Klara vardagen med kryckor (nej, inte min drömrubrik)

Okej, kanske inte JUST den rubrik jag såg framför mig att jag skulle blogga om. Och LUGN, det blir ett maxat kungligt fredagsgodis imorgon. Kanske uppdatering redan idag om nationaldagen? Kort sagt, detta blir ingen kryckblogg. Önskar också att INGEN av er som läser behöver använda den här listan men…

…Vips, plötligt är man där. Jag trillade, foten gick sönder – och här sitter jag. Och kunde inte föreställa mig hur begränsad jag skulle bli! Hur konstigt det känns att inte komma hemifrån på veckor, inte kunna kasta mig ner på golvet och knyta skorna på barnen på morgonen, laga frukostgröt, hämta kaffe till mig själv. Japp, bara att gilla läget alltså. En fotoperation senare, med ihopsydd sena och lagat ledband på utsidan foten. Fick en fråga om jag inte kunde sammanställa alla bra tips, på hur man klarar vardagen på kryckor? Utan att (puh) kunna stödja på ena foten alls…

Självklart, här kommer ett gäng smarta tips jag fått!

Be Johan ställa fram en kaffetermos varje morgon. Yes, bra tips – fick också tipset att flytta kaffemaskinen till soffan där jag är parkerad med benet högt. Men termos är ju smart, eller “termos-mugg”, som jag kan göra kaffe i och sen bära med mig i en väska tillbaka till soffan.

Be om HJÄLP, för guds skull! Vänner tycker till och med att det kan vara skönt att få rycka ut och hjälpa till. Ett sånt viktigt råd detta. Varför är det så svårt att ta emot hjälp, eller ännu värre – be om det? Så tacksam för snälla kompisar som kommit förbi med lunch, lagat middagstallrik till mig, gjort kaffe, en liten stunds sällskap.

Använd dockvagnen – sätt kopp och bricka där, rulla iväg. Haha, smart!

Ficka på magen. Alltså, typ en sådan där gammaldags “passficka”, tänker jag? För att bära mobilen i? Inget tips jag kört på, jag satsade istället på…

Fickor eller morgonrock. Alltså morgonrock med fickor. Toppen, så får du med dig mobilen och annat smått och gott, från köket till soffan typ.

Kontorpall som ser ut som en sade på hjul. Alltså att ha foten på. Och en kontorsstol att sitta på då. Så tar du fart med andra foten och vips, du kan komma framåt. Vilket är något av ett halleluja-moment så fort man återhämtat sig och kommer upp ur sängen.

Liten påse att hänga på kryckhantaget. Yes, absolut!

Skön stoppning på kryckornas handtag. Alltså, jag har haft så himla jobbigt med foten (den blir svullen direkt + får ont) att jag inte kunnat hoppa runt så mycket på kryckorna, men absolut ett bra tips om du ska krycka runt mycket.

Verktygsbälte – smidigare än en rygga! Älskar ju detta tips, tänker också på fultrendiga magväskan – perfekt.

Låt Johan göra ALLT. Så blir det ju, vilket han fixat galant och så fint. Han tog också med barnen ner till Skåne förra helgen, över långhelgen, och det var underbart att veta att de hade en superbra helg och jag kunde vila hemma. Det har varit och ÄR ett tufft lass för honom, såklart – men det är ju en begränsad period. Försöker rodda allt jag kan från soffan, med playdates för barnen, hjälp med hämtningar och lämningar och sedan också jaga ut Johan för att springa, eller annat som gör honom glad.

Långt ifrån det glamourösaste men kryp när du är hemma. Haha, barnen skulle ju älska detta, en gipsad, krypande mamma!

En gripklo är super när du inte når saker. Smart, jag har mest ropat på hjälp – och är jag ensam hemma, så väntar jag tills… Nån kommer hit. Johan skulle nog i och för sig säga att det inte är ENORM skillnad mot när jag inte är gipsad, eftersom jag är usel på att plocka upp grejer även då. Hmm.

Pall i duschen. Absolut! Räcker dock inte med pall, jag kör en pall + en till att ha gipsade foten på. Virar in gipsade foten i handduk, sedan funkar det dugligt.

Förkläde. Japp, lite samma tänk om morgonrocken – funkar!

Bord med hjul. Borde jag verkligen haft, men har liksom haft svårt att knuffa bordet framåt med kryckorna eftersom jag inte kan stödja på foten alls.

Sätt termos med kaffe i bh:n mellan brösten. Check på den, redan gjort – och mobilen! Eller mobilen i munnen, när man hoppar från köket till soffan…

Försök komma UT! Väldigt bra tips. Här ser ni min lycka, när mamma och pappa var uppe i stan och baxade ut mig i solen för en kaffe, tio dagar efter fotoperationen. Ljuvligt!

Som sagt, förhoppningsvis behöver du aldrig använda dessa tips. Och KOMMENTERA GÄRNA om det är något tips för kryckor och opererad fot som jag missat!

11 reaktioner till “Klara vardagen med kryckor (nej, inte min drömrubrik)

 1. Hej! Så många bra tips. Några känner jag igen men flera är nya.
  Skall spara uppställningen men hoppas att jag slipper använda den.

  Allt gott!

 2. Roligt att veta att du är hemma igen! Förstår att livet just nu inte är som vanligt, men håll ut, det blir snart vanligt igen…. ta det försiktigt och lugnt desto fortare är du på banan igen. Allt gott och god bättring!

  1. När du duschar är det väl bättre att vira in gipset i en plastpåse och tejpa runt så inget vatten kommer in. Gipset får ju inte bli fuktigt/blött.

   Kämpa på 😊

 3. Lider med dig var i liknande situation exakt för ett år sedan då jag efter att ha blivit överkörd över bägge fötterna med en lastbil och helst inte fick stödja på någon fot!!!??? Inte helt lätt så jag fick addera rullstol till dina tips i några veckor. Men om man nu skall drabbas så är ju ändå den här tiden på året helt ok för man blir glad av ljuset och grönskan trots sitt eländiga tillstånd. Vet inte hur jag hade mått om det istället var i november-januari?! Och min man Klas var till fantisktisk hjälp och många vänner som kom förbi med lunch eller bara en pratstund. Samt att jag kollade på hela the Crown. Så värre kan man nog faktiskt ha det 😉

 4. Jag har precis den skadan nu, dock utan gips.. så tack för tips

 5. Jag brukade lägga maten eller fikat på en skärbräda, som jag sedan la ovanpå en kökshandduk. Sedan trädde jag in snöret på kökshandduken längst ned på kryckan och kunde dra med mig maten till vardagsrummet. Praktiskt om man inte har ett bord med hjul eller en dockvagn 🙂

 6. Kryckor med formade grepp är viktigt – jag var gipsad i vintras efter skidåkning⛷🎿
  Du kan köpa speciella påsar på apoteket med tejp som du trär på benet. Jag var gipsad till knät, men upp till låret räcker påsen. Dyrt, men värt pengarna, jag duschade inte varje dag, det blev en del tvättlappsblaskning oxå.
  Bra att du får träna på att be om hjälp😃 det är viktigt. Släpp dåligt samvete!!!
  Hoppas du snart får stödja på foten

 7. Mitt bästa tips är att hyra en inomhusrollator. Minimal risk att man ramlar igen. Man får komma över att man inte har åldern inne för en rollator!
  Bästa hälsningar
  Margareta

 8. Toppen! Tack för samlade tips. Behövde det nu när jag lyckats bryta foten. 😊

 9. Tack för bra tips! Jag är i samma sits sen 10 dgr. Söker tips på träning för att undvika blodpropp.
  Mvh Katarina

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.