på det här sättet om andra, är betydligt farligare för mänskligheten än vad covid-19 är. Fruktansvärt!
   Ebba – Stäng av kommentarsfältet, ge inte detta utrymme.

 72. Sorgligt att folk kan vara så elaka. Gör det ni planerat , strunta i elaka människors kommentarer. Vi vet inte vad de gör. Är denna Lop Nor någon du känner så säg upp bekantskapen God Jul

 73. Jag firar också jul på annan ort än jag är skriven. I mitt egna hus.
  Jag har jobbat hemifrån sedan i mars, träffar endast samma personer hela tiden, shoppar online eller med sunt förnuft, tränar utomhus. Går inte på krogen.
  Tycker att restriktionerna är lite inkonsekventa och som vanligt vill de ”duktiga” shamea.
  De jobbar hemma och umgås endast med sin partner då eller?

  1. Jag tror vi är många av oss ” duktiga” som gör just precis så. Jobbar hemma och enbart träffar sin partner. Jag har knappt träffat nån annan än maken och på flera månader.. Och det är trist, och man vill träffa andra och göra annat än sitta hemma… och det är just därför att vi vill kunna gå tillbaka till mer normalt liv som vi blir så frustrerade när andra inte gör allt de kan.

   1. Det där låter mest som ren och skär missunnsamhet. För på vilket sätt gör inte Ebba allt hon kan? Hon bidrar inte till större smittrisk i Skåne än i Stockholm. Kanske t.o.m. mindre.

 74. Tycker du resonerar klokt och låter som resan kan genomföras på ett väldigt säkert sätt. Ledsen för din skull att du ska behöva försvara dig och för alla jädra påhopp. Tack för alla peppande inlägg och god jul!

 75. Blir så trött på alla ”tänk på vårdpersonalen”… som att all vårdpersonal isolerar sig på ledig tid.
  På min systers avdelning på sjukhuset ska två chefer till sina fjällstugor, en kollega var på Gekås för två veckor sen osv… Så sluta dra det kortet! De beter sig precis som alla andra svenskar.

 76. Helt rätt! Ni har tagit det beslut som är bäst för er familj och så att ni kan följa restriktionerna. Strunta i alla moralpoliser som ska tycka till om allt och klanka ner på alla. De borde koncentrera sig på sig själva istället. Hoppas ni får en fin jul under omständigheterna.

 77. Klart att du ska åka ner till Falsterbo. Låter fantastiskt härligt o avkopplande. Jag är uppväxt i Skanör (1969-79) och mina jullov med långa promenader på stranden är ett av mina härligaste minnen. Vi letade bärnsten o labradoren badade i det iskalla vattnet… hu 😀. God jul fina Ebba önskar jag dig o din familj!

 78. Återigen; ”moralpoliser”, ”klankar på alla”, ”borde tänka på sig själva”. Underliga ordval.
  Folk får sannerligen ha åsikter.
  Det gör en inte till moralpolis, eller att alla som reagerar skulle vara folk som ”klankar på alla”; för att man sunt reagerar när influensers agerar galet i en pandemi.

  Och någon skriver; vårdpersonalen agerar som alla andra svenskar, på fritiden. Nej, därför att alla svenskar agerar inte likadant, en del tar sitt ansvar och andra gör det inte så det faller på sin egen orimlighet. Olika vårdpersonal agerar såklart olika, även de.
  Och, folk som reagerar på influensers beteende tänker ju inte enbart på vårdpersonalen? Om ett område är överbelastat redan (inom sjukvården), och massor åker dit runt jul i en pandemi; så kan det drabba/drabbar det alla i området och inte bara personal inom sjukvården. Såklart. Det drabbar alla som behöver söka vård och kanske inte ens får plats/hjälp tillslut. Osv.

  1. Det var ju det jag menade. Att de som arbetar i vården är som alla andra. En del sköter sig exemplariskt, andra inte. Det finns alla sorter!

   Klart man får bry sig, men just Ebba är väl inte den influenser man borde hoppa på i den här frågan!

