Kungligt söndagsgodis – bokrelease, nationaldagen och jo, det blev en Lili!

Nej, särskilt mycket har faktiskt inte hänt i den kungliga världen de senaste veckorna. Det har puttrat på. Men nu så. NU så! Nationaldag! Nyheter! Det händer ju grejer, hurra! Jamen, ni ser!

Vi återkommer till ovan firande längre ner – men nu tycker jag att det är dags att blåsa liv i mina kungliga uppdateringar i bloggen, varje fredag. Det kan knappast vänta till fredag eftersom det idag meddelades att det blev en liten Lili, som var med i magen under den här intervjun…

Yes, Lilibet “Lili” Diana Mountbatten-Windsor föddes (3,5 kilo vägde hon) i fredags 4 juni på ett sjukhus i Santa Barbara, mamma och baby-lillasyster mår fint och är hemma med pappa Harry och Archie. Storebror Archie Harrison fyllde ju två år i början av maj, så det blir fullt ös i villan.

Namnen då? Gulligt med Lili! Ja, otippat men… Det var ju tippat, med tanke på Archie. Diana är jag inte förvånad över, det var ganska tippat. Däremot trodde jag inte just Elizabeth Diana, eftersom William och Kates dotter heter just prinsessan Charlotte Elizabeth Diana. Jag hade snarare gissat på en Alexandra, eller en Alice?

Skrällen (om man nu vill fundera över en sådan) är väl dels att det är likt Charlottes namn kanske – och framför allt, att dottern döps till ett smeknamn, som ju Lilibet är i den kungliga engelska familjen. Det kom sig av att drottningen som liten inte kunde uttala sitt eget namn, så det blev helt enkelt Lilibet och sedan hängde det kvar. Hennes föräldrar kallade henne för Lilibet genom livet. Det sägs att prins Philip var den enda som kallade drottningen för smeknamnet.

Drottnigen har alltså fått sitt elfte barnbarns barn. Imponerande ändå! Här ser ni sju av dem, Archie är inte med på bilden – inte heller Zarah Tindalls (prinsessan Annes dotter) minsting Lucas, eller prinsessan Eugenie lille son August Brooksbank…

Jodå, familjen hemma i England har också släppt ett pressmeddelande: “The Queen, the Prince of Wales and the Duchess of Cornwall, and the Duke and Duchess of Cambridge have been informed and are delighted with the news“. Man får väl hoppas att den frostiga relationen kan mjukas upp av att livet går vidare – och av sådana här lyckliga saker, som en ny liten familjemedlem.

Det är dessutom mer att fira för Meghan i juni. Nybliven tvåbarnsmamma och snart även barnboksförfattare. I dagarna släpps barnboken “The Bench”…

Ser väldigt fin ut, snyggt illustrerad. Så kul, jag vill också skriva barnböcker!

Det ska tydligen också bli en ljudbok, som Meghan själv har läst in. Kanske inte den längsta då, utifrån de sidor som släppts på förhand (!) men jo, jag kommer lyssna. Jag kikade faktiskt också precis på Spotify för att se om jag hade missat deras podd, som släpptes med buller och bång i december – men… det kom aldrig mer än ett avsnitt? Med tanke på mångmiljon-kontraktet som paret skrev på med steraming-tjänsten, så borde det komma något mer livstecken. Jaja, det släpps säkert de närmaste månaderna.

Harry släpper också dokumentärserien har varit med och skapat tillsammans med Oprah, här ser du trailern. Och ja, han fortsätter att öppna upp om sitt liv som kunglig, med en tydlig agenda att använda sin globala plattform för lyfta frågor kring psykisk ohälsa.

Nyligen pratade han också öppet i en podcast av Dax Shepard och Monica Padman, där Harry jämförde sin uppväxt i kungafamiljen med “en mix av The Truman Show och att vara en attraktion på ett zoo“.

Jamen vi får väl avsluta med ett hurra och grattis till Harry och Meghan! Sedan fortsätter vi till hemmaplan där det idag firades nationaldag med proffsigt förinspelad, härligt somrig hälsningsfilm från Haga slott…

….Och kungen höll tal från slottet, istället för traditionsenligt firande på Skansen:

Även kusinerna i USA tog fram svenska flaggor och prinsessan Madeleine uppdaterade sin Instagram med följande bild på sin trio, Nicolas, Leonor och Adrienne:

Passar också på att avsluta med en härlig bild på kronprinsessan i en ny outfit – sådant är vi inte bortskämda med! Detta var i måndags när hon delade ut Astrid Lindgren Memorial Award. Klänningen trodde jag först var Rodebjer men letade vidare på H&M och & Other Stories – vilket Svenskt Dam sedan bekräftade: En slutsåld ljusblå pärla från & Other Stories.

En fin detalj? Ja, man ser det lite bättre om du fortsätter scrolla…

Att Victoria bar örhängen och halsband från Maria Nilsdotters kollektion “The Pippi Longstocking in You”…

Härligt, behöver knappast säga att jag ÄLSKAR puffärmen!

KOMMENTERA KUNGLIGT GÄRNA! Vad TYCKER DU om namnet Lili?

23 reaktioner till “Kungligt söndagsgodis – bokrelease, nationaldagen och jo, det blev en Lili!

