Klara, färdiga, ladda – kör!

I samarbete med Volvo Car Sverige @volvocarsverige  /

“Men hur många laddstopp blir det då från Skåne till Stockholm?” – ja, det trillar in många nyfikna frågor om den nya helelektriska XC40 Recharge. Jag tänkte passa på att svara på några av dem här! Here we go…

“Den är alltså HELT eldriven?”. Yes. 100% el! Helelektriska XC40 Recharge har dubbla elektriska motorer, kör tyst och stabilt. Jag älskar också att man att sitter högt, skönt och bra. Och att den är kompakt, smidig men ändå rymlig för oss med tre barn och ofta en hel del tennisväskor, ridgrejer, prylar och… Ja, gud vet vad, men alltid är det nåt?!

“Hur ofta laddar ni en vanlig vecka?”. Hemma i stan så klarar vi oss på en, kanske två “över natten”-laddningar i veckan, precis samma sak har det varit i sommar i Falsterbo. Men, det bästa av allt måste jag säga är laddboxen hemma! Nere i Skåne har vi ju nämligen installerat laddbox vid huset, eller vid mina svärföräldrars hus där vi får parkera bilen. Så enkelt och smidigt att kunna ladda på hemmaplan.

Det hör inte till laddningen MEN har också fått många frågor om färgen! Jo, den är ju verkligen 100% Säker stil, den underbara färgen heter Sage Green. 

“Hur gör ni med laddningen i stan, när ni inte har egen laddbox?”. Ja, det undrade jag med – men man vänjer sig snabbt. Kommer på smarta “vardagshacks” och det blir liksom en naturlig del av vardagen och planeringen. I vanliga fall laddar vi alltså upp batteriet när bilen parkeras där den kan laddas – hemma på vår gata i stan (där det finns flera laddstolpar), utanför dotterns simning (där det också finns laddstolpar) eller liknande. Så räckvidden har verkligen inte varit ett problem för oss i vår vardagskörning.

“Hur funkar det med laddningen på en roadtrip, eller en resa från Skåne till Stockholm?”. Ja, nu har har precis lagt en sådan tripp bakom mig – med totalt tre stopp för laddning. Men någon laddstress känner jag inte då, tack vare att bilen VISAR exakt hur mycket procent som är kvar, när jag är framme på mitt nästa ”mål”, den lägger alltså upp en rutt längs med vägen med laddstopp. Om bilen känner att jag har för lite batteri, så lägger den automatiskt in ett stopp. Batterienivån påverkas såklart beroende på körstil och externa faktorer. Vi klarar oss oftast på två stopp, men ibland blir det ett tredje för att kunna sträcka på benen och då passa på att snabbladda.

“Vad är en snabbladdning, som du pratat om?”. Haha, ja, man lägger ju sig till med lite elbils-lingo, även på mina Stories tror jag?! Jo, under våra roadtrips eller lite längre utflykter försöka jag stanna och ladda på DC-snabbladdningsstationer, med en så kallad snabbladdare och kan då ladda upp till 80% av batteriet på endast 40 minuters laddning.

“Hur länge räcker det då, hur länge kan ni köra?”. Bilen har en räckvidd på drygt 40 mil MEN det är givetvis beroende på hur du kör. Det vill säga, om du kör stadskörning, hur tungt bilen är lastad, kyla och värme, exempelvis. Måste också verkligen rekommendera att boka en provkörning om du är nyfiken, så får du “känna” på bilen! Batteriet har en uppskattad kapacitet på 78 kWh. Ett fulladdat batteri ger en beräknad räckvidd på ca 400 km vid blandad körning, innan man behöver ladda. Men den verkliga räckvidden påverkas som sagt av din körstil och andra omständigheter som utomhustemperatur, väder, vind, topografi och vägar. Andra faktorer som påverkar räckvidden är hur mycket el man använder till bilens funktioner, som uppvärmning och kylning. Mitt tips: Ett sätt att förbättra räckvidden är att förbestämma temperaturen i din bil under laddning, så att den redan har behagligt klimat när du ska köra.

“Hur lång TID tar det att ladda?”. Ja, många frågor om detta – och finns inte ETT svar! Beroende på vad för sorts laddare det finns på de olika stoppen så tar det olika lång tid att ladda. Reser du med barn kan det därför vara bra att ha rekat lite stopp innan avfärd. Detta för att stanna på de stoppen som barnen kan tycka är roligast.

“Något favoritstopp för laddning?!“. Haha, ja, alla där det finns bra plats för barnen att sträcka på benen, god kaffe till mig och kanske nåt att titta på. Värnamo är favoritstoppet om ni frågar Ernst, haha… Här finns nämligen massor att titta på och göra under tiden som bilen laddar. Allt från att käka lunch till butiker, och milkshake förstås, viktigt tycker vår minsting!

Ett tips till: Vem gillar inte att stanna i Gränna? Passa på att gå och kolla på den fina utkiksplatsen vid Brahehus. En gammal slottsbyggnad som idag är ruin. Spännande för barn i alla åldrar. Sedan kommer utmaningen att inte låta barnen bära med alltför många polkagrisar hem…

Mjölby är också bra, Volvos nya tillfälliga power stopp halvvägs mellan Göteborg och Stockholm. Här du enkelt kan ladda din elbil helt gratis med en av deras sex snabbladdare. Förutom att ladda bilen kan du även ladda din egen energi med en bit mat eller kaffe och hör och häpna, provköra MIN FAVORIT deras helelektriska XC40 Recharge!

6 reaktioner till “Klara, färdiga, ladda – kör!

  1. Jag kör elbil (inte Volvo och bor inte heller i Sverige) och tycker det funkar jättebra. Vad jag inte fattar är om bilen klara ca 40mil (beroende på omständigheter) hur kan du behöva 3 stopp på 40 min för att köra Skåne-Stockholm???? Det låter juniorer som det bästa säljargumentet? Helt plötsligt tar en 6,5-7 timmars resa istället 10 timmar…

    1. Nja, tre pauser på 40 min blir två timmar extra så 8,5 – 9 h. Sen skrev hon ju att det den här gången behövdes tre pauser för att sträcka på benen och då passa på att snabbladda men att de vanligtvis klarar sig på två pauser. Med min bil (också Volvo) klarar jag Malmö – Stockholm med en paus då jag brukar passa på att äta lunch. Men jag har inte bilen full av barn som behöver rastas.

  2. Tack för bra beskrivningar från vardagen! Vi är väldigt sugna på elbil och snart blir vi fem i familjen så vi känner att vi behöver något större bil än vad vi har idag. Är utrymmet tillräckligt även när man har bilbarnstolar och vagn i bagaget? Förstår att det är svårt för dig att avgöra såklart men vill gärna höra mer om vad du tycker om utrymmet.

    1. Hej Helena! Bra fråga, jag skulle säga att den är rymlig men ändå kompakt – och är du ute efter större familjebilen så måste du nästan provköra dels denna men också en större modell! Vagn får plats bak men då blir det inte mycket plats för annat! Bästa hälsningar från Ebba

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.