Säker stil-bilen = Volvos första elbil

I samarbete med Volvo Car Sverige @volvocarsverige  /

Mycket stolt och glad över detta fina samarbete. Säg hej till Volvos nya helelektriska XC40 Recharge. Förutom att den är helt perfekt för en barnfamilj i stan (japp, vi är frälsta efter ett par veckors körande här i stan) är den också 100% Säker stil. Jag har varit med om att folk stannar en på stan för att fråga om en kappa eller en väska – men NU har jag blivit stoppad för bilens skull, när jag exempelvis parkerat för att handla eller lämna barnen på aktiviteter, haha. “Alltså, jag måste få beundra bilen, får jag fråga…” och så blir det en konversation om nya elbilen, som alltså är Volvos första helelktriska SUV. Och den ljuvliga färgen heter alltså Sage Green!

Vi har haft bilen i snart en månad nu och OJ som vi hela familjen älskar den. Eller okej, framför allt Johan och jag, barnen åker ju glatt med. Bilens första roadtrip blev ner till Falsterbo över påsken. Ja, det blir ju inte alltid riktigt enligt plan – resten av familjen åkte ner när påsklovet började, själv fastnade jag i stan med jobb ett par dagar och fick ansluta med tåg på långfredagen. Oj, så skönt det var att komma ner till resten av gänget – OCH förstås, att även jag då fick premiärköra bilen på skånsk mark. Ja, här ovan ser ni alltså stilsäkraste bilen ute i Skanörs hamn på kanske Sveriges vackraste parkeringsplats?!

Bilen har dubbla elektriska motorer, kör tyst och stabilt och man sitter högt, skönt och bra eftersom det är en SUV. Den har en räckvidd på drygt 40 mil (beroende på hur du kör, givetvis, om du kör stadskörning, hur tungt bilen är lastad, kyla, värme, exempelvis) och går att ladda med en så kallad supersnabbladdare och kan då ladda upp till 80% av batteriet på endast 40 minuters laddning. På roadtrip är det ju perfekt att timea laddning med barn som gärna vill sträcka på benen och fika.

Jag gillar att man tydligt ser hur mycket procent som är kvar, när jag är framme på mitt ”mål” – och om den känner att jag har för lite batteri, så lägger bilen automatiskt in var jag ska stanna. Alltså, måste säga att detta känns som framtiden. Så coolt, smart och bra!

Något som barnen (och jag hehe) tycker är roligt med bilen är att man kan prata med den. Bilen har ett helt nytt androidbaserat infotainmentsystem med Google inbyggt i bilen. Allt du behöver göra är att säga ”Hej Google” och ställa en fråga så får du svar på allt från väganvisningar, lunchstopp, laddstopp och mycket mer! Framför allt har jag använt det för vägbeskrivning när jag kör, istället för att hålla på att fippla med att skriva… Ja, lite som man använder liknande funktioner i mobilen helt enkelt.

Något annat som är helt nytt för helelektriska XC40 Recharge är att bilen går igång när man sätter sig i den (om man har bilnyckeln på sig). Trolleri, typ. Det finns alltså ingen start- eller stoppknapp utan det sitter en sensor i förarsätet som känner av när man sätter sig i sätet och sen är det bara att trycka på bromsen och lägga bilen i driveläget för att köra…

Volvo Cars mål är att 50 procent av deras försäljning ska bestå av elbilar 2025 och att de 2030 bara ska tillverka elbilar. KOMMENTERA GÄRNA! Och ställ gärna frågor om elbilen, så ska jag försöka svara utifrån mina erfarenheter – eller så skickar jag vidare till proffsen på Volvo!

46 reaktioner till “Säker stil-bilen = Volvos första elbil

 1. Wow vilken cool bil! Är priset överkomligt för vanliga människor?

 2. Hej!

  Tack för den intressanta redovisningen.

  En undran, vad händer när stormen viner och elektriciteten försvinner? I byn Vettershaga, södra Roslagen, där jag bor var strömmen borta i sex (6) dygn under januari 2019.

  Med vänlig hälsning

  Staffan Sjödén

  1. Hej Staffan, ja, då bilen är helelektrisk så blir det givetvis svårt att ladda bilen – dock håller den länge! Men hur det skulle fungera under ett längre strömavbrott i en hel stad vet jag faktiskt inte… Bästa hälsningar från Ebba

 3. Tog inte du tåget ner till Falsterbo? 🙂

  Älskar bilen, och Volvo!

  1. Hej Matilda, jo – vi åkte ner i omgångar! Jag tog tåget ner och anslöt till resten, som redan hade kört ner på onsdagen! Sedan NJÖT jag verkligen av att köra nere i Skåne! Kram!

 4. Hej! Superfin bil. Jag undrar hur det är med plats i bilen med tre barn. Vi upplever ofta detta som ett problem när vi ska får plats med tre barn och deras bilstolar. Tack för en fin blogg!

