Mindre stress i vardagen?

Känslan sista dagen på semestern: Jag MÅSTE lyckas hålla kvar den här känslan, när jag kommer hem till “verkligheten”. Men hur gör man? För att inte trilla rakt tillbaka in i vardagsstressen? Jag fick så många bra förslag från grymma följare, här kommer några av dem

5a1a0446.jpg

“Våga säga nej till saker – ett NEJ till något är ett JA till nånting annat”

“Preppa kaffebryggaren och förbered frukosten innan du går och lägger dig”

“Ebba – det stavas MATKASSEN!”

“Andas! Ett djupt andetag varje gång man kommer in i stressen, det gör underverk för mig”

“Tänd ljus vid middagsbordet och när du dricker kvällste”

“Försök att inte fundera kring hur mycket tid saker tar. Utan se istället vad olika grejer och sysslor faktiskt GER dig”

“Unna dig att göra absolut INGENTING”

“Lägg ALLTID fram allas kläder, alltså barnens och dina egna. Sparar så mycket morgonstress att göra detta till en rutin, skulle inte funkat utan detta för oss”

“Börja gå på yoga!”

“Sluta jämföra dig med andra – ingen annan än DU är bäst på att vara du…”

“Om du på grund att rödljus, försenat tåg eller liknande måste stå stilla och vänta – njut av stunden och stressa inte över att du blir sen. Det är ändå inget du kan göra åt saken”

“Gilla läget! Och inse att i november hinner man hälften så mycket som i maj”

“En promenad varje morgon, behöver inte vara lång – men gör det!”

“Utomhus? Ta ut hörlurarna, lägg mobilen i fickan och titta upp på himlen under några djupa andetag”

“Ta ett fotbad! Insåg precis att det är DÅ man är fast, då kan man inte göra alla saker som poppar upp i huvudet…”

“Inse att dygnet faktiskt bara har 24 timmar, haha!”

“Gå upp några minuter tidigare än resten av familjen för att hinna dricka en kopp kaffe, helt ensam”

“Ta ett bad när barnen somnat…”

“Jobba mindre, det är nog faktiskt det enda som på riktigt fungerar”

“Dricka hett te! Det går liksom inte att göra det snabbt, som med kaffe. Det blir alltså en liiite längre paus…”

“Ner med axlarna. Andas djupt ner i magen. Och gör ett fotocollage av dina soliga minnen”

“Några minuter mindfullness med appen Calm, du måste prova”

“Träna mera. Japp, det håller stressen nere och man blir mer effektiv”

“Mindre skärmtid! Mer te! Kramas ofta! Filt i soffan!”

“Tänk ut årets julklappar nu! Förebygger decemberstressen. Ha en önskelista per person i mobilens anteckningar och fyll på och bocka av”

“Gör allting lite saktare. Du hinner ändå. Magiskt, det funkar!”

“Ingen mobil innan kontoret – och ingen mobil i sängen…”

“Börja jobba på Ambulansen. 33 timmars arbetsvecka = du får ett hav av egentid!”

“Planera EN halvdag i månaden som du checkar ut tidigt på och gör något som DU tycker är härligt, kan vara vad som helst – men inget måste”

“Micropauser. Stanna, ta fem djupa andetag från magen och landa. Sen fortsätter du med alla måsten!”

“En. Sak. I. Taget”

“Gå långsamt, Ebba…”

“Skaffa en kurrande katt”

“Flytta utomlands”

“Slå på flygplansläge på telefonen lite då och då som om man bara råååkade vara utomlands”

“Börja meditera. Ta tio minuter för dig själv – bäst med tjugo men det kan vara svårt med barn. Tio minuter varje dag hinner du”

“Ta med dig en sten eller liknande från semestern. Ta med den till ditt skrivbord på kontoret. När du sen ser den så minns du lugnet”

5a1a0477.jpg

…Och jag skulle kunna hålla på ÄNNU längre, tack för alla fantastiska svar. Älskar de små enkla vardagstipsen. Ni är ju bäst. Läser, tänker att jag ska anamma några av dessa nästan genast. Kanske inte skaffa en kurrande katt men de där andetagen – och kanske försöka meditera? Hur gör man ens?! Har ni ännu fler små vardagstrick?

Fyll GÄRNA på i kommentarerna, klicka här för att dela med dig av ett tips!

17 reaktioner till “Mindre stress i vardagen?

 1. Jag har börjat rida, vilket jag saknat i 20 år, så nu är en kväll i veckan bara min! Ger mammaenergi till resten av veckan!

  Annars är jag i en fas där jag längtar ihjäl mig efter barnen på dagarna. Skär i hjärtat att lämna min gosiga treåring för att sitta på jobbet 😢😢 Dtömmer om att få pausa livet och åka på riktig långresa med hela min hög men det är nog inte realistiskt 🙈

 2. Appen ”vila dig i form” som har yin-yoga program är bra! Räcker med 20-25 min, blir bättre fokus, stilla tankar, fokus på andning och komma ner i varv. Ännu bättre om man tränar Yin på studio några gånger först!

