“Skäms du, Ebba?”

Det känns som att du inte berättar om när du åker på utlandsresa, till skillnad från tex Emilia som berättar och visar sina resor. Varför är det så? Skäms du över att ni flyger eller försöker undvika kommentarer om klimatpåverkan? Eller att du faktiskt tar ledigt som känns svårt att visa upp? Varför har du valt att låtsas som att du inte reser iväg? Ser den här tendensen hos fler influensers och har börjat undra.

Det kom en kommentar här som jag tyckte kändes relevant att lyfta fram. Önskar att jag hade något vettigt svar men… Egentligen inte. Ville dock ändå lyfta fram den – för att jag verkligen försöker vara transparent och öppen här. Det är liksom min devis för bloggen. Vill ju lyfta de frågor som bubblar, som exempelvis kring hur jag resonerar med barnen i sociala medier. Om stressen. Ja, om sådant som man kanske undrar, om man följer och läser mig! Så, hur tänker jag då kring vår läslovsresa till Teneriffa? Jag försöker inte hemlighålla något, ni som följer mig på “Insta Stories” har fått se glimtar från våra dagar här. Jag har skrivit här i bloggen om att vi ska resa bort, så nej, jag försöker inte låtsas. Är för övrigt rätt usel på att låtsas.

Dock är mina dagar ganska enformiga, jag sitter framför datorn och knapprar på texter och bokmanus. I ljuvligt lyxig lugn och ro. Mamma och pappa är med, alla tre barnen är med dem och badar hela eftermiddagen idag. Men ja, jag tar också en paus från väldigt mycket därhemma. Från möten, vardagsjäktet, stressen, kontoret. Sover väldigt gott, somnar med barnen vid halvtio varje kväll. Saker jag givetvis hade kunnat göra hemma, det är jag fullt medveten om. Jag är också fullt medveten om att många, med all rätt, ifrågasätter och kan kritisera mitt val att resa bort sådär. Inget jag är stolt över ur ett klimatperspektiv, naturligtvis. Inte heller den enda resan vi gör i år. Men nu gör vi såhär och då försöker jag också ha någon slags balans i det jag uppdaterar härifrån. Inte för att ”slippa diskussionen” utan kanske också för att inte uppmuntra? Helt enkelt, därför jag väljer att inte ösa ut beachbilder i flödet. Rätt eller fel, det vet jag faktiskt inte.

44 reaktioner till ““Skäms du, Ebba?”

 1. Tack för att du svarar. Har gissat mig till att det är fler ån du som undviker att lägga ut strandbilde och semesterfrukostar i värmen- just för att slippa diskussionen om klimatpåverkan och bilden av att det är lyxigt att resa.
  Som följare känner jag mig ambivalent inför det, såklart ska man inte behöva visa upp allt som händer i ens liv men är det då på grund av att man (återigen) vill försköna verkligheten och låtsas vara mer miljömedveten än man är? För att slippa konfrontationer? Det är ju heller inte så att du och din familj ”bara” åker på en resa per år.

  1. Hon har ju lagt ut på sin insta!! Hon har väl rätt att åka på semester? Herregud!

  2. Jag tycker den här ”skam-diskussionen” så fort ngn influenser åker på semester har gått alldeles över styr. Den är ju helt onyanserad och mer dömande/moraliserande än faktabaserad.
   Tror man på allvar att miljön kommer räddas av att några svenskar slutar åka på flygsemestrar??
   Självklart ska man göra det man kan, men man bör läsa på och göra annat som faktiskt ger effekt.
   Om man vill göra skillnad så varför inte istället sluta åka bil? Varför finns öht inte den diskussionen?
   Det svenska inrikesflyget står tex för TRE procent av de svenska inrikestransporternas utsläpp av växthusgaserna – Biltrafiken för 93 procent!
   En annan sak man kan göra är att sluta/minska inköp av kläder. Klädindustrin är även det en större bov än flyget och som internationellt genererar mer växthusgaser än vad flyget och sjöfarten gör tillsammans.
   De största miljöbovarna är dock industrin – som bara i Sverige släpper ut flera miljoner ton mer växthusgaser än flyget. 
Värst är stålindustrin och SSAB, vars koldioxidutsläpp under ett år motsvarar över 2,5 miljoner Thailandsresor!
   Och det är precis det här som Greta driver – att företag och regeringar måste ta sitt ansvar. Det handlar om att både lagstifta för att få till förändringar och att företagen måste hitta miljövänligare sätt att producera sina varor – Något som vi konsumenter ska ställa krav på. Här kan vi definitivt påverka mer genom att välja vad och var vi handlar och på vilka vi röstar.