  1. Hej Maria, tack för din fråga – ja, visst är den superfin! Vi trivs verkligen med den, efter att ha fått provköra några veckor. Åh, jag får dock hänvisa till Volvos experter vad gäller tre bilstolar, vi har en till mellanpojken och en till Ernst – men inte till 10-åringen. Bästa hälsningar från Ebba

 5. Ja, verkligen en snygg bil. Och bra att det kommer mer elbilar. En fråga du kan få framföra till någon på Volvo är var bilen tillverkas? Ger den arbetstillfällen i Sverige? Och var tillverkas delarna? Jag vill så gärna ha miljövänliga saker, men när det som i fallet med bilar blir att man köper en bil med batterier som är beroende av barn som får krypa ner i grottor och jordhålor för att hitta materialet så faller mitt behov av att byta bil liksom…
  Vad jag än köper så försöker jag läsa mig till var saker produceras. Att hålla mig till endast svensktillverkat verkar ju vara en omöjlighet, men inom Europa är min ambition. Bara en sån enkel sak som att köpa gravad lax på Ica, och där läsa att trots att märket är supersvenska Kosterfiskaren så har fisken odlats i Norge och förädlats i Polen. Jag köpte den inte….
  Känner du Isabelle McAllister? Jag tänker mig fördomsfullt att alla influencers som bor i Stockholm känner varandra. Hon gör väldigt många inlägg som är miljörelaterade. Tänk vilken supergäng ni skulle kunna bli om du, Isabelle och säkert fler driftiga kvinnor kunde slå er ihop och inom era respektive områden ta tag i miljöfrågorna och på något sätt visa oss andra en möjlig väg att gå.

  Det här blev en spretig kommentar.
  Trevlig helg önskar jag dig.

  1. Hej Anna! Tack för din kommentar, ja, visst är den ursnygg – och BRA att det kommer mer elbilar! Jag håller helt med. Var delarna tillverkas och dina andra faktafrågor skickar jag vidare till experterna på Volvo. Bästa hälsningar från Ebba

  2. Hej Anna! Jag heter Isabelle och jag jobbar på Volvo Car Sverige, och såg att du frågade om just tillverkningen. Jag börjar med dina raka frågor – Volvo XC40 Recharge tillverkas i Belgiska Gent och kommer till Sverige med båt. Elmotorerna kommer från fransk-tyska Valeo-Siemens och batterierna tillverkas i Polen. Vad gäller arbetstillfällen just den här bilen skapar så har vi ju dels många tusen anställda vid vårt huvudkontor i Göteborg, där en stor del av utvecklingen av våra bilar sker – från idé till färdig produkt. Vi kommer dock framöver att ställa om Volvo Cars motorfabrik i Skövde så att den framöver kommer att kunna tillverka elmotorer till de elbilar vi tillverkar i våra europeiska fabriker.

   2030 ska vi bara tillverka och sälja elbilar, så det är ett viktigt steg på vägen. Vi har ju varit en del av problemet med klimatförändringar under många år. Vi inser det – och vi är fast beslutna att vara en del av lösningen. FN har klargjort att övergången till nollutsläppsrörlighet är nyckeln till att världen nollställer utsläppen 2050. Med vår ambition att vara ett helelektriskt bilföretag 2030 vill vi leda den övergången och en nyckelfråga där är att vi tar itu med utsläpp i hela vår värdekedja, inte bara i användningen av våra produkter. Därför strävar vi efter att minska vårt livscykelavtryck per fordon med 40 procent till 2025, på väg att nå vår ambition att vara ett klimatneutralt företag 2040. Nu blev det en ganska lång kommentar från mig också, men det var mycket jag ville få med. Här kan du läsa mer om hur vi jobbar med hållbarhet. Tack för din fråga och ha en trevlig helg! https://www.volvocars.com/se/v/sustainability

   1. Isabelle, tusental anställda är ni inte i GBG på Volvo Cars. Kanske om du räknar in övriga företag, typ penta och trucks, men de har ju inget med bilen att göra?

    Varifrån kommer era råmaterial till batteriet? #greenwashing

   2. Hej Ela, vi är ett av Sveriges största företag sett till antalet medarbetare. Hos oss arbetar över 20.000 personer på våra svenska kontor och i våra svenska fabriker. AB Volvo (Trucks, Penta, CE etc) tillhör en helt annan koncern som är helt åtskiljd från oss och deras anställda är därför självklart inte inräknade i dessa siffror.

    Spårbarheten för råvarorna som används vid tillverkningen av litiumjonbatterier, såsom kobolt, är en av de största hållbarhetsutmaningarna som vi och andra står inför. Det kobolt vi använder kommer från återvunnet material samt från gruvor i Demokratiska Republiken Kongo, som producerade mer än två tredjedelar av världens kobolt under 2018. Kobolt är en viktig komponent i produktionen av batteriet till elbilar, och i vissa fall kan utvinning av materialet påverka mänskliga rättigheter.

    Det här är en av de största hållbarhetsutmaningarna vi och andra biltillverkare står inför och därför åtog vi oss 2019 att införa fullständig spårbarhet kring råvaror som kobolt. Rent praktiskt använder vi oss av en blockchain-teknik för att öka insynen och spårbarheten i vår försörjningskedja av kobolt så att information om materialets ursprung inte kan ändras utan att det syns. Det här kombinerar vi med flera andra processer i samarbete med våra leverantörer, till exempel genom att inspektera gruvor på plats och med GPS-spårning.

