Underskatta inte listan

Hej från balkongen, där jag nu sitter och skriver och jobbar undan. Jag gjorde en “to do”-lista igår, för att bli så effektiv som möjligt. Så lätt i mitt jobb att bara sväva iväg, eftersom det liksom inte finns något definitivt “färdigt“, i många delar av jobbet. Vilket jag ju älskar men det är, som man säger, “a blessing and a curse”. Jag känner mig väldigt sällan KLAR. Nöjd. Färdig. Alltid något som ligger och bubblar, nästa idé, nästa text, nästa bok, nästa podd… Jag har inte alltid haft det så. Jag minns väl känslan av att skicka iväg sista sjoket av tidningen till tryck, när jag var chef på Veckorevyn. Voilà, ett helt nummer iväg till tryck. En underbart tillfredställande “färdig”-känsla!

Men det sagt, så var det underbart skönt med en fysiskt “to do”, i min smaragdfärgade notebook. Som jag skrev ner igårkväll, vid sängbordet, la ifrån mig och somnade gott. Med barnen, till en ljudbok av Kristina Ohlsson, strax före tio. Och nu har jag bockat av nästan hälften (jippie!) genom att STRYKA ÖVER punkterna, med penna! Digitala “to do”-appar i all ära men den där känslan är svårslagen. Ja, så har jag ju också gjort min livs största investering i mitt bolag i detta. För att jag tror på vackra, praktiska och stilsäkra ting som gör vardagen härligare. Men åter till listan, så vad står näst på tur? Jo…

Att besvara en intervju. Vilket i det här fallet innebär att skriva alla svaren på frågorna och brodera ut, så att journalisten sedan kan korta, stuva om och använda det som behövs och blir bra. Därefter ska jag börja fila på veckans kungliga fredagsgodis hit till bloggen, sedan försöka ladda ner (halvkass bredband här) och kolla igenom två rörliga klipp. Som jag förhoppningsvis ska publicera nästa vecka på IGTV, längtar!

Gör du “att göra”-listor? Något bra knep för hur man gör dem extra effektiva? Och kanske… Rimliga, liksom? Kommentera gärna!

8 reaktioner till “Underskatta inte listan

 1. Åh jag älskar fysiska to-do listor! Har alltid en för jobbdagen där jag skriver upp allt som ska göras och sen bockar av allt efterhand. Älskar det och känner att jag får lite mer struktur kring det hela då!

 2. Lär mig hela tiden!
  Det viktigaste för mig i alla fall, är att aldrig ha för många saker på listan, för då blir det mer ” nä fy så mycket jag- måste göra- sen fikar jag istället……”
  5 saker, som jag, precis som du stryker över med penna, sen kan jag- om jag behöver/vill- skriva en ny lista.
  Funkar bra, och är väldigt skönt när allt är överstruket! 🙂

 3. Det är bra att sätta tid för hur länge du ska göra en punkt så att du är säker på att komma vidare till nästa. Vissa punkter tar ju kanske 5min, sånna kan du samla i en klump. Andra kanske tar 3h och det är dom man drar sig för för att ge plats åt alla 5-minutare. Så lägg 3h punkterna först på dagen om det är då du har mest energi 🙂 Bara tips!

 4. Skrev idag till en sak på att göra listan som vi redan gjort så jag fick stryka den med PENNAN! Lång att göra lista nu när det är lov men det känns underbart att bocka av. Hoppas ni har en riktigt skön vecka!

 5. Absolut! Mitt bästa knep är att ha en uppdelad to do: en kortsiktig tex för veckan och en långsiktig. På söndagen gör jag sen nästa veckas och blandar upp det vardagliga ”varje vecka”-görat med något (lugna veckor fler saker) från den långsiktiga listan.
  Kram och tack för en alltid lika bra blogg!

 6. Jag kör med Bullet Journal. Kalender och listor i samma bok som man skapar själv efter sitt eget behov. Skönt att slippa alla listor på post-its, i diverse block, i almanackan mm. Att starta med min Bullet Journal är bland det bästa jag gjort.

 7. Åh! Jag gör exakt samma! Varje söndag går jag igenom den långsiktiga och petar in det i kommande vecka. Så himla smart, tycker jag själv! Hehe.

 8. På jobbet har jag en fysisk lista på papper för veckan. Håller med alla att stryka med penna så bra. Hemma har vi digital som jag delar med min man.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.