Kungligt fredagsgodis – kunglig glans på distans och Estelle på sommarlov

Jamen, vi kör förstås ett härligt somrigt kungligt fredagsgodis. Och vi börjar med prinsessan Estelle på sommarlov – fast ändå inte, eftersom hon hakade på mamma och pappa på uppdrag…

Här ser vi kronprinsessfamiljen som möter dansk-norska konstnärsduon Michael Elmgreen och Ingar Dragset, inför invigningen av konstverket Life Rings på Djurgården. Detta med anledning av “Prinsessan Estelles kulturstiftelse”, som instiftades av Kronprinsessan och prins Daniel, för att arrangera årliga skulpturutställningar på Djurgården. Årets konstverk är det andra permanenta verket som kommer att ingå i en blivande skulpturpark på området. Måste säga att jag ÄLSKAR idén med att göra det mer permanent, något som byggs upp genom åren.

Genomtänkt, fint och känns verkligen att det är en genuin passion för konst – för många. Hurra för detta initiativ, som ALLA människor som vill kan njuta av! Nu saknar jag bara ett snyggt utegym på Djurgården, om kungen eller någon annan som bestämmer skulle läsa detta!?

Perfekt också, för Estelle, med en egen stiftelse dit hon kan önska dig födelsedagspresenter i form av bidrag i framtiden – och att det verkligen går direkt till något som så många får glädje av.

Prinsessan Sofia jobbade idag digitalt, eller hon skickade en digital hälsning i Sophiahemmet högskolas examination, för att uppmärksamma och gratulera de nyutexaminerade studenterna:

Nyblivna trebarnsmamman! Här kan du se hälsningen…

…Och sedan ser man ju fram emot ännu en gullig syskonbild på alla småprinsarna!

Den här fick vi ju se på parets Instagram, när lille Julian precis kommit till världen. Sött!

Vi får också slänga ett öga tillbaka på nationaldagen, för det BLEV ju faktiskt lite firande på Skansen med kunglig glans – och god distans. Kronprinsessan och Daniel kommer till Skansen för att delta i det traditionsenliga nationaldagsfirandet.

Vi slänger också ett öga i backspegeln på drottningens stilsäkra look när hon kom till  festivalen Stockholm Early Music i Tyska kyrkan. Som ALLTID, så elegant!

Apropå elegant, så kommer här ett kungligt utställningstips för dig som är i Stockholm i sommar: ”Möt en prinsessa före sin tid. Daisy, kronprinsessan Margareta, 1882–1920″. Utställningen visas på slottet fram till den 30 september. Så skynda, jag ska försöka boka tid för att gå dit i nästa vecka. Jag återkommer med rapport! Här ser vi kronprinsessan och kungen, när de såg utställningen före alla andra…

Kronprinsessan Margareta var alltså kungens farmor – och en rolig detalj är att utställningen visas just i den våning i slottet där hon faktiskt bodde, tillsammans med sin man, blivande kung Gustav VI Adolf, och deras fem barn. Barnen som alltså var Ingrid, Gustaf Adolf, Bertil, Carl Johan och Sigvard. Underbara namn för övrigt!

Här nedan ser vi familjen på Sofiero, sommaren 1914… Svindlande häftigt också att Margareta alltså var barnbarn till drottning Viktoria av Storbritannien (en av mina favorit-kungligheter för övrigt, hon är så fascinerande).

…Och här ser vi henne vinkandes. Ja, den här utställningen ser jag fram emot!

En annan prinsessa ska dock också uppmärksammas just denna vecka, nämligen prinsessan Madeleine som fyllde 39 år! Födelsedags firades “privat med familjen”…

Grattis i efterskott får vi ju då säga till Madeleine Thérèse Amelie Josephine, hertiginna av Hälsingland och Gästrikland, som alltså föddes den 10 juni 1982…

…Och som sedan döptes i augusti, vi måste ju spana in en härlig dopbild:

Något familjefirande med syskon blev det inte – med dessa systrar lär ju ses i sommar, hemma i Sverige på Öland, där kungen tillbringat i princip varje sommar sedan han föddes.

Vet faktiskt inte om Madeleine och Chris har byggt eller införskaffat något eget sommarhus i Sverige? Eller om de helt enkelt bor på Solliden med kungen och drottningen? Plats finns det ju säkert gott om i den stora villan och tillhörande hus, men skulle inte förvåna mig om de vill ha ett eget sommarparadis i Sverige när de bor utomlands. I nuläget – enligt Svensk Damtidigt – så delar de detta 500 kvadrat stora hus med Sofia och Carl Philip. Puh, rejäla sommarhus i den familjen!

Här nedan ser ni förra årets födelsedagsfirande – och yes, klänningen är densamma som vi såg i veckan, högst upp i detta inlägg!

Kronprinsessan och Daniel flyttade ju 2013 in i ett eget hus på de kungliga markerna, en 328 kvadratmeter stor villa alldeles vid vattnet med egen pool – som alltså ligger inom det avspärrade kungliga området.

Avslutar med en favorit från arkivet, apropå sommar. Kungafamiljen samlad på Solliden, Öland, sommaren 1984. Kolla in drottningens härliga look! Svallet! Barnen i matchande pasteller, love it! Och sommarstilig kung!

Foto: Claudio Bresciani / TT, Fredrik Sandberg / TT, Jan Collsiöö / TT

KOMMENTERA KUNGLIGT GÄRNA!

11 reaktioner till “Kungligt fredagsgodis – kunglig glans på distans och Estelle på sommarlov

  1. Tycker det är så fint med Prinsessan Estelles “sommarben” med sår(plåster?) och blåmärken. Klart inte kul att göra sig illa men kan inte undgå hur fint det är att hon är ett aktivt barn som leker en massa med sina vänner, tillhör sommarlovet! 🙂

  2. Det finns ett utegym på djurgården. Borta vid Djurgårdens (fotbollslaget alltså) träningsarena. Fritt för alla att använda och nästan aldrig någon där, vad jag har sett.

  3. Jag undrar så över kändisar, inkl kungliga, som har vita gympaskor av olika slag. Används dessa enbart när man ska vara snygg? För en barn i Estelles ålder som leker för fullt lär inte kunna behålla skor särskilt vita någon längre tid?

    1. Nej, Margretheskålen döpte Sigvard Bernadotte efter sin systerdotter dronning Margrethe. Men hon är ju i sin tur döpt efter sin mormor Margareta.

  4. När utställningen om kungens farmor omnämns skrivs det aldrig något om boken “Hon kallades Daisy” av prinsessan Christina, fru Magnusson i samarbete med Carl Otto Werkelid. Utställningen bygger säkerligen på samma material som boken. Ge gärna ett tips till alla som inte har möjlighet att se utställningen i sommar. Boken är fylld med vackra fotografier och en historisk framställning som säkert intresserar många. Charmigt, kunnigt och mycket personligt om en farmor, som dog ung. En otroligt vacker bok på alla sätt.

  5. Trevligt med kungliga nyheter på fredagar igen. Vad tror du händer på Öland den dagen Victoria är drottning, flyttar hon in på Soliden eller bor hon kvar i sitt nybygge på somrarna?

  6. Tusen tusen tack för att du alltid skriver så intressant, fint och spännande om kungligheter, även alla helt antastiskt fina bilder du visar. Herregud så vacker Drottning Sylvia är genom alla år! Gillar allt I din blogg och lite extra mycket just kungliga inläggen🤗🤴👸Lycka till sista jobbveckorna innan din välförtjänta semester🙏🌞🌊

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.