 3. Träna mindfulness genom att träna meditation med fokus på din andning. Det kan vara jobbigt i början men med tiden kommer du bli riktigt bra på att plocka fram lugnet inom dig, var du än är eller gör. Att vara här och nu minskar oro & stress. Yoga är rena medicinen mot stress. Öva små stunder varje dag! Lycka till 🙂

 4. App som är bra om du vill börja med meditation är Headspace. Men glöm inte att ta lite tid utan telefonen och utan app, ja, t.o.m. utan musik och poddar i hörlurarna. Bara gå och andas, ta in allt omking dig. Lycka till!

 5. Du är fantastiskt bra på det du gör, men det yrkesliv du har valt är helt klart “högrisk” när det gäller att bli stress-skadad…
  Den ständiga tillgängligheten, att ständigt vara “uppkopplad”, den otydliga gränsen mellan jobb och privatliv. Om man lägger till ett stort antal arbetstimmar och ett för litet antal timmars sömn per vecka ökar risken ytterligare.
  Så….
  Antingen måste man “byta liv”, men annars är mitt råd att i förväg, varje vecka BOKA in offline-tid i sin späckade kalender, lika (eller högre) prioriterat som vilket jobbmöte som helst.

 6. Vi har börjat förbereda middagen dagen/dagarna innan så att det bara är värma i micron när vi kommer hem från jobb & förskola. Det är skönt att slippa stressmomentet med att laga mat direkt efter jobb & förskola när alla är trötta, hungriga & eventuellt griniga. Den som inte lägger barnen fixar samtidigt som läggningen ex lasagne, köttfärssås eller en gryta som brukar räcka i några dagar. Då är man klara ungefär samtidigt & kan sedan kolla någon serie tillsammans 🙂

  En annan sak som funkar för vår familj är att plocka fram alla kläder till barnen dagen innan inkl ytterkläder som läggs fram i hallen. SMHI appen används flitigt 🙂

  Om stressen tränger sig på, på jobbet eller hemma så försöker jag tänka en sak i taget för att försöka skapa lugn & effektivitet.

  Tack för en inspirerande blogg.

  Har du & Emilia några planer på framtida event i Uppsala?

  Hälsning Johanna

 7. Tack Ebba för att du delar med dig av all intressanta råd och erfarenheter!😊

 8. Ni har väl hjälp hemma? Städning och barnpassning tror jag du nämnt? Är dessa två fortfarande stressmoment eller något annat? Hos dig verkar det ofta vara förknippat med jobb. Och det kan man förstå då du inte har ett 8-18 jobb, utan event grejer osv osv.
  Då har du ju Johan eller barnvakt till barnen, men det kanske är skuldkänslorna (som du absolut inte ska behöva ha) som stressar dig? Tror det är bäst att försöka ta reda på vad som triggar din stress, är det ngn del i livet, ngn situation eller känslor?
  Oftast måste huvudet jobba på att acceptera, vare sig det betyder att acceptera att man inte hinner allt och faktiskt då lära sig säga nej till saker, eller acceptera att du känner dig otillräcklig, jobba på att se på det ur ett annt perspektov och acceptera att “good enough” är helt OK.

 9. Hej Ebba! Minns du mig, jag dök på dig utanför Diplomat och gav dig min bok ‘Bli vän med min stress’, den är full med tips som dessutom har vetenskapligt stöd. Kortfattat är det tre saker som hjälper mot skadlig stress : förändrat förhållande till stress (acceptans gör under), återhämtning och att ha en livsriktning. Läs den gärna och kommentera vad du tycker!! Kram Petra Kahn Nord

 10. Grönt te och meditation och lugn är jättebra idéer, men jag tror att det är viktigt att fundera på skälen till att man gör som man gör. Vad som ligger bakom (om det ligger något bakom).
  Jag vart utbränd för några år sen, och läste då boken ‘Prestationsprinsessan’, som jag rekommenderar sjukt mycket. En person kan meditera och mysa och djupanda sig blå, men om man inte tar itu med sin bakomliggande FOMO, funderar på vad som faktiskt är viktigt och kul, på hur man vill leva idag och om trettio år, ja, då kan det vara svårt att bryta sina beteendemönster. Speciellt om man är en duktig flicka och försöker springa på alla bollar.

  Så, ett boktips, om det låter intressant! 🙂

 11. Köp bara julklappar till dem som du är tillsammans med på julafton. Det har vi börjat med för några år sedan. Iskallt jag vet – men så skönt. <3

 12. Jag har också börjat gå upp 15 minuter tidigare på morgonen. Tänder ljus och dricker min kaffe (bryggaren fixat klart kvällen innan precis som någon annan tipsade) i lugn och ro och njuter av min egen tid. Jag cyclar till jobbet, 22 km vilket tar en timme, och hem, och så får jag tid för mina tankar och motion på samma gång. Och sen bästa tipsen! Min sambo (som inte bor hemma under vardagarna pga jobbet) fixar maten klart på söndagen för hela veckan till mig! (Jag gör andra saker hemma så det är inte bara han som sliter 😅) Det är SÅÅÅÅ mycket lättare när man inte behöver tänka varje dag om det ska handlas, vad skulle jag äta idag och hur skulle jag hinna laga det. Det skulle bli endast färdigsallader och omeletter, men nu är maten fixad för hela veckan 😍

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.