   1. Jaha, för att säga att några ”gör som alla andra” insinuerar ju ett specifikt sätt att handla. Men då förstår jag hur du menar; du menade att vårdpersonal gör olika. Ja, såklart.
    Men att en del inom vården isåfall inte tar sitt ansvar på fritiden godkänner ju inte att vi andra inte ska ta vårt ansvar.

    Och min poäng var vidare/fortsatt; det handlar inte enbart att hjälpa de inom vården att få semester, utan att hjälpa alla i en pandemi. Är det överbelastat inom vården i en ort och många åker dit kan det skada hela samhället; dels sprida mer smitta dels överbelasta vården än mer (om någon olycka händer), samt leda till att folk som behöver hjälp inte får det pga överbelastade sjukhus.

    Håller helt med dig att en del andra (om det är det du menar) influenser agerat helt galet i pandemin. Men just nu och här var det just denna resa folk och jag reagerade på.

  1. Det FINNS ingen rekommendation från FHM som säger att man inte får åka i egen bil till ett eget hus….
   Klart sen att man får tänka olika – Det handlar om hur man uttrycker sig. Man behöver ffa inte sprida hat, hets och missunnsamhet.
   Jag är allvarligt bekymrad över alla dessa kvinnor som spyr ut sin galla på olika kommentarsfält, inte bara i Ebbas. Vad beror det på? Varför? Vad är det som driver att man till varje pris argsint måste klanka ned på andra?

   1. Hej K! Hur menar du att det inte finns någon rekommendation? Rekommendationen säger att inga icke-nönvändiga resor ska göras. Rent juridiskt så finns det inget förbud eftersom Sveriges lagstiftning inte tillåter det i nuläget om det är det du syftar på? Men det ska väl ändå räcka med Folkhälsomyndighetens rekommendation i detta läge när en lag ännu inte har hunnit tas fram, tycker du inte? Eller ska vi försöka hitta kryphål och inte göra om myndigheterna rekommenderar i kampen mot smittspridningen?

    Gällande att sprida hat och hets är det inget jag själv tar åt mig av då jag anser att mina kommentarer är sakliga. Det finns dock flera kommentarer här som går över gränsen för vad som är konstruktivt och det är synd dels för att de är fräcka mot Ebba och dels för att de tar bort fokus från de kommentarer som är sakliga och viktiga. Nu blir det istället att handla om “näthat” än det som verkligen är viktigt här – att stoppa smittspridningen samt belastningen på vården.

 79. Åk till Skåne ni bor i eget hus,beställer hem matkasse samt umgås med farföräldrar utomhus.Precis som mina barn och barnbarn gör.Jag tror inte att binär unika.Njut av en Jul i Skåne och miljöombyte.

 80. Måste bara kommentera: ALL MIN KÄRLEK TILL DIG OCH DIN FAMILJ! Även närhet och social samvaro behövs för vår hälsa. Det ni gör verkar fantastiskt, klokt och smittsäkert! Så klok och ärlig och fin i dina val.

 81. God Jul och Gott Nytt År Ebba! ♥️ Lycka till med ditt halsband idag.

 82. Jaha, då skall vi få se pizzabak med färdig pizzadeg och färdig våffelsmet och vanilvisp från Ekströms eller Kungsörnen eller vilket märke det är denna gång som skall få draghjälp av dina söta barn. Pyjamasar från Polarn och Pyret med alla lintottarna i. Kört ner till skåne har ni väl gjort sponsrad av Volvo säker car. Svärföräldrarnas uthus som ni huserar i är målet med alcro eller Caprol eller vad det nu var. Har du Ecco-kängor med till hela familjen? Fast det har vi väl inte sett på dina egna instagram bilder. Det var bara ett betalt samarbete. Inget du egentligen använder. Bara något som dina dumma följare skall luras att köpas. Men höjden är din egoism i detta svåra läge i pandemin. Du hycklar ditt miljöneggaemnag och du hycklar när du säger att du bryr dig om dina medmänniskor.

  1. Får du inte ont i magen när du är så elak? Har ingen lärt dig att om man inte har något snällt att säga man kan vara tyst?

