Nobeldagen, pirriga barn och Alfreds arv

Imorse flög barnen (ja, okej inte riktigt men faktiskt så klev de glatt upp…) och satte på sig prydligt framlagda kläder. Gjorde sig Nobel-fina för dagens högtidliga firande i skolan! Skjorta, kavaj och grå byxor för Klas och blus, kjol, ullstrumpbyxor och på förhand beställda inbakade flätor för Marianne. Förra året var jag med och serverade barnens Nobel-lunch i skolan, vilket givetvis inte var aktuellt i år. Men ändå skulle de få äta “Nobel-lunch” i matsalen och prata om Nobelpriset och Alfred Nobel i skolan. Så imorse gick jag upp lite tidigare och dukade upp extra fin frukost till barnen, varsin halv lussekatt, varm choklad, rostisar och tända ljus i baren i köket.

Vi (eller hmm, jag) pratade om dynamiten som han uppfann, och att Alfreds pappa faktiskt också var uppfinnare. Att Alfred älskade att läsa och lärde sig fem språk. Att han älskade att jobba i sitt lab! Och att Alfred gjorde flera hundra (bland annat en aluminiumbåt!) uppfinningar och att han nog måste ha fått höra “Men alltså, det där kommer ju ALDRIG funka…” väldigt många gånger i sitt liv. Att folk säkert fnissade åt hans uppfinningar många gånger. Att han misslyckades många gånger om. Men att han ändå vågade tro på sig själv, på sina idéer och att han var envis på ett väldigt bra sätt! Ja, helt enkelt saker som alltid känns viktigt att påminna barnen om. Tja, och en själv, faktiskt…

Vi hade inget Nobel-firande alls på Samskolan i Göteborg, som jag kan minnas? Runt den här tiden på året var det fullt fokus på “Lussefesten” och att träna in folkdanserna, som vi skulle uppträda med. Iklädda folkdräkt, puh! Pratade om prisen gjorde vi i och för sig säkert. Men jag tycker att det här är en sådan fin och bra tradition! Vetenskap och flärd, en perfekt kombination.

Jag minns förresten när producenten Cia Axelsson och jag jobbade med att dra igång konceptet “Nobelstudion” på SVT. En slags “countdown” till Nobel, som skulle vara mer lättsamt, direktsänt och med en kul mix av gäster. Ett program som sedan blev ett återkommande inslag på SVT, roligt nog! Då tänkte jag att detta borde ju verkligen visas i skolan. Perfekt tillfälle att prata om vetenskap på ett roligt sätt.

Nej, nu ska jag fortsätta ta tag i denna märkliga Nobel-dag och usch, så tomt det känns utan festligheter och firanden att se fram emot ikväll. Suck.

KOMMENTERA GÄRNA!

9 reaktioner till “Nobeldagen, pirriga barn och Alfreds arv

 1. Mysigt, du gjort för barnen,det kommer de ta med sig hela livet❤️Vilka fina flätor på såå fin tjej! Ha en bra dag till dej o familjen!

 2. Önskade också att vi hade haft nobelfirande på det sätt barne har idag när jag gick i skolan. Det hade varit riktigt kul och inspirerande. Lucia hade man hunnit med också (och de hade jag inte heller missat då jag älskade att sjunga julsånger och stå och gorma längs fram i Luciatåget).
  Och visst känns det trist att inte kunna sätta sig framför tv:n och se alla intervjuver med Nobelvinnarna, utdelningen i konserthuset och sedan middagen med alla vackara kreationer både modemässigt och i matväg. Fast då tänker jag att nästa år (förhoppningsvis) kommer man slå på stort för att man inte kunde genomföra firandet som vanligt i år och kanske fira att en bra vetenskapsperson kom på vaccinet och att vi alla ska tacka sjukvården i världen för att den finns och att det finns människor som varje dag jobbar med att hålla oss friska och hjälpa till när vi blir sjuka.

 3. Verkligen tomt utan bankett och riktig prisutdelning i år.. 🙁 men va härligt du gjorde det för barnen. Det gör mig glad att man pratar om Nobel i skolan. Det gjorde vi aldrig. Var ensam med mitt intresse ha ha.

 4. Vi hade alltid “nobelbankett” i skolan när jag var liten. Pirret av att få klä upp sig, fin dukning på matborden, god mat till lunch och alltid efterrätt (lyx!) Dock så gick lärarna alltid runt och tittade så att vi elever “höll besticken rätt” (alltså gaffel i vänster och kniven i höger) vilket var ett riktigt skräckmoment som jag minns fortfarande eftersom att jag alltid hållit fel. 🙈och ja… Ikväll vill man ju egentligen bara sitta bänkad framför tv:n och alla fina klänningar! Åh. ❤️

 5. Låter som en riktigt mysig morgon du ordnade för barnen, man blir riktigt avis! 🙂 Jag saknar också allt det vanliga runt Nobel, vi är tre tjejkompisar som alltid äter nobelmiddag (flott eller enklare varierar mellan åren) och tittar på sändningen ihop. Men, vi kommer igen nästa år!

 6. Vilken fin morgon du ordnat! Såg ett inslag från en skola i ett utsatt område i Stockholm, där man av tradition hade stort fokus på nobelpriset i littteratur. De läste och diskuterade. Enormt kul att höra och så kloka ungdomar.

 7. Alltså jag gick också på Samskolan och minns lussefesten, herrejesses det var årets höjdpunkt och helt fantastiskt spännande. Och vem man skulle få dansa med.. på min tid gick där en kille som hette Joakim von Sydow. Släkt till dig?

 8. Åh min skola hade så fin fest och GP var där.. Hoppas Bergsjöskolan vanliga år fortfarande har Nobelfest 😍

  Är själv lärare idag i det ämne jag vann pris i i årskurs 7.

 9. Mysigt med Nobeldagen för barn, finns så mycket man kan prata om i det sammanhanget! Och vilken underbar blus Marianne har, varifrån kommer den?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.