Hemmaspa-känsla i novembermörkret

/ I stolt samarbete med Urtekram – foton Lisa Höök /

Jag samarbetar ju med danska Urtekram och lavendelserien har numera en självklar plats i badrummet här hemma. Schyssta, härliga produkter som ger hemmaspa-känsla i novembermörkret. Men jag är ju inte superexpert på produkterna, det är däremot deras kunniga Brand Manager Linda Wass – så jag haffade henne för att ställa mina frågor!

För mig är lavendeldoften i ”Purple Lavender”-serien så mycket minnen, jag tänker också på rena lakan och sommar. Vad har lavendel mer för goda egenskaper?  
– Lavendeln är framförallt känd för sin goda karismatiska doft och den har faktiskt använts i badhus ända sen antiken. Vi förknippar fortfarande doften med tvål, badoljor, rena lakan och doften anses ha en lugnande effekt och används inom aromaterapi för att motverka stress och spänning.

Hur får ni fram den härliga lavendeldoften? 
– Vi arbetar med odlare i Provence där vår ekologiska lavendel odlas. Efter skörd får lavendel ligga i oljor som suger åt sig doften och utifrån det får vi fram våra lavendelextrakt.
…Och vad innebär det att Urtekrams produkter är certifierade av Ecocert enligt COSMOS Organic Standard? 
– Det innebär att vi blir granskade av en tredje part som certifierar att vi håller de krav som sätts på naturligt innehåll, ekologiska ingredienser och även hållbarhet i produktionen.

Hur arbetar Urtekram i övrigt med att minska klimatavtrycket, kan du ge några exempel
– Ekologi är en riktig hjärtefråga för oss på Urtekram och vi jobbar aktivt för en bättre och mer hållbar värld. Det gäller hela kedjan, från den enskilda odlaren till hur vi förpackar och transporterar våra varor. Vi sätter till exempel ett stort fokus på vår produktion där vi minskar användningen av vatten, tar el från solceller, vattenkraft och värmer med biogas. Vi minimerar produktionssvinnet och i de fall som det ändå uppstår, till exempel när etiketter hamnar fel och produkterna inte kan säljas vidare, donerar vi varorna till hjälporganisationer…

…Och sen centrerar ju allt kring våra produkter där råvarorna har ett naturligt ursprung och produkterna är certifierat ekologiska och veganska. Ni har ju också utsetts till ett av Danmarks mest hållbara varumärke flera år i rad! Och Urtekram byter nu ut plastförpackningarna, vad använder man istället
– Vi gick över till en växtbaserad plast vid årsskiftet. Det innebär att materialet fortfarande fungerar, och återvinns, som plast men att råvaran numera kommer ifrån sockerrör istället för olja. Fördelen med att använda sockerrör är att det är en förnyelsebar råvara som tar upp koldioxid  ur luften. Efter skörd pressas saften ur sockerröret. Ur restprodukten, alltså det som blir kvar, går det att framställa den alkohol som är utgångspunkt vid framställning av växtbaserad plast. På detta sätt använder vi en förnyelsebar resurs samtidigt som restprodukten kommer till användning. För varje ton sockerrör, fångas två ton koldioxid upp ur luften.
Du som jobbar med produkterna dagligen, vilken klarar du dig absolut inte utan i vinter? Du får bara välja bara EN… Eller okej, kanske två!
– Oh, svårt, haha! Men om jag ska ta två favoriter så är det ju att ha en skön duschtvål och handtvål hemma. Det är ju så skönt att få varva ner med en mjuk tvål och handtvål är ju det som jag använder allra mest. Lavendel är helt klart min favorit!
Då kontrar jag med min – jag älskar verkligen kroppsoljan Purple Lavender Body Oil, den är underbar!

Följ gärna @urtekramsverige på Instagram. Urtekrams Purple Lavender-serie finns på Ica, Coop och nätet, exempelvis för snabb leverans hos Lyko!

6 reaktioner till “Hemmaspa-känsla i novembermörkret

 1. En fråga: Behöver du göra reklam på detta sättet i din blogg? Går inte dina andra projekt och bolag bra nog?🤔 men kanske behövs dessa reklamintäkter verkligen. Jag tycker att trovärdigheten för skribenter och författare mm generellt minskar med dessa ständiga samarbeten. Men jag har kanske fel.
  Tycker dock att reklam på detta sätt känns så passé och icke trovärdigt längre. Borde finnas en annan väg att gå? Mvh Julia

  1. Ebbas reklaminslag finner jag inte påträngande. När det är fråga om en blogg med reklam förannonserar Ebba det i början av sitt blogginslag! Det är alltså fullt möjligt att inte ta del av ifrågavarande blogginslag! För min del är jag belåten med uterms produkter som jag uppmärksammade tack vare Ebbas blogg! Med vänlig hälsning! Brita

   1. Kanske lät väl negativt i tonen från min sida. Menar väl mer att om man som Ebba är så duktig på att skriva , skapa egna projekt och driva dem så känns reklamen lite ”trist” i sammanhanget och kanske lite onödig, ekonomiskt sätt. Men men som sagt den kanske behövs den med. Och visst man kan hoppa över den som läsare men jag hade ändå lagt krutet på att skriva och formulera eget, för det gör hon så bra. Skriver så fina texter om livet och allt möjligt. Tror att det vinner mer i längden än att formulera sig kring krämer som ska säljas😉 Bara en reflektion, allt gott!

 2. Hej Ebba!
  Vet du möjligtvis vart prinsessan Sofias snygga klänning kommer från som hon bar på nätängelgalan?
  Du hittar bilder på Prinsparets instagram
  Tack 🙏
  Med vänlig hälsning,
  Rebecka

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.