 1. Så fint att hon blev döpt efter farmor/gammelfarmor. Personligen tycker jag ännu mer om Elisabeth med smeknamnet Lili /Lily men det är en smaksak. Vet en liten Elisabeth som kallas för Lily. För jag förstod det rätt att hennes namn ÄR Lilibeth?

 2. Tycker det på något sätt känns lite för personligt använda drottningens smeknamn som namn. Undrar vad drottningen egentligen tycker om det.

  En annan reflektion är att Adrienne är väldigt olik sina syskon.

  1. Tycker namnet är jättefint! 😍
   Håller med om att Adrienne inte är så lik sina syskon. Tycker Nicolas är lik sin far, Leonore sin farmor Eva och Adrienne är väldigt sin morfarsmor drottning Sibylla.

 3. Okej, men HETER hon Lili eller Lilibeth? Är otroligt förvirrad 🙂

 4. Boken sägs vara en direkt kopia på författaren Corinne Averiss “The boy on the Bench” & har såklart inom bokvärlden länge varit en snackis sedan det uppdagades med rasande (riktiga) författare vars verk kopieras av “kändisar” med anhängare utan insikt. Vem vet, men antar de som köper Meghans bok antagligen inte varit potentiella köpare av orginalet iaf. Oavsett så brukar ju tiden ha en förmåga att visa vad folk går för och såväl Harry som Meghan känns väl vid det här laget mest som förljugna oppportunister i jakt på kändisskap och pengar. Att de i detta skedet väljer att döpa sin dotter till Lilibet är väl mest kalkylerat o respektlöst. Perfekt för deras egna “fans” för övriga mest häpnadsväckande.

  1. Hej, intressant – läste nu vidare om detta och ja, herregud, detta har vi nog inte sett slutet på! Om det stämmer, så är det ju onekligen rätt illa gjort (och hanterat)… Bästa hälsningar från Ebba

   1. Författaren själv har gått ut på Twitter med att hon inte ser några likheter. Kan vara värt att notera.

 5. Alltså jag fattar inte varför de ger kungliga namn och använder sina titlar då de kämpat så för att offentligt ta avstånd från kungafamiljen. Känns nästan som att de är lite bittra över att de inte fick ha kakan kvar men äta den på samma gång. Oj vad man skulle vilja veta vad kungafamiljen egentligen tycker bakom stängda dörrar…

  1. Oavsett om de är kungliga eller ej så är ju Elizabeth namnet på Harrys farmor och det kommer hon ju alltid att vara och lika viktig för honom även om de lämnat kungahuset. Fint att hedra både henne och Diana.

  2. Hej Nina, ja, så kan man kanske tolka det… Men man kan ju ändå tolka det som att det är efter en älskad farmor och mamma, som dottern får sina namn! Kram från Ebba

   1. Absolut, Diana förstår jag och det var väntat 🙂

 6. Hur kommer det sig att det bara är de kungliga damerna som bär Sverigedräkten? Finns det ingen herrdräkt, eller känner sig männen i familjen löjliga i den? 😀 Tycker det skulle vara roligt att se män i folkdräkt också ibland.

 7. Hade varit intressant med lite mer granskande journalistik när det kom till Meghan och Harry och deras div uttalanden då hittills så mycket av det de valt att gå ut med i media visat sig vara antingen totala osanningar alt märkligt vinklade versioner. Mest utifrån den aspekten att det just är dessa uttalanden de gjort till sin försörjning och, inte minst, valt att bygga sitt varumärke, offentliga persona på.

 8. Smeknamnet är ju högst privat och sägs bara ha använts av drottningens pappa och make. Om syftet var att hedra hedra drottningen varför inte bara kalla barnet Lili? I engelsk press spekuleras det att drottningen kanske inte tycker valet är så lyckat och inte heller var informerad om det förrän kort tid innan det blev officiellt.

 9. Jättefint och passar bra med Archie. Hade jag valt hade det blivit något efter hennes mormor (Doria?) också.

 10. Om de nu ville hedra drottningen kunde de ju döpa barnet till bara Lili. Det känns mycket märkligt att de väljer att använda drottningen privata smeknamn. Särskilt efter de satt i den där intervjun med Opera och blackstabbade i stort sett hela kungafamiljen…

  1. Exakt! Det skaver verkligen. Jag är så kluven. Å ens sidan: inte konstigt att vilja hedra sin farmor. Kanske ser de det som ett sätt att visa att de ändå tycker att den sidan av familjen är viktig? Om de inte hade gjort intervjun hade det känts rimligt…. Men nu: baktala familjen inför hela världen, agera på ett sätt som kan rasera farmoderns livsverk och sedan döpa till det högst privata smeknamnet efter en person som lever och dessutom vill hålla det privata privat. Det är något som inte känns helt bra….

 11. Oj, jag blev förvånad att läsa att drottningen kanske skulle tycka illa om namnet. Vilken hyllning, tänker jag. och som förnamn! (Även om jag misstänker att namnet kan komma av att Lily varit favoritnsmn och så slängde man in en hyllning istället.)

  Lilibet är ju supersött. Jag skulle nog kunna kopiera namnet haha, så fint var det! Och hoppas drottningen känner sig hedrad.

  Och ja.. hoppas det går för William och Harry att ha en bra relation. Det om något vore en hyllning till Diana.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.