Meghan och Harry chockar – och drottningen svarar

Först kom alltså hertigparets eget uttalande, till sina 10 miljoner Instagram-följare. I samma stund släpper de en egen sajt med en helt ny, egen kunglig strategi för hur de ska hantera sina uppdrag. “A new working model”, som de själva kallar det. De berättar kunglig historia, de citerar drottningen – ja, ett lite märkligt val av citat kanske, med tanke på att de själva just annonserat att de “kliver tillbaka”?

…Och inte MINST presenterar paret en sprillans ny egen mediestrategi, där de själva kommer välja vilka medier och journalister som får bevaka deras engagemang och framträdanden. Hmmm, okej? Detta tycks vara planerat länge, om man ser till sajten? Men sajten ger också en stark känsla av att detta är parets eget initiativ, rebelliskt nästan. De ger svar på tal, upprepar gång på gång begreppet “Members of the Royal Family with financial independence”, vilket de nu kallar sig själva.

Sedan, några timmar senare, svarar alltså Buckingham Palace med följande väldigt resoluta uttalande:

Hårda bud och tydlighet från hovets sida. Detta är komplexa frågor som kommer att ta tid – och mellan raderna (med versaler): Detta är inte förankrat. Hjälp! Drottningen är uppenbart missnöjd. Enligt BBC:s rutinerade kungliga korrespondent och “säkra källor inom hovet”, så blev heller inte Harrys närmaste släktingar konsulterade. KAN detta verkligen stämma, tänker jag? Men med tanke på utvecklingen, så verkar det sorgligt nog inte bättre…

Stora frågan är ju nu formuleringen som inleder Meghan och Harrys uttalande: “After many months of reflection and internal discussions, we have chosen to make a transition this year in starting to carve out a progressive new role…” – interna diskussioner, med vem? Och var landade de? Och formuleringen att “VI har valt att göra detta”, istället för “I samråd med drottningen har vi valt att göra detta”, vilket är mer kunglig kutym.

Fortsättning följer… KOMMENTERA gärna!

19 reaktioner till “Meghan och Harry chockar – och drottningen svarar

 1. Alltså HERREGUD this shit ain’t gonna fly får jag en känsla av. Tkr känslan kommer vara att Meghan ”alienates” Harry from his family. Och att det här hänger ihop med den där amerikanska år-huset som det sägs att Megan anlitat. Nästan som en kupp. Tkr vkl att de ska avsäga sig sina titlar. Tkr precis som du skrev Ebba, att det också är väldigt tidigt efter 18 månader som. Gifta och bosatta i England att kasta in handduken å ba; det funkar inte nu vill vi plocka russinen ur kakan så här.

 2. Ingen annan än de inblandade vet vad som har diskuterats, vad som har föregått och föranlett. Tror att det bästa är att avhålla sig från spekulationer och bara se tiden an. De är ju människor som har rätt att utforma sina liv som alla andra. Kan man inte respektera det får man nog snarare ta en inåtvändande blick på sig själv och sin häntiveckanmentalitet. Det är allom känt hur brittisk press fungerar och kanske de bara vill, som de moderna föräldrar de är, kliva av karusellen för att skydda sitt barn och försöka leva ett så normalt familjeliv som möjligt.
  Detta spekulerande i andra människors livsbeslut är olustigt, moraliskt har man inte mer rätt att spekulera och misstänkliggöra än med ickekungliga personer.

 3. Inte oväntat att det skulle bli någon form av rabalder efter att ha läst om Meghan och hennes far och halvsyster bröllopet, framstod inte som någon idyll. Pappan och halvsyster går ut och dissar Meghan offentligt, vem gör det mot sin egen dotter?
  Skulle Meghan finna sig i att rätta in sig i ledet hos sin nya familj? Nej hon är van vid splittring. Harry kanske valde Meghan för att han ville komma bort från de kungliga plikterna. Inte hade man förväntat sig att allt skulle vara frid och fröjd.

  1. Håller med essolito. Och jag tycker heja dom! Diggar deras hemsida. Dom gör inget fel. Det enda felet skulle vara om det kom som en chock för kungahuset, att allt bestämdes utan överenskommelse. Men de kanske har försökt få igenom detta sen de gifte sig och bara massa nej efter nej.

 4. Tkr hovets kommentar är jätterolig; typ nobody puts baby in a corner, baby here beeing the Queen.

 5. En tanke jag har är att de säkert hade stämt av med resten av familjen innan – om det hade varit rimliga chanser till en bra dialog kring det. Men det här är ju inte vilken familj som helst och det finns många exempel på situationer när medlemmar i kungafamiljen inte fått följa sina val och drömmar; Margret fick inte gifta sig med mannen hon älskade (blev INTE bra), Charles dejtade Camilla men fick sen gifta sig med Diana (blev inte heller bra) och om det finns ens ett korn av sanning i ryktena har det inte varit helt lätt för Meghan att komma in och accepteras av ens William och Kate. Ju längre tiden går desto svårare hade det blivit, också med all bevakning i tabloiderna. Meghans reaktion på bevakningen var helt rimlig och då har hon ju ändå viss vana.