 2. Ha en underbar semester!!! Jag är mest nyfiken på var ni befinner er, är tennisgalen själv och sugen på att åka till något liknande ställe med mina två små killar. Om du vill, tipsa gärna!

  1. Bra!!! Jag tror på minskat antal flygresor (det har ju redan hänt till viss del) men inte att vi slutar resa. Och att ta båten över Atlanten lär inte hända för de flesta. Minska gärna antalet inrikesflyg, t ex de som pendlar veckovis, men att en familj åker på en utlandsresa per år, eller två, känns helt ok. Och snart är kanske flygbränslet mer miljövänligt? Konsumtion känns värre än upplevelser; som alla kläder och inredningsprylar vi köper, eller renoveringar där kök och badrum slängs ut helt i onödan.
   Tack Ebba också, för inlägget.

 3. Bra svar!
  Men ändå så konstigt tycker jag nu vid lovet. Att så många av de jag följer som värnar om klimatet, just vid loven ändå plötsligt struntar i det. Hur kan man hylla Greta och säga sig värna om framtiden och sen samtidigt resa utomlands flera, flera gånger om året??

  1. Varför inte uppmuntra? Det kan ju vara fler som behöver en paus. <3

   1. Hej Lena, jo, det tror jag – men så som läget ser ut så är det ju en väldigt egoistisk handling, att ta den här pausen, som jag väljer att göra. Jag vill åtminstone inte bidra till att uppmuntra andra till det. Om jag nu kan, eftersom jag ändå jobbar med det jag gör… Kram från Ebba

 4. Det är säkert många familjer som tar tillfället och reser med barnen under höstlovsveckan. Än värre blir det när en fri familjevecka införs!
  Tanken söker sig till ofärdsåren på 1940-talet! Då infördes kupongsystem på hur mycket livsmedel en familj fick köpa t ex bröd! Det vore väl inte så svårt att införa kupongsystem för hur mycket en familj ska tillåtas flyga! Tillräckligt många som vill det, så leder det till ett politiskt beslut! Sen är naturligtvis frågan om Sverige vill ha det så och följderna av ett sådand beslut!
  Moraliska pekfingrar och försöken till att skambelägga enskilda familjers flygvanor är häpnadsväckande enligt mig!

  1. Håller helt med dig om att denna moralpanik och pekpinnar är häpnadsväckande! Intressant är att jag bara ser kvinnor som klankar ned på andra kvinnors resande – inte några män som beter sig på detta sätt. Vad är det som gör att en del kvinnor inte kan låta bli att ta på sig moraltantehatten i förhållande till just andra kvinnor..?

 5. Ibland funderar man om människor inte har egna liv… till den kommentatorn har man list att säga ‘get yourself a life’ o va f.n angår det denne? Eller måste en bloggare faktiskt rapportera om allt hon gör i sitt (privat)liv?

 6. Hej hej då var vi där igen !
  Påhoppen !!!
  Påhoppen av de misslynta !
  Hej hej !
  I’ve really been there
  And still I am !
  Visst upplevde man att tidigare ,att både
  Du & Emilia berättade mycket mycket
  tidigare,för oss läsare,när ni skulle
  iväg på flygresa
  Så upplever jag det
  Nu ser man plötsligt att Emilia är i
  Verona o Du är på Teneriffa i Instastories
  Sååå härligt för er
  Unnar er verkligen detta,från mitt hjärta
  Kanske det hade varit mkt bättre om
  ni gick tillbaka till den tidigare tydligheten
  o sa på ett tidigare stadium att ni ska
  iväg på en flygresa
  Resan blir ju densamma anyway
  Ni reser ju inte mindre för ni inte
  berättar ngt,för läsarna

  Njut kära ni Ni två jobbar som dårar
  för att ha ”råd ”
  puss på er bägge
  Elisabeth
  ( var tusan blir nya podden av…)

 7. Hej,
  Tack för trevlig blogg, läser med stor behållning. Hör själv till den skara som valt att sluta flyga (reser inte i jobbet så handlar för min del om att avstå från nöjesflygande).

  Tycker det är bra att du är transparent med ditt resonemang bakom ditt resande, att det ger dig tid för skrivande och avkoppling. För mer tid och avkoppling vill väl vi alla ha?

