Solpaneler – hur det funkar för oss!

/ Betalt samarbete med Svea Solar /

Jag får många frågor om både det ena och det andra – och under sommaren ALLTID om våra solpaneler i Falsterbo! Nyfikna frågor, vart ska dom placeras? Hur många ska man ha? Hur många behöver man? Vad kostar det…

Så, väldigt glad över att jag nu teamar upp med Svea Solar (som grundade 2014 av två svenska entreprenörer – Björn Lind och Erik Martinson – och idag är Sveriges största installatör av solceller) för att besvara alla era frågor. Frågor som ju även JAG hade, innan vi började livet med solpaneler. Jag körde ju också en frågestund på min Instagram för att höra vad ni undrar. Och nu har jag alltså fått suverän experthjälp för att kunna svara på alltihop, here we go! Jag vågar kalla detta den bästa guiden till solpaneler nånsin… I min blogg, i alla fall?! Varsågoda, vi kör igång med frågorna:

Nyfiken på priset, vad kostar det att installera solpaneler? Åh, det varierar beroende på storlek och behov. Svea Solar hjälper ju såklart till med att räkna ut detta – och HÄR finns en smart solcellskalkylator som kan ge en indikation. Där kan du räkna på potentialen på ditt tak! Systemet som installeras håller i cirka 40 år och återbetalas på 8- 10 år. En sak jag faktiskt fattade först när vi installerade solpaneler hos oss var att elen vi använder i Falsterbo alltså är gratis – och förutom att vi med vår egenproducerade el blir mindre beroende av de elbolagen (som ju kan höja och sänka elpriserna), så kan vi också tjäna på att sälja vidare vår överskottsel. 

Ok, Ebba, hur vet man hur många paneler man behöver? Jag hörde med Svea Solar och såhär är det: Varje fastighet har individuella förutsättningar. Så, Svea Solar hjälper därför dig att matcha storleken efter just ditt boende, vad gäller energikonsumtion, takstorlek och fastighetens elsäkring.

Vad krävs för att kunna installera solceller? Tja, helt enkelt att du har ett tak, att du väljer en leverantör som har alla nödvändiga certifikat OCH att du vill minska din elräkning. Sedan är det bara att sätta igång processen! Sedan blir du också en del av att driva omställningen till mer hållbar energi i samhället. En viktig del i det hela tycker jag, inte minst som förälder, då vi såklart pratat med barnen om solpanelerna, hur det funkar och varför det är något bra och viktigt. All energiproduktion har såklart en påverkan på miljön, och i solpanelernas fall är det ju i tillverkningen – för när de väl sitter på ditt hustak, så ger de inte några utsläpp alls.

EN viktig sak till! I de flesta fall behövs inte bygglov för att installera solceller, MEN det finns undantag att hålla koll på – är du osäker, kontakta kommunen du bor i.

Alltså kanske dum fråga men kan paneler monteras på väggen?! Ingen dum fråga alls. Paneler kan monteras på en fasad. Men du har oftast inte så bra produktion på fasadmonterade solceller. Men Svea Solar har gjort ett antal fasadmontage som alltså går att fästa på väggen.

Vill veta dett: Fungerar det på ALLA typer av tak? Ja, det finns möjligheter att installera på alla typer av tak. Men innan installationen så genomförs ett platsbesök, helt enkelt för att säkerställa att taket är av bra kvalité och för att det ska fungera bra för er.

Ingår installationen i priset? Mycket bra fråga, vi valde Svea Solar då de installerar så kallade “nyckelfärdiga solcellsanläggningar”. Alltså, enkelt och smidigt, vilket ni ju vet att jag gillar! Det innebär alltså att du får paneler, växelriktare, installation, garantier med service samt en smart app som man kan använda för försöka sänka elkostnaderna. Sedan är det kul också, att kunna följa produktionen – Johan har nördat ner i detta och kollar på appen betydligt oftare än vad jag gör, haha.

Solpaneler vintertid, hur funkar det? Det funkar! Panelerna levererar även energi i diffust solljus – MEN anläggningen producerar såklart bättre på sommaren och mindre på vintern.

Ok, kan man lagra el till molniga dagar? Möjligheten att lagra solel finns om du har batterier. Läs gärna HÄR om hur det fungerar! Det går även att sälja tillbaka elen för nästan samma pris som du köper, vilket gör att batterier idag inte har lika bra lönsamhet som solceller.

Kan man sälja vidare sin el? Ja! Alla elhandlare har elavtal som gör att du kan sälja och köpa el. Du får till och med tillbaka pengar på skatten när du säljer tillbaka till elnätet…

Kan jag vara självbesörjande på solpaneler? Och hur många behövs då? Läs gärna på om batterierna här. Och ja, det går att bli självbesörjande, men vanligtvis så tecknar du ett köp- och säljavtal. Vid konsultation undersöks hur mycket el du förbrukar – och därefter skapas en kalkyl som ger så bra avkastning som möjligt. En normal villa med solcellsanläggning producerar runt 9000 kWh.

