Kungligt lördagsgodis – och drottningens stilsäkra karameller

Jamen, en härlig… Nej, en INTENSIV vecka bakom oss – och den som verkligen levererat looks och därmed också haft en intensiv vecka, det är drottningen! Vi rivstartar faktiskt med en karamell från 20 augusti och länsbesöket i Kalmar. Ja, ni förstår ju varför vi börjar just i fina Kalmar:

Underbar kappa, underbar drottning, underbart allting! Matchningen med skorna och handväskan i burgundy till den rosa kappa är ju ljuvligt. Och är det NÅGON som lyckas med någon slags stil-heder i behåll med visiret, så är det förstås drottningen. Inga konstigheter:

Helt säkert är det en gammal favorit från garderoben. Som drottningen själv sa i den stora intervjun i Elle häromåret:

Det är viktigt att visa att man använder sina kläder! Det har jag alltid tyckt är viktigt. Man arbetar så mycket med en klänning. Man väljer. Man tittar. Man provar. Det är mycket arbete bakom en klänning, och en garderob. Då tycker jag att det är synd att bara använda kläderna en gång, eller två...”

Och att drottningen klär i härlig rosa är ingen nyhet, här ser vi ett magnifikt bevis på det från Nobelfesten 2003:

Rätt härligt också, när man kan matcha upp klänningen med ryska, enorma rosa ädeltopaser! Och örhängena, som faktiskt gjordes senare av en del av halsbandet…

Halsbandet med ädeltopaserna beställdes, enligt kungahuset, av den ryske tsaren inför dottern Maria Pavlonas bröllop år 1804. Smyckena gick i arv från dotter till dotter – och halsbandet ärvdes därmed vidare till drottning Victoria av Sverige (ni vet, hon som anlade Solliden på Öland!) som var gift med kung Gustaf V.

Okej, såhär BORDE det ju då vara: Maria Pavlovna av Ryssland (som fick juvelerna i bröllopspresent av sin pappa, ryske tsaren) gav smycket vidare till sin dotter, Augusta av Sachsen-Weimar. HENNES dotter var Louise av Preussen… Och hennes enda dotter var alltså Victoria av Baden, som då ärvde smyckena och tog med dem till Sverige, när hon gifte sig med Gustaf V. Det är för övrigt också tack vare drottning Victoria som Victoria fick sin namnsdag den 12 mars!

…Och här nedan en annan rosa fullträff på 75-årsdagen! Okej, vi rusar vidare.

Vi fortsätter med festivalen Stockholm Early Music i Tyska kyrkan och en härlig nougatfärgad look

Så snyggt! Sedan delades också Prins Eugen-medaljen ut på Stockholms slott…

Prins Eugen-medaljen instiftades av Gustaf V till Prins Eugens 80‑årsdag 1945 och delas ut “för framstående konstnärlig gärning” – och nu blev det utdelningen av år 2020:s medaljer, som inte kunde genomföra på grund av pandemin.

Bland annat prisades konstnären Britta Marakatt-Labba! Så välförtjänt, såg några av hennes verk på en utställning förra sommaren. Fascinerande och så tänkvärda.

En annan Silvia-klassiker är ju capen, som vi fick se under länsbesöket i Västernorrland:

Underbar ullcape med svart läderkant, som alltså åkte med till besöket i Västernorrland – här nedan ser vi kungaparet i Härnösand:

…Och under capen en kungligt blå dräkt, med vit sidenblus under. Elegant, as always! Även kungen stilsäker i sin grå kostym…

Avslutningsvis var drottningen igår kväll på galakonsert på operan. Japp, själv somnade man hemma i soffan i leggings och sweatshirt, drottningen levererade en strålande look i siden med vackert blomsterprint:

Foto: Fredrik Sandberg / TT, Christine Olsson / TT, Pontus Lundahl / TT

KOMMENTERA GÄRNA, vilken look är DIN favorit?

7 reaktioner till “Kungligt lördagsgodis – och drottningens stilsäkra karameller

  1. De där rosa örhängena är ju bara så vackra, tänk om man hade några liknande (och tillfällen att använda dem på, inget man tar på sig till matbutiken precis:P )

  2. Vi har en helt fantastisk Drottning!🙏 Smått ofattbart att hon alltid, alltid är så elegant och vacker. Uppskattar så mycket när du skriver historier bakom smycken, kläder som återanvänds och visar bilder på det osv, vilka otroliga hantverk och skatter som skapats🌟Älskar dina kungliga inlägg🤗

  3. Kan den vackra rosa kappan vara den som drottningen bar när kungen fyllde 70 år? Då med en elegant kvarnhjulshatt på huvudet istället för visir.

  4. Svårt att välja drottningen är tjusig i allt , Den blå dräkten är fin

  5. Min favorit är alltid det pärlade Childhood-armbandet! Älskar att hon bär det tillsammans med det mest eleganta och extravaganta. Sånt statement!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.