   Ös på med allt ovanstående Ebba och förgyll vårt jullov med roliga stories och inlägg, Det kommer att bli ett långt och ganska ensamt jullov för många så TACK för att vi har folk som vill dela bitar av sitt lov med oss andra!

   1. Ja, talesättet lyder så. Men detta är ett diskussionsforum där alla får komma till tals med sina åsikter, även om de går stick i stäv med Ebbas. Ebba själv är generös med att tillåta kritik. Vissa bloggare tar bort alla kommentarer som inte stryker medhårs. Men givetvis bör vi försöka hålla en hyfsad ton!

  2. Stenkoll på alla samarbeten du har “maggie” !!! (Jobbigt med nytt namn varje gång? Även då du svarar på dina egna inlägg!). Trogen följare tydligen. Eller stalker.

 83. Jag tror det viktigaste är att var och en gör väl avvägda beslut utifrån de rekommendationer som finns. Och tycker verkligen att Ebba just gjort det. Det viktiga här är inte bara att hon fattar avvägda beslut utan också faktiskt står för sitt beslut. Det visar på mod, även om det sticker i ögonen på folk. Det finns många därute som mörkar sina val, väljer att inte lägga ut och ligga lågt. Dubbelmoralen frodas i sociala medier. Det tycker jag är än farligare väg att gå. Det är ingen tvekan att vi ställs för svåra val under pandemin men försök att ha lite sunt förnuft. Vilket samhälle blir vi efter pandemin om vi fortsätter detta dömande. Svart och vitt, vi mot dem. Vi är fortfarande fria att göra egna val och de flesta människor just nu göra sitt bästa i en svår situation.
  God Jul Ebba!

 84. Tänkt så skönt det skulle vara om folk kunde sköta sitt eget och inte bli så upprörda över andras val. Till skillnad från Ebba själv så tycker jag att det faktiskt är jättekonstigt att folk har så starka åsikter om hennes julfirande . Det finns mej veterligen inget reseförbud i Sverige och Ebba följer alla regler. Vad är problemet? Varför är alla så besatta av konsensus? Kan man inte bara låta folk göra och vara annorlunda än en själv? I mitt nuvarande hemland Schweiz finns det ett uttryck som översatt lyder ’lev och låt leva’; och det går ut på att inte bry sej om vad andra gör för val, jag tror Sverige skulle vara en mkt trevligare plats, ffa nu under Corona, om folk kunde anamma detta lite. Folk klagar ju inte bara i kommentarsfälten, de drar sej inte heller för att skälla på okända människor i Coronans namn. I resten av världen beter sej folk fortfarande normalt, vad hände?!?

  1. Finns kanske inget direkt reseförbud, dock har FHM och regeringen gått ut och sagt att onödiga resor skall undvikas. När det pågår en pandemi så kan man inte bara lyda sitt eget huvud, man måste ta stor hänsyn till andra människor. Kanske vården i Skåne inte är superglada att få en massa Stockholmare på halsen vid ev. sjukdom. Jag säger lätt till okända människor om jag måste besöka en matbutik eller apotek att hålla avstånd om jag tycker dom är för nära, tycker det är min rättighet just nu.

  2. Bra tänk! Här i Sverige får man höra elaka hejarop om man går för nära någon. I går blev jag kallad ”jävla människa se dig för” när jag sprang efter min tvååring lite för nära i en butik. Det finns ingen dans och balans längre i detta land.

   1. Vet inte riktigt vad du menar med dans och balans, men man kan också försöka tänka på att många människor faktiskt känner rädsla, stress och oro när någon kommer för nära. Kanske äldre personer eller yngre som tillhör riskgrupp utan att det syns utanpå, och som har anledning att ta allt det här på stort allvar. Vilket i och för sig vi alla borde göra, ingen går säker. Efter elva månader med avstånd, närstående som sliter livet ur sig inom vården och kollegor och bekanta som blivit rejält sjuka utan riskfaktorer så tar jag själv avstånd på allvar och skulle också bli stressad av att bli rundad på nära håll av en tvååring som springer runt i en butik med sin mamma efter sig. Däremot ska man självklart inte kalla folk för “jävla människa”. Man ska inte heller gå för nära någon.