  Däremot tycker jag det är tungt att ta del av samma resonemang eftersom det också innebär att du (och många andra såklart) väljer de egna intressena (avkoppling) framför det gemensamma behovet att minska utsläppen. För mig framstår det som oerhört egoistiskt att krympa våra barns livsutrymme för att under höstlovet unna sig lite sol. Men det gäller ju allt onödigt flygande och all omotiverad konsumtion, har naturligtvis inte enbart att göra med Ebba om nån skulle känna ett behov att försvara just Ebbas flygande. 😉

  Vänliga hälsningar
  Sandra

  1. Sandra, du har säkert också slutat handla s.k. fast fashion från de stora kedjorna? Det släpper ut mycket mera än flygindustrin.

   1. Hej Nina!
    Du har helt rätt i att det finns FLERA faktorer som bidrar till utsläpp. En del går att avstå helt ifrån, andra källor får man vara lite fiffig för att minska. Ersätta med begagnat t.ex.

    Så japp Nina, jag avstår också från fast fashion. Inte så dramatiskt alls att byta ut nyköp mot begagnat. Kan tipsa om att istället handla via Sellpy, en superbra nätshop för begagnade kläder och prylar. Hemleverans i några städer, annars leverans med posten. Mkt märkeskläder, går att filtrera på storlek, material etc etc.

    Har köpt mkt av mina kontorskläder via dem, men också kläder till barnen, hemtextilier, cykelprylar, köksprylar etc. Finns oerhörda mängder redan producerade produkter som under lång tid framöver kan ersätta nyproduktion.

    Ha en trevlig helg Nina!
    Mvh Sandra

  2. Så klokt kommenterat! Tycker att man som influencer både ska se över vad man gör och vad man sänder ut när det gäller flygande och ”omedveten” (onödig) konsumtion. Har själv svårt att förstå hur man kan välja att stoppa huvudet i sanden och åka på flygresa på flygresa eller helt oreflekterat fortsätta konsumera i överflöd oavsett om det gäller kläder, resor eller annat. När jag själv försöker minska sin klimatpåverkan varje dag genom att kritiskt granska konsumtion och vilka val jag gör (och också GÖR diverse uppoffringar) så blir man frusterad av att läsa hur andra struntar i det…

   1. Instämmer Emma i Gbg!
    Hur många och vilka ska få undantas från miljötänket!

 8. Det viktigaste är ju BARNEN och jorden! Önskar att vi alla bara kunde kämpa på nu för att rädda planeten. Visst kan man njuta, läsa och koppla av hemma!

 9. Mannen som upptäckte glödlampan använde stearinljus, personen som upptäckte bilen använde häst och vagn tills han uppfann bilen. Därför tror jag på att vi idag inte kan sluta leva och flyga tills dess att vi har upptäckt bättre och mer miljövänliga resemedel. Så res du med gott samvete och njut av det. Vad som är värre är all negativitet som människor sprider med meddelanden som det du lyfte fram. Så stå för vad du gör och njut av livet med gott samvete. Tack för en bra blogg och instagram

  1. Hej Nina,
   Visst är utveckling bra, men det som kritiserats i debattaren är ju det ohållbara ÖVERutnyttjandet som utveckling (effektivare fiskemetoder, ökad skogsskövling, ökade utsläpp av koldioxid, ökat uttag av mineraler etc) leder till.

   Är själv ingenjör och vet att bara för att vi utvecklar ännu effektivare sätt att omvandla naturresurser till råvaror och sen produkter så MÅSTE vi respektera att naturresurser är a)ändliga eller b) utplånas om vi tar ut för mkt.

   Atmosfären är en ”resurs” såtillvida att den kan ta emot tex koldioxid, men inte hur mkt som helst utan effekter. Så ”miljövänligt flygande” ryms inte inom den kvot vi har för utsläpp, den kvoten ska ju främst räcka till för att rymma mat, uppvärmning av bostad och sånt nödvändigt.

   Mvh
   Sandra

  2. Varför ska personer vi följer och eventuellt beundrar undantas från allt ansvar?
   Det känns märkligt då ”idoler” stryks medhårs i ALLA sammanhang. Och de som har en avvikande uppfattningi en fråga döms ut som negativa, avundsjuka, missunnsamma och liknande tillmälen!

 10. Jag hoppas du har en härlig och avslappnande resa. Har själv valt skippa flygande de senaste åren ( har redan rest väldigt mycket i mitt liv ) men tycker att alla måste få känna efter själva och ta sina egna beslut. Och jag missunnar ingen en härlig resa och ett härligt lov. Vill bara säga att jag tycker det var en fin tanke att inte använda resan som reklam för flyg/ strandresor. Förstår inte varför det skulle vara hyckleri enligt vissa. Det är ju onekligen inte hemligt.