Hur lång tid tar det innan jag “tjänat igen” mina solceller? Ja, det är ju det fina att man faktiskt gör det. Det är ju verkligen en investering för framtiden, för en mer hållbar framtid – men också för plånboken. Mellan 8-10 år beräknar man att det tar. Svea Solar påminner också om att solpaneler faktiskt, enligt en undersökning, höjer fastighetsvärdet. OCH när du köper ett solcellsbatteri med installation till ditt hem under 2021 så har du rätt till skattereduktion på 50%.

Jag har säkert glömt någon fråga, passa då gärna på att ställa den som en kommentar, så besvarar jag med proffshjälp från Svea Solar. Och så hoppas jag att du kommit lite närmare ett beslut, om du funderat över om solpaneler är något för er, och ert hus? KOMMENTERA GÄRNA OM DU HAR FLER FRÅGOR!

21 reaktioner till “Solpaneler – hur det funkar för oss!

 1. Förlåt för att jag är urtråkig, men tänk på att det kan krävas bygglov för att installera solceller. Inte alltid men det kan vara bra att kolla med kommunen.

 2. Men hörni Ebba gör ju reklam för något viktigt och bra för miljön. Att använda sin röst för det tycker jag är vettigt.

  1. Som elbolagsanställd vill jag förtydliga att det inte är elbolagen som höjer/sänker priset. El är en råvara som handlas timme för timme på en välfungerande internationell marknad.

  1. Hej
   Många av de stora (och små)bloggarna har ett modererat kommentarsfält, för att tonen är hård, och för att det enkelt behövs.
   Denna bloggen är ett undantag men jag förstår till fullo att kommentarer lyfts bort som inte har med inlägget att göra. Som dessutom drar igång en kedja av negativitet. Ebba är säkert fullt medveten om att vissa av hennes läsare tycker att det är för mycket reklam. We got the point.
   Dock är detta hennes jobb. Som hon sköter. Bloggen är ju en stor del av inkomsten som influenser.
   När främmande människor börjar engagera sig i hur någon sköter sitt jobb blir det skevt.
   Så hade i alla fall jag känt.

   Men vad gäller solpaneler; bästa någonsin! Bästa investeringen vi gjort. Tack vare solpanelerna tog vi steget att köpa elbil och är så nöjda.

   1. Vad KUL att höra att ni är nöjda med er investering i solpaneler, det är verkligen vi med – och yes, tack för din kommentar i övrigt också! Glada hälsningar från Ebba

 3. Men vad har hänt? Flera kommentarer om att det är mycket samarbeten verkar ha tagits bort. Jag känner också att det är väl många samarbeten där vissa är långt ifrån ditt område. Tror många läsare blir allt tröttare på alla samarbeten. Hur ser du på det? Tror också att du säkert kan tjäna in pengar på flera andra bättre sätt.

  1. Hej Maria, det blev en längre diskussion som jag inte kände hörde hemma här – och som så ofta här bland kommentarerna så blev det ilsket. Men din feedback har nåt mig, och det är ju jag som skriver här, så syftet är uppnåt! Ha en fin dag! Bästa hälsningar från Ebba

 4. Mitt inlägg om det togs bort. Varför? Gillar att följa dig och förstår att du måste göra samarbeten men inte varje inlägg. Känns inte intressant att följa längre, framför allt när inläggen censureras.

  1. Hej Petronella! Det blev en längre diskussion här – som jag absolut kan ta med dig / er, om bloggens innehåll, men jag förbehåller mig rätten att plocka bort kommentarer när tonen enbart är trist och det inte alls har med just detta inläggets innehåll att göra! Men tack för din feedback! Ha en fin dag / Ebba

   1. Åh, så bra att du gjorde det Ebba! Fortsätt med det! Håll bloggen REN från elakheter!

   2. Tack för bra inlägg som hjälper att reda ut alla frågor som finns kring solpanelsjungeln!!

 5. Full respekt för det, men tycker du verkligen att det var en elak ton i inläggen? Alla som skrev betonade hur mycket de gillar att följa dig men att det blivit så många sponsrade inlägg. Arket, solceller, Vichy, Linas matkasse – allt på en dag på stories t ex. Vi gillar ju dig för att du är autentisk, skriver härligt och ger många spännande, bra och viktiga tankar. Vi förstår också att du måste tjäna pengar, att detta är ditt levebröd. Hoppas dock att du också vill lyssna på att en stor del av dina följare inte alls uppskattar tsunamin av random reklam. Du kan säkert välja med omsorg på ett annat sätt. Men om du ser det som elakheter är det såklart inte mycket att göra.

 6. Bra, tydligt och viktigt inlägg! Är själv en lycklig ägare av solpaneler, så har man möjlighet att installera så rekommenderar jag det varmt ☀️💚

 7. Tack för ett bra inlägg. Solpaneler och hur det funkar är en bra sak att lyfta i dina kanaler! ☀️💚

 8. Håller med Petronella. Tycker att många inlägg var kloka, resonerande och välmenande. Med några undantag. Uppfattar att de flesta uttryckte en önskan om svar ang andelen reklaminlägg utan avsikt att vara elaka. Men som det skrivs ovan, det är din rätt att ta bort inlägg som du inte tycker passar in.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.