 85. Låter som en jättemysig jul!! Ni gör helt rätt i att åka 🙂

  God Jul!!

  Ps. Jag ska till Sälen i januari, i mitt sällskap så åker även en sjuksköterska från en mindre ort och en läkare från Stockholm…. Just saying.

  1. Det tyder väl mera på individuell dumhet än på något annat?

 86. Kära Ebba,
  för att låta din blogg förbli den livsstils- och feel good-boost den är; går det inte att stänga av kommentarsfunktionen eller sålla hårdare där under en period?
  Jag har full förståelse för att man kan tycka mycket och olika om agerande i dessa tider men sättet som folk uttrycker sig på emellanåt, eller faktiskt ganska ofta numera, är både skrämmande och dränerande. Särskilt för oss läsare som bara vill ha en stund vardagsflykt och en gnutta inspiration. Till slut blir din fina sida mer ett forum för diskussioner och bitska kommentarer snarare än det den är tänkt som.
  Jag vet att man inte behöver läsa det som skrivs men man (eller jag) kan ju inte riktigt låta bli och man blir bara så matt. Det samma gäller för andra liknande bloggar jag besöker, och jag har på allvar börjat fundera på om mitt nyårslöfte ska få bli att sluta besöka dem. Inte för att jag inte tycker om det du eller dina bloggkollegor skriver, tvärtom, men de otaliga kommentarerna sänker nivån och helhetskänslan.
  Önskar dig och din familj en god och vilosam jul.

 87. Följt dig sedan starten o Amy i den mån hon varit aktiv i sociala medier. Tänker på er nu att familjerna inte kan träffas.

  Ingen har vetat exakt hur man kan göra. Det är inte rimligt att alla ska t o m tänka perfekt som med tankarna kring Sälen. De flesta gör så gott de kan.

 88. En riktigt God Jul i Falsterbo önskar jag dig och familjen! (En blir lite trött av dessa påpekanden av människor en aldrig mött…)

 89. Alltså, så mycket skit du får slängt på dig i din blogg på sista tiden (eller alltid fått kanske, bara att jag inte läst kommentarerna). Den som själv är ofelbar kan kasta den första stenen, som man brukar säga..

  Önskar dig en God Jul & Gott Nytt, hoppas ni får det bra på ledigheten/hemmajobbandet!

  Mvh Anna, som jobbar i den just nu mest belastade av ”branscher”, men som ändå känner att vi får försöka vara lite snälla mot varandra och inte låta elakheterna spruta över den som ändå försöker göra sitt bästa i dessa trista tider♥️ Uppför er som folk snälla ni✨

  Allt gott Ebba!

 90. Så tråkigt att du måste “försvara” dig om och om igen. Jag fattar inte hur vuxna människor orkar lägga tid och energi på att uttrycka sina elaka åsikter offentligt.
  Jag väljer att fortsätta läsa och följa din blogg för att jag gillar den och dig! De som inte gör det, kan ju väldigt enkelt bara sluta läsa och lägga sin tid och energi på något som gör dem lite gladare och trevligare 🙂

 91. Ingen är ofelbar. Vi bara reser inte mitt i en pandemi såklart! Och reagerar när en offentlig person väljer att agera så korkat, ärligt talat. (Beslutet är korkat, kallar inte någon person för det). Hurra att folk är sunda och reagerar. Helt FEL gjort av dem. God jul oavsett.

  1. Menar såklart; helt fel gjort av Ebba med familj. Skriver det eftersom någon stolle skriver ”helt rätt”. Haha! Såklart är
   det inte helt rätt att resa till ett överbelastat område mitt i en pandemi.
   Även om allt säkert går bra. (Får man hoppas!).
   Mycket, mycket sunt att folk reagerar. Och som sagt konstigt att folk så snurrigt skriver ”sååå rätt” om när andra agerar fel i en pandemi. Tragiskt. Men god jul till alla!

 92. God fortsättning! Låter som att ni grundat ert beslut på kloka och väl avvägda argument! Jag hade alla gånger åkt till landet om jag hade eget hus att bo i!

  Ingen kan göra allt, men alla kan göra något ❤️

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.