  1. Jag haller helt med! Jag har inga problem med vad individer gor for personliga val, men jag uppskattar nar de som har en offentlig platform inte bidrar till att normalisera flygande eller annan problematisk konsumtion, genom att helt enkelt halla en lag profil kring sadana val. Vad vi ser pa sociala medier paverkar vad vi tycker ar rimligt, och jag uppfattar att “flygskammen” redan gjort oss mer benagna att ta taget, resa inom Sverige eller skippa utomlandsresor. Och det ar ju onekligen nagot bra for hela samhallet!

  2. Och vad hade ni sagt om inte lilla Greta hade tjatat i över ett år? Innan dess var det inte snack om något. Är det något som tröttar mig så är det barn som får härja fritt överallt. Jag kan lyssna på människor som har erfarenhet, men jag orkar inte med denna lilla dam. Och hur ska hon och hennes pappa, komma hem? Och vem försörjer dom?
   Ha en en underbar vecka med dina barn och föräldrar, Ebba.

   1. “orkar inte med denna lilla dam” – herrejösses! Så otroligt nedvärderande när “det enda” hon gör är att be oss ALLA att lyssna på vetenskap och forskning. Eftersom hon är övertygad om att planeten kommer gå under annars. Jag trodde bara det var Trump som inte förstod det.

 11. Förstår att det är svårt att hitta en balans i vad man delar med sig av i influenser och som del av sitt varumärke.

  Personligen har jag rest över hela jorden och skäms ihjäl inför den dagen jag berättar för mina barn om på vilket sätt och med vilken frekvens jag reste (och shoppade). Har dragit ner radikalt på flygresor både privat och i arbetet för att anpassa mig efter den förbrukning jorden tillåter per person (och instagrammar hellre från tåget än flyget:)) Hoppas vi en dag kan resa hållbart och att barn och barnbarnsbarn kommer kunna uppleva detsamma.

 12. Jag tycker det är fascinerande att se hur ofattbart enformig miljödebatten har blivit hemma i Sverige. Jag bor i ett annat europeiskt land och är beroende av flyget både för jobb och för att kunna hålla kontakt med familj och vänner som är utspridda över Europa. Jag har ingen bil och betalar ofta och gärna en slant mer för tåget om det är rimlig restid i sammanhanget men jag tänker absolut inte sluta flyga eller låta några skuldkänslor för detta ta över. I den samhällsdebatt som råder hemma i Sverige har jag däremot t.ex. oerhört svårt att förstå att det är socialt accepterat att funktionsdugliga lägenheter totalrenoveras, att kök och badrum rivs ut för att man vill ha en annan “stil”. Har heller aldrig sett maken till hur ofta svenskarna byter ut sin mobiltelefon, äter rött kött, köper kläder och inredning, eller hur stor andel av utomeuropeiska viner som säljs på systembolaget. För min egen del har jag stor tillit till att vi kommer ha betydligt mer miljövänliga bränslen inom det närmaste 1-2 decennierna och i det långa loppet är jag övertygad om att våra konsumtionsvanor behöver anpassas i betydligt större utsträckning än våra transportvanor (ej att förväxla med semestervanor).

  Jag önskar dig en härlig semester, Ebba, och hoppas att du kan njuta fullt ut utan dåligt samvete. Stor eloge till dig för ett ärligt, modigt och sympatiskt inlägg. Kram

 13. Jag förstår inte varför det har blivit så modernt att kritisera andra..? Att skuldbelägga och tynga ner andra för saker man kanske själv hade velat göra men inte kan eller vill vad vet jag.
  Ingen kan rädda ett helt jordklot, ej heller Sverige kan ta det ansvaret på sina axlar..
  Ännu mindre du.
  Njut, vila ut, njut och ha en alldeles underbar semester.
  Kram Anna

 14. Greta är värd all beundran! Hon är helt unik. Greta och hennes föräldrar har tagit beslut om hur de vill arbeta med miljöfrågor genom att inte flyga!
  En del avstår från att äga och bil och åka bil i hög omfattning men flyger. Och så finns de som kör och åker bil i hög omfattning men avstår från att flyga. Varje familj måste få fatta sina egna beslut utifrån sina livsomständigheter och förutsättningar. Men att gå in och klandra människors enskilda beslut utan stt ha vetskap om helhetbilden och livstillvaron för berörda människor är beklämmande! Det skapar motsättningar mellan människor och befrämjar inte miljöarbetet!