  Är det kanske så att det här är en vanlig familj på den här punkten, dvs att ibland måste man helt enkelt sätta gränser och gå sin egen väg?

  1. Jag tror precis som du skriver. Vad var vägen att gå? Att lägga fram sin önskan och sen få ett nej för att sen gå sin egen väg ändå och då bli avklippta alla band till sin familj. Eller att ta saken i egna händer och bestämma över sitt eget öde? På detta sätt så har ju drottningmodern egentligen inte mycket val än att publikt stötta sitt barnbarns val (oavsett vad som händer bakom stängda dörrar). Ingen kan ju stå bakom henne om hon skulle gå emot deras nu publika val? Eller?

   Även om M & H vill få det till att diskussioner ha pågåtts så talar kungahuset kommunikation imorse emot att alla var eniga. Och kanske var detta det bästa för all inblandade, där M & H tog ett beslut. Som ju faktiskt handlar om dom, deras familj och välmående ❤️

 6. Varför upprör det ens de är vuxna människor som måste få göra sina egna val. Spelar väl ingen roll om man är kunglig eller fattig, alla vill ha rätten att bestämma över sitt eget liv. Den pressen de levt under, känner bara.. Heja er!
  Själv tror jag Harry velat bryta sig lös för läge sen och har nu fått modet till det när han har en egen liten familj att värna om.

 7. Heja! Hoppas fler kungliga hittar inspiration i detta. Att vilja bli självständiga och tjäna sina egna pengar är väl bara sunt?

 8. Jag tänker mest; varför över huvud taget ha ett kungahus på 2020-talet? Det enda nästa generations kungar/drottningar vill är att slå sig fria från allt, vilket är högst begripligt, men gärna efter ett storslaget betalt bröllop och dop typ? Varför inte lägga ner allt…? De har ju inte direkt nån funktion. De gör ibland ett bra jobb, inga tvivel om det. Men att driva stiftelser, bära snygga kläder och engagera sig i näthat och havsfrågor går fint utan att det måste bygga på omoderna anor med dyrt apanage och som gör att folk blir födda till en intvingad till? Jaja, jag förstår att det finns olika åsikter om detta 😊

 9. 6th in line of the throne (inte “äkta” Windsor- Mountbatten?!) och osams med Will om otrohetsaffärer. Om de vill bo i Afrika, tjäna sina egna pengar och inte tillhöra kungahuset why not? Trist för att Harry alltid var den lite mer roliga av de två bröderna men låt honom leva sitt liv!

 10. Håller med dig! Jag tycker att
  1) Dåligt av dom att inte få godkännande och göra detta tillsammans med resten av familjen. Helt självklart att syskonen separerar och att Harry tar en mindre roll framöver liksom vår svenska kungafamilj. Madde har ju typ gjort densamma och flyttat och det gjordes på ett smidigt och inte med så mycket drama och rabalder. Har man familjens stöd så stöds man ju av allmänheten också

  2) Jag tror att de antagligen kände stress. Allting hade nog gått som de velat, fast utan drama, om de bara hade väntat lite längre. Allting kan inte gå jättesnabbt. Taskigt mot drottningen tycker jag med tanke på hennes ålder. Även att de inte firade jul med dom med, återigen, iom hennes ålder. Kanske kan resa till Meghans fam efter hon gått bort eller närsomhelst annars under året. Lever man i ett internationellt förhållande (jag gör samma och bor i usa med min man) så får man lixom ta smällen ibland och inse att man nu gjort ett val och får leva med hemlängtan ibland men få det att funka ändå. Hon gjorde ju även valet att gifta sig med en prins dessutom som kommer med ännu mer ansvar.

  3) Jag tycker att dom känns lite omogna att göra såhär mot ’institutionen’. Att välja en progressiv väg är nog helt ok även för familjen men tänk vad mkt bättre det hade varit om dom fick support, gjorde gemensamma uttalanden med drottningen och familjen = ökad support från allmänheten och slutligen för deras charities. Hur ska dom få support för sina patronages om dom inte har support för dom själva…

  4) Slutligen så tror jag att Meghan inte känner samma ansvar iom att hon inte kommer från ett land/kultur/historia som har en kunglig familj. Hon uppskattar nog inte vikten av deras påverkan på samhället över att bara vara som diplomater för uk och anledningen till miljoner i intäkter varje år för turismen och annat.

  Allt blir nog bra tillslut. Kan hoppas att drottningen ringer dit dom så alla blir kompisar tillslut. 🙂

  Förhoppningsvis blir de alla vänner igen

 11. Jag tror visserligen att detta kan vara en del av utvecklingen i engelska kungahuset också. Vet just nu inte var, men har läst att prins Charles vill banta ner kungahuset ordentligt att vara endast ha en familj som ska representera. Precis som det svenska kungahuset gjort.
  Sen kan man ju inte bli annat än nyfiken på hur detta gått till. Såg att diskussionerna i uk är att dom ska ha ett hus som är renoverat för skattepengar och deras bröllop likaså, liksom en massa fördelar som man inte ska jobba för.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.