    Ha en fin dag!

    /Isabelle på Volvo Car Sverige

   3. Volvo Car Sverige har 0 anställda enligt er årsredovisning, var redovisar ni era anställda då? Moderbolaget för koncernen är i Shanghai, så inte jättelokalt var pengarna hamnar?

   4. Hej igen Ela, Granne med Volvo Car Corporations globala huvudkontor hittar du Volvo Car Sverige, där jag jobbar. Det är Volvo Cars marknadsbolag i Sverige som marknadsför Volvos personbilar mot svenska kunder och stöttar Volvohandlare med försäljning, och där är vi ca 150 personer som jobbar.

    På Volvo Car Corporations huvudkontor som ligger tvärs över gatan från vårt kontor finns bland annat företagsledning, forskning och utveckling, kvalité, juridik, marknadsföring, försäljning, inköp, personal och ekonomi representerat. Här kan du läsa mer om Volvo Cars alla svenska fabriker och kontor om du är fortsatt nyfiken! https://www.volvocars.com/se/om-volvo/foretaget/karriar/kontor-och-fabriker.

    Ha en fin kväll!

    /Isabelle

   5. Toppen! Då kan ni alltså garantera att inget barnarbete förekommer vid utvinningen av kobolt för Volvos del i gruvorna i Kongo?

   6. Som Volvokund är jag mycket nöjd med Isabelles raka svar på Elsa påståenden. Det hoppas jag att hennes arbetsgivare också är.

    Köper en ny bil här i dagarna, ytterligare en Volvo (dock hybrid).

   7. Alltså, hur kontroller ni att inte barnarbete förekommer? Saknar din kommentar om detta ämne Ebba, tacksam om du hinner svara.

   8. Jag var också nyfiken på dessa frågor. Tack för bra svar från Volvo!

 6. Vi vill gärna gå över till en elbil men problemet är var vi ska ladda den utanför vår bostadsrättsförening strax utanför Sth. Hur löser du det på Östermalm, jag arbetar där och ser knappt några laddstolpar. Jag tror många har samma problem som bor i lägenhet och att det hindrar övergången till elbil tyvärr.

  1. Hej Karin! Jo, men det finns faktiskt fler än man tror – utanför oss i allén där vi bor finns många laddstolpar, samt även vid Eriksdalsbadet där vi lämnar dottern på simning tre gånger i veckan. Men jo, givetvis hoppas jag på ÄNNU fler! Dock gillar jag verkligen med den här bilen att det är så tydligt och enkelt utmärkt var närmaste laddstopp finns, hur mycket batteri jag har KVAR när jag anländer till målet etc. Bästa hälsningar från Ebba

   1. Finns det ett sånt där smart förvaringsutrymme fram på denna modell?

 7. Åh, så bra med elbil! Verkar supersmidigt med att bilen uppger var man kan ladda, annars känns det som en rätt meckig sak att hålla reda på 😅

 8. Hej!
  Jättefin bil, vi kikar på den. Hur är utrymmet i baksätet? Kan man sitta 3 normalstora vuxna samtidigt?
  Mvh Louise

 9. Wow så cool färg och BRA med elbil 🤩 Blivit så sugen på en att jag provkört samma bil hos min lokala återförsäljare och måste säga att den är så smidig och tyst att köra!! Love it!!

 10. Åh, den där bilen hamnar på önskelistan. Så fin och precis vad man behöver, elbil!

 11. Framtiden är här! Härligt och se att Volvo Cars tar sitt ansvar med målet mot 2030!
  Att bilen dessutom är snygg med ultramodern interiör gör ju inte saken värre ;-). 40 mils räckvidd och era superchargers gör ju att kampen mot marknadsledaren Tesla har börjat på riktigt och klart man ska köpa svenskt då!! Nästa bil får bli el eller elhybrid! 👍🏼

  1. Låter som taget direkt från den interna briefen…

   Varför gör Volvo nått först nu? Mål 2030 låter ju mer som en önskan…

  1. En ursäkt Mimmi? Typ “Oj då, ber om ursäkt för mitt missstag!” Och så heter det MakeS me sick. Men nu fanns det ju ingen orsak till det.

 12. Förstår att företagen vill anlita dig.Du gör fina samarbeten hur du presenterar produkterna o hur de funkar för dig o din familj.

 13. Hej,

  Mycket fin bil, jag upplevde alltid problem med GPS:en när jag hade XC40, så jag slutade använda den helt och körde på mobilen istället. Hur upplever du det? Jag tyckte även det var jobbigt med växellådan då man skulle trycka två gånger fram för drive och två gånger bak för Reverse. Kanske är en smakfråga och något man vänjer sig vid, hur är det på denna? Perfekt med nyckeln och att motorn startas igång direkt. Nu i veckan ska jag köpa Tesla, men värt att provköra denna nya modell och se hur den känns. Tack för tips häls Anna

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.