 15. Hej Ebba,
  Jag säger bara äsch och åter äsch. Tycker hela diskussionen har blivit helt absurd. Det är klart du ska resa med din familj, få en paus,vara med dina föräldrar, ge barnen fina stunder med mormor och morfar och byta miljö utan att få elaka kommentar för att du är en offentlig person. För kunna leva med gott samvete år 2019 ska man tydligen sy sina egna kläder av tyg man gjort av gamla pet-flaskor, odla sin egen mat, resa med ångbåt över atlanten om man nu ska resa, källsortera, och absolut inte köpa några plastpåsar. Jag förstår miljöfrågan, alla kan göra något men man behöver inte heller ha hela världens dåliga samvete på sina axlar för att man reser utomlands. Vem vill inte se lite sol i mörkaste oktober? Unnar dig varenda sekund och hoppas du njuter av god mat, lässtunder, att se dina barn glada när de badar omkring. Det viktigaste är trots allt de i ditt liv, eller hur? Stor kram och heja dig! /Niina

 16. En följdfråga: Hur pratar du/ni med barnen om klimatet och de val ni gör i er familj? Marianne är ju stor nog att börja förstå vad det handlar om menar jag. Jag har själv en 9-åring som ifrågasätter många val vi gjort och gör bl a annat av klimathänsyn. Han vill att vi äter mindre kött, semestrar i Sverige, slutar köpa nya saker när de gamla ff funkar osv.

  Jag skulle gärna resa mer egentligen men när barnen börjar peka på frågorna känns det inte alls ok. Det är ju deras framtid del handlar om, inte min.

 17. Hej!
  Jag har aldrig konfronterats av någon att exakt redogöra för min klimatpåverkan. Det är heller inget jag konfronterar andra med. Det är så konstigt att man i Sverige måste göra allt rätt för annars får man inte ens tycka att någon annan tex Greta gör ett fantastiskt jobb. Om var och en tar ansvar för sitt så ger nog det den största effekten. Det är ju jättelätt att tycka att andra inte ska flyga men har man inget själv att arbeta med?

 18. Hej.
  Jag gillar dig skarpt. Vardag och feelgood i en härlig röra 🤗.
  Jag tycker och hoppas att du inte tar åt dig av allt strunt. Som om du inte skulle vara en vanlig människa utan någon superkvinna som alltid måste säga och göra rätt. Kör på bara och tänk på oss som gillar dig och följer dig just därför.

 19. Som vanligt handlar det om att hålla flera tankar i huvudet samtidigt. Klart att politiker och företag måste ta större ansvar, men vårt konsumerande styr ju företagen? Särskilt då influensers som direkt uppmuntrar till konsumtion av ena eller andra slaget. Det är klart att vi inte behöver sluta resa – men att resa annorlunda! Åka färre gånger, ta tåget och stanna längre. Som influenser har du ett gyllene tillfälle att faktiskt påverka normen.
  Jag har själv barn och försöker tänka mig hur barnen skulle reagera när vi blickar tillbaka på familjesemestrar utomlands. Hur de kommer fråga, mamma, jorden brann när vi reste utomlands? Visste du och pappa inte det? Och skulle jag då svara, jo vi visste att vår konsumtion höll på att ta livet av jorden och förstöra er framtid, men vi behövde avkoppling så vi struntade i det? För en stunds lyx? Nej så kan inte jag leva. Jag tycker verkligen fler borde skämmas över sin konsumtion av resor, kläder, mat med mera. För ni förstör för mina barns framtid. Alla gör vi så gott vi kan, men flera resor om året utomlands med flyg som har ett stort miljöavtryck – det är faktiskt inte att göra så gott man kan. Det är att strunta i sina medmänniskor.

 20. Jag är så trött på alla moraltanter som exakt vet vad det är som krävs för att jorden ska räddas från undergång. Bara vi svenskar slutar flyga, köper kläder på second hand och plastbantar hemmet så!
  Och alla andra ska skämmas!
  Tror ni på allvar att detta är vad som löser klimatkrisen? Läs då på om den enormt växande industrin i bla Kina och Indien med närmare 2 miljarder människor – som är en snabbt växande medelklass och som plötsligt har pengar till både konsumtion och resor. Eller som ovan skrivet – SSAB i Sverige, deras utsläpp/år är lika med 2,5 miljoner Thailandsresor. Varför riktar ni inte er kritik år det håll där det går att göra skillnad på riktigt??
  Nä – Som svensk moraltant så ger man sig istället på andra kvinnor. Just nu är det flyget. Får se vad det